fbpx
Testit

Apple iPod nano testissä

Apple tunnetaan viimeistellyistä tuotteistaan, ja iPod-tuoteperheen edullisemmankin pään nano on alumiinikoteloitu ja varustettu kosketusnäytöllä. Kuudennen sukupolven iPod nano on elinkaarensa aikana kokenut monia ulkoisia ja sisäisiä muutoksia, Nyt Apple on riisunut laitteesta ylimääräiset ominaisuudet ja keskittynyt äänentoistoon.

Apple on myös onnistunut tässä, sillä iPod nanon ääni oli kaikkea muuta kuin sen mallinimi antaisi olettaa. Kuuntelin soitinta sekä hyvin herkillä Sennheiser IE 8 -tulppakuulokkeilla että täysikokoisilla Sennheiser HD 595 -hifikuulokkeilla. Herkät tulppakuulokkeet aiheuttavat ajoittain ongelmia, mutta iPod nano kanssa en havainnut taustakohinaa ja äänenvoimakkuudensäätö toimi myös hiljaisessa päässä. Suurilla elementeillä varustetut hifiluuritkin toistivat yllättävän ponnekkaasti.
”Tee itsellesi palvelus
ja sijoita muutama
kymppi lisää
parempiin kuulokkeisiin.”

Mutta, tee itsellesi palvelus ja sijoita muutama kymppi lisää parempiin kuulokkeisiin. Myyntipakkauksen nappikuulokkeet jäävät laadullisesti itse soittimesta ja jättävät osan nanon potentiaalista käyttämättä.

Isottelee isommilleen

Laadullisesti en löytänyt moitittavaa soittimen äänessä verratessani sitä esimerkiksi iPhonen tai iPadin ääneen. Verratessani iPod nanoa erilliseen kuulokevahvistimeen se pärjäsi hyvin ja jäi vertailulaitteistolle selkeimmin vain tilantunnun ja ilmavuuden osalta. Kokonaisuutena pienen soittimen suorituskyky yllätti erittäin positiivisesti.

iPod nano toistaa musiikkia, podcasteja ja äänikirjoja, jotka siirretään sen sisäiseen 8 tai 16 Gt muistiin iTunes-ohjelmistolla. Nanoon voi ladata myös valokuvia, mutta laite ei pyöritä videoita. Soitin on tarvittaessa myös ulkoinen USB-muisti, mutta musiikinhallinta on tehtävä iTunesin avulla.

Tyylitietoiselle pitää tietenkin tarjota riittävä värivalikoima.

iPod nano on toistaiseksi ainoa Applen tuote, jossa on sisäinen radiovastaanotin. RDS-radiossa on kätevä ajansiirtotoiminto, jolla lähetyksen voi asettaa ikäänkuin tauolle jopa 15 minuutiksi ja jatkaa sen kuuntelua viivästettynä. Tallennustoiminto pelasi kokeilussa hienosti ja salli hyppimisen askeleittain taaksepäin sekä pikakelauksen eteenpäin.

Moderni käyttöliittymä

Applen kosketusnäytöllisiin tuotteisiin tottuneena kosketuskäyttöliittymään oli helppo mukautua. Toiminnot käynnistyivät kuvaketta napauttamalla ja toimintoja selattiin näyttöä pyyhkäisemällä. Pikkuruinen 1,5-tuuman näyttö salli monimutkaisempiakin eleitä, kuten näytön käännön kahdella sormella.

Tässä puhtaassa musiikkisoittimessa pelkkä kosketusnäyttö toi tosin myös käyttörajoitteita. Kädessä kosketusnäyttö toimi loistavasti, mutta ajoittain kaipasin muutamaa lisäpainiketta äänenvoimakkuuden ja nukkumiskytkimen lisäksi. Ne olisivat mahdollistaneet soittimen helpomman käytön taskussa tai hanskat kädessä. Sain helpotettua sokkokäyttöä Sonyn iPod-kaukosäädöllä varustetuilla kuulokkeilla, jotka ohjasivat iPod nanoa ongelmitta.

Hyvä-ääninen taskusoitin

Lyhyen kokeilun perusteella suosittelen Applen iPod nanoa kaikille näppärää taskusoitinta etsiville. Sen etuja ovat keveys ja koko sekä hyvä äänenlaatu varsinkin kunnollisilla kuulokkeilla. Kuulokkeita hankkiessaan kannattaa tutustua myös kaukosäätimellisiin malleihin, joilla taskukäyttöä saa helpotettua.

Lyhyesti: Tyylikäs, hyvä-ääninen ja ultrakevyt taskusoitin. Vaatii iTunesin, kaipaa kunnon kuulokkeet.
Hinnat: 8 Gt -malli: 149 euroa, 16 Gt -malli: 169 euroa
Massa: 21 grammaa
Valmistaja: Apple
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap