fbpx
Oppaat

HDCP 2.2 eli Ultra HD 4K -kuvan kopiosuojaus

Vanhentunut uusi 4K-televisio tai -projektori?

Useampikin englanninkielinen julkaisu on kertonut siitä, mitä pitää ottaa huomioon kun haluaa nauttia tulevan Ultra HD Blu-ray:n 4K-kuvasta (ja tietysti Dolby Atmos / DTS X -ääniraidoista). HDCP 2.2 -kopiosuojauksen tuki vaaditaan, se on se oleellinen asia ja sitä eivät kaikki laitteet tarjoa. Eivät näytöt eivätkä myöskään AV-vahvistimet. Pelkkä HDMI 2.0 -merkintä ei takaa toimivuutta.

Tässä oleellinen HDCP 2.2:sta hyvin lyhyesti:

1. HDMI 2.0 ja HDCP 2.2 ovat kaksi eri asiaa, eikä HDMI 2.0 -merkintä takaa HDCP 2.2:sta.

2. Vanhat laitteet toimivat HDCP 2.2 -laitteiden kanssa, kunhan et yritä lähettää HDCP 2.2:lla suojattua signaalia. Se HDCP 2.2:lla suojattu signaali vaatii, että jokainen komponentti (soitin, AV-vahvistin ja näyttö) on HDCP 2.2 -yhteensopiva.

3. HDCP 2.2 on nimenomaan Ultra HD Blu-ray:n juttu. Muilla tavoilla välitettyyn 4K-kuvaan sitä ei välttämättä tarvita.

Vanhaa laitetta ei yleensä voi päivittää

4K-näyttöjä on ollut jo jonkin aikaa. Vaan koska HDCP 2.2 on tuore asia ja se vaatii laitteistotuen (pelkkä ohjelmistotuki ei riitä) niin sinulla saattaa olla kotonasi hieno 4K-näyttö, projektori tai televisio, joka pysyy pimeänä sitten kun vaihdat soittimesi Ultra HD Blu-ray -soittimeen.

Merkittävä osa vuonna 2013 markkinoilla olleista 4K-näytöistä ei HDCP 2.2:sta tiennyt mitään. Vuoden 2014 malleista asia on syytä varmistaa ja vielä vuonna 2015 on parempi katsoa kuin katua.

Ja sitten tietysti vielä yksi hyvin oleellinen asia. Juuri sinun pitää miettiä, onko se Ultra HD Blu-ray 4K-kuvineen ja 11.1-kanavaisine äänineen juuri sinulle oleellinen asia vai ei. Jos ei ole, HDCP 2.2:sta tarvitsee huolia paljon vähemmän.

Lähteet / lisätietoa:
www.cnet.com/news/hdcp-2-2-what-you-need-to-know/

www.cnet.com/news/do-i-need-a-new-av-receiver-to-go-with-my-4k-tv/

www.techradar.com/news/television/hdtv/everything-you-know-about-4k-ultra-hd-is-probably-wrong-thanks-to-hdcp-2-2-1256763

Kirjoittaja

1 Comment

  1. Mahonkinen

    Kaikissa alta 70″ tölsyissä
    Kaikissa alta 70″ tölsyissä järjetön, ja tykeissä jos nyt eka saisi kaikkiin JVC tason kontrastin ja linssinsiirrot muistilla, niin pääsee jo paljon pidemmälle kun 4k:lla. (eli kaikki tykit jos olisi JVC tasoa! 😀 )

Share via
Copy link
Powered by Social Snap