fbpx
Julkaisut

Rock-yhtye Marraskuun debyytti-single Marraskuu

Pöydässä istuu hyväntuulisia rokkareita. Ensimmäinen single on vihdoinkin julkaistu. Tätä kirjoitettaessa vastaanotosta ei ole vielä käsitystä, mutta pitkä työ on saavuttanut tietyn kulminaatiopisteen, kun Marraskuu-single on videon kera ulkona. Kotimaisen urheilujournalismin opettamalla tavalla kyselen ”Miltä nyt tuntuu?”

Mara hymähtää kysymykselle ja miettii hetken. ”Onhan se hieno fiilis. Meille oli bändin perustamisesta asti selvää, että tätä hommaa tehdään tosissaan ja me tullaan julkaisemaan omaa musiikkia. Me ei kuitenkaan haluttu hätäillä ensijulkaisun kanssa ja vaihtoehtoja oli meillä useampia. Niitä julkaistaan lähitulevaisuudessa”. Niin, yhtyeen nimi on Marraskuu ja ensijulkaisukin kantaa samaa nimeä. Päätitte sitten vielä julkaistakin sen Marraskuussa? ”Tuo nyt on osittain sattumaa, mutta toisaalta se tuntui monellakin tavalla sopivalta”, laulaja kuittaa suu virneessä, ”mutta kyllä se syy oli, että nyt me ollaan valmiita.”

Jatketaan tästä biisistä. Mikä biisin tarina on ja miksi tämä ensijulkaisuksi? Seuraa hetken hiljaisuus ja herrat kaivelevat yhteistä muistiaan. ”Meidän bändin eka yhteinen sessio oli Marraskuussa 2015. Tuolloin meitä oli koossa vasta minä, Markus ja Anssi. Marraskuu-kappale on saanut alkunsa sieltä”, Mara kertoo. ”Anssilla oli kitarakuvio jossain takataskussa ja siitä tätä lähdettiin takomaan”. ”Itseasiassa siellä vanhalla ullakolla, missä me treenattiin, oli silloin todella kylmä ja… Pitäisiköhän tätä edes kertoa?”, Anssi aloittaa. Vähän yllytystä muilta ja mies jatkaa ”No, tämä kuulostaa vähän… No, mulla oli ollut biisin kitarat mielessä jo muutaman vuoden, mutta en ollut tehnyt sillä mitään. Yritin saada siinä Markuksen säätäessä rumpujen kanssa sormet lämpimäksi kiertämällä sitä ideaa kitaralla läpi, kun muut tarttui siihen.”

”Kaikki kolme tajusi heti, että tässä on jotain, mutta matka kappaleeksi oli pitkä”, Mara jatkaa. ”Markukselta tuli se kertosäkeen avaus, mutta kyllä mun muistiinpanoissa jossain vaiheessa luki isolla ’ei lähde’. Tekstin kanssa painin pitkään, mutta näin jälkeenpäin katsoen kannatti.” ”Mulle tämä biiisi on siten henkilökohtainen, että marraskuu ei ole ollut mun elämässä niitä parhaita kuukausia monekaan vuonna”, Markus huokaa. ”Tavallaan halusin kääntää sen sitten positiiviseksi tällä biisillä ja bändillä.” Kappale on myös bändin tarina; se on kasvanut Marraskuun mukana alusta asti. ”Meillehän tämä oli helppoa”, Markus sanoo nyökäten Jukkikselle, ”ollaan kuitenkin soitettu yhdessä ekan kerran parikymmentä vuotta sitten. Mutta bändi on aina bändi, ja tämän biisin mukana meistä kasvoi bändi”.


Marraskuu

Eli julkaisu ensi-singlenä oli selvä alusta asti? ”Oli meillä useampia vaihtoehtoja ensisingleksi, mutta tämä oli vahva ehdokas aina”, Mara toteaa. ”Me oltiin jo päätetty, että tämä on joka tapauksessa julkaistaan ensimmäisten joukossa ja äänitettiin valmiiksi. Biisi kuulosti meidän omiin korviin todella hyvältä. Samoin keikoilla lavalta on nähnyt, kun jengi pysähtyy kuuntelemaan. Siitä tulee melkoisen otettu olo, ja samalla uskoa omaan tekemiseen. Sitten Akilta tuli äänityksissä lopulliset kiipparit tähän – jotka on ihan helvetin makeat – ja miettiminen loppui siihen.”

Mitä tästä eteenpäin? ”No, ekana on meidän julkkarikeikka nyt lauantaina. Samalla me ollaan aktivoiduttu somen puolella ja lisää keikkoja ilmoitellaan sitä vauhtia, kun niitä varmistuu.” Eikä julkaiseminen tähän lopu. Lisää kappaleita videoineen on tulossa. Sen verran voin AudioVideon lukijoille kertoa, että Marraskuu päästi minut studioon yhden kappaleen äänitysten ajaksi. Omakohtaisesti voin sanoa, että minulla ei ole koskaan ollut lähimainkaan yhtä hauskaa – kaikin tavoin – juttua tehdessä. Toivottavasti se näkyy aikanaan myös itse jutussa. ”Joo, se kappale ja video on valmiina, mutta palataan niihin myöhemmin”, Mara hymyilee.

Ja nyt riittää jaarittelu. Marraskuun ensimmäinen julkaisu ja nimikkokappale, olkaa hyvät. Kuulasta suomirockia pimenevään syksyyn.

Marraskuu on: Martti Saarinen (laulu, kitara), Markus Vainio (rummut), Anssi Uusisilta (kitara), Jukkis Saastamoinen (basso) ja Aki Räty (koskettimet, laulu).

Klikkaa tästä Spotify-linkki.

www.facebook.com/marraskuuband/


Marraskuu

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap