fbpx
Julkaisut

Levyarvostelu – Wimme Saari ja Tapani Rinne – Soabbi – Rockadillo Records

Rockadillon julkaisema Soabbi-levy yhdistää Wimme Saaren joikaamisen ja kansikuvataiteen, Tapani Rinteen bassoklarinetin sekä Pauli Saastamoisen äänimaailmat erikoiseksi teokseksi, joka henkii sitä tähän aikaan vuodesta niin kovin kaivattua rauhaa.

Wimme Saaren maailma tuntuu olevan yhtä värikäs, muuntuva ja räiskyvä kuin pohjoisen revontulet. Tässä virsilevyssä tunnelma on ihan samanlainen – on kuin välillä kuljettaisiin pohjoisen hangilla revontulten, pakkasen ja avaruuden äärettömyyden laulaessa taustalla, välillä taas astutaan takaisin sisään lämpimään tupaan tunnelmoimaan. Yksinkään ei tarvitse olla, sillä kuorokohtiin liittyy ajoittain mukaan myös Wimmen kaksoisolento, ja Tapani Rinne antaa levylle oman seesteisen zeninsä iättömän ja ajattoman kuuloisen bassoklarinetin muodossa.

Soabbi tuo mukanaan pohjoisen kiireettömyyden ja leppoisan huumorintajun, levyä kuunnellessa turha kiire väistyy ja sitä alkaa taas uskoa tonttuihin ja henkiolentoihin.

Wimme Saari & Tapani Rinne – Mo oavssit šaddet muoras / Kuin oksat vihannoivat (sample)

Lisätiedot, Rockadillo:

– Virret ovat minussa syvällä, samalla tavoin kuin joikukin, sanoo Wimme Saari. Minun on joskus vaikea veisata kun liikutus pyrkii esille, se hetki on niin herkkä ja väkevä.

”Vanhoissa virsissä asiat on sanottu
niin kuin ne on koettu, räiskyvästi,
värikkäästi ja voimalla.”

– Hienoimmat virret ovat usein myös vanhimpia virsiä, Wimme jatkaa. Ne ovat syvällisiä ja voimakkaita, niissä on kaunis melodia, mutta ne ovat vereviä ja tosia. Niissä on mukana ihmisen synnit, himot ja hekumat, kaikki mikä repii ihmistä nautintojen ja elämän pyörteissä. Vanhoissa virsissä asiat on sanottu niin kuin ne on koettu, räiskyvästi, värikkäästi ja voimalla.

Soabbi ei vastaa ensiksi mieleen tulevaa kuvaa virsilevystä. Tämän levyn virsissä on improvisaatiota, joukua ja sähköistä maisemaa, syvää tunnetta, pohjoisen bluesia ja gospelia. Soabbi ei ole vain virsiä, vaan musiikillinen matka muistikuvien maailmaan, voimakkaiden ja lempeiden tunnelmien äärelle.

– Virsistä lähdettiin liikkeelle, sanoo Tapani Rinne. Mutta niin kuin meille aina käy, prosessi lähtee kulkemaan omaan suuntaansa ja vie mukanaan.

– Ja vaikka virret ovat tärkeä osa meidän musiikillisia muistojamme, ne eivät ole koskaan olleet meille mitään museotavaraa, sanoo Wimme.

Lisätiedot: saari-rinne.com

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap