fbpx
Julkaisut

Levyarvostelu – The Beatles: Sgt. Pepper´s lonely hearts club band / 50th anniversary edition – EMI

Beatlesin kahdeksas studioalbumi äänitettiin EMI:n Abbey Road -studiossa neliraitanauhurilla. Yhtyeen jäsenet osallistuivat levyn miksaukseen, joka jostain kumman syystä tehtiin monona. Äänellisesti se oli paljon parempi kuin ilman Beatlesejä tehty stereomiksaus. Samana stereoversiona musiikki sitten siirrettiin CD:lle vuonna 1987. Nyt alkuperäisen äänitteen tuottaneen George Martinin poika Giles on pannut soundit uuteen uskoon yhdessä konkarimiksaaja Sam Okellin kanssa. Vihdoinkin koko komeus on kuultavissa niin musiikillisesti kuin teknisestikin pätevästi räätälöitynä ”lopullisena” versiona.

”Tukevampi,
napakampi,
ilmavampi,
selkeämpi,
ei niin
korviinkäyvä…

Vertasin uutta tupla-CD:tä vuonna 2009 prässättyyn CD-versioon. Tässä päällimmäisiä hajahuomioita: tukevampi ja napakampi basso, rummutkin kuuluvat, ilmavampi, enemmän yksityiskohtia, selkeämpi, tuhtimpi, ei niin korviinkäyvä, puhtaammat jouset, paremmat iskuäänet, kuin uusi, modernimpi.

Ei niin, etteikö vanhalla levyllä olisi hyvänkuuloisia raitoja. With a little help from my friends (2), Lucy in the sky with diamonds (3), Getting better (4), She´s leaving home (6) ja Within you without you (8) soivat ihan mukavasti, mutta uusintoina vielä paremmin. Suurin parannus on mielestäni kappaleissa, joissa solisti on alkuaan miksattu jompaan kumpaan kanavaan, siis vasemmalle tai oikealle ja usein vielä turhan hiljaiseksi. Nyt laulu kuuluu hienosti keskeltä seuraavilla raidoilla: Sgt. Pepper´s lonely hearts club band (1), Being for the benefit of Mr. Kite! (7), When I`m sixty-four (9) ja A day in the life (13). Yleensäkin lauluosuudet kuuluvat nyt selkeämmin.

Tupla-CD:n mukana tulevassa 60-sivuisessa vihkossa on perusteellisesti esitetty levyn syntyvaiheita ja kerrottu, miten kansi syntyi ja miten kukin kappale on äänitetty. Beatlesien tapaan kaikkien laulujen sanat ovat myös mukana. Ainoa miinus menee graafiselle suunnittelijalle, joka suuressa taiteellisuudessaan on käyttänyt mustaa tekstiä tummanpunaisella pohjalla lukemisen vaikeuttamiseksi – mutta onneksi vain osassa vihkosta.

Sgt. Pepper´s band -musiikki on saatavissa neljässä eri muodossa. Yhden CD:n pakettia parempi hankinta on tupla-CD, joka sisältää vaihtoehtoisten ottojen lisäksi aikoinaan singlenä julkaistut Strawberry fields for ever ja Penny lane -kappaleet. Hintaakin tuplalla on vain seitsemisen euroa enemmän. Vinyylin ystäville tarjolla on kaksi 180 gramman LP-levyä. Tosi faneille myydään neljän CD:n, yhden DVD:n ja yhden Blu-ray-levyn pakettia, jossa mukana myös viisikanavainen surroundmiksaus.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap