fbpx
Julkaisut

Levyarvostelu – RPWL – Beyond Man and Time – Gentle Art of Music – 2012

Kaksitoista vuotta ja vain neljä studiolevyä plakkarissa. RPWL on varmaankin melkoisen heikosti tunnettu progeyhtye täällä pohjolan perukoilla. Oma ensikokemukseni bändin musiikkiin tuli livelevyn Start the Fire kautta viitisen vuotta sitten. Kaikki studiolevyt olen sittemmin hankkinut ja kuunnellut. Yhä tuo livepläjäys on maukkainta antia. Tai oli kunnes kuulin tämän uutukaisen.

Sanottakoon alkuun että RPWL:stä ovat jäljellä enää W ja L eli Yogi Lang ja Kalle Wallner. Osa syy siihen, että yhtye on julkaissut levyjä hiljakseen, on se että jäsenet ovat kukin omilla tahoillaan tehneet sooloprojekteja. Nuo ovat olleet hyvinkin erityylisiä ja voi olla että yhtyeen on ollut vaikea yhdistää voimiaan parhaalla tavalla. Tämä uusi teemalevy pysyy kuitenkin hienosti kasassa ja nappaa mukaansa heti ensi metreillä.

Teemana siis ovat Nietche ja Zarathustra ja Platonin luolakin mainitaan. Levyn päähenkilö, aihepiiriin soveltuen protagonistiksi tituleerattu hahmo, kohtaa useita Zarathustrassa tutuiksi, heh, tulleita tyyppejä. Levy alkaa hieman alakuloisella balladilla, jossa kohdataan luolanvartija. Kuten levyn nimi antaa ymmärtää liikutaan ihmismielen ja ajan tuolla puolen. Vastaan tulevat allegoriset hahmot: omasta halustaan sokea, tiedemies, rumin ihminen, luoja, varjo, aavikon viisas ja kalamies. Musiikki kuvastaa kutakin hahmoa ja suurena rakenteena on ilmaisun tiivistyminen ja voimistuminen, joka huipentuu kymmenminuuttiseen eepokseen kalamiehen kera. Lopuksi palataan alun seesteisen aamun näky

Levyn tunnelmat loihditaan rock-instrumentaation ohella soveliailla soittimilla kuten itämaiset perkussiot, moog-soolot, sitar ym. Kaikkineen levyn maisemat on huolella luotu ja levyn rakenne kannattelee kuuntelijaa tiiviisti alusta loppuun. Soundit ovat dynaamisen ilmavat. Näin kun itse tuottaa, saa mitä haluaa.

Yogi Lang tiivistää levyn merkityksen sanomalla että se koettaa avata silmiä näkemään etäämmäs, enemmän ja eri tavalla. Yksissä mielin hymistellyt sanat eivät riitä kehitykseen vaan johtavat henkiseen lukkoon. Levy on nöyrä pyyntö ajatella asioita toisin.

Tämä levy julkaistaan Euroopassa huhtikuussa 2012 tavallisena CD:nä ja bonusjulkaisuna, jossa on mukana äänikirja.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap