fbpx
Julkaisut

Levyarvostelu On Christmas Night, Choir of St. John’s College, Cambridge, Andrew Nethsingha – Chandos

Moderni kuorolaulu on tasapainottunut ultrauuden ja konservatiivisen sopuun. Joululevy esittelee korkeatasoisen poikakuoron ja kiinnostavia teoksia. Kyseessä ei olekaan mikään tavaratalohartauden irvistelevä joulumukaelma.

Täyteläinen kuorosointi urkujen pumppauksen ja urkupumppua markkeeraavan kuorosäestyksen rytmittämänä saa mm. Dong! Dong! merrily on high -laulun erottumaan edukseen monista turruttavista tulkinnoista.

Vanhan ranskalaisen Noël nouvelet -laulun sovitus yhdistää tyylikkäästi perinneuskollisen ja vanhaa raikkaasti rikkovan. Urkusäestys lauluissa helpottaa kuorolaisia pysyttelemään äänessä ja tuo ryhtiä muassaan. Lisäksi se rikastaa teosilmettä soolo-osissaan. Levy on kunnianosoitus vanhalle, sellaisenaan laulettavalle repertuaarille. Mutta se lähestyy niitä myös uudistaen, hienosyisin sovituksin.

Levyllä on lisäksi uudempaa englantilaista kuoromusiikkia, jossa henki näyttää olevan, että tarkoitushakuinen ´klapikirves kourassa´ -mentaliteetti on jo vanhanaikaista. Levy esittelee herätteleviä uutuuksia, aivan viime vuosilta asti. Varmaotteinen ja puhtauden kanssa sinut oleva kuoro uskaltautuu persoonallisille tulkintaretkille. Miltei nikamatonta liukumista, tönkkökorostuksia, upottavia taukoja, uskaliasta karheutta, ilmeistä laulamisen iloa. Vivahteikas valikoima: vanha pitää pintansa, uusi haastaa.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap