fbpx
Julkaisut

Levyarvostelu – Oddarrang – The Cinema

Oddarrang kuuluu niihin harvalukuisiin nuoremman polven suomalaisartistien jazzyhtyeisiin, jotka ovat viime aikoina saavuttaneet huomattavaa suosiota myös jazzpiirien ulkopuolella, vallan ulkomaita myöten. Tästä hyvinä esimerkkeinä ovat yhtyeen syksyllä 2013 ilmestyneen In Cinema -albumin Guardian-lehdessä neljällä tähdellä palkittu levyarvio ja yhtyeen viime syksyn Ison Britannian kiertueen pääosin loppuunmyydyt konsertit. Kotimaassa yhtye on keikkaillut säästeliäämmin, mutta toki vuonna 2006 ilmestynyt debyyttialbumi Music Illustrated toi yhtyeelle Emma-palkinnon ennakoiden hyvin tulevaa suosiota, eli ei täälläkään perällä vailla huomiota olla täysin jätetty.

” Looginen yhteys jazzin
ja klasarin perinteisiin
on toki vahva.”

Rumpali Olavi Louhivuoren johtaman Oddarrangin kategorisointi ei ole helppoa, sillä yhtye liikkuu crossover-henkisesti usean eri musiikkityylin välimaastossa. Looginen yhteys jazzin ja klasarin perinteisiin on toki vahva, mutta toisaalta post-rockiin viittavia vaikutteita on helppo kuulla ja jonkinlaiset yhtymäkohdat esimerkiksi islantilaiseen Sigur Rosiin tai skotlantilaiseen Mogwaihin ovat olemassa. Kvintettinä toimivassa yhtyeessä Louhivuoren lisäksi miehistöön kuuluvat Ilmari Pohjola (pasuuna), Osmo Ikonen (sello), Lasse Sakara (kitara) ja Lasse Lindgren (basso).

In Cinema ja sen sisältämät seitsemän Louhivuoren sävellystä ovat saaneet alkunsa neljän kotimaisen nuoren ohjaajan ääniraidattomista lyhytelokuvista. Tämä onkin selkeästi havaittavissa musiikin elokuvamaiseen tapaan etenevästä kerronnasta, kuten eräällä toisella suosikeistani The Cinematic Orchestralla. Tässä viitekehyksessä yhtyeen päätyminen Cardiffissa päämajaansa pitävälle indiepainotteiselle Edition Recordsille ei ole yllätys. In Cinema alkaa rauhallisella introlla ja pian tunnelma on jo käsinkosketeltava. Paikoin hyvin minimalistiset, rauhallisesti muuntuvat ja teemallisesti toistuvat kappaleet maalaavat edessä avautuvaa maisemaa mielenkiintoisella tavalla. Ne myös vangitsevat kuulijan pauloihinsa poikkeuksellisen hyvin, mistä hyvänä esimerkkinä käyvät rauhallisempi Self-Portrait, tai voimakkaan latauksen omaava The Sage.

Tämän uusimman albumin myötä Oddarrangin soundissa kuuluu nyt selkeä visio – punainen lanka, jota määrittelevät komppiosaston lisäksi Ikosen sello ja Pohjolan pasuuna Sakaran sähkökitaran nostaessa pintaan yhtyeen ärhäkämmän, raskaamman ja rokimman puolen. Tämä kokonaisuus toimii upealla tavalla ja In Cinema on ehdottomasti yksi vuoden 2013 kovimpia kotimaisia albumeja! Jos jostain pitää näin vinyyliä tallennusformaattina rakastavana harrastajana keksiä negatiivista sanottavaa, niin albumi on saatavilla ainoastaan hopeakiekkona. Onneksi se ei kuitenkaan sen musiikillista loistoa himmennä.

Albumiin voi tutustua Spotifyssa ja Youtubessa on sen mielenkiintoinen promovideo:

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap