fbpx
Julkaisut

Levyarvostelu Libertad, Orquestra Arab de Barcelona; World Village

Orquestra Arab de Barcelona on pääosin Kataloniasta, Marokosta ja Kreikasta koottujen muusikoiden yhtye. Kippari on viulisti Mohamed Soulimane, jonka aloitteesta yhtye on perustettu.
Jos musiikin lähteitä etsii kansojen suunnalta, jäljet johtavat Atlas-vuorten berbereihin (nimitys tarkoitti Al-Andalusian aikakaudella maureja), gnawoihin (orjien jälkeläisiin) ja sufeihin (islamilaisiin mystikkoihin). Maantieteellisesti musiikin piirteet ovat pääosin Magrebista, alueelta, joka ulottuu Pohjois-Afrikasta Niilille: Mauritania, Marokko, Algeria, Tunisia, Libya, ”läntinen Arabia”. Eurooppalaisvaikutteita on polkasta, masurkasta ja valssista läntistä jazzia unohtamatta. Eikä ole uusinkaan musiikki elektronimusiikkia myöten yhtyeelle vierasta.

Sävelkulku noudattaa arabialaista asteikkoa ja laulutapaa. Rytminen poljento on samaa alkuperää. Tiheänä keinuva, paikoin leijaava liike on tuttua niin populaareista teoksista kuin alkuperäisistä esitystavoista.

”Yksi jäljenjättäjä on
tanssillisuuden mukanaan
tuova chaâbi.”

Tyylissä on arabipopin, pohjoisen Afrikan kansanmusiikin sekä arabialaisen klassisen musiikin piirteitä. Arabi-andalusialaisuus (paino myös jälkimmäisellä sananosalla) työntää oman lusikkansa keittoon.

Yksi jäljenjättäjä on tanssillisuuden mukanaan tuova chaâbi, alun perin marokkolaisten ja algerialaisten juhlien, erityisesti häiden musiikki. Lisäksi vaikutteita tulee algerialaisesta kansanmusiikista, raista. Jokunen vuosikymmen sitten länsimaisen populaarimusiikin vaikutukset sekoittuivat siihen ja syntyi ristiriitoja herättänyt pop rai.

Lauluilla on vakavaa sanottavaa, uskonto ja yhteiskunnallisuus ovat avoimesti esillä. Unelmista, rakkaudesta ja kaipuusta on tietysti myös kysymys. Lauluissa kohtaavat vanha ja uusi, monella tasolla, musiikillinen ajatus ei ole sekään vain etnon pilkuntarkkaa nuotinnusta. Laulut ovat hyvinkin kuulijaystävällisiä, vilkkaat melodiset arabikuviot kiertyvät kuin ornamentit mantrana etenevän sykkeen ympärille.

Alkuperäisiä lähtökohtia kunnioittava moderni yhtye on saavuttanut kestävän jalansijan edustamallaan alueella, mutta on jäänyt kovin vähälle huomiolle kaukaisessa Suomessa, aivan turhaan.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap