fbpx
Julkaisut

Levyarvostelu Hispania & Japan Dialogues, Montserrat Figueras, Prabhu Edouard, Ken Zuckermann, Masako Hirao, Hiroyuki Koinuma, Ichiro Zeki, Yukio Tanaka, La Capella Reial de Catalunya, Hespèrion XXI, Jordi Savall – ALIAVOX

Jordi Savall on vanhastaan tunnettu elokuviin valikoimiensa, sovittamiensa ja soittamiensa gambamusiikkien kautta. Viime vuosina hän on tullut tunnetuksi eri alueiden, aikojen ja kulttuurien, eri piirteiden yhteen saattamisesta.

Viimevuotisilla Helsingin juhlaviikoilla kuultiin hänen koostamansa kokonaisuudet Istanbul ja Jerusalem. Tällä levyllä kohtaavat Espanja ja Japani. Levy on kunnianosoitus tsumanin jälkeisen katastrofin kokeneille japanilaisille.

Savallin tarkoituksena ei yhteensaattamisessa ole häivyttää kummankaan alueen erityispiirteitä ja luoda muka jotain omaa uutta. Hän vie kahta viestiä rinnakkain, lomittain ja vuorotellen. Kuin kätellen toisiaan tyylit
ja kulttuurit istuvat yhteisen tehtävän ääreen ja alkavat musisoinnin. Kumpaisenkin musiikin periaatteet ja peruspiirteet säilyttävät ominaisuutensa. Siksi onkin jännittävä kuulla, miten lähellä erilaiset sävellaji- ym. teoreettiset periaatteet toisiaan ovat, tai miten yleisiä tai yhteisiä ne kautta maailman ovat.

Alkuperäissoittimet kuuluvat luonnollisina asiaan ja voisi senkin sanoa, että japanilaisen huilun sointi ajoittain ylittää länsimaisen soittimen äänen. Musiikissa on yllättävää samanhenkisyyttä suurista ajallisista, paikallisista ja kulttuurisista etäisyyksistä huolimatta. Musiikki yhdistää. On kuin kuulija astelisi historian ja maapallon arvaamattomia reittejä avaran taivaan alla. Rauhallinen, rauhoittava ja raikas tunnelma vallitsee. Maailma on edes joskus mallillaan.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap