fbpx
Julkaisut

Levyarvostelu Glorious Percussion, In Tempus Praesens, Concertos by Sofia Gubaidulina, Glorius Percussion, Vadim Gluzman violin, Lucerne Symphony Orchestra, Jonathan Nott – BIS

Säveltäjän toisessa viulukonsertossa In Tempus Praesens viulun arka ja väräjävä ääni kiipeää kohti korkeuksia, ympäristö herää samanhenkisenä. Tummat matalat jouset ja vasket valmistavat jykevän ja pitävän alustan, jolta viulu jatkaa matkaansa. Yhtenäisyys ja vaihtelu vuorottelevat, maailman ja ihmisen sisin raottuu.

Tekijä pukee filosofisen ja uskonnollisen aatemaailmansa sanoman musiikillisesti sisäistyneeseen muotoon. Tunnelma on milloin kuin luonnon suuresta salista, milloin urbaanin jäljiltä. Viuhtova jousisointi lakaisee tietä, ilmaisukeinojen rikkaus ja ajatusten avaruus täyttää teoksen.

Glorious Percussion lyömäsoittimille ja orkesterille on samannimiselle lyömäsoitinyhtyeelle omistettu teos. Vilkkautta, jopa veikeyttä, pohdiskelevaa otetta, elävyyttä on riittämiin. Siinä erottuu tukku lyömäsoitinten luonnekuvia ja lähes lukematon määrä sointivärejä. Äänen tuottamistapojen runsaus hämmästyttää, vivahdekirjo on lavea.

Lyömäsoitinten ilmaisuarsenaalia taitavasti käyttävä säveltäjä saa ihmeitä aikaan. Teos on suuren soitinperheen yhden kammarin asukkaiden esiinmarssi, initiaatioriitti tai lupakirja aikuisuuteen. Merkittävä ja vaikuttava klassinen teos.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap