fbpx
Julkaisut

Levyarvostelu – Antti Sarpila Swing Band – 30th Anniversary – Ultimate Collection 1982-2012 – ASCD-36

Nimensä mukaisesti levy sisältää raitoja erilaisin kokoonpanoin 30 vuoden ajalta. Ihmetellä täytyy miten valmis muusikko Sarpila oli jo alkuvuosien äänitteillä, joista parilla raidalla hän soittaa tenoristi-isänsä Karin kanssa. Klarinetti ja sopraanosaksofoni soivat synnynnäisellä luontevuudella, ja hyvä tekniikka mahdollistaa vaativammatkin koukerot. Osuvan kuvan Sarpilan soittotyylistä saa hänen tenorisaksofonin käsittelystään. Fonin ääni on muhkean pureva ja siinä on sopivan agressiivinen, eteenpäin potkiva draivi. Vanhoista mestareista mieleen tulee Coleman Hawkins.

Hienosti kootulla tunnin ja vartin kestävällä levyllä soittavat tunnetut alan miehet, kuten Markku Johansson, Pentti Lasanen, Bob Barnard, Leroy Jones ja Pentti Mutikainen. Useimmilla raidoilla mukana ovat Petrescun pianoa ja bassoa soittavat veljekset sekä rumpali Keith Hall. Kymmenen vuoden yhteissoitto kuuluu nykyisin meediomaisena varmuutena.

”Fonin äänessä on
sopivan agressiivinen,
eteenpäin potkiva draivi.”

Jos Benny Goodmanilla oli laulusolistina sellaisia ääniä kuin Martha Tilton, ei Sarpila jää huonommaksi Johanna Iivanaisellaan: ihanan vaivatonta, tyylinmukaista jazz-laulua kuuden raidan verran. Levyn mukavina kuriositeetteina voi mainita Eino Grönin laulu- ja Seppo Hovin haitarikappaleen.

Levyn 19:sta raidasta neljä on ennenjulkaisematonta, ja tunnettujen klassikoiden, kuten Indiana, Tummat silmät ja Smoke gets in your eyes, lisäksi levyllä on neljä Sarpilan omaa sävellystä. Kaikki sovitukset ovat Sarpilan. Vuosikymmenien aikana tehdyt äänitykset palvelevat hyvin musiikkia, mutta äänitysvuosien selville saaminen aiheuttaa salapoliisityötä. Hifisteille tiedoksi: levyn masterointi on ollut Robi de Godzinskyn varmoissa käsissä.

Olin kuuntelemassa yhtyeen 30-vuotis juhlakiertueen ensimmäistä konserttia Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Erinomaista kamarijazzia hienosti esitettynä. Voin suositella. Tarkemmat tiedot ajoista ja paikoista osoitteessa www.anttisarpila.com

Kirjoittaja

2 Comments

  1. Onko tämä jazzia vaiko
    Hyllystäni löytyvät myös 20:th sekä 25:th anniversary levyt – hienoja kokoelmia 🙂

  2. …ja nyt myös tämä 30:th
    …ja nyt myös tämä 30:th anniversary – iloista soitantaa hyvillä soundeilla 😀

Share via
Copy link
Powered by Social Snap