fbpx
Julkaisut

Levyarvostelu Across the Sea, Chinese-American Flute Concertos, Zhou Long, Bright Sheng, Chen Yi, Sharon Bezaly, Singapore Symphony Orchestra, Lan Shui – BIS

On kuin äänekkäästi mielipiteensä ilmaiseva lintuparvi levittäisi Zhou Longin konserton alkuun äänikankaan, jolle sitten alkaisi piirtyä yksittäisiä raitoja, tahramaisia täpliä ja pintaa kumistava jyminä. Kiinalaisen Longin tie kulki New Yorkiin, josta hän ammensi viimeisimmän oppinsa. Oopperastaan Madam White Snake Pulitzer-palkittu tekijä yhdistää kansallisen perinteen länsimaiseen ajatteluun.

Orkestrointi on täysi mutta ilmava, se on vauhdikas, kiivas ja kekseliäs, ajoittain kuin usvaan kiertyvä. Rytmit tikittävät, haaveellisuus ei ole häpeäksi. Erityisesti huokauksenomaisina hyökyvät tuulahdukset kertovat vahvasta itäisestä traditiosta. Teososat ovat paljastavat: metalli, puu, vesi, tuli ja maa.

Longin toinen teos on verkkainen ja tuntuvammin perinteessä kiinni, The Deep, Deep Sea. Soittimina ovat alttohuilu, piccolohuilu, patarumpu, harppu ja jouset. Teos leijuu kaarrellen, levollinen ilmapiiri vallitsee, jonka aaltoileva maininki katkaisee hetkeksi. Bright Schengin Flute Moon kertoo kiinalaisen mytologian yksisarvisesta, Chin Lin:stä.

Eri eläinosista koostuva hirviömäinen hahmo ilmentää hyväntahtoisuutta ja vilpittömyyttä. Suomukuorinen, viisivärinen otus on yksi neljästä kiinalaisen mytologian henkiolennosta, Chin on sen miehinen (tavallinen huilu), Lin naispuolinen (piccolohuilu) osa.

Teoksen leimu on valtava, vauhti yliajava, mutta kun on aika pysähdyksen, kaikki on yhtä horisontaalista rauhaa. Teema on 1100-luvulta, runoilija Jiang Kuin käsialaa. Runoilija on vanhentunut, ajatukset sen mukaisia.

Chen Yin The Golden Flute on laaja huilututkielma. Sen tekninen vaativuus rusentaa normisolistit, soinnillinen rikkaus kattaa kaikki äänen tuottamisen mahdollisuudet. Länsimainen huilu saa tutustuttavakseen idän puhallinten kielen. Kiinalaisen huilun henki ja olemus piirtyy sävel säveleltä, puhallus puhallukselta, sormi sormelta.

Sharon Bezalyn soitossa ei voi kuin hämmästellä soinnin kirkasta kuulautta. Sävyjä on loputtomiin, tulkinta on väliaineeton, tekniselle yltiöpäisyydelle ei tunnu rajoja ilmaantuvan. Kaikki palvelee musiikkia, Bezalyn soitto on lahja musiikin kuulevalle.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap