fbpx
Julkaisut

Elokuva-arvostelu – The Lone Ranger

Heinäkuun lämpöön saapuu katsottavaksi helteinen länkkäri Yksinäisen ratsastajan (Armie Hammer) ja Jack Spar… eikun Tonton kera. Tonto kertoo tarinan omasta näkökulmastaan, joten katsojat saavat nauttia Johnny Deppin näyttelemästä hölmöilevästä intiaanisankarista täysin rinnoin. Kahden ja puolen tunnin pituinen The Lone Ranger on paikoin riemastuttava, paikoin karmiva ja täynnä toimintaa.

Johnny Depp näyttelee arvaamatonta intiaanipöpipäätä, joka on kuin aito piirroshahmo hulluimmista Looney Tunes -piirretyistä. Ajoittain tuli vähän pyöriteltyä silmiään geneerisimmille Deppeilyille, mutta samaan aikaan hihittelin. Toimiva setti siis. Pöhkö intiaaniapuri auttaa Yksinäistä ratsastajaa löytämään oman tiensä, onnistuu karkaamaan jos jonkinmoisesta tilanteesta, jakelee viisauksia (sekopäisen intiaani-Yodan tapaan) ja johdattaa tarinaa lopputeksteihin saakka. Hienon roolin tekee myös Yksinäisen ratsastajan hevonen, Silver. Helena Bonham Carter on tietenkin myös mukana, tällä kertaa ilotalon omistajana.

Kaikki uusintakierrokset eivät ole onnistuneet tekemään kunniaa käsittelemilleen sankareilleen, mutta Armie Hammerin vakuuttavan herttaisesti näyttelemä Yksinäinen ratsastaja saa onneksi voida huonosti toisten kärsimystä nähdessään. Sekä olla hyvä ja idealistinen hölmö, vaikka muu maailma onkin brutaali ja kovettunut. Vertailun vuoksi uuden Man Of Steel -leffan sankari taas ei taistelun tuoksinassa näyttänyt edes huomaavan niitä uhriksi joutuvia sivullisia.

Tällä kertaa itse elokuva tuntuu jättävän huomiotta ne lukemattomat groteskin väkivaltaiset kohtaukset, joita on ripoteltu sinne sun tänne. Tavallaan tuo älytön väkivalta sopii elokuvan sarjakuvamaiseen Looney Tunes -tunnelmaan ja Butch Cavendish (William Fichtner) on vaikuttava pahis – mutta sitä on vain aika kammottavaa katsella elokuvamuodossa. Vaikka kaikki on jo nähty, niin elävän miehen sydämen syönti kuuluisi mielestäni kauhuelokuvien ikärajoitusten puolelle.

Minä en ole mitenkään kovin syvällisesti Yksinäisen ratsastajan sielunelämään aikanani tutustunut, joten tarkempaa vertailua en rupea tekemään. Se ei mielestäni ole tarpeenkaan, sillä vaikka The Lone Ranger käyttää paljon alkuperäistä ainesta, sen villi satiirimainen hölmöilyote on paras ottaa ihan omana itsenään. Ennemmin tämä on jatkumo Pirates of the Caribbean -elokuvien sielulle.

Länkkärifiilistä on saatu elokuvaan mukavasti mukaan kurkkua kuivattavien maisemien ja tunnelmiin sopivan musiikin voimin. Yhtenä huippukohtana päästään lopun pitkässä takaa-ajokohtauksessa nauttimaan alkuperäisestä Lone Ranger -radiosarjan Wilhelm Tell -tunnarista hienosti tapahtumien kanssa koreografioituna.

The Lone Ranger on menevä, ehkä vähän turhan isoksi paisunut toimintalänkkärisekoilu, jonka ääressä on hauska katsella mitä hölmöyksiä seuraavaksi tapahtuu. Elokuva on oiva popcorn-leffa kesän viihdykkeeksi.

Kuvat: The Walt Disney Company

Lisätiedot, Walt Disney Studios Motion Pictures Finland:

THE LONE RANGER
Ensi-ilta: 03.07.2013
Pituus: 149 min.
Ikäraja: K-12

Ohjaus:
Gore Verbinski

Käsikirjoitus:
Justin Haythe ja Ted Elliott & Terry Rossio

Näyttelijät:
Johnny Depp, Armie Hammer, Tom Wilkinson, William Fichtner, Barry Pepper, James Badge Dale, Ruth Wilson ja Helena Bonham Carter

Tuottaja Jerry Bruckheimer ja ohjaaja Gore Verbinski, voimakaksikko jättimenestykseen purjehtineen “Pirates of the Caribbean” -elokuvasarjan takaa, tuo valkokankaalle Disney/Jerry Bruckheimer Filmsin elokuvan “The Lone Ranger”.

Kyseessä on toimintaa ja huumoria pursuava jännitysseikkailu, jossa vanha naamiosankari herätetään henkiin uudistuneena. Intiaanisoturi Tonto (Johnny Depp) loihtii silmiemme eteen huikeita tarinoita, jotka ovat tehneet John Reidistä (Armie Hammer) legendaarisen lainvartijan – ja niin yleisö pääsee mukaan höyryjunan lailla eteenpäin jyskyttävälle matkalle, jonka varrella on luvassa melkoisia yllätyksiä ja hurttia huumoria kaksikon vielä opetellessa yhteistyötä taistelussaan ahneutta ja vääryyttä vastaan.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap