fbpx
Julkaisut

Elokuva-arvostelu – Piin elämä – Life of Pi

Piin elämä on ohjaaja Ang Leen (”Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme”, ”Brokeback Mountain”) ensimmäinen 3D-elokuva. Ja tällä kertaa olen sitä mieltä, että elokuva kannattaa ehdottomasti katsoa kolmiulotteisena jos omat silmät sen vain suinkin kestävät. Elokuvan tahtoisi katsoa monta kertaa peräkkäin ihan jo pelkkien visuaalien vuoksi, aivosäryn uhallakin.

Kolmiulotteisuus on toteutettu hauskasti jo alkuteksteistä alkaen, eikä se jää siihen, vaan elokuvan kuvakulmat tuovat nerokkaasti lisää intiimiä kokemusta koko kaksituntisen ajan. Tuntuu siltä kuin tapahtumia katsoisi kirkkaan kristallipallon kautta, tai ehkä ennemminkin lähietäisyydeltä sukellusveneen ikkunan läpi. Jos avaisi ikkunan ja kurottaisi, niin tuntisikohan sitä tiikerin turkin…

Elokuvan väripaletti on kutkuttavan täyteläinen ja äänimaailma tunnelmallisen raikas. Mikään ei tunnu ummehtuneelta tai ahtaalta – ja miksi tuntuisikaan, tapahtuuhan suurin osa aavalla merellä. Elokuva perustuu Yann Martelin romaaniin: nuori intialaispoika haaksirikkoutuu tiikeri seuranaan, kaksikko taistelee elämästään sekä kokee uskomattomia maisemia ja tilanteita. Ihmisten väliset pissimatsit jäävät toiseksi, kun verrataan niitä tilanteeseen, jossa poika ja tiikeri jakavat piskuisen veneen keskenään.

Piin tarinan tahti on rauhallinen, vaikka toki kiivasenergisiä hetkiä tulee jokusenkin kerran vastaan. Pohjimmainen ajatelma kulkee jossain uskon, toivon ja maailmankaikkeuden uskomattoman upeuden suunnalla. Vaikka tarinassa käsitellään myös raakoja ja rankkoja asioita, niin huumoria ja elämäniloa ei unohdeta. Elokuvan visuaalit ja tarina tukevat toisiaan mukavasti. Itse koin visuaalit vielä upeampina kuin tarinan, mutta kirjan elokuvatoteutus ei ole missään nimessä huono.

Tämä elokuva on kuin mandariineja söisi. Se näyttää ja maistuu herkulliselta hemmotellen kaikkia aisteja, eikä se pakota kiirehtimään hurjaa vauhtia, vaan antaa katselijan nautiskella rauhassa. Ja se jättää kaipaamaan lisää. Perjantain ensi-iltaa odotellessa voi tutustua traileriin, myös leffan soundtrack löytyy jo mm. Spotifysta.

FS Film Oy
PIIN ELÄMÄ (Life of Pi)

Ensi-ilta: 21.12.2012
Pituus: 125 min.
Ikäraja: K-12

Ohjaus:
Ang Lee

Käsikirjoitus:
David Magee (perustuu Yann Martelin romaaniin)

Näyttelijät:
Suraj Sharma, Irrfan Khan, Tabu, Rafe Spall, Gérard Depardieu

Piin elämä -elokuva sai yhteensä kolme Golden Globe -ehdokkuutta: paras draamaelokuva, paras ohjaus (Ang Lee) ja paras musiikki (Mychael Danna).

Brokeback Mountain ja Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme -elokuvien ohjaaja Ang Lee on luonut valkokankaille ensimmäisen 3D-elokuvansa – visuaalisesti henkeäsalpaavan ja kauniin Piin Elämän.

Taianomainen elokuva kertoo nuoren intialaispojan uskomattomasta selviytymisestä meren armoilla, ja matkasta, josta tulee hänen elämänsä suurin seikkailu. Haaksirikkoutuneena hän muodostaa ainutlaatuisen ja odottamattoman yhteyden toisen selviytyjän hurjan Bengalin tiikerin kanssa.

Elokuva perustuu Yann Martelin menestysromaaniin.

Kirjoittaja

1 Comment

  1. Kävin taas elokuvissa, Piin
    Kävin taas elokuvissa, Piin elämä iski toisella katsomiskerralla vieläkin isommin. Nyt ehti arvostamaan pieniäkin yksityiskohtia enemmän ja huomioimaan myös todella nerokkaasti toteutetun äänimaailman, jossa myös surround-ääntä oli käytetty hyödyksi taidokkaasti. Kokonaisuus on todellakin viiden tähden arvoinen.

    Elokuva on saanut 11 Oscar-ehdokkuutta, eikä suotta.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap