fbpx
Julkaisut

Elokuva-arvostelu – Oblivion – Universal Pictures

Tänään perjantaina pompahtaa valkokankaalle tieteistoimintaleffa Oblivion, joka on saatettu maailmaan Tron: Perinnön ohjaajan (Joseph Kosinski) ja Apinoiden planeetan synnyn tuottajan (Peter Chernin) voimin. Tom Cruisen on taas aika näytellä sympaattista sankaria, virnistellä, heittää pari vitsiä ja pelastaa maailma.

Leffan juoni on aika perinteinen pläjäys ”yllätyskäänteineen”, ei siis mitään uutta, mutta omana itsenään ihan viihdyttävä. Oblivionin staileja maisemia ja kohtauksia katsellessa herää assosiaatioita esimerkiksi elokuvista 2001: Avaruusseikkailu, Tähtien sota, Matrix, Mad Max, Wall-E ja pääseepä parissa kohdassa muistelemaan myös Top Gunia.

Tarinan muut henkilöhahmot jäävät sivuosiin Tom Cruisen näyttelemän Jack Harperin saadessa eniten lihaa luittensa ympärille. Cruisen edellisen leffan hahmo (Jack Reacher) oli paikoin ärsyttävää katsottavaa, mutta tämä Jack onnistuu herättämään sympatiat ja Cruise vetää roolin läpi tuttuun tapaan. Morgan Freeman vilahtaa lyhyesti elokuvassa tuoden mukaan sen oman mausteensa.

Oblivion rakentuu turvallisen juonen ympärille komeana katsottavana hienoine efekteineen, isona palikkana mukana ovat äänitehosteet ja dramaattinen (vähän Tron: Perintö -fiiliksinen) musiikki. Pieniinkin hetkiin on uutettu valtavasti jännitettä – huoltoaluksen laskeutuessa saavat selluliitit kyytiä basson värisyttäessä penkkiä jättäen ostoskanavavimpaimet kakkosiksi, eikä tuon dramaattisempaa tavallista uima-allaskohtausta ole varmaan koskaan tehty.

Tätä leffaa ei lähdetä katsomaan etsien uusia syvällisiä sanomia, yllätyksiä tai monisyisiä hahmoja. Oblivion tarjoaa scifitoimintaa ja audiovisuaalista herkuttelua penkkejä värisyttävänä viihdeleffana, eikä sen nyt varmaan enempää tarvitsekaan olla.

Lisätiedot, Finnkino Oy:

OBLIVION
Ensi-ilta: 12.04.2013
Pituus: 124 min.
Ikäraja: 12 (väkivalta, ahdistus)

Ohjaus:
Joseph Kosinski

Käsikirjoitus:
William Monahan, Karl Gajdusek ja Michael Arndt Joseph Kosinskin tarinan pohjalta

Näyttelijät:
Tom Cruise, Morgan Freeman, Olga Kurylenko, Andrea Riseborough, Nikolaj Coster Waldau ja Melissa Leo

Tuotanto:
Peter Chernin, Dylan Clark, Barry Levine, Duncan Henderson, Joseph Kosinski
Vastaavat tuottajat: Dave Morrison, Jesse Berger

Studio:
Universal Pictures

Oblivion on Tom Cruisen tähdittämä uutuus Tron: Perinnön ohjaajalta ja Apinoiden planeetan synnyn tuottajalta. Autioituneella maapallolla yksi viimeisistä eloon jääneistä joutuu kohtaamaan menneisyyden tapahtumat ja taistelemaan koko ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta.

Mekaanikko Jack Harper (Tom Cruise) on yksi maapallon viimeisistä asukkaista. Planeetta on tuhoutunut elinkelvottomaksi vierasta elämänmuotoa vastaan käydyn, vuosikymmeniä raivonneen sodan jäljiltä. Maan viimeisiä luonnonvaroja haalitaan kokoon massiivisella robottien armeijalla ja laitteita huoltavan Jackin komennus lähenee loppuaan.

Kaikki muuttuu, kun Jack pelastaa kauniin muukalaisen pudonneesta avaruusaluksesta. Naisen saapuminen käynnistää tapahtumasarjan, joka kääntää Jackin maailman päälaelleen ja jättää ihmiskunnan kohtalon hänen käsiinsä.

Visuaalisesti vaikuttava Oblivion on kuvattu aidoilla kuvauspaikoilla Yhdysvalloissa ja Islannissa.

Oblivionissa on M83:n tekemä musiikki, ja elokuvan soundtrackin julkaisee 9.4. Universal Picturesin Back Lot Music. Soundtrack julkaistaan samana päivänä myös Spotifyssa.

Kuvat: Universal Pictures

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap