fbpx
Julkaisut

Elokuva-arvostelu – Django Unchained

Quentin Tarantinon ohjaama Django Unchained on melkomoisen vaikuttava elokuva, joka pääsee omalla Tarantino-listallani ykköseksi. Länkkärityylin valtavat maisemat ja tiukat lähikuvat elämää suuremmista hahmoista onnistuivat tarttumaan tajuntaani niin tiukasti, että teatterista ulos lähdettyäni näyttivät kaduilla kulkevat kanssaihmiset pieniltä muurahaisilta.

”Teatterista ulos lähdettyäni
näyttivät kaduilla kulkevat
kanssaihmiset pieniltä muurahaisilta.”

Jutun juoni on seuraava: palkkionmetsästäjä tohtori King Schultz ottaa mukaansa orja Djangon matkalle, jossa metsästetään pahiksia, kostetaan vääryyksiä, järkytetään pahaa valkoista väkeä ja lopulta suunnataan pelastamaan Broomhildaa – kaikki tuo spagettiwesternin liioittelevalla massiivisuudella. Mausteina ovat Tarantinon vino huumori, iso kasa viittauksia ja vaikutteita, ällö väkivalta ja nappiin osuneet näyttelijävalinnat.

Elokuvassa on huumori hyvin keskeisessä osassa, eikä hulvattomia roolisuorituksia voi kuin ihailla. King Schultz (Christoph Waltz) on ihastuttavan koominen saksalainen palkkionmetsästäjä, joka nostattaa hymyn huulille ensi hetkistä alkaen. Tositosipaha plantaasinomistaja Calvin Candie (Leonardo DiCaprio) on paatunut, vastenmielinen ja sairaalla tavalla mahdottoman hauska. Hihityksiä herättää myös erään huppumiesjengin ensimmäinen kerhoretki.

Juu, tarina on simppeli, vetävä ja melkoisen humoristinen, mutta elokuva ei ole ihan helppoa katseltavaa. Aiheesta itsestään tulee välillä aika karmiva olo (ihan syystä) ja elokuvassa on valtavasti väkivaltaa. Minä en pystynyt katsomaan kaikkia väkivaltakohtauksia, vaan kuikuilin niitä sormieni välistä. En pidä itseäni ihan nössönä, mutta jokin Tarantinon liioitellussa splatterissa ja väkivallassa on minulle liikaa.

Melkein toivoisin alkuperäisen leffan kaveriksi nössöversiota, josta olisi pahimmat sakkautuneella verellä täyteen ahdettujen ihmisten lahtaamiset jätetty pois. Mutta olisiko se enää oikea Tarantino-leffa? Onhan tuo äärimmäisyyksiin ja naurettavuuksiin saakka viety väkivalta yksi Tarantinon tavaramerkeistä.

Tarantinon elokuvissa on musiikki aina isossa osassa, tälläkin kertaa. Se maustaa ja värittää elokuvaa herkullisesti nostalgian, dramatiikan ja huumorin keinoin. Elokuvasta löytyy hyvin omalaatuinen ja viihdyttävä kombinaatio mm. klassista musiikkia, länkkärimusiikkia, resonaattorikitarabluesia, räppiä ja groovea. Quentin Tarantino kertoo itse lisää täällä.

Django Unchained on ällöttävä, koominen, karmiva ja herkullinen. Se on tyypillinen Tarantino-elokuva: repii huumoria karmivuuksistakin, mässäilee väkivallalla, vyöryttää katsojien verkkokalvoille messeviä näkymiä ja säestää sen kaiken monipuolisella musiikilla. En minä oikein tiedä miten tämän arvostelisi, se inhottaa ja ihastuttaa samaan aikaan. Inhottava mestariteos?

Elokuvan traileri:

Lisää tietoa:

unchainedmovie.com
www.unchainedsoundtrack.com

Walt Disney Studios Motion Pictures Finland
DJANGO UNCHAINED (Django Unchained)

Ensi-ilta: 18.01.2013
Pituus: 165 min.
Ikäraja: K-16

Ohjaus:
Quentin Tarantino

Käsikirjoitus:
Quentin Tarantino

Näyttelijät:
Leonardo DiCaprio, Samuel L. Jackson, Christoph Waltz, Jamie Foxx, Kerry Washington, Don Johnson

DJANGO UNCHAINED sijoittuu Yhdysvaltain etelävaltioihin juuri sisällissodan syttymistä edeltäville vuosille. Elokuvan pääosassa nähdään Oscar®-voittaja Jamie Foxx Django-nimisenä orjana, jonka hurja historia edellisten omistajien alaisuudessa heittää hänet samalle polulle saksalaissyntyisen palkkionmetsästäjän Dr. King Schultzin (Oscar®-voittaja Christoph Waltz) kanssa. Schultz on murhanhimoisten Brittlen veljesten jäljillä, ja vain Django voi johdattaa hänet heidän luokseen. Epätavallisia keinoja kaihtamaton Schultz hankkii Djangon itselleen ja lupaa vapauttaa tämän, kunhan Brittlen sakki on napattu – elävänä tai kuolleena.

Onnistuneen ajojahdin jälkeen Schultz pitää lupauksensa ja vapauttaa Djangon, mutta miehet päättävätkin jatkaa matkaa yhdessä, ja Schultz ryhtyy metsästämään etelän etsityimpiä rikollisia Django rinnallaan. Djangolla on kuitenkin vain yksi tavoite: etsiä ja pelastaa Broomhilda (Kerry Washington) – hänen vaimonsa, jonka orjakauppa on häneltä kauan sitten riistänyt.

Django ja Schultz päätyvät lopulta Calvin Candien (Oscar®-ehdokas Leonardo DiCaprio) pahamaineiselle plantaasille nimeltä “Candyland”. Tiluksia tekosyyn varjolla tutkivat Django ja Schultz herättävät Candien luotto-orjan Stephenin (Oscar®-ehdokas Samuel L. Jackson) epäilykset. Heidän liikkeensä pannaan tarkkailuun ja petollinen joukko pureutuu heidän kannoilleen. Jos Django ja Schultz aikovat paeta paikalta Broomhilda mukanaan, heidän on pakko laittaa vaakakuppiin itsenäisyys ja solidaarisuus, uhrautuminen ja henkikulta…

Elokuvan DJANGO UNCHAINED on käsikirjoittanut ja ohjannut Oscar®-voittaja Quentin Tarantino, ja sen ovat tuottaneet Stacey Sher, Reginald Hudlin ja Pilar Savone. Vastaavina tuottajina toimivat Harvey ja Bob Weinstein, Michael Shamberg, Shannon McIntosh ja James Skotchdopole.
Elokuva voitti kaksi Golden Globe® -patsasta: Paras käsikirjoitus ja miessivuosa (Christoph Waltz). Leffa on myös Oscar®-ehdokkaana seuraavissa kategorioissa: paras elokuva, paras käsikirjoitus, paras miessivuosa (Christoph Waltz), paras kuvaus ja paras äänileikkaus.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap