fbpx
Julkaisut

Elokuva-arviot – Kalervo Palsa ja kuriton käsi, For No Good Reason, Beware of Mr. Baker, Storm Surfers 3D

R&A on tarjonnut kiintoisan mahdollisuuden katsoa fiktion lisäksi laajan valikoiman faktaa ja visioita. Vaikka (muut kuin luonto-) dokumenttielokuvat mielletään enemmän televisiotuotannoiksi, on niitä ison valkokankaankin arvoisia teoksia olemassa. Eikä aihetta tarvitse aina käsitellä jäykän kunnioittavasti saadakseen aikaan laadukasta ja arvostettua jälkeä, vaan dokkareissa voi myös pitää hauskaa, tai vaikkapa saada turpaan Ginger Bakerilta.

Alla olevista elokuvista ei ole enää R&A-näytöksiä, mutta niistä pääsee nauttimaan joko DVD:n muodossa tai tulevina kuukausina elokuvateattereissa. Trailerit löydät klikkaamalla tästä.

Kalervo Palsa ja Kuriton Käsi
Kalervo Palsa ja kuriton käsi

Katsomistani elokuvista yllättävin oli Kalervo Palsa ja kuriton käsi, joka saa teatteriensi-iltansa marraskuussa. En odottanut mitään erikoisempaa ja toivoin vain, että tiedossa ei olisi mitään hirmuisen tuskallista settiä. Teatterista ulos astuessani olin täysin mykistynyt, sillä elokuva oli surrealistisen nerokas ja vallaton matka Palsan pään ja teosten sisään. Tapahtumat harhailevat esteettä tosielämän realiteeteista vinksahtaneen mielikuvituksen luomiin maailmoihin, joissa sankaritarinat, himo ja rakkaus saavat paisua ihan mihin mittoihin haluavat. Lopputuloksena on ilahduttavaa mielipuolisuutta, joka toimii niin teknisen toteutuksen, värimaailman, äänimaailman kuin näyttelijäsuoritustenkin suunnalla.

For No Good Reason
For No Good Reason

For No Good Reason käsitteli myös melkoisen houreisia visioita kertoessaan taiteilija Ralph Steadmanista. Steadmanin teokset heräävät sananmukaisesti eloon valkokankaalla samalla kun taiteilija itse tarinoi omasta elämästään ja taipaleestaan gonzokirjailija Hunter S. Thompsonin kanssa. Johnny Depp toimii vähäeleisenä haastattelijana ja jättäytyy taka-alalle kuuntelemaan ystävänsä tarinaa. Steadman valottaa hienosti myös taiteensa taustoja ja tekee uusia teoksia dokkarin aikana näyttäen erinomaisen ratkaisun tyhjän kankaan ongelmalle. Ralph Steadman on kokenut jos jonkinmoista kajahtanutta seikkailua ja syössyt mielensä syövereistä pinoittain karuja, kantaaottavia ja aggressiivisia kuvia, mutta on kuitenkin itse lämmin persoona. Hyvän otteen ja päähenkilön luonteen ansiosta dokumentista tulee hyvä mieli, vaikka ollaankin syväsoutuisten aiheiden keskellä.

Storm Surfers 3D
Storm Surfers 3D

Visuaalinen nautiskelu jatkui myös Storm Surfers 3D -dokumentissa. Se todisti taas kertaalleen sen, että jos edes jokin osa elokuvasta kiinnostaa, katso se – tiedossa voi olla hurja kokemus. Aaltoihin sukeltavassa dokkarissa ikuiset teinit, 45-vuotias Ross ja muutaman kuukauden kuluttua 50 täyttävä Tom metsästävät valtavia aaltoja, käsittelevät omaa ikääntymistään ja nauttivat elämästään. 3D-kuvaus on ehdottomasti paikallaan merimaisemia kuvatessa, sillä se näyttää meren mittasuhteet, ärjyvien aaltojen hurjuuden ja voiman ihan eri tavoin kuin perinteinen filmi. Dokumentti on jännittävä seikkailu, hyvämieliannos ja inspiroiva hyppäys mukaan surffaajien laudalle. On kuin olisi itse mukana.

Beware of Mr Baker
Beware of Mr. Baker

Entäpäs sitten Ginger Bakerilta turpaan saaminen? Tuon dokkarin suhteen olin jopa vähän epäluuloinen ja mietiskelin, että onko tämä joku hipsterin yritys pönkittää omaa egoaan staran kustannuksella. Ja kyllä, olin väärässä. Jay Bulger on tehnyt messevän dokumentin kiinnostavasta ja äkäisestä rumpalilegendasta, eikä se kepistä nenään saaminenkaan ollut mikään huono juttu, vaan enemmän kiintymyksenosoitus. Beware of Mr. Baker on sankaritarina miehestä, joka onnistuu polttamaan sillat takanaan ja vieraannuttamaan käytännössä kaikki läheisensä, mutta jota monet tuntuvat muistelevan lämmöllä kurjista kokemuksista huolimatta. Ginger Baker on vaikea ihminen, mutta kiistämätön nero ja mestarismies rumpujen ääressä – musiikki ja rytmi muuttavat äkäisen äijän euforisesti hymyileväksi rumpalidervissiksi. Energinen dokumentti näyttää tuon kaiken, ja vähän lisää.

Ei voi valittaa. Elokuvafestareiden aikana on löytynyt valtavasti kultahippuja ja viihdyttäviä hetkiä, innostavia esimerkkejä ja hulluja kohtaloita. Toisin sanoen, elämää laidasta laitaan.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap