fbpx
Julkaisut

Elokuva-arvio – Only Lovers Left Alive

Sanotaan, ettei idoleitaan saisi koskaan tavata, sillä sitä pettyy huomatessaan sankarin olevan vain ihminen. Itse olen eri mieltä. Loistavien tähtien takaa löytyy niiden ”vain” ihmisten lisäksi myös erikoisia olentoja, jotka ovat vieläkin kiehtovampia kuin stagella pyörivät stara-avattarensa. Only Lovers Left Alive päästää meidät tekemään juuri tuollaisen löytöretken tutustuessamme kultivoituneen vampyyripariskunnan elämään.

Mutta on se vain rankkaa olla stara. Kärsivä artisti. Ah. Sitä on elänyt ikuisuuden, nähnyt kaiken, jumalaista musiikkia soljuu sormenpäistä ja vaikka mainetta välttelee, niin faneja tunkee oven taakse. Tallella on sentään rakkaus musiikkiin ja ennen kaikkea se oma rakastettu ja elämänkumppani. Onhan siinä myös uskollinen lakeija palvelemassa ja hellyttävän kömpelönä yrittämässä olla kuin idolinsa. Ja ärsyttävän innokas ja nuori vamppisukulainen.

Only Lovers Left Alive on hidastempoinen ja kiireetön, sillä mihin sitä olisikaan hätä, kun on jo elänyt ikuisuuden. Tunnelma on makean hedonistinen, fiiliksillä trippaileva ja elämästä sen ulkopuolella oleilevan silmin nautiskeleva. Petopariskunta puhuu kasveista ja eläimistä innostuneen kiintyneesti niiden tieteellisillä nimillä. Ihailevat vanhojen soitinten rakennusmateriaaleja ja tuntumaa. Huokailevat ihmisten typeryydelle ja nauravat vähän itselleenkin. Nämä ikiaikaiset olennot ammentavat elinvoimaa veren lisäksi musiikista, kirjallisuudesta ja kulttuurista.

Tilda Swinton ja Tom Hiddleston ovat erinomaisia tyylikkäinä, älykkäinä ja elämään vähän leipääntyneinä vampyyreina, joiden rakkaus kestää kaiken. Myös elokuvan kuvaus ja musiikki on tuon vampyyripariskunnan tavoin täydellisyyttä hipovan laiskaa, viipyilevää ja tunnelmoivaa.

Leffan loppupuolella on mahtavan vähäeleinen kohtaus, jossa nautitaan sattumalta eteen osuvasta aistillisesta keikasta. Tuolla tavalla sitä tuli itsekin törmättyä tähän elokuvaan, vähän vahingossa, saaden palkkioksi jotain erikoislaatuisen hienoa.

Tämän elokuvan ja soundtrackin ottaisin mukaan autiolle saarelle.

Traileri:

Lisätiedot, Kuusan Kino Ky:
ONLY LOVERS LEFT ALIVE

Ensi-ilta: 21.03.2014

Pituus: 123 min.

Ikäraja: K12

Ohjaus:
Jim Jarmusch

Käsikirjoitus:
Jim Jarmusch

Näyttelijät:
Tilda Swinton, Tom Hiddleston, John Hurt, Mia Wasikowska, Anton Yelchin, Jeffrey Wright

Tuhoutuneen Detroitin ja eksoottisen Tangerin romanttisissa maisemissa elävät vuosisatoja vanhat vampyyrit Adam ja Eve. Pariskunta on pitänyt yhtä jo ikuisuuden, eläen niin yhdessä kuin erilläänkin, mutta aina toisiaan ikävöiden ja rakastaen.

Eve kuulee Adamin masennuksesta ja matkustaa Detroitiin tapaamaan rakastettuaan. Noiden kahden idyllin sekoittaa pian Even nuorempi sisar Ava, jonka harkitsemattomien tekojen vuoksi kaikkien kolmen on pian paettava.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap