fbpx
Julkaisut

Elokuva-arvio – Hobitti – Odottamaton matka

Halleluja, aivoihini ei satu 3D-elokuvan jälkeen! Itse asiassa, jos lasien sanka ei olisi pahoinpidellyt korvaani, olisin täysin unohtanut olevani katsomassa elokuvaa kolmedeenä, meno oli todella sulavaa ja helppoa. Ja on tässä aihetta kansalliseenkin voittajafiilikseen – me suomalaiset pääsemme näkemään Hobitin kahta päivää aiemmin kuin amerikkalaiset ja saimme HFR 3D -tekniikan ennen ruotsalaisia.

No, entäs se itse elokuva? Tolkien-fanit ovat odottaneet ohjaaja Peter Jacksonin Hobitti-trilogian ensimmäistä osaa kuin kuuta nousevaa. Itse tykkään sekä kirjoista että Jacksonin elokuvaversioista vallan suuresti, joten odotin Hobitiltakin suuria asioita. Tarinassa hypätään 60 vuotta taaksepäin aikaan, jolloin Bilbo Reppuli päätyi tahtomattaan seikkailemaan suureen maailmaan. Pieni hobitti, iso kohtalo.

Vaikka Bilboa oli hauska seurata, ja hassu hobitti oli juuri sellainen miksi olin kuvitellutkin, niin päädyin rakastumaan Klonkkuun. Tuo otus oli kammottava, hellyttävä ja elämää suurempi. Bilbon ja Klonkun tapaaminen oli oman elokuvakokemukseni kohokohta, enkä millään malta odottaa jatkoa Klonkun tarinaan.

Enempää en vielä sano elokuvasta tai juonesta, sillä tuo uusi HFR-formaatti sai minut sen verran pöllämystyneeksi, että on ihan pakko lähteä katsomaan Hobitti uudestaan vielä muinakin versioina. Muuten ei oikein osaa erottaa sitä, mikä johtuu kuvataajuudesta (48 kuvaa sekunnissa perinteisen 24 kuvan sijaan) ja mikä on ”itse” elokuvaa.

Elokuvan kolmiulotteisuuden toteutus ilahdutti suuresti, sillä se tuntui mukavan luonnolliselta. Silmiini ei tökitty koko ajan veitsiä tai puun oksia, vaan kolmiulotteisuus pidettiin luonnollisissa mitoissa, maisemat laajentuivat ennemmin valkokankaan taakse kuin katsojan syliin. Kaksinkertainen kuvataajuus sai aikaan sen, että nopeat kohtaukset eivät mössääntyneet enää samalla tavoin kuin perinteisessä 3D-formaatissa.

Peter Jackson sanoo, että HFR-tekniikalla kuvattu elokuva ei tunnu katsojasta perinteiseltä elokuvalta, vaan se tuntuu erilaiselta samaan tapaan kuin miltä ensimmäiset CD-levyt kuulostivat vinyylilevyjen jälkeen. Ja totta tosiaan, kokemus oli oikeasti hyvin erikoinen, eikä heti saanut edes kiinni siitä, mikä siinä on erilaista ja miksi.

Elokuva näytti ihan toisenlaiselta niin valaistuksen kuin yleisfiiliksenkin suhteen. Tuntui kuin olisi katsonut jonkinlaista sekoitusta huiman realistisesta luontodokumentista, sotadokumenttielokuvasta ja vanhasta studioproppitelevisiosarjasta. Jotenkin kaikki näytti niin viimeistellyltä, että se meni ajoittain suorastaan feikin suuntaan ja näyttelijöiden ympärille pystyi kuvittelemaan studion setteineen. Samaan aikaan tapahtui kuitenkin kaksi asiaa: ihmiset proteeseineen näyttivät välillä aiempaa teennäisemmiltä, suuret fantasiamaisemat ja örkit taas realistisemmilta ja upeammilta kuin koskaan.

Uusi tekniikka vaatii selkeästi vähän totuttelua, mutta potentiaalia sillä tuntuu olevan ihan älyttömästi. Hobitti-trilogian lisäksi tätä tekniikkaa päästään tulevaisuudessa ihailemaan myös James Cameronin Avatarin jatko-osissa. Odotan innolla.

Traileri:

Valokuvat: New Line Cinema ja MGM

HOBITTI – ODOTTAMATON MATKA (The Hobbit: An Unexpected Journey)

Ensi-ilta: 12.12.2012
Pituus: 170min.
Ikäraja: K-12
FS Film Oy

Ohjaus:
Peter Jackson

Käsikirjoitus:
Fran Walsh, Philippa Boyens, Guillermo del Toro ja Peter Jackson

Näyttelijät:
Martin Freeman, Ian McKellen, Cate Blanchett, Richard Armitage, Ken Stott, Graham McTavish, William Kircher, James Nesbitt, Stephen
Hunter, Rob Kazinsky, Aidan Turner, Peter Hambleton, John Callen, Jed Brophy, Mark Hadlow, Adam Brown, Andy Serkis, Elijah Wood, Jeffrey Thomas, Mike Mizrahi

Kaikkien aikojen odotetuimmaksi elokuvaksi luonnehdittu HOBITTI – ODOTTAMATON MATKA sijoittuu Keski-Maahan, aikaan 60 vuotta ennen J.R.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta -saagaa. Elokuvassa Bilbo Reppuli lähtee eeppiselle matkalle 12 kääpiön ja heidän johtajansa Thorin Tammikilven kanssa, tavoitteenaan vapauttaa Ereborin kääpiövaltakunta, jonka lohikäärme Smaug on kauan sitten valloittanut.

Hobitti-trilogiassa Ian McKellen palaa Gandalfin rooliin ja Martin Freeman on Bilbo Reppuli. Thorin Tammikilpenä nähdään Richard Armitage. Sormusten herra –trilogian rooleihinsa palaavat Cate Blanchett (Galadriel), Ian Holm (vanhempi Bilbo), Christopher Lee (Saruman), Hugo Weaving (Elrond), Elijah Wood (Frodo) ja Andy Serkis (Klonkku).

New Line Cineman ja MGM:n tuottama elokuva HOBITTI – ODOTTAMATON MATKA on ensimmäinen elokuva Oscar®-voittaja Peter Jacksonin ohjaamasta Hobitti-trilogiasta. Elokuvan käsikirjoituksesta vastaavat Fran Walsh & Philippa Boyens & Peter Jackson & Guillermo del Toro. Tuottajina ovat Peter Jackson, Carolynne Cunningham, Zane Weiner ja Fran Walsh. Vastaavina tuottajina toimivat Alan Horn, Toby Emmerich, Ken Kamins ja Carolyn Blackwood sekä osatuottajina Philippa Boyens ja Eileen Moran.

Elokuvatrilogian toinen osa HOBITTI – SMAUGIN AUTIOITTAMA MAA tulee Suomen elokuvateattereihin joulukuussa 2013. Sarjan päätösosa HOBITTI – SINNE JA TAKAISIN nähdään elokuvateattereissa kesällä 2014.

Kirjoittaja

3 Comments

 1. Antti Ryysy

  Missä teatterissa tämä HFR on
  Missä teatterissa tämä HFR on käytössä?

  • Tällä hetkellä HFR-sali
   Tällä hetkellä HFR-sali löytyy kaikista Finnkinon kaupungeista, Bio Rex on saanut muutaman salin (Hämeenlinna, Espoo ja Porvoo) ja käsittääkseni Kuusankoskelta ja Riihimäeltä löytyy myös.

   Ihan kuka tahansa ei voi vain hankkia uusia vekottimia ja ruveta näyttämään leffoja tuossa formaatissa, vaan teatterin pitää läpäistä tietyt vaatimukset saadakseen hyväksynnän elokuvastudiolta.

   Hobittia on tarjolla tuon HFR 3D:n lisäksi myös tavallisena 3D-versiona ja perinteisenä kaksideenä.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap