fbpx
Julkaisut

Botanicula – peli ja soundtrack – Jaromír Plachý, Amanita Design, DVA

Rakastan luontoa, omituisia pikkuöttiäisiä, höpsähtäneitä pelejä ja vinksahtaneita soundi- ja visuaalivisioita. Tästä syystä oli arvattavissa mitä tapahtuu kun saan käsiini tsekkiläisen pelistudio Amanita Designin Botanicula-pelin – upposin uuteen maailmaan ja taidan pysyä siellä koko kesän, onhan nyt pikkuotusten aika.

”Pelin hulvattomat animaatiot ja
taide ovat ihan omaa luokkaansa.”

Viiden flooraöttiäisen Suurena Tehtävänä on pelastaa kotipuunsa viimeinen siemen kammottavilta mustilta ökkömonstereilta. Seikkailu johdattaa otukset syvälle elämää ja yllätyksiä täynnä olevan puun sisuksiin. Pelissä kuljetaan omituisessa, täyteläisessä ja hulvattomassa maailmassa tökkien, heilutellen ja kokeillen kaikkea mikä vastaan tulee. Seurauksena on ketjureaktioita, ötökkäkuoroja ja iloisia jälleennäkemisiä.

Lapsen silmin

Peliä pelatessa ja kuunnellessa tuntee olevansa taas niityillä ja metsissä samoava lapsi – tutkien kaikkea, tiiraillen otuksia ja tekemässä uusia, riemastuttavia löytöjä joka hetki.

Vastaan tulevat palapelit ja nokkeluustestit ovat hauskoja ja vinksahtaneita, mutta peliä päätyy oikeasti pelaamaan sen kokonaiselämyksen takia. Tarkoitus ei ole päästä kenttiä mahdollisimman nopeasti läpi, tosin voihan sen niinkin pelata, vaan jokaisesta avautuvasta näkymästä löytyy kaikkea muutakin kiinnostavaa. Botanicula-löytöretki saa aikaan hyvän mielen ja usein toistuvia virnistelyitä pelikenttien ja äänimaailman kiehtovuuden vuoksi.

Pelin hulvattomat animaatiot ja taide ovat ihan omaa luokkaansa. Lämmin ja täyteläinen värimaailma kietoutuu vihreän, oranssin ja ruskean ympärille ja piirrosjälki on iloisen kajahtanutta. Pelin maksimiresoluutio on 1440×700 pikseliä ja vaikka se riittää herkulliseen kokemukseen, niin tätä maailmaa haluaisi tuijotella vieläkin tarkemmin. Onneksi mukaan saa Botanicula-kuvakirjan (joko digitaalisena tai fyysisenä), jota voi selailla sielunsa kyllyydestä.

Anna ötökälle huuliharppu

Botaniculan monisyinen sinfonia on laadittu huolella, eikä yhtään otusta ole jätetty pois. Kaikki kuviteltavissa oleva hauskuus löytyy ja vielä vähän lisääkin.

Tsekkiläisbändi DVA tuntuu käväisseen jossain ihmemaassa tallentamassa paikallista äänimaailmaa ja mystisten ötökköjen arkielämää. Otukset ölisevät, poksuvat, surraavat, sirkuttavat, kurnuttavat ja soittavat omalla tavallaan saksofonia, pianoa, kitaraa, banjoa, huuliharppua ja muita soittimia.

Elämää pursuava soundtrack on täydellinen kokemus jo ihan itsessään. Monitasoinen äänimaailma takaa sen, että levyltä kuulee vielä monen soiton jälkeen uusia yksityiskohtia. Kirkkaan kajahtanut levy on tehty niin hyvin, että sitä pystyy pyörittämään myös ihan vain oman oleilunsa taustamusiikkina ties miten kauan. Eikä ole ollenkaan tuhlausta kuunnella tätä limited edition -vinyyliversiona huippuunsa viritetystä audiosysteemistä.

Nyt kesällä kannattaa kirmailla tuolla ulkona oikeassa luonnossa, mutta luppohetket ja eritoten sadepäivät ovat hyvää aikaa tutustua Botaniculan pikkuöttiäisten elämään huippulaadukkaan äänimaailman kera. Voihan sen pelin napata läppärillekin ja lähteä mökkilaiturille istumaan. Tutustua kuitenkin kannattaa, tavalla tai toisella.

Botaniculan sivuilta löytyy mm. demoversio ja taustakuvia, lisäksi sitä kautta löytyy tällaista ostettavaa:

  • ladattava Win/Mac/Linux -peli, soundtrack ja virtuaalikuvakirja
  • DVD-boksi, jossa Win/Mac -peli, soundtrack-CD ja kosketeltavaa visuaalimateriaalia
  • pieni painoerä mustia, vihreitä tai oransseja vinyylejä pikkujulisteiden kera
Katso tässä virallinen traileri

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap