fbpx
Artikkelit

Hyypän Hoodoo: Juhannustaikoja, kansantanhuja ja syntisiä maan matosia

Tervetuloa takaisin praktiikalleni. Hyypän Hoodoo punoo kasaan vain hyviä loitsuja ja onnenkaluja, joiden vaikuttavat ainesosat poimitaan pitkin musiikin, kulttuurin ja ajatustenvirran rämeikköjä ja tienpientareita. Lopputulos on se mikä siitä tulee, ja praktiikka on auki juuri silloin ja siellä minne se nyt vain sattuu tipahtamaan. Astukaa peremmälle, mutta varokaa vapaana loikkivia sammakoita.

Nonni, se on täällä. Juhannus, mittumaari, keskikesän autuas juhla. Tulee vettä tai räntää, niin näihin aikoihin monen suomalaisen veri vetää takaisin pakanallisille juurille: metsään, niityille ja puhtaiden vesien ääreen. Niittyleinikkien, sananjalkojen ja ilta-auringon valaisemien koivikkojen taika uppoaa vähän jäyhempäänkin, vietti juhannusta sitten kaupungissa tai luonnon rauhassa. Nyt myös kansantanhut on sallittu (siskot ei), joten jospa polkaistaisiin juhannusjuhlat käyntiin Antti Paalasen haitarin tahdissa. Videolla taidetaan tosin olla jo kokon polttamisen ja kotipolttoisen nauttimisen jälkeisessä tilassa, pienen juoppohulluuden kourissa, mutta eikös fiilis ole kuitenkin melkoisen sopiva? Me halutaan meluta, me halutaan huutaa!

Antti Paalanen – Meluta

Antti Paalasta pääsee kuuntelemaan esimerkiksi heinäkuun lopulla Turussa H2Ö-festivaaleilla, jonka kattauksesta löytyvät myös mm. Rinneradio, Aino Venna sekä legendaarinen ruotsalainen Kebnekajse.

Toinen juhannuksen teemoista kansantanhujen ohella lienee taas se perinteinen ihmisen kaipuu toisen luo. Hehkutin Pekko Käpin uutukaista levyä tuossa taannoin, ja olen vielä pahemmin koukkuuntunut miehen tuotoksiin sekä lauluunsa käytyäni useammalla livekeikalla tässä alkuvuoden mittaan. Viimeisin tuli koettua Espan lavalla ulkoilmassa, ja kyllä maar lähti, tuo musiikki sopii Suomen suveen kuin kaipauksen nyrkki alavatsaan. Tässä sitä, ihon iloja sekä säätilasopivia maisemia, deliriumin kera annosteltuna.

Pekko Käppi – Anna orjan ulvoa kuuta

Mitäs tämä tämmöttinen rellestäminen oikein on? Viinaa ja ruumiin paloa? Hyihyi! Jumala rankaisee! Kesällä ei tarvitse peljätä joulupukkia, mutta juhannuksenakin sietää olla kiltisti, sillä vaikka kuinka venkoilisit, kiinni tulet jäämään. Tätä aihetta käsittelee perinteinen kansanlaulu God’s Gonna Cut You Down, jota on tulkittu laajalti niin gospelin, kantrin kuin elektronisenkin musiikin keinoin, esimerkkeinä Johnny Cash, The Blind Boys Of Alabama (Run On For A Long Time) sekä Moby (Run On). Puhti on kääntänyt seuraavassa kappaleessa tuon sanoman perisuomalaisiin mielenmaisemiin, keskikesän tanhuville.

Puhti – Jumala rankaisee

Ehkäpä tämä vallitseva säätila ehkäisee pahimpia rellestämisiä, ohjaten juhannusta viettävät miettimään juhannuksen henkistä olemusta. Suomen kesä, järvet, vesisade järven pinnalla. Sauna. Nuotio. Liekit ja savu. Onhan tuossa jo paljonkin meditoitavaa. Seuraavassa kappaleessa Wimme Saari joikaa yhdessä Ulla Pirttijärven kanssa koivusavusta. Tupruaakohan se savustuslaatikosta vai rantasaunasta?

Wimme – Soahkesuovva (Koivusavu)

Annetaan viimeiseksi puheenvuoro edellisen kappaleen taustalla hääränneelle Tapani Rinteelle. Rauhaisan sydämensykkeen tahdissa juhannuksen vehreisiin helmoihin.

Tähän ei ole mitään lisättävää. Juhannus, tule!

Vesisadekin on kaunista.

Rinneradio – Tule!

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap