fbpx
Artikkelit

Blueslinkkivinkit sekä Finnish Blues Awards 2015

Susi lampaan asussa. Tuo määritelmä sopii kesyttömälle bluesille, joka valjastaa ilmaisuunsa mukaan räpit ja psykedeliat, rajoista piittaamatta. Blues tahtoo laulaa myös perinteisistä sydänsuruista pihakeinussa istuen, kulkea itsenäisenä trubaduurina pitkin kaupungin kujia, liverrellä laululintuna hämyisen klubin nurkassa, laittaa cowboy-saappaat jalkaan, tai sulan hattuun, ja pompata lavalle bileväkeä villitsemään. Onhan siinä jo, bluesia.

Tuota – ja kaikkea muuta – voisi teoriassa löytää saman katon alta upouudessa Finnish Blues Awards -palkintogaalassa, joka järjestetään 21.3.2015 Virgin Oilissa Helsingissä. Kotimaiset sinisen eri sävyt yhdistävän palkintogaalan aikana palkitaan viime vuoden parhaita kolmessa eri kategoriassa, myönnetään elämäntyöpalkinto, sekä kuunnellaan bluesia kymmenen eri kokoonpanon tarjoamana. Perimmäisenä tarkoituksena on esitellä suomalaisen bluesin monimuotoisuutta, yhdistää alan tekijät ja kuljettaa genreä eteenpäin.

”Perimmäisenä tarkoituksena on esitellä
suomalaisen bluesin monimuotoisuutta,
yhdistää alan tekijät ja kuljettaa genreä
eteenpäin.”

Finnish Blues Awards 2015 esiintyjät: Robbie Hill, Huff & Puff, Erja Lyytinen, Honey B & T-Bones, Lena & The Slide Brothers, Micke Björklöf & Bluestrip, Little Willie & Night Train, Jo’ Buddy & Down Home King III, Helge Tallqvist & Ina Forsman Combo, White Knuckles Trio. Juontajina Lauri ”Arno” Ankerman ja Olavi Rytkönen.

Lisätiedot:
www.facebook.com/groups/finnishbluesawards
www.facebook.com/events/1109715225720925

Raportoin gaalan jälkeen tunnelmista ja palkituista, mutta nyt tapahtumaa odotellessa pistetään vielä listaten kotimaiset ehtymättömät tietolaarit, bluesin avaimet siis. Lopuksi esittelen muutaman viime vuonna pysäyttäneen biisin bluesista bluesinspiraatioihin. Pitäähän sitä olla tekemistä ja kuunneltavaa tässä väliaikanakin.

Bluesin oppimateriaali – linkkejä kotimaiseen tietoon

Kuten arvata saattaa, Suomessa on ilahduttavan laaja blueskenttä. Artisteja, levytyksiä, keikkoja ja tapahtumia löytyy sen verran, että palkintogaalalle on oikeasti tilausta, ja tapahtuman voisi ajatella poikivan myös uusia projekteja. Mistä tätä kaikkea sitten seuraisi ja pysyisi ajan hermolla?

Blues News on ”Suomen ensimmäinen ja maailman toiseksi vanhin yhä ilmestyvä mustan musiikin julkaisu”, joka ilmestyy fyysisenä lehtenä kuusi kertaa vuodessa. Nettisivuilta löytyy lisää artikkeleita ja levyarvioita, sekä mm. valtava Bluespedia, suomibluesin ja -soulin äänite- ja yhtyeluettelo, josta voi mennä selailemaan vaikkapa viime vuonna ilmestyneitä blueslevyjä.

Blues-Finland on ”bluesin ja blues-sukuisen musiikin ajankohtaisuuteen aktiivisesti pureutuva verkkomedia.”, josta löytyvät artikkelien lisäksi myös juurevat keikka- ja festarikalenterit.

Meitä täällä Suomessa on siunattu aivan ikiomalla ministerillä, joka antaa meille jokaviikkoisen musiikkiannoksemme Radio Suomessa maanantai-iltaisin YLE Bluesministeri -lähetyksessä. Ohjelmasta löytyy ennakkoluulotonta kuunneltavaa kotimaisista ja ulkomaisista uutuuksista klassikkoherkkuihin, tietoa ajankohtaisista tapahtumista sekä kiinnostavia taustatietoja bluesin ja sitä ympäröivän musiikin saralta.

Suden viemää – bluesia ja tanssirytmejä viime vuodelta

Lopuksi niihin omiin poimintoihini viime vuoden ravisuttavimmista blues-aiheista kappaleista. Lista on toki pidempi kuin mitä tähän voi mahduttaa, mutta tässä ne palavimmat.

Iso paha susi kuuluu tiukasti mukaan bluesin perinnetaruihin. Ja mikäs siinä – hävytön, mitään pelkäämätön, karismaa huokuva peto saa mielellään ulvoa yön hämärässä bluesin tunnetta ja paloa, kaverinaan ärisevä kitara sekä pakottava rytmi. Viime vuonna tuota ärinää löytyi uudelta taholta kun Pelkkä Pirttinen pongahti suoraan ytimeen petollisen simppelillä duo-kokoonpanolla, jonka sointi on karkeaa, törkeää ja innostavaa.

Pelkkä Pirttinen – Susi lampaan asussa Keuruulla

Pelkkä Pirttinen – Kiltti poika

Mitäs tämä seuraava sitten on? Bluesahtavaa hiphopia? Määritelmistä viis, tämä tyttö lähtee tanssimaan Pietarin Spektaakkelin (Pietari Kiviharju, Tyko Haapala, Mitja Tuurala) pärähtäessä soimaan. Taas pyöritään nenäkkäissä, pelkistetyissä ja rytmillisesti imevissä sfääreissä.

Pietarin Spektaakkeli – Tyttö Lähtee Tanssimaan

Lähdetään vielä syvälle bluesin suosikkitematiikkaan, jonka variaatioita löytyy mm. edesmenneiden suuruuksien repertuaareista Howlin’ Wolfista Lightnin’ Hopkinsiin. Tällä kertaa kuullaan miten se sujuu suomalaisittain räpättynä by Tykopaatti (bluespiireissä tuttu nimellä Down Home King III).

Tykopaatti – Bäkdoormän

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap