fbpx
Testit

Elac Debut S12EQ -aktiivisubwoofer testissä

Kookas arkku, voimaa uhkuva ulkoasu ja kilowatti tehoa. Ei, Elac S12EQ ei ole hentoinen sisustussubbari. Ei ulkonäön eikä varsinkaan soundinsa puolesta.

Elac Debut -sarjan viimeistely on se pelkistetty musta vinyylipinta, vaikkakin harjattua metallia muistuttava, ja Elac Debut S12EQ on jo varsin kookas subwoofer. Kun kerrot naapurillesi, että tässä on minun subbarini, asiasta ei todellakaan jää yhtään epäilystä. S12EQ on S10EQ-pikkuveljensä lailla kuution muotoinen, mutta lähes kymmenen senttiä joka suuntaan suurempi. Laittamalla se olohuoneeseen sinun ei tarvitse selitellä enää mitään. On, talossa on subwoofer. Kunnon subwoofer.

Huomatus. Päinvastoin kuin videolla väitän, selvisi eteenpäin olevan elementin olevan se aktiivinen – vahvistimeen kytketty – ja pohjassa vaaka-asennossa on refleksivirityksen hoitava passiivielementti.

Huonekorjaus on korvaamaton apu.

Isommassa kotelossa on pykälää isommat elementit, 12-tuumainen aktiivielementti ja 12-tuumainen passiivi. Ja kun S10EQ:ssa on jo oikein mukavan kokoinen 400-wattinen vahvistin, S12EQ lyö pöytään tasaluvun. Kilowatti hetkellistä tehoa. Paljon oli tehoa 1960-luvun jenkkiautoissakin, ja räyhäkäs ulkoasu. Ajo-ominaisuudet vain puuttuivat, miten lie Elac Debut S12EQ:n laita kun signaali käy syheröiseksi…

Ei mikään tyhmä järkäle

Voima ilman järkeä sen käyttöön on tietysti pöljää. S10EQ:n lailla S12EQ tarjoaa älypuhelimen Bluetooth-yhteydellä toimivan käyttöliittymän. Kaikki asiat ovat säädettävissä parhaalta kuuntelupaikalta. Ei konttausta, ei arvuuttelua siitä, muuttuiko soundi nyt parempaan vai huonompaan suuntaan kun edellisen äänellisen luonteen ehti säätöjä kontatessa unohtaa.

Se S10EQ:n testi kannattaa ehdottomasti lukea ensin pohjalle niin olette perillä subwooferin perusominaisuuksista.

Hyvin toimivien perussäätöjen lisäksi tarjolla on sekä älypuhelimen mikrofonia hyödyntävä huonekorjaus että käsin vapaasti säädettävä parametrikorjain. Huonekorjaus on korvaamaton apu paikkaamaan huoneen pahimpia basso-ongelmia ja parametrikorjaimella voit tehdä samaa tai sitten vain muokata subbarin luonnetta haluamaasi suuntaan.

Punaisella bassovaste tyypillisessä huoneessa, vihreällä Elacin Auto EQ käytössä.
Punaisella bassovaste tyypillisessä huoneessa, vihreällä Elacin Auto EQ käytössä.

Alas, ihan alas asti

En vienyt subbareita ulos räntäsateeseen vaan mittasin ne huoneessa. Mahdollisimman läheltä eli aivan etukulmasta, juuri aktiivielementin ja passiivielementin puolivälistä. S12EQ:n vasteessa näkyy kuoppa, mutta pilaako se subbarin? No toki S12EQ olisi periaatteessa parempi ilman tuota kauneusvirhettä. Käytännössä se kuitenkin häviää käytti sitten subwooferin omaa Auto EQ -huonekorjausta tai jotain ulkopuolista korjainta.

Käyrästä näkee, että S12EQ toistaa käytännössä karvan alle 20 hertsiin siinä, missä S10Q pääsee lähelle 25 hertsiä. Periaatteessa tämä on pieni asia, monella äänitteellä tuossa välissä ei ole enää mitään. Mutta sitten kun on äänite, jossa on oikeaa matalaa, se ero muuttuu huomattavan merkitykselliseksi.

S12EQ toistaa käytännössä alle 20 hertsiin.

Pyysin, että S10EQ saisi olla toimituksessa odottamassa S12EQ:n testiä, näin voisin verrata kahta subbaria toisiinsa parhaiten. Senhän te varmasti kaikkein eniten haluaisitte tietää, mitä muuta sillä 200 lisäeurolla saa kuin paljon isomman kalikan lattialle.

Joten Black Hawk Down -soundtrackin Bakara-raita pyörimään S10EQ:lla. On se vain hintaisekseen kerta kaikkiaan mainio kapistus, ulottuvuus on hyvin riittävä, äänenlaatu todella hyvä ja kapasiteettia piisaa. Eli tarvitaanko S12EQ:ta oikeasti? No, lyhyt jumppatuokio ja asia selviää.

Suuren laatikon suuri voima

Itse asiassa Elac Debut S10EQ:n ja S12EQ:n ero on hyvin selvä. Debut S12EQ:ssa on paljon enemmän auktoriteettia, uskottavuutta. Sen voima on vaivattomampaa, toiston ulottuminen tuntoaistimusten alueelle tuo huomattavasti leveämmän hymyn kasvoille ja potku rintalastaan tulee selvästi paljon isommasta esineestä kuin S10EQ:lla.

Punaisella Elac Debut S10EQ ja vihreällä S12EQ jakotaajuus maksimissa. S12EQ:n toisto ylettyy selvästi alemmas.
Punaisella Elac Debut S10EQ ja vihreällä S12EQ jakotaajuus maksimissa. S12EQ:n toisto ylettyy selvästi alemmas.

Pakko laittaa soimaan levyn aloitusraita Hunger. Sen piinaavaa tunnelmaa puskeva bassomatto on vain niin mainio, silloin kun se saadaan toistettua kunnolla. Ja nyt todella saadaan vaikka testissä oleva subbari on halpa. Raidan alussa olevasta pienestä piinasta päästään välittömät kylmät väreet vavauttavaan ryskeeseen ja suusta pääsee pyrskähdys. Tupa tutisee, silmät vuotavat ja suupielet nappaavat toisiinsa kiinni. Takaraivossa. Voi pojat. Te pienten sisustusbassojen käyttäjät ette arvaa, mistä kaikesta olette jääneet paitsi. Syötte lämmittämätöntä pakastepizzaa ravintolan kylmillä portailla. Kokeilisitte edes niin tietäisitte.

Miten pitkälle S12EQ:n voimavarat riittävät? Koitetaan kaikkien kuolleiden bassoelementtien ilkeällä äitipuolella, Divine Works ja Soundtrack to the New Millenium. Raita numero viisi, Divine Works II. Bassojyräyksiä edeltää pitkälle infraäänille ulottuva vavahdus, joka tuntuu S12EQ:lla kuin tuuli puhaltaisi läpi kuunteluhuoneeni. Kuvaavasti subbari vavahtaa joka iskulla puoli senttiä lähemmäs nurkkaa. Suunnittelija Andrew Jones on selvästi opettanut sille, että mitä vaikeampaa materiaalia, ota sitä enemmän tukea huoneesta.

Tuntuu kuin tuuli puhaltaisi läpi kuunteluhuoneeni.

Tuo Divine Works II on todellinen subbarin tappaja. Ilman riittävän älykästä suojausta ensimmäinen vavahdus riittävällä voimalla tarkoittaisi tosiaan kertalaakista entistä bassoelementtiä. Palanut puhekela, repeytyneet ripustukset, vääntynyt puhekelan runko listaisi kuolinsyyn tutkija tilannetta. Olen ajanut raidalla 18-tuumaisia (useita kerralla) kuoleman rajamaille joten on selvää, että S12EQ:n rajat tulevat vastaan. Mutta ennen niitä rajoja on niin hauskaa, että on hyvin kyseenalaista, miten paljon enemmän muka tarvitaan.

Ja jos tarvitaan, osta toiseen nurkkaan toinen samanlainen. Halpaa se on silti.

Sykettä vavahdusten lomassa

Riittävän paljon riittävän matalaa bassoa on tietysti laatusubbarin äärimmäisen oleellinen lähtökohta. Vaan ellei subi integroitu pääkaiuttimiin hyvin, ei sitä jaksa kuunnella muilla kuin bassotestilevyillä. Alun hihittämisen jälkeen se menettää aika pian viehätyksensä. Subbarin täytyy myös pysyä tahdissa, potkaista terävästi kun sitä tarvitaan.

Jos tarvitaan lisää äänenpainetta, osta toiseen nurkkaan toinen samanlainen. Halpaa se on silti.

Se, että S10EQ:ssa ja S12EQ:ssa on niinkin paljon säätöjä on tavallaan turhaa koska sisääntuloina on kuitenkin vain yksi RCA-liitin, subbari kelpuuttaa vain linjatasoisen monosignaalin. Sellaisen, jonka saa AV-vahvistimesta. Ja bassonohjaus on järkevämpää tehdä siellä AV-vahvistimessa kuin ruuvata subbarin omaa jakotaajuutta tippaakaan maksimista alaspäin.

Eli kun haluat S10EQ:sta tai S12EQ:sta äänenlaadullisesti kaiken irti, sinun täytyy hoitaa säädöt AV-vahvistimessa oikein. Ellei AV-vahvistimessasi ole erittäin hyvää huonekorjausta, tee Elacin oma Auto EQ -huonekorjaus. Sitten varmista, että subbarin oma jakotaajuussäätö on maksimissa eli mahdollisimman kaukana häiritsemästä AV-vahvistimella tehtävää.

Parhaan potkun saat kun pääkanavat ovat etuseinää vasten (ja toimivat siinä sijoituksessa), silloin keski- tai yläbassolle ei tule iskua ja nopeutta syövää vaimentumaa. Sitten vain pääkanavat pieniksi ja viivesäätö sellaiseksi, ettei jakotaajuusalueelle jää yhtään kuoppaa. Voit uskotella AV-vahvistimesi automatiikan osaavan hoitaa sen tai sitten varmistaa asian tekemällä ihan itse mittaukset ja säätämällä subwooferin etäisyyden (eli viiveen suhteessa pääkaiuttimiin) sellaiseksi, että jakotaajuusalue on mahdollisimman tasainen.

Vaan kun hoidat tuon sovituksen kunnolla, S12EQ ei häiriöttömyytensä ansiosta nouse erillisenä äänilähteenä yhtään esille. Bassopää on vain hirvittävän uskottava pienistäkin pääkaiuttimista. Ken Ishiin erittäin tiukkaa tahtia kulkeva Melting Pot pompottaa minua kuin maila pingispalloa, omalla olemuksellani ei ole muuta vaihtoehtoa kuin sykkiä biitin mukana. Jotenkin biisit vain lipesivät yksi toisensa jälkeen ja niin Beep Twist kuin myös uudelleen avausraita Awakening potkivat itsensä huoneeseen.

RinneRadion Helmi paljastaa, että on se subbari minulla vähän tuhdiksi säädetty. Mutta kun se soi niin kamalan mukavasti juuri noin, vavauttaa persausta iskuilla. Mutta olkoon, puhelimen sovelluksella pikainen sormenliike ja volume säätyy 47:stä 44:n. Nyt on neutraalimpi, ja hyvin hyvin uskottava siitä huolimatta. Joten George Bensonin So What, mmmmm… mehevän täyteläistä, juuri sopivaa. S12EQ toimii hyvin akustisellakin materiaalilla.

Uskottavuus vai uskonpuute

Valinta Elac Debut S10EQ:n ja S12EQ:n välillä pitää tehdä montaa asiaa puntaroiden. Vaikka minä pääsenkin leikkimään todella kalliilla leluilla, muiden leluilla, tiedän, ettei kaikilla ole syytä rahaa hifiostoksiin älyttömiä summia. S10EQ maksaa 599 euroa ja S12EQ 799 euroa. Voi olla, että tässä kohtaa tulee se selvä päätös ostaa Debut S10EQ.

Elac Debut S12EQ on hyvin uskottava subbari. Jo ennen kuin siihen laittaa virran päälle.

Mikäli rahaa on valita subbari muiden arvojen perusteella tulevat mukaan subwooferin fyysinen koko ja äänenlaatu. Sopivilla äänitteillä S12EQ:n ulottuvuus puhtaille vahvaduksille saakka on todella hauskaa. Etenkin kun sen äänenpainevarat riittävät vavauttamaan niin, että tosiaan tuntuu. Ja on S12EQ jo varsin suurikokoinen. Tilanteesta riippuen koko voi kääntää ostokelkan kumpaan vain suuntaan. Yksi haluaa oikean subbarin näköisen subbarin eikä mitään kukkaruukkua ja toinen tietää, että saa kotona korville, jos raahaa moisen mörön tarkasti mietityn olohuoneen sisustuksen silmätikuksi.

Elac Debut S12EQ on hyvin uskottava subbari. Jo ennen kuin siihen laittaa virran päälle. Sitten kun päästään vauhtiin niin uskottavuus vain paranee. S10EQ taas on sen verran pienempi, että ennen kuuntelua ei välttämättä usko, miten paljon ruutia siitä irtoaa.

Lyhyt valintaopas on tietysti se, että jos hinta ja koko eivät aiheuta ongelmia niin osta ehdottomasti Debut S12EQ. Kyllä se bassonnälkäisen tekee selvästi onnellisemmaksi kuin S10EQ. Mikäli hinta tai koko ovat rajoittavia tekijöitä niin sittenhän valinta on selkeästi näistä kahdesta se pienempi S10EQ. Ja vaikka onkin isompi ja hurjempi malli olemassa niin S10EQ on hyvä subwoofer, jota ei tarvitse yhtään hävetä.

Lyhyesti: S12EQ on oikea subwoofer, joka tuottaa elimistössä kaikkia niitä tunteita, joita oikean subwooferin kuuluukin.
Hinta: 799 euroa
Maahantuoja: Scanteknik

Elac-kauppiaasi:

Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

24 Comments

  1. Miten tämä vertautuu aijemmin
    Miten tämä vertautuu aijemmin arvostelemaasi Elac SUB 2070? Toki siinä hintaluokka on huomattavasti kalliimpi, mutta kunka tämä S12EQ pärjää suorituskyvyssä ja äänenlaadussa siihen? Saako samaa suorituskykyä ja säätömahdollisuudet puolella hintaa?

    • Samu Saurama

      Samat säätömahdollisuudet
      Samat säätömahdollisuudet tässä saa paljon halvemmalla. Soundi on kuitenkin hyvin erilainen, S12EQ on uhmaavasti murahtava ja SUB 2070 taas erittäin puhdassointinen ja napakka. Monen mielestä S12 voi olla hyvinkin hauskempi kuin tuo noin tuplahintainen SUB 2070, mutta on se kalliimpi paljon tarkempi.

      Sitten on se, että suljettukoteloiset SUB 2050 ja SUB 2070 hyödyntävät huoneen tuomaa korostusta ja saattavat etenkin pienemmässä huoneessa toistaa selvästi alemmas kuin S10 tai S12. Passiivielementillä tehty subbari on teknisesti sama kuin refleksikoteloitu ja refleksiviritytystaajuutta alemmas eivät ne pysty toistamaan, suljettu voi.

  2. No entäs verrattuna aiemmin
    No entäs verrattuna aiemmin testaamaasi Klipsch R-115SW, joka on suurinpiirtein samassa hintaluokassa? Itsellä haaveissa olisi 2.1 systeemi, jossa haasteellisesta ympäristöstä johtuen matalampia taajuuksia oikomaan olisi muutenkin tulossa DSPeakerin Anti-Mode.

    • Samu Saurama

      R-115SW menee aavistuksen
      R-115SW menee aavistuksen alemmas, mutta S10/S12:ssa jakosuotimet toimivat paremmin. Klipschin maksimiäänenpaine on todennäköisesti suurempi (en pysty sisätiloissa testaamaan), mutta Elacilla on huonekorjain. Klipsch on 15-tuumainen, uskottavampihan se on on kuin 12- tai varsinkaan 10-tuumainen.

      Valinta on sinun 🙂

  3. Hei,
    Hei,
    Olen uusi täällä ja ylipäätään subbareiden parissa.
    Nyt on tullut se aika, että haluan kunnon suban (”eka ja vipa”) olohuoneeseen, tykkään luukuttaa LUJAA. Laitan sellaisen, jota ei tarvitse sitten vaihtaa. Olisikohan tämä oikea peli mulle? Kuinka lähellä pitää olla, että potku tuntuu oikeasti rintalastassa? Tykkään, että pitää tuntua, mutta toki laatuakin on oltava (vaikkei korvani erottelukyky erityisen hyvä olekaan). Käytännössä 15″ on olkkariimme liian iso, joten tähän kokoon olisi tyytyminen. Hintaluokka Ei saa tästä enää nousta. Puinen omakotitalo, stereot erkkerin isojen ikkunnoiden kohdassa, suht tilava olohuone (en muista neliöitä, saan tarkistettua, jos siitä jotain hyötyä).

    Onko se älypuhelinsovelluskäyttöliittymä suomenkielinen ja onko siinä tehtäviin säätöihin ohjekirjaa, jotta niitä osaa käyttää (huonekorjaus + säädöt). Sellainenkin, joka ei ymmärrä jakotaajuuksista, taajuusvasteista, ym. hienouksista ja termeistä. Kun vaan saisi laitteen pian hommatuksi ja kerran säädetyksi, jotta voisi sitten keskittyä itse musiikista ja matalista taajuuksista nauttimiseen.
    (Kari Jobe: Majestic (Revisited)- levyllä hienoa matalaa bassoa, etenkin 3-raita alkaa mehevän vakuuttavasti!)

    Onko tässä 12″ koko- ja hintaluokassa parempia vaihtoehtoja?

  4. Kiitos hyvistä arvosteluista.
    Kiitos hyvistä arvosteluista. S12 alkoi kiinnostamaan, sopisikohan se Aurelia Ambera -kaiuttimien kaveriksi?

    • Hyvä subwoofer toimii minkä
      Hyvä subwoofer toimii minkä tahansa kaiuttimien kanssa.

      Ainoat tilanteet, missä subwooferin ”sopimista” pääkaiuttimien seuraksi on mitenkään syytä miettiä, on jos kapasiteettiero on pahasti poskellaan.

      Eli vaikkapa Genelec 1238:n (arvostelu löytyy AudioVideolta) kaveriksi Elacin 10″ on ehkä vähän heppoinen ja on aiheellista miettiä, toisiko se mitään olennaista lisää. Viitattu Genelec on iso kolmetie, jossa itsessään 15″ basso/keskiääninen.

      Ja sitten toisinpäin, jos pääkaiuttimet ovat pikkuruiset lähinnä tietokonekäyttöön tarkoitetut satelliitit, niin voihan niiden seuraksi rakentaa AudioVideon Ärjyn refreksinä, mutta missään tilanteessa et pääse ulosmittaamaan Ärjyn reservistä kuin murto-osan, kun pääkaiuttimet piiputtavat kauan ennen.

      Nämä ovat ääriesimerkkejä, mutta ymmärtänet pointin. Eli liian heppoinen subwoofer ei tuo lisäarvoa, ja huomattavasti muuta äänentoistoa järeämmän subwooferin kyvyt jäävät käyttämättä.

      Tuo S12 voisi hyvinkin olla oikein passeli tanssikaveri Amberalle. 🙂

      • Samu Saurama

        Ei minulla ole juuri muuta
        Ei minulla ole juuri muuta sanottavaa kuin että komppaan JMT:tä.

  5. Kiitos tuosta videosta!
    Kiitos tuosta videosta! Ostopäätös varmistui! (=

    Vahvistimeen liittyvää kysyttävää, lainaan ensin tekstiäsi tuosta testistä: ”Subbari kelpuuttaa vain linjatasoisen monosignaalin. Sellaisen, jonka saa AV-vahvistimesta. Ja bassonohjaus on järkevämpää tehdä siellä AV-vahvistimessa kuin ruuvata subbarin omaa jakotaajuutta tippaakaan maksimista alaspäin. Eli kun haluat äänenlaadullisesti kaiken irti, sinun täytyy hoitaa säädöt AV-vahvistimessa oikein. Ellei AV-vahvistimessasi ole erittäin hyvää huonekorjausta, tee Elacin oma Auto EQ -huonekorjaus.”

    Sekö pitää siis olla ”kotiteatteri”vahvistin? Kun kuuntelen pelkästään musaa, niin joku suositteli, että mulla kannattaisi olla stereovahvistin. Onko sen äänenlaatu parempi musiikinkuuntelussa ja jos on, niin huomaako sitä ”maallikko”? Käykös stereovahvari tuolle suballe?

    Miten suuri merkitys sillä on, onko vahvarissa oma huonekorjaus ja jos on, niin mistä tietää, onko se riittävän hyvä käytettäväksi tän suban kanssa? Vahvistin pitää myös uusia, vanahassa ei oo lähtöä suballe.

    • Samu Saurama

      S10EQ:ssa ja S12EQ:ssa on
      S10EQ:ssa ja S12EQ:ssa on tosiaan vain yksi RCA-liitin takana eli se tarvitsee signaalin, joka on a) linjatasoinen (ei sitä jännitteeltään paljon korkeampaa, joka tulee vahvistimen kaiutinliittimistä) ja mono. Vähimmällä päänraapimisella pääset, jos löydät stereovahvistimen, jossa on valmiiksi se sub out -liitäntä. Ne vain ovat harvinaisia, ei tule yhtään ehdotettavaa nyt suoraan mieleen minullekaan.

      Jos kuuntelet vain musiikkia tai vaikka katsoisit leffojakin ja silti käyttäisit vain kahta kaiutinta, on hyvä stereovahvistin kyllä mielekkäämpi laitos kuin AV-vahvisin. Tyypillisesti äänenlaatu on stereopelissä parempi ja jälleenmyyntiarvoakin on eri tavalla, jos iskee himo vaihtaa.

      Vaihtoehto on ostaa esimerkiksi Elac SUB 2050 (https://audiovideo.fi/testi/elac-sub-2050-aktiivisubwoofer-testissa), jossa on sitten kaiutintasoisetkin liitännät subbarille tulevalle signaalille. Kolmas ratkaisu on tehdä vastusjako, jolla tiputat kaiutintasoisen signaalin subbarille sopivaksi ja monotat sen, mutta sen saat sitten tehdä omalla vastuullasi…

      • Onko stereovahvistimien
        Onko stereovahvistimien subalähtö sitten yleensä stereona (eli Left ja Right), jos ylipäätään lähtöä on ollenkaan? Klipsch R-115SW myös kiinnostaa ja siinähän olis L ja R…

        Toinen asia: Onko kokemusta bluetooth-stereovahvistimista? Musiikinkuunteluun esim. älyluurista Spotifyn kautta…

        • Samu Saurama

          Joissain stereovahvistimissa
          Joissain stereovahvistimissa on pre-out. Siitä saa toki signaalin subbarillekin, mutta siinä missä sub-out-liitännän signaali on yleensä suodatettu (se ei toista keskialuetta eikä diskanttia), pre-out tuuppaa koko kaistan ulos. Päätarkoitus on erillisen päätevahvistimen käyttö ja siksi pre-out on aina stereona.

          R-115SW on monessa suhteessa hyvä, mutta sen jakosuotimet eivät leikkaa bassoja kovinkaan alhaalta poikki. Käytännössä kaipaisit erillisen jakosuotimen väliin, jos haluat saada subbarin kaistan rajoitettua vain alimmille taajuuksille.

          Minusta Bluetooth on oikein mielekäs tapa saada signaali puhelimesta tai tabletista vahvistimelle. Bluukka voi olla sisäänrakennettuna vahvistimeen tai sitten laitat erillispurkin, joka hoitaa vastaanoton. Pari sellaista olen testannut:
          https://audiovideo.fi/testi/procaster-bt-02-bluetooth-vastaanotin-testissa
          https://audiovideo.fi/testi/arcam-rblink-langaton-bluetooth-vastaanotin

  6. MrHonkonen

    Moro!
    Moro!

    Mulla on HK 3490 vahvistimena ja siinä ei ilmeisesti ole sub outia? Miten saisin nämä toimimaan hyvin yhdessä? Mitenkäs jos rakentaisi sls 12″ x2 ja hypex4.0 subbarin pärjääkö tälle mitenkään? Tarvitsisi varmaan huonekorjauksen esim anti modella? Hypexin saisin kytkettyä vahvariin?

    • Samu Saurama

      Ilman sub-out-liitäntää nämä
      Ilman sub-out-liitäntää nämä ovat hankalia. Kyllä netistä löytää kytkennän, jolla voi laskea kaiutintasoisen jännitteen linjatasoiseksi ja sitten monottaa sen. Mutta omalla vastuulla, aina ei toimi kuten teoriassa ajattelee…

      2kpl SLS12 on napakan nopea, S12EQ tarjoaa enemmän voimaa sinne ihan alas. S12EQ on valmis, DIY-ratkaisussa saa/joutuu (mausta riippuen) rakentamaan.

  7. Moi!
    Moi!
    Jos olisi tehokas stereovahvistin (esim. 100-120W/kanava) ja esim. Jbl Es 100- lattiakaiuttimet (joissa molemmissa 2 kpl 10″ bassoelementtiä eli yht. 4kpl), niin millaiseen äänenpaineeseen niillä pääsee, jos vertaa vaihtoehtoisesti tähän Debut12:een? Eli kun potkivaa pinta-alaa paljon enemmän, niin korvaako ne subbarin suuremman tehon?

    Kummalla siis TUNTUISI kehossa enemmän? Onko kyseinen kaiutinmalli sinulle tuttu? (Sitä ei enää valmisteta, mutta jos löytäisin käytettynä.) Itselleni ei olisi tärkeintä se, miten alas laite toistaa. Niinpä tuo Jbl riittäisi luvatulla 33Hz:llä kyllä, kun olen pärjännyt tähän asti 50Hz:lläkin.

    Ystävällisesti, Sami

    • Samu Saurama

      Äänenpainetta ei voi arvioida
      Äänenpainetta ei voi arvioida pelkästään elementtien koon perusteella. Yksi asia on se, että refleksikotelosta ei saa viritystaajuuden (siis se taajuus, jolle refleksiputki/passiivielementti on viritetty) alapuolisia taajuuksia. 20Hz viritetty yksi 12-tuumainen toistaa siis sillä alueella lujempaa kuin täysperävaunurekallinen 15″, jotka on viritetty 50 hertsiin.

      Tuota kyseistä JBL:ää en tunne. Ja sitten on se, että mitä haet kehotuntumalla. Yläbasson iskua vai alabasson vavahdusta… JBL:llä saat todennäköisesti sitä, Elacin subbarilla ehkä tipan vähemmän iskua, mutta voimaa ja auktoriteettia todella hyvin.

      Sorry, ei oikein ole yksiselitteistä vastausta…

  8. Moi! Olen juuri hankkimassa
    Moi! Olen juuri hankkimassa uutta kotiteatterisarjaa itselleni. Laitoin muutama päivä sitten tilaukseen uuden vahvistimen, etu- keski ja takakaiuttimet. Subbaria en vielä tähän saman syssyyn raaskinut tilata, hankin sen sitten vähän myöhemmin. 🙂 Subbariksi olen harkinnut joko tätä Elac Debut S12EQ tai sitten sitä kokoa pienempää. Kumpaa te suosittelisitte kyseisen kokoonpanon kaveriksi? Asun rivarissa että täysillä en kyllä pysty näitä tällä asumismuodolla koskaan soittamaan. Pää paino kaiuttimien käytöllä tulee olemaan elokuvat ja pelit. Olen aika uusi ja tietämätön näissä hifi asioissa joten neuvoja otan mielellään vastaan.

    Denon AVR-X2200W
    Tannoy Mercury 7.4 Etukaiuttimet
    Tannoy Mercury 7C Keski
    Tannoy Mercury 7.2 Takakaiuttimet

    • Samu Saurama

      Kyllä S12EQ on aika paljon
      Kyllä S12EQ on aika paljon hauskempi ja se puoli korostuu nimenomaan peleissä ja leffoissa. Jos hintaero ei ole kynnys niin suosittelen tätä isompaa.

      • Kiitos nopeasta vastauksesta.
        Kiitos nopeasta vastauksesta.

  9. Hei! Tein ostopäätökseni
    Hei! Tein ostopäätökseni kyseisestä subwooferista arvostelusi perusteella. Miten teit tuon bluetooth-parituksen androidin ja subwooferin välille?

    • Samu Saurama

      Minulla on iPhone eli Android
      Minulla on iPhone eli Android-versiota en ole kokeillut. iOS:lla homma menee niin, että bluetooth puhelimesta päälle ja kun subbari on päällä ja käynnistää ohjaussovelluksen, se löytää subbarin automaattisesti. Ei siis mitään varsinaista paritusta.

  10. Subbari tuli enkä ole oikein
    Subbari tuli enkä ole oikein tyytyväinen, tuntuu olevan puhti pois. Ajoin auto-eq:n ensitöikseni ja volumet sai nostaa 75:een vahvistimen ollessa -25db että tunsi subwooferin pikkusen potkivan. Liekö vika Pioneer VSX-924K-vahvistimessa tai sen/molempien asetuksissa.

    • Samu Saurama

      Lyhyt resepti:
      Lyhyt resepti:
      -Subwooferin jakotaajuus maksimiin.
      -Aja subbarin huonekorjaus.
      -AV-vahvistimesta kaikki kaiuttimet pieniksi ja subwoofer päälle. Etäisyydet oikeiksi mittanauhan kanssa.
      -Säädä kaikkien kaiuttimien äänenvoimakkuus sellaiseksi, että testikohinalla ne kuulostavat korvakuulolta soivan samalla voimakkuudella pääkuuntelupaikalla.
      -Subwooferkanavan oikea viive (eli vahvistimien valikossa sen etäisyys) pitää säätää sellaiseksi, että jakotaajuusalue soi mahdollisimman lujaa kun sekä pääkaiuttimet että subbari sitä toistavat. Ok-tulokseen pääsee soittamalla sopivaa testisignaalia (sinisignaali tai kapeakaistainen kohina) ja hyvään tulokseen pääsee käyttämällä mittamikrofonia (esimerkiksi UMIK-1) ja mittausohjelmistoa (esim. ilmainen Room EQ Wizard).

  11. Pitää kokeilla noilla
    Pitää kokeilla noilla resepteillä, iso kiitos avusta! 🙂

Share via
Copy link
Powered by Social Snap