fbpx
Testit

Hypex DS8.0 ja the t.amp TA2400 MK-X vahvistimet testissä

Järeän subwooferin rakentajalla on kolme ongelmaa. Mikä on sopiva bassoelementti, mikä sille sopiva kotelo ja kolmanneksi: mikä on sopivin vahvistin? Thomann.de:n myymä the t.amp on subbarirakentajien keskuudessa hyvin suosittu joten pitihän sellainen hankkia ja kokeilla, onko siitä mihinkään. Vertailukohdaksi valitsin Hypex DS8.0 -vahvistinmoduulin, joka edustaa subbaripäätteiden highend-päätä, mutta on silti järkihintainen.

Kumpaakin vahvistinta on moni mitannut ja tullut tulokseen, että ilmoitetut tehot pitävät paikkansa. Vahvistimien tehot ovat siis varsin vertailukelpoisia, Hypexistä saa runsaan 800 wattia neljän ohmin kuormaan ja TA2400:sta kilowatin luokkaa (äänenpainessa tälläinen ero on vain yhden desibelin suuruinen). TA2400:-stereopäätevahvistimessa kanavia on tietysti kaksi eli tehoa on yhteensä pari kilowattia. Toisaalta Hypexissä on myös jakosuodin ja työkalut bassvasteen oikaisuun. Hyvin harva bassoelementin ja kotelon yhdistelmä kun venyisi ilman sähköistä apua kuuloalueen alarajalle vaimentumattomana.

”Miten käy kun
koitetaan kuunnella
kummallakin musiikkia?.”

Hypex maksaa lähes kaksi kertaa enemmän vaikka on vain yksikanavainen, the t.ampin teho on siis neljäsosahintaista. Mutta miten käy, kun lopetetaan hintalapuilla ja tehonumeroilla paperilla plarailu ja koitetaan kuunnella kummallakin musiikkia?

Julma kuuntelutesti

Kuuntelin the t.amp TA2400 MK-X:ää sekä pelkästään subwooferien vahvistimena että myös normaalina stereopäätteenä. Jollekullehan saattaa vielä tulla sellainen ajatus, että isolla päätteellä voisi hyvin hoitaa aika isot bileet.

TA2400 oli pääasiassa MM-Audio MiniPre -etuvahvistimen ja Aurelia Graphica -kaiutinparin välissä. Vaihtamalla päätevahvistimeksi Hypexin päätevahvistimeen pohjautuva MM-Audio MidiMono -pari, oli helppoa testata äänenlaadullisia eroja koko äänialueella. MidiMono on teholuokaltaan pykälää pienempi kuin DS8.0, mutta äänenlaadultaan hyvin samanlainen.

The t.amp TA2400 MK-X on iso ja raskas, jos toki hyvin tehokas.

Bassotoiston piirteet kävivät samassa yhteydessä hyvin selviksi eikä lisäkokeilu kahdella suljettukoteloisella Peerless SLS-12-elementillä ja MiniDSP:llä tehdyllä jakosuodolla ennen Hypex DS8.0 -moduulia muuttanut havaintoja tai tuonut varsinaisesti lisää informaatiota.

Tähänhän voi heti älähtää, ettei Aurelia Graphica tai SLS-12-pari kestä kilowattia. Tuskin kestäisikään, mutta oleellisempaa on toiminta – eli äänenlaatu – muualla kuin leikkausrajalla. Suurimman osan ajasta vahvistimet kuitenkin toimivat murto-osateholla maksimistaan. Kun päästään eteenpäin autopelikorttien vertailusta todellinen pointti ei ole huippunopeus vaan oikeat ajo-ominaisuudet.

Tiivistetysti sanottuna TA2400 MK-X on äänenlaadullisesti samalla tasolla kuin muutkin noin 300 euron vahvistimet, tehoa vain sattuu olemaan kymmenkertaisesti. Soundi ei ole erityisen läpikuultava tai siisti, enemmänkin hieman suoraviivainen, tumppu ja tylsä. Pidemmän päälle äänen kovuus ja karheus alkavat ottaa korviin joten kymmenkertainen teho ei auta kun volumea tekee mieli kääntää vain hiljaisemmalle.

Hypex DS8.0:n säädöt ovat täydelliset, jopa vaiheenkäännölle on tarkka portaaton säätö.

Entäs se bassopää, riittäisikö ”tamppi” bassovahvistimeksi? Ei, äänenlaadullisesti vaativalle harrastajalle ei siinäkään suhteessa. Alakerta on koko ajan hieman tukahtuneen oloinen, kuin mentäisiin käsijarru laahaten. Bassoiskut ovat pyöristyneitä, varsinaista voimaa ja auktoriteettia ei ole, on vain paljon.

Ero halpiksen ja hi-techin välillä on kuin yöllä ja päivällä. Hypex-pohjaisen MM-Audion ääni on aivan eri maailmasta kuin ”tampin”. Bassoilla on voimaa, ryhtiä, auktoriteettia ja nopeutta huomattavasti paremmin. Tai ei vain paremmin vaan yleisesti ottaen erittäin hyvin. Ehkä silti oleellisinta on se, että bassot irtoavat vapautuneesti ja helposti, tukahtuneisuutta tai jarru päällä -henkeä ei ole yhtään.

Hypex-pohjaisen vahvistimen ääni on muutenkin erittäin korkealuokkainen. Täyteläisyyttä ja uskottavuutta on poikkeuksellisen hyvin, samoin läpikuultavuutta ja erottelukykyä.

Hintansa arvoinen, vai enemmän?

Kun vertaa rinnakkain, tai sylissä, DS8.0:aa ja TA2400:sta, on ero hurja. The t.amp on neljä kertaa Hypexiä raskaampi, yli 20-kiloinen. Huomioitava asia, jos laitetta joutuu kuljettamaan. Härski ulkoasu voi viehättää jotakuta, mutta puhaltimien jatkuva äänenkäs hurina tuskin ketään.

Netti on toki täynnä propellien modausohjeita propellipäille, mutta kannattaa muistaa, että kyseessä on 230 voltin laite. Tiedätkö varmasti mitä teet, mitkä ovat aihetta käsittelevät lait ja mikä kaikki voisi mennä operaatiossa vikaan? Ellet, unohda koko modaus. En sano, ettei laitteiden parantaminen ole sallittua. Muistutan vain, että verkkojännitteen kanssa leikkiminen tietämättömänä on tehokas tapa aiheuttaa hengenvaara niin itselle kuin muillekin.

The t.amp TA2400 MK-X:n yksi ongelmakohta ovat äänekkäät puhaltimet, jotka kotikäytössä kuuluvat selvästi musiikin yli normaaleilla kuunteluvoimakkuuksilla.

Hypex on sellaisenaan valmis tuote. Äänetön, ei polta päälle laitettaessa sulakkeita ja runsaiden säätöjen ansiosta sillä on mahdollista tehdä järeä subwoofer, joka toistaa täysin vaimentumattomana kuuloalueen alarajalle.

Kyllä, the t.amp TA2400 MK-X on varmasti hintansa arvoinen. Se soi vastaavalla äänenlaadulla kuin saman hintainen tyypillinen stereovahvistin, tehoa on vain railakkaasti enemmän. Mutta silti Hypex DS8.0:n hintalaatusuhde on oleellisesti parempi. Se tarjoaa huomattavasti parempaa äänenlaatua ja päälle kunnolliset säädöt vaikka hintalappu on vain kaksinkertainen.

Valinta on siis helppoa. Se menee ihan puhtaasti sen perusteella, riittävätkö rahasi Hypexiin.

Lyhyesti: Usein subbarivahvistimeksi suositellun the t.ampin äänenlaatu jättää kylmäksi, kylmänä käyvä hi-tech pieksee sen mennen tullen.
Hinnat
Hypex DS8.0 549 euroa
the t.amp TA2400 MK-X 289 euroa
Jälleenmyyjä (Hypex): Hifitalo
Jälleenmyyjä (The t.amp): Thomann

Kirjoittaja

4 Comments

  1. Mielenkiintoisin testi
    Mielenkiintoisin testi vuosiin. Vihdoinkin saatiin jotain kommenttia T.Ampin äänenlaadusta. Edelleenkin markkinoiden halvimmat watit. En onneksi kuvitellut tuota, että T.Ampin äänenlaatu on subbarikäytössä hiukan pehmeä ja iskua latistava. ~3x kalliimpi Crown XTi pesee omasta mielestä iskuäänten ja basson seurattavuudessa mennentullen tuon T.Ampin (vaikka Crownin XTi-sarjaa haukuttu hiukan tehottomaksi matalimmilla).

  2. Aika paljon subbarirakentelua
    Aika paljon subbarirakentelua seuranneena olen huomannut, että se äänenlaatu tuntuu olevan aivan listan häntäpäästä löytyvä suunnittelun perusta. Ostetaan pa-elementti ja laitetaa isoon refleksikoteloon 1kw tehoa ja sitten ollaan taivaassa, kun ikkunat helisee ja hyllyt rämisee. Seuraavaksi laitetaan keskustelupalstoille kokemuksia ja kun joku kysyy, että miltä subbari kuulostaa, kommentti on -Lähtee painetta todella paljon ja sain juuri häädön subbarini ansiosta. Onneksi on olemassa toki niitäkin, jotka tuhlaavat rahansa elementteihin ja vahvistimeen, vaikka 20Hz toistuukin maksimissaan vain 90db:n voimakkuudella. Tämmöisen testin nähdessään tulee kyllä hyvä mieli, kun on jäänyt eurot tuhlaamatta tuotteeseen, joka ei sitten olisi omaan tarkoitukseen hyvä ollutkaan.

  3. Mites oletko tutustunut
    Mites oletko tutustunut noihin behrun inuke -vahvaimiin? Olisi d-luokkaa, halpa hinta ja poskettomat teholupaukset höystettynä parametrisella eq:lla. Nuo näyttäisi jopa hauskalta ratkaisulta procasterin esivahvistimen kanssa, siitä kun tuo dsp puoli puuttuu. Ostaisi vaikka noita tonnisia pari ajamaan etu ja takakanavia ja sitten vaikka järeämpi siten, että toiseen kanavaan subi(t) ja toiseen keskikajari? Eli alle 1500e hintalapulla joka kanavaan equtusmahdolllisuus ja vähintään riittävästi järkevän hyötysuhteen tehoa?

    • Samu Saurama

      iNuke olisi mielekäs
      iNuke olisi mielekäs testattava. Jos sen äänenlaatupuoli olisi kunnossa niin ne olisivat oikein hyviä vaihtoehtoja. Pitää kesäloman jälkeen kysellä maahantuojalta, josko sopivia malleja olisi lainaksi.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap