Se osaa kaiken oleellisen etkä kuitenkaan maksa ylimääräisestä. Se kuulostaa hyvin kauniilta sellaisenaankin, mutta tarjoaa sinulle runsaasti varaa äänensävyn hienosäätöön. Ja kaiken kukkuraksi sitä ohjataan sujuvasti yhdellä ainoalla napilla.
GoldNote DS-10 on kompakti, moderni ja järkevä monitoimilaite. Se on DA-muunnin, streameri, kuulokevahvistin ja esivahvistin. Voit soittaa sillä musiikkia nettiradiosta, verkkolevyltäsi ja kaikista oleellisista musiikkipalveluista kuten esimerkiksi Spotify, Tidal, Deezer ja Qobuz. Bluetooth on tämän hetken parhaana mahdollisena 5.0-versiona ja Roon-tuki löytyy myös.
Voit kytkeä DS-10:n kuulokkeet, aktiivikaiuttimet tai päätevahvistimen. Ymmärrän hyvin, jos päätevahvistimeksi GoldNoten oma PA-10 tuntuu sinusta luonnollisimmalta valinnalta, mutta vaihtoehtojen määrä on rajaton A-luokan single ended -putkivahvistimesta aina D-luokan kilowattihirmuun tarpeesi ja halusi mukaan.
Eikä tässä vielä kaikki! DS-10 Plus -versio tarjoaa yhden linjatulon, johon voit kytkeä vaikka GoldNote PH-10 -levysoitinesivahvistimen.
Alla valmistajan englanninkielinen esittelyvideo DS-10:stä:
Sopivasti, mutta ei liikaa
Järkevyys on juuri siinä, että DS-10:ssä ei ole päätevahvistinta. Se tarkoittaa aktiivikaiuttimien omistajille, ettei kalliista vahvistinosasta tarvitse maksaa. Se tarkoittaa highendisteille, että he voivat valita päätevahvistimen oman makunsa ja käytettävien kaiuttimien mukaan. Ja se tarkoittaa kaikille, ettei samaan laatikkoon tarvitse pakata kaikkein herkimpiä signaaleja käsittelevää elektroniikkaa ja suuria virtoja vievää päätevahvistinta.
Etupaneelissa olevan täysikokoisen 6,3-millisen kuulokeannon lisäksi GoldNote DS-10 antaa signaalin eteenpäin sekä balansoimattomana RCA-liitännöistä että balansoituna XLR-liitännöistä. Bluetooth- ja WLAN-antennien sekä RJ45-ethernet-liitännän lisäksi digitaalituloina on kaksi optista, USB, koaksiaalinen ja XLR-liittimellä tehty AES/EBU. Näiden päälle on vielä mahdollisuus kytkeä DS-10:n PSU-10-lisävirtalähde, joka tarjoaa elektroniikalle entistäkin puhtaampaa virtaa.
Valmistajan verkkosivulta löytyy paljon nippelitietoa DS-10:n teknisistä ratkaisuista. Lyhyesti sanottuna, ratkaisut on tehty äänenlaatu edellä. Minä en nyt kopioi niitä tähän artikkeliin vaan keskityn siihen, mitä tunteita DS-10 käytössä herätti.
2 500 euron hintalappu ja hienosti viimeistelty ulkoasu kertovat, että kyse ei ole kevyen sarjan koneesta. Hintalappu asettaa myös oletuksen, että äänenlaatu riittää kriittisellekin kuuntelijalle. Ulkomaankielisten arvostelujen kommentit ovat olleet varauksettomasti ylistäviä, joten olin hyvin kiinnostunut kokeilemaan, miten hyvältä GoldNote DS-10 kuulostaa. Kytkin Emotiva XSP-1 -esivahvistimen, Emotiva A-300 -päätevahvistimen ja Monitor Audio Gold 300 -kaiuttimet DS-10:n perään ja otin Tidalia korvasta. Käytännössä tämä hoitui GoldNotea ohjaavalla MConnect-sovelluksella puhelimessa. Jos MConnect ei olekaan aivan yhtä kaunis kuin jotkut kilpailijansa, se kuitenkin häviää toiminnassa ehkä ainoastaan Roon-sovellukselle.
Hintalappu asettaa myös oletuksen, että äänenlaatu riittää kriittisellekin kuuntelijalle.
Hienostunut tasapaino
DS-10:n laittaminen soimaan ei herätä ensialkuun mitään erikoisia tunteita. Se ei kuulosta hämmentävän siltä, erinomaisen tältä tai poikkeuksellisen tuolta. Soundi vain toimii joka osa-alueella tosi hyvin. Billy Gibbons And The BFG’s iskee nopean napakasti, yhtään liioittelematta, oikeassa tahdissa kulkevasti. DS-10:n luonne tasapainottelee miellyttävän soljuvan ja kuitenkin rytmiä hyvin eteenpäin vievän välillä mainiosti. Kulkupuoli ei ole rasittavan hakkaavasti rytmiä alleviivaava eikä toisaalta myöskään tippaakaan laahaava tai tahmaava.
Luonne tasapainottelee miellyttävän soljuvan ja kuitenkin rytmiä hyvin eteenpäin vievän välillä.
Lost Highway -soundtrackilta Rammsteinin Rammstein synkistelee loistavan painostavasti ja erittäin selkeästi avautuvana. Mafia III:n scorelta No One Is Untouchable kuulostaa hurjan paljon paremmalta kuin pelimusiikin voisi ajatellakaan toistuvan. Suurin osa peliä pelaavista ei edes aavista, miten hienosti New Bordeauxin tunnelma välittyy pelkästään kuuntelemalla scorea hyvällä laitteistolla.
Tyylilajista toiseen, Analog Pussy ja Trance N Roll -albumin nimikkokappale. Tiukassa tahdissa aloittava ja lantiota väkisinkin nytkivä biisi tuntuu lähes vieraalta kun kaikki kuunteluväsymystä aiheuttava karheus loistaa poissaolollaan. Kulkevuus on tallessa, siitä ei ole kysymys: joskus tämä vain tuntuu lyhyen hetken hauskalta, mutta viimeistään kappaleen puolivälissä korvia särkevältä. Jos ei ole liian kerettiläistä sanoa näin, nyt trance soljuu eteenpäin sulavammin kuin juuri koskaan.
GoldNote DS-10 ei alleviivaa mitään ja juuri siitä tulee sen viehätys. Kaikki musiikki toimii tyylilajista riippumatta, Sepultura tai Stravinsky, Jeff Mills tai Jeff Beck. Ja kun on rauhoittunut kuuntelemaan, mikään äänessä ei häiritse, vain musiikki tulvii ylitse ja vie mennessään.
Askel askeettisempaan
Laitoin Billy F Gibbonsin The Big Bad Blues -albumin soimaan ja tein parin biisin jälkeen pienen muutoksen. Vaihdoin DS-10:n toimimaan pelkän DA-muuntimen sijaan myös esivahvistimena (tämä näkyy myös DS-10:n näytössä, jossa DAC-teksti vaihtuu äänenvoimakkuuslukemaksi) eli Emotiva XSP-1 jäi pois välistä. Tulos on lisää läsnäoloa, lisää intiimiyttä, lisää sykettä, lisää tutinaa punttiin ja oleellisesti lisää ryhtiä soundiin. Vähemmän on enemmän, yksi laite välistä pois teki oleellisen lisän jalan tamppaamiseen. XSP-1 mahdollistaa paljon, mutta kun sen tarjoamia ominaisuuksia ei nyt tarvita, lyhyempi signaaliketju voitti.
Energiaa ja elämää on, mutta ei sitä ikävyyttä, joka saa kääntämään äänenvoimakkuuden paljon pienemmälle.
Mercuryn Freddie teki hienon rakkauslaulun nimeltään Delilah, ”You make me smile when I’m just about to cry” . Kerrassaan hienon kuuloinen kappale, jonka kiharat kitarasoolot ovat tavanneet käydä kireinä korvaan, mutta nyt ei minkäänlaista ongelmaa. Energiaa ja elämää on, mutta ei sitä ikävyyttä, joka saa kääntämään äänenvoimakkuuden paljon pienemmälle.
Suoraan sanottuna tiukkaa digisignaalia käsittelevä teräväsärmäinen laatikko tuo vahvasti mieleen putkivahvistimien äänellisen kauneuden, helppouden ja miellyttävyyden. Epämiellyttävä ja väsyttävä karheus ja kliinisyys ovat täysin poissa. Jopa MP3-pakattu ranskalainen Canal Jazz -jazznettiradio kuulostaa sekin vaivattomasti kuunneltavalta, parempilaatuisista signaaleista puhumattakaan.
Lähikontaktissakin hyvin toimiva
Kuulokkeissa herkkyydet vaihtelevat ihan älyttömästi eli samalla äänenvoimakkuussäätimen asennolla yhdet soivat hiljaa ja toiset rasittavan lujaa. GoldNote DS-10 helpottaa käyttäjän arkea sillä, että laitteessa on valinta, jolla saadaan äänenvoimakkuussäätö järkevälle alueelle kuulokkeista riippumatta.
Tämä on yllättävänkin iso asia. Verrokkina käyttämäni stereovahvistimen äänenvoimakkuussäätö on välillä 0 – 100 ja jo 20 tuntui tarpeettoman kovaääniseltä. Jos säätö sattuisi jäämään kovalle kun musiikin laittaa soimaan, korvat olisivat kovilla. DS-10:ssä sen sijaan mukava äänenvoimakkuus vaihteli 50 – 60 alueella eli säätövaraa oli oikein mukavasti kumpaankin suuntaan.
Sävyjä ja nyansseja on valtavasti.
Miltä DS-10 kuulostaa kuulokkeet kytkettynä? AKG K-601 -luureillani helpolta ja kauniilta, jos tunnelma pitää tiivistää lyhyeen. Katie Meluan Shy Boy pintaan miksattuine s-äänteineen kuulostaa hyvin erilaiselta kuin kovankaan luokan kaiutinjärjestelmällä. Sävyjä ja nyansseja on valtavasti. Niin niissä s-äänteissä, joista voi kuunnella kaikki kielen liikkeet, kuin kaikessa muussakin. Megadeathin Trust-kappale Cryptical Writings -albumilta alkaa makeasti, mutta jää monella kaiutinsetillä jää kuuntelematta loppuun kun varsinaisen menon alkaessa alkaa ottaa korviin. DS-10:n kanssa ei mitään ongelmaa, kireäksi miksattu keskialue toistuu selvästi kireänä, mutta ei epämiellyttävänä ja käännän vain pari pykälää lisää äänenvoimakkuutta.
Kuulokkeiden kanssa luonne on kappale toisensa jälkeen sama kuin ulkopuoliseen vahvistimeen ja kaiuttimiin kytkettynä, mutta vielä selkeämmin. Rauhallinen, miellyttävä ja erottelukykyinen, mutta alleviivaamaton ääni jättää helposti kuuntelemaan vielä yhden albumillisen. Juuri tuo rauhallisuus ja alleviivaamattomuus auttavat myös siinä, että vanhat äänitteet eivät ota korviin vaan niissäkin on helppoa keskittyä musiikin sisältöön.
Yhden nupin tähden
DS-10 on muiden GoldNoten nykylaitteiden tapaan ohjattavissa sekä normaalilla kaukosäätimellä että etulevyn yhdellä pyöriteltävällä ja paineltavalla nupilla. Nupin kontakti ei ole täydellinen, joskus joku painallus jää rekisteröitymättä, mutta siitä huolimatta tuntuma on sekä hyvä että hauska. Tuo yhden nupin käyttö tekee päivittäisestä elosta DS-10:n kanssa erittäin sujuvaa. Kaikki vipstaakit ovat taka-alalla, oleellisin on aina käsillä.
Ja sitten toisaalta, halutessasi pääset viimeisimmän firmware-päivityksen jälkeen muokkaamaan AKM AK4493EQ -DA-muuntimien Velvet Sound -ominaisuuden digitaalisuotimia, DA-muuntimelle tarjottavaa virtamäärää ja diskanttisuodatuksen jälkikorjausta. Tulos on 192 eri äänellistä asetusta (6 digitaalisuodinta x 4 jälkikorjausvaihtoehtoa x 8 virta-asetusta), joilla voit hienosäätää DS-10:n äänensävyn juuri omaan laitteistoosi ja omaan makuusi sopivaksi. Muistipaikkoja säädöille on kolme sekä Off eli tehdasasetukset.
GoldNote DS-10:stä on vaikea keksiä pahaa sanottavaa, sen enempää minun kuin maailman muunkaan lehdistön.
Tapansa mukaan 6moons ei käsitellyt laitetta lyhyesti vaan seitsemän sivullista. He totesivat kyllä, että ”tämä on korkeinta laatuluokkaa oleva neljä yhdessä -laite hintaisekseen”. Mutta tuon kommentin jälkeen tuli se viimeisin firmware-päivitys, joka mahdollistaa äänellisen luonteen hienosäädön. Sen jälkeen kommentit olivat vielä ylistävämpiä: ”Uskomme, että säädöillä löydät aina sellaisen äänellisen luonteen, joka täsmää täydellisesti muuhun hifilaitteistoosi. Näin DS-10 eliminoi tarpeen vaihdella laitteita halutun äänensävyn hankkimiseksi.”
HifiPig tiivisti ajatuksensa näin: ”DS-10 on viehättävä, hyvin rakennettu, joustava ja kykenevä streamaus-ratkaisu. Kun olet asentanut sen hifilaitteistoosi, en pysty kuvittelemaan, että sinulla olisi mikään kiire vaihtaa sitä toiseen laitteeseen ja siten DS-10 on vakaa investointi. Se kuulostaa erinomaiselta vakioasetuksillakin ja halutessasi voit muokata ääntä kaipaamasi suuntaan.”
Myös Positive Feedback piti DS-10:ä pelkkänä streamerinakin hintansa arvoisena, mutta moniosaajana vielä arvokkaampana: ”Kuulokevavistimena DS-10 on todella mahtava. Ilmava, erottelukykyinen ja tasapainoinen olivat minun kokemukseni. Jos etsit laitetta, jonka tulee osata kaikki, mihin DS-10 pystyy, tutustu tähän GoldNoteen välittömästi. Vaikka käyttäisit DS-10:ä pelkkänä streamerinä, se on ehdottoman loistava. Jep, hanki tämä – et varmasti kadu.”
Kokonaisuutena GoldNote DS-10, vaikka halpa ei olekaan, on kyllä hintansa arvoinen valinta laatutietoiselle musiikinystävälle.
Lyhyesti: Tyylikkäästi pakattu monitaituri, joka kuulostaa tasapainoisen kauniilta ja on hienosäädettävissä.
Hinta: alkaen 2 590 euroa
Maahantuoja: Concept Hifi
GoldNote-jälleenmyyjäsi:
Kuvat: Samu Saurama
Kommentointi suljettu.