fbpx
Testit

Emotiva XSP-1 Gen2 -esivahvistin ja XPA-3 Gen3 -päätevahvistin testissä

Häikäilemättömän hehkutetut

Emotivan X-sarja lupaa paljon, mutta onnistuu lunastamaan vielä enemmän. Jenkkimerkki näyttää kädestä pitäen, miten tehdään kauniin kuuloisia laitteita, joissa ei ole käyttömukavuustakkuja ja vielä ihan normaalin sukankuluttajan budjettiin mahtuen.

Minulle iski Emotiva BasX S12 -subwooferin ja TA-100-stereovahvistimen jälkeen palava halu päästä testaamaan valmistajan maailmalla jo häpeilemättömän paljon suitsutettuja X-sarjan komponentteja. Silmäkulmassa lepatti myös salakavalia taka-ajatuksia, niistä vähän myöhemmin lisää.

Ulkonäöltään Emotivan X-sarja ei ole soma, siro, kevyt tai edes kovin söpö. Ei. Ne ovat kookkaita mustia harkkoja, joiden kulmissa on vahvikkeet pahaa maailmaa vastaan. Maihinnousukenkää ei ole tehty meikkiosaston karvalankamatolla sipsutteluun vaan auttamaan selviytymisestä silloin kun tilanne käy hyvin hankalaksi. Ehkä hieman miedompikin määrä uhoa lookissa olisi riittänyt, mutta toisaalta kotelot ovat erittäin tukevia, notkumattomia ja rämisemättömiä ja kaikki painikkeet tuntumaltaan hyvin laadukkaita. Asia, joka ei valitettavasti ole aina itsestäänselvää paljon kalliimmissakaan laitteissa.

XSP-1 Processor Loop ja HT Bypass.
XSP-1 Processor Loop ja HT Bypass.

Emotiva XSP-1 Gen2:n ja XPA-3 Gen3:n korkeita mustanpuhuvia etulevyjä koristavat himmeänä hohtavat siniset valot, jotka nostavat kaikki painikkeet esille. Esivahvistimessa valaistuksen kirkkaudelle on säätö ja 1 – 10 -alueella sen saa pimeäänkin tilaan riittävän himmeäksi ja normaalivalaistuun olohuoneeseen tarpeeksi kirkkaaksi. Hyvä juttu, näin näytön tekstit ovat aina sopivalla kirkkaudella riippumatta siitä, kuunteletko kynttilän vai auringon valossa.

Kaukosäädin on hurja. Näyttäähän se selvästi erilaiselta kuin peruslaatuinen AV-vahvistimen muovipulikka, mutta vasta kun säätimen nostaa käteensä, tuntee sen tuhdin massan ja vankan metallisen rakenteen. Kaikkien painikkeiden toiminta myös kaukosäätimessä on erittäin täsmällistä ja tunnokasta. Tactile, sanoisi americano. Koska kyse on stereoesivahvistimesta, on kaukosäätimeen voitu laittaa omat painikkeet kaikille toiminnoille ja kapula on yhtä aikaa monipuolinen ja silti erittäin selkeä käyttää.

Ai miksi testiin tuli kolmikanavainen XPA-3 eikä stereovahvistinta? No koska maahantuojalla oli vasta ensimmäinen päätevahvistinyksilö olemassa. XPA on modulaarinen vahvistin, jonka voi tilata hyvin monella eri päätevahvistinmäärällä aina 11-kanavaiseen saakka. Siitäkin kohta sitten lisää.

Täysin läpinäkyvä utopia

Analogisen esivahvistimen tehtävä on tietysti olla tekemättä äänen luonteelle mitään muutoksia. Tasan sitä ei voi tehdä, tai siis olla tekemättä, mikään esivahvistin. Äänelle tapahtuu aina jotain pientä muutosta kun sitä kuljetetaan piirilevyllä komponenttien ja kytkentöjen läpi. Riippumatta siitä, onko signaalitiellä putkia vai transistoreja ja onko kytkentä sitä vai tätä. Oleellista onkin, miten suuri muutos on ja mihin suuntaan. Onko siitä haittaa vai ei.

Linjatasoisena esivahvistimena Emotiva XSP-1 on hieman eri kuuloinen kuin vertailulaitteena käyttämäni MM-Audio MiniPre. Linjatasoisella signaalilla Logitech Transporter -verkkosoittimen ja MM Audio MaxiMono -päätevahvistimien väliin kytkettynä XSP-1 on hitusen kuulampi, kauniimpi ja pehmeämpi. Ero on hyvin hyvin pieni ja monessa laitteistossa jo todennäköisesti kokonaan häviävä, mutta nyt juuri kuultava. MiniPre, jota ei enää valmisteta, taas kallistuu XSP-1:n verrattuna enemmän avoimeen ja rytmikkääseen, mutta ehkä myös aavistuksen räväkkään ja siten oheislaitteiston suhteen kriittisempään suuntaan. Ei voi siis XSP-1:ä juuri haukkua tehtävässään.

Emotiva XSP-1 Gen2:n jakosuotimet subwoofereille ja pääkaiuttimille.
Emotiva XSP-1 Gen2:n jakosuotimet subwoofereille ja pääkaiuttimille.

Emotiva XSP-1:ssä on yksi ominaisuus, joka on valitettavan harvinainen. Siinä on jakosuotimet subwooferille. Ei, ei DSP:llä tehtyjä, joiden kanssa se hartaasti analogisena vaalittu signaali pitäisi vehdata digitaaliseksi ja takaisin AD- ja DA-muunnoksilla. XSP-1:n jakosuotimet ovat ihan analogiset aktiivisuotimet, joilla voi suodattaa sekä pääkaiuttimilta bassot että subwooferilta korkeammat taajuudet pois. Jakotaajuus on säädettävissä 50 – 250 hertsin välillä portaattomasti ja erikseen pääkanavien ylipäästölle ja subwooferin alipäästölle. Erilliset säädöt helpottavat saamaan bassopään mahdollisimman tasapainoiseksi. Jos huoneessa on esimerkiksi 60 hertsin kohdalla paha korostuma, voit jättää pääkanavat 70 – 80 hertsiin ja jatkaa subwooferilla 40 – 50 hertsistä eli syöttää vähän vähemmän energiaa siihen korostuman alueelle.

250 hertsiä voi kuulostaa järjettömän korkealta jakotaajuudelta subwooferille, mutta XSP-1 tukee sekä monobassoa että stereota. Toisin sanoen voit kokeilla hyvinkin huonosti bassoa sietäviä pääkaiuttimia ja niille stereosubwooferia hoitamaan koko bassoalueen. Ja toisaalta, esimerkiksi 15-tuumaisen bassoelementin voima tuottaa iloa paljon ylemmäs kuin vain parille alimmalle oktaaville. Jos joku vaikka kiinnostuu kokeilemaan 15-tuumaisia stereosubwoofereita jonkun oikein kaunisäänisen pikkukaiuttimen kanssa.

Emotiva XSP-1 Gen2:n kotiteatterikytkentä on hyödyllinen, mutta esivahvistimissa valitettavan harvinaista herkkua.
Emotiva XSP-1 Gen2:n kotiteatterikytkentä on hyödyllinen, mutta esivahvistimissa valitettavan harvinaista herkkua.

Vähemmän harvinaisia, mutta ei nyt suoraan sanottuna yleisiä ominaisuuksia ovat äänenvoimakkuussäätimen ohittava Home Theatre Input, jolla voit kytkeä samaan kaiutinjärjestelmään sekä monikanava- että stereolaitteistosi. Kaiken kukkuraksi on myös processor loop esimerkiksi ulkoisen huonekorjaimen kytkemiseen.

Kuulas kuulokepuoli ja rasittamaton RIAA

Emotiva XSP-1:llä saattaa hyvin olla muitakin tehtäviä kuin vain säätää äänenvoimakkuutta. Siinä kun on niin levysoitin- kuin kuulokeliitäntäkin. Se levysoitinliitäntä eli RIAA-korjain on ääneltään vakaa, rytmisesti hyvin kulkeva ja mukavan rasittamaton. Soundillinen esitys on parempi kuin monessa noin tuhannen euron erillisessä RIAA-korjaimessa.

Emotiva XSP1 Gen2 ja XPA-3 Gen3
Emotiva XSP1 Gen2 ja XPA-3 Gen3

Aivan aavistuksen vertailukohtaa (Revenge MM) etäämmälle piirtyvä stereokuva avautuu hyvin selkeänä, mutta soundin jalkaa lattiaan naputtava luonne vie vain huomion hyvin nopeasti stereokuvasta pois. Bassopää toistuu täsmällisen tasapainoisesti ja joitain kokeilemiani laitteita vaivaava ”käsijarru laahaa päällä” -tunnelma loistaa poissaolollaan.

Ellet siis ole valmis laittamaan ulkoiseen RIAA-korjaimeen useita tuhansia euroja, XSP-1:n sisäänrakennettua ei kannata kuvitella parantavansa ihan helpolla. Vähän toisenlaista ääntä saat varmasti ostamalla 500 – 1 000 euron erillisen levysoitinesivahvistimen, mutta et itsestäänselvästi parempaa. Tai oikeastaan todennäköisesti et saa sillä rahalla selvästi parempaa.

Vielä AKG K 601 -kuulokkeet XSP-1:ssä kiinni ja kuulokevahvistimen poikkeuksellisen lihaksikas bassopotku paljastuu heti ensinuoteista. Keveydestä ei ole tietoakaan, mutta ei myöskään mistään paksusta mössöstä. Voimaa nyt vain sattuu olemaan sen verran runsaasti, ettei hartioita enää peitellä takin alle piiloon. Soundi on parhaisiin erillisiin kuulokevahvistimiin (jotka saattavat maksaa muutaman XSP-1:n verran) verrattuna aavistuksen suoraviivainen, mutta hyvin kuulas ja kaunis, miellyttävä ja hyvillä kuulokkeilla helpon kuuloinen.

Auktoriteettia niin moneen kanavaan kuin tarvitset

Emotiva XPA -päätevahvistimet ovat äskettäin päivittyneet kolmanteen sukupolveen, siitä tuo Gen3-lisänimi tyyppimerkinnän perässä. Niiden rakenne poikkeaa niin perinteisestä AB-luokan vahvistimesta kuin modernimmista D-luokkaisistakin. XPA:n ytimenä on hakkurivirtalähde, joka pystyy syöttämään yli kolme kilowattia tehoa päätevahvistinmoduuleille. Huolimatta vahvistimen järjettömästä järeydestä hakkurin käyttö muuntajan tilalla pitää XPA:n lompakolle hyvin miellyttävänä, samoin myös selälle. On se järeä, mutta liikutteluun ei tarvita kaikkia kylän äijiä.

Emotiva XPA-3 Gen3:n moduulirakenne.
Emotiva XPA-3 Gen3:n moduulirakenne.

Voit tilata Emotiva XPA -päätevahvistimen monella eri määrällä vahvistinasteita ja tarvittaessa päivittää myöhemmin alkuperäistä useampikanavaiseksi. Vahvistinmoduuleille on seitsemän paikkaa ja niihin voidaan kuhunkin asentaa joko 300-wattinen vahvistinmoduuli tai sitten 2 x 65 wattia tarjoava moduuli. Kotiteatterin kingi on XPA-11 Gen3, jossa on etukanaville kullekin tuo 300-wattinen vahvistinmoduuli ja surround- sekä kattokanaville yhteensä kahdeksan 65-wattista kanavaa.

Silloin kun käytössä on vain kaksi isoa vahvistinmoduulia, XPA tarjoaa jatkuvaa tehoa 300 wattia kahdeksaan ohmiin ja 490 wattia neljään. Jos XPA on täytetty seitsemällä yksikanavaisella vahvistinmoduulilla, puskee se vielä 7 x 200 wattia jatkuvaa tehoa kahdeksaan ohmiin.

Virtalähteen jykevyys kuuluu äänessäkin. Emotiva XPA-3 Gen3 potkaisee bassoilla hyvin mehevästi. Kontrollikin on oikein hyvässä kuosissa, mutta voiman määrä on se selkeimmin pintaan nouseva piirre. Suoraan sanottuna harvoin mikään vahvistin on ravistellut minua rintalastasta yhtä rajuisti kuin Emotiva XPA.

Katie Meluan ässät-äärimmäisen-pinnassa Shy Boy soi XPA-3 Gen3:lla ässät pinnassa, mutta tippaakaan rasittavasti. Stereokuva avautuu tarkaksi ja kolmiulotteiseksi. Ihan viimeinen ilmavuus ja avoimmuus puuttuvat, mutta niinpä ovat puuttuneet tässä hintaluokassa kaikista muistakin kokeilemistani vahvistimista. XPA:n valtteja ovat voima, kontrolli ja mehevyys.

Emotiva XSP-1 Gen2 liitännät
Emotiva XSP-1 Gen2 liitännät

Referenssiksi referenssin paikalle

MM-Audion MiniPre-esivahvistin ja MaxiMono-päätevahvistin eivät ole jättäneet äänellisesti yhtään toivomisen varaa. Sen sijaan muutamat käyttöominaisuudet raavituttavat välillä päätä. Ehkä ihan ensimmäinen on MiniPren jatkuvasti pyörivä äänenvoimakkuussäädin yhdistettynä siihen, että missään ei näytetä volume-asetusta. Saattaa olla täysillä, saattaa olla -100dB. Emotiva XSP-1 -esivahvistimen suuri ruutu kertoo mm. tuon asian tilan kiitettävän selkeästi.

MM-Audio eli siis Hypex on myös jääräpäisesti sitä mieltä, että balansoitu XLR on ainoa kelvollinen ratkaisu siirtää signaalia. Etenkin testikäytössä on paljon helpompaa kun sekä esivahvistimessa että päätevahvistimessa on molemmissa balansoimattomat RCA-liitännät ja balansoidut XLR-liitännät. Kytkentä on sitten helppoa riippumatta siitä, mitä oheiskalustoa tai testikoneita paikalle saapuu.

Sitten tietysti vielä se, ettei tehdas enää tee MM-Audion nimellä vahvistimia. Hypex kyllä myy kotitarvesähkömiehille vahvistinmoduuleita, mutta valmiita tuotteita haikaileva jätetään rannalle. Mielekkäämpää, että vertailulaitteita on mahdollista hankkia muillekin.

Emotiva XSP-1 Gen2:n kaukosäädin on uskottava metalliharkko.
Emotiva XSP-1 Gen2:n kaukosäädin on uskottava metalliharkko.

Alussa sanoin, että näitä Emotivan laitteita on maailmalla jo suitsutettu ihan häikäilemättömänkin paljon. No näyttää (ja etenkin kuulostaa) kyllä siltä, että ihan aiheesta. Eivät ne kaikkein eksoottisimpien putkivahvistimien kanssa kilpaile, mutta uskoisin sen paljastuvan jo ulkonäöstä.

Edit: Hinnat päivitetty.

Lyhyesti: Erinomainen varustelu, tinkimätön rakenne ja kontrolloidun uskottava ääni.
Hinnat
Emotiva XSP-1 Gen2: 1 649 euroa
Emotiva XPA-2 Gen3: 1 395 euroa
Emotiva XPA-3 Gen3: 1 695 euroa
Maahantuoja: Concept Hifi

Emotiva-kauppiaasi:



Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap