fbpx
Testit

Genelec 8340A ja 8350A -SAM-DSP-aktiivikaiuttimet testissä

Entisestään hiottuja timantteja

Iisalmelaiset tekivät sen taas, paransivat todella hyviä kaiuttimia entisestään. Seuraava askel on oletettavasti kyky piirtää esiintyjä hologrammina kaiuttimien väliin.

Genelec 8340 ja 8350 ovat uudistettuja malleja jo pitkään markkinoilla olleista 8240:sta ja 8250:sta. 8200-sarjan kaiuttimetkin osaavat huonekorjauksen, ottavat tarvittaessa sisään digisignaalia ja niitä voi ohjata isoinakin ryppäinä silloin kun kyse ei ole normaali olohuoneen tai kotiteatterin tarpeista. Miksi piti saada tyyppimerkintään sata lisää, mitä muutoksia on tapahtunut? Ihan samoiltahan nuo äkkiseltään näyttävät.

Näyttävät samoilta koska Genelecin ei tarvitse päivittää ulkoasua joka vuosi. 8000-sarjan perusmuoto on niin pitkälle akustisista lähtökohdista valittu, että sitä ei ole mitään järkeä muuttaa vain siksi, että saataisiin tämän vuoden etupaneeli.

Diskantin suuntaimesta on paljon hyötyä.
Diskantin suuntaimesta on paljon hyötyä.

Pyöristetyt muodot sekä minimoivat kotelon särmistä lähtevät heijastukset eli diffraktiot että tekevät suhteellisen ohutseinäisestä alumiini-Barbapapoista erittäin jäykät. Rystystestiä saa tehdä nyrkit veressä ja minkäänlaista soimiseen viittavaa efektiä ei mistään Genelecin 8000-sarjan kaiuttimesta saa aikaiseksi. Diskantin suuri suuntain vähentää diskantin säröä, sovittaa elementin paremmin bassokeskiääniseen ja edelleen vähentää diskantin reunaheijastuksia.

Sitten on vielä yksi asia, joka ei liity äänellisiin etuihin. Pyöristetty muoto on monen silmälle ystävällisempi kuin se perinteinen kenkälaatikko-malli vaikka suorakaideversio viilutettaisiin millä puulla. Kotelon takana oleva refleksiputki on sekin suuriläpimittainen ja molemmista päistään runsaasti pyöristetty, jottei täydessäkään vauhdissa putkesta kuuluisi turhia musiikkiin kuulumattomia puhinoita. Tai vielä pahempaa, jottei putki rajoittaisi saatavaa äänenpainetta bassoilla kuten liian pieniläpimittaisella putkella kävisi.

Koko komeus istuu Iso-Pod-nelitassun päällä. Kaiutinta voi kääntää Iso-Podilla eli miedon kallistuksen ala- tai yläviistoon saa tehtyä helposti. Lisäksi Iso-Pod eristää kaiuttimen alustastaan eli 8000-sarjan Genelec ei johda mekaanisia värähtelyjä alustaansa käytännössä ollenkaan.

Genelec 8200-sarja verrattuna 8300-sarjaan

8200-sarjan malleissa huonekorjaukseen käytettäviä suotimia ei ollut kamalan montaa. Hurjan hyvää jälkeä iisalmelaiskaiuttimella tekivät niillä kourallisellakin filttereitä, mutta 8300-sarja tuo nyt sellaisen määrän korjausvaraa, että ei varmasti lopu kesken. 8340:ssa ja 8350:ssa on 20 suodinpaikkaa per kaiutin. Ja kuhunkin suodinpaikkaan voidaan tehdä täysparametrinen korjaus tai hyllykorjaus.

Genelec GLM-keskusyksikkö ja mittamikrofoni.
Genelec GLM-keskusyksikkö ja mittamikrofoni.

Autocal 2.0 ja tarkemmin ottaen sen tuoreimmat versiot pystyvät myös tekemään vaivihkaa sellaisia korjauksia keskialueelle, että äänensävy puhdistuu entisestään ja se tapahtuu ilman sivuoireita.

8300-sarjan kaiuttimissa päätevahvistimet ovat D-luokassa toimivia. D-luokka tarkoittaa rajusti parempaa hyötysuhdetta eli hukkatehon ja siten tarpeettoman lämmöntuoton minimointia. Hukkatehon minimointi näkyy suoraan sähkölaskusi pienenemisessä, tuntuu luonnonvarojen tuhlaamisen vähentymisenä ja ylimääräisen lämpiämisen väheneminen myös ennustaa entistäkin pidempää ikää kaiuttimen elektroniikalle.

D-luokka mahdollistaa suuremmat äänenpainevaratkin koska kaiuttimissa voidaan käyttää tehokkaampia vahvistinasteita ilman sivuoireita. Molemmissa kaiuttimissa, 8340:ssa ja 8350A:ssa, on 150-wattinen vahvistin diskantille, 8340A:ssa 150-wattinen myös bassokeskiääniselle ja 8350A:ssa vielä tehokkaampi 200-wattinen.

Iso-Pod mahdollistaa kallistuksenkin.
Iso-Pod mahdollistaa kallistuksenkin.

Todella uskottava kokoisekseen, Genelec 8340A

Autocal-huonekorjauksen ajamisen jälkeen ei ikinä uskoisi, että se tiukka ja uskottava potku irtoaa kaiuttimesta, joka perustuu vain pieneen 6,5-tuumaiseen bassokeskiääniseen. Niin, ehkä teille 6,5-tuumainen ei kuulosta pieneltä, mutta minut on terve (?) megalomania vienyt mennessään jo pitkän aikaa sitten.

Genelec 8340A:n bassopää on järkähtämättömän vakaasti potkiva. Potkut tulevat lujaa, oikea-aikaisesti ja kerta toisensa jälkeen kohdalleen – myös silloin kuin tahti on tiheähkö 145bpm eli soimassa Analog Pussyn Trance N Roll. Jalka vippaa, pää nyökkii, selkäytimessä tuntuu musiikin tiukka pulssi ja se siirtyy sieltä koko kehoon.

Toki tämän kokoluokan kaiuttimen voi ajaa rajoilleen ilman, että housut lentävät kuuntelijalta jalasta. Äänenpaine kasvaa hyvin reippaaksi, mutta koska 8340 ei missään vaiheessa ala kuulostaa tukkoiselta, puuroiselta tai säröiseltä, se raja tulee kuitenkin eteen vähän yllättäen. Tai no, koko kuunteluhuone jyskii mukana ja tavarat pomppivat hyllyillä, mutta kun musiikki toistuu puhtaana niin olisihan sitä voinut vielä vähän lisää.

Vaivaton nopeus leimaa kaikkia kokeilemiani musiikkinäytteitä. Anthrax: Got the Time, Ken Ishii: Melting Pot, Katie Melua: Shy Boy, Metallica: Whiplash tai ihan yhtä hyvin Stravinskyn Tulilintu.

Koskaan ei hosuta, koskaan ei kiirehditä, mutta ikinä ei myöskään olla puoltakaan aavistusta myöhässä. Kaikki tahdin varioinnit kuuluvat helposti ja musiikki ei missään vaiheessa ala ottaa korviin. Ei silloinkaan kun tuuttaa Metallican ensimmäisen levyn Whiplash-kipaletta LUJAA. Toki siitä kuuluu, että se on miljoona kertaa aidompaa garage days -aikaa kuin Garage Inc. -levy. Vaan ei haittaa kuuntelua yhtään. Äänitteen ei tarvitse olla hifimessutiluttelua ja silti kuuntelu on puhtautensa ansiosta nautittavaa koko ajan.

Koska Genelecissä liittimet osoittavat alas- eivätkä taaksepäin, kaapelit eivät sojota tilaa viemässä kaiuttimen takana.
Koska Genelecissä liittimet osoittavat alas- eivätkä taaksepäin, kaapelit eivät sojota tilaa viemässä kaiuttimen takana.

G-sarjan ensimmäisen nelikon testissä kommentoin, että G Four – 8340A:n analoginen kotiversio – tuo pienempiin verrattuna lisää tarkkuutta, mutta ei kuuntelun helppoutta. Minulla ei ollut tässä testissä G Fouria käsillä, mutta tuntuu, että 8340A olisi tarkkuutensa lisäksi myös miellyttävämpi kuunnella kuin G Four. Ehkä se keskialuetta hienovaraisesti siistivä huonekorjaus auttaa tässä. Sama juttuhan kävi muutaman pykälän isommassakin luokassa. Genelec 1037 ei ollut viimeisen päälle hienostunut soinniltaan, mutta sen DSP-versio 1237A taas on harvinaisen miellyttävä tuttavuus.

Samalla tavalla pahoja äänensävyllisiä virheitä kuin parikymmentä vuotta sitten oli monessakin kaiuttimessa ei tänä päivänä enää juuri tapaa. Halvatkin nykykaiuttimet ovat suhteellisen tasapainoisia, mutta kyllä 8340A:n neutraalius silti hätkähdyttää. Oman äänensävyn puuttuminen yhdistettynä hyvään dynamiikkaan ja akustisesti terveeseen lähtökohtaan auttaa poimimaan musiikista pieniä yksityiskohtia, jotka muuten häviäisivät jonkun kaiuttimen piirteen alle.

Enemmän, tarkemmin ja helpommin – Genelec 8350A

Jos kerran Genelec 8340A on jo pienestä koostaan huolimatta niin mahtava niin mitä 8350A sitten enää voi tuoda lisää?

Äänitystila on vahvana osana mukana ja vie kuuntelijan paremmin esityspaikalle.

Ensimmäinen selvä harppaus on kyky välittää äänitykseen taltioitu akustiikka. 8350A piirtää oleellisesti tarkemman stereokuvan kuin pikkuveljensä silloin kun kuunteluetäisyys on molemmilla sama. Etenkin akustisella musiikilla, oli se sitten klassista isossa konserttisalissa tai pienimuotoista pienemmässä huoneessa, äänitystila on vahvana osana mukana ja vie kuuntelijan paremmin esityspaikalle kuin pienempi malli.

Ja jos palataan vähemmän hienostuneeseen rytkeeseen niin rintalastaan osuva potku tuntuu irtoavan kaiuttimista vielä kevyemmin, 8350A on vielä nopeampiliikkeinen kuin 8340A. Toisaalta 8350A teki Autocal-kalibroinnissa saman kuin aiemmin testattu 1237A eli jätti ihan ylimmän diskantin aavistuksen koholle. Yli 15kHz alueella oleva desibelin tai pari pomppu haittaa äärimmäisen harvaa kuuntelijaa, mutta kun kerran oli mahdollista niin tein nopeasti pienet vaimentavat suotimet sinne ihan ylös ja pidin sen jälkeen kuulemastani vieläkin enemmän.

Genelec 8350A on kaiutin, joka tuo äänitteen pienetkin piirteet tarkkoina esille, mutta on koko ajan kuitenkin helposti kuunneltava. Se onnistuu ohjaamaan kuuntelijan laittamaan kaikkea hauskaa soimaan ihan siksi, että kaikenlainen musiikki soi niin hauskasti. Katie Meluan Shy Boy on niiiiin puhki kulunut minun korvissani koska käytän sitä testiäänitteenä joten Korn ja It’s On! Ei tämä äänite ole erityisen hienosti tehty, mutta kuulostaapa nyt vain tunnelmalliselta ja mukaansa tempaavalta.

Huomaan sen, että 8340A ehkä tipan alleviivaa kykyään hurjaan bassomättöön, 8350A vain tekee asian ilman, että aiheesta tarvitsee pullistella. Alapää murahtaa juuri niin paljon kuin on tarvis, mutta ei paukuta yhtään henkseleitään siitä, että pystyy niin tekemään. Keskialue avaa kaikki sävyt selkeinä esille oli sitten kyse kummallisen kuuloisesta metallista tai hienosti taltioidusta akustisesta taltioinnista.

Ja koko ajan se – 1990-luvun heavyllä, 1950-luvun jazzilla, 2000-luvun klassisella, millä vain – hieno kyky piirtää iso ja luonnollinen tila kaiuttimien väliin ja taakse.

Refleksiputket ovat suuriläpimittaisia ja pyöristykset todella isoja. Tuloksena häiriöääniä ei tule suurillakaan voimakkuuksilla.
Refleksiputket ovat suuriläpimittaisia ja pyöristykset todella isoja. Tuloksena häiriöääniä ei tule suurillakaan voimakkuuksilla.

Pärjäisinkö analogisella perusmallilla?

Genelecillä on tietysti G Four ja 8050 eli G Five -passiivimallit, jotka ovat ulkoasultaan identtisiä (vai oliko niissä nyt sitten eri värinen ledi etulevyssä) näiden 8340A:n ja 8350A:n kanssa. Mitä käy, jos säästää rahaa ja hankkii ne perusmallit?

Ilman SAM-sarjan huonekorjausta sointi muuttuu paljon raskaasti akustoidussa toimituksen kuunteluhuoneessakin – normaalissa olohuoneessa ero olisi vielä reippaasti suurempi. GLM:llä on hyvin helppoa kokeilla, mitä tapahtuu kun painan Bypass-napilla huonekorjauksen pois päältä: Basso muuttuu tynnyrimäiseksi jymisijäksi ja keskialue vääristyy hyvin kummallisen kuuloiseksi.

Nykyisen Autocalin kyky korjata keskialuetta ilman sivuoireita on todella hieno asia.

Nykyisen Autocalin kyky korjata keskialuetta ilman sivuoireita on todella hieno asia. Täysin musiikkilajista riippumatta 8340A ja 8350A pystyvät tarkan ja neutraalin luonteensa ansiosta viemään kuuntelijan todella syvälle esitykseen. G Four ja G Five ovat erittäin hienoja ja akustisesti poikkeuksellisen terveitä kaiuttimia, mutta niillä ei ole työkaluja taistella epätäydellisen huoneakustiikan vääristävää vaikutusta vastaan. 8340A:lla ja 8350A:lla on, ja ero äänessä on hurja.

Normaalikaiutin kärsii huoneen aiheuttamista bassokorostuksista, mutta hyvällä huonekorjauksella huoneen tuki voidaan ottaa täysmääräisenä hyötykäyttöön. Se parantaa bassoalueen kapasiteettia (ja koska bassopää on usein se ensimmäisenä äärirajoille päätyvä, koko kaiuttimen äänenpainevaroja) ja myös ulottuvuutta. 8340:n bassotoisto venyi testihuoneessa vähän alle 30 hertsin ja 8350:n -6dB-taajuus ylettyi lähelle 20 hertsiä, samaan ei passiivimalleilla päästä.

Jos kuunteluhuoneesi on kovapintainen, mahdollistaa Genelecin huonekorjaus – etenkin nyt kun niitä suodinpaikkoja on todella paljon – yläkeskialueen ja diskantin miedonnuksen. Desibelin tai kahden vaimennus tekee paljon heikossa akustiikassa, jos yhtään tuntuu siltä, että kuunteluväsymys iskee pidemmällä kuuntelulla. Analogisissa malleissa on kyllä -2dB-dippikytkin, jolla saa yleisvaimennuksen, mutta DSP-versioissa vaimennuksen hienosäätö onnistuu sekin.

On siellä perusdipitkin, mutta paljon tarkemman tuloksen huoneeseen sovittamisesta saa Autocal-huonekorjauksella.
On siellä perusdipitkin, mutta paljon tarkemman tuloksen huoneeseen sovittamisesta saa Autocal-huonekorjauksella.

Tiivistettyä hifiä

Genelecillä on nyt laaja valikoima 8300-sarjan kaiuttimia. Pienet 8320A ja 8330A testasin jo aikaisemmin, samoin 8350:n kanssa saman kokoiseen koteloon tehdyn 8351A:n. Vain ensimmäinen koaksiaalielementtinen malli 8260A on vanhempaan 8200-sarjaan kuuluva. Kun 8351A on niin hyvä kuin on, 8260A:n kysyntä on varmasti vähentynyt oleellisesti ja päivityspaine 8360:ksi ei välttämättä ole suuri. Niin, ja 7300-subbareitakin on hyvä repertuaari.

Iisalmelainen valmistaja on äärettömän taitava siinä, että se pakkaa kompaktiin pakettiin aivan hirvittävän määrän niin musiikinkuuntelijoita kuin -tekijöitäkin palvelevaa suorituskykyä. Ihan varmasti markkinoilta löytyy hifilaitteistoja, jotka pesevät 8340A:n ja 8350A:n kyvyssä tuottaa luonnollista ääntä kuuntelupaikalle. Juju on vain juuri siinä sanassa laitteistoja, sitten on erillistä huonekorjainta ja vahvistinta ja kaiutinpömpeliä, jotka todennäköisesti ovat vielä monta kertaa kookkaampia. Kun hinnan suhteuttaa äänenlaatuun, 8340A ja 8350A ovat superhalpoja. Lisäksi äänellisiin kykyihinsä nähden ne ovat moneen kilpailijaan verrattuna erittäin pienikokoisia eli helposti sijoitettavia ja liikuteltavia.

Ai niin! Jos sinulla on soitin, joka antaa 8340A:lle tai 8350A:lle digitaalisignaalin, ne kuulostavat vielä paremmilta kuin minulla testissä.

Lyhyesti: Alunperinkin todella hyvistä kaiuttimista on saatu erinomaisen huonekorjauksen kanssa vielä selvästi paremmat.
Hinnat
Genelec 8340A: 1 545 euroa kappale (valkoinen 1 635 euroa kappale)
Genelec 8350A: 2 170 euroa kappale (valkoinen 2 425 euroa kappale)
Genelec GLM 2.0: 375 euroa
Valmistaja: Genelec

Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

7 Comments

  1. Tämä on ehkä hieman
    Tämä on ehkä hieman subjektiivinen kysymys, mutta liittyy kuitenkin aiheeseen. Minulla on tällä hetkellä Genelec G Three pari terästettynä Elac 2050 subwooferilla. Näitä kumpaakin ohjaan DSpeaker Anti mode Dual Core 2.0:lla. Nyt kuitenkin isommat Genelecit kiehtovat. Aikaisemmissa ja tästäkin arviosta tulee esille isomman Genelecin kyky välittää äänitteeseen taltioitu akustiikka. Nyt pienemmät Genelecit ja Elac sub ovat myyty, joten vaihtoehtoina ovat Genelec 8340A GLM paketilla, 8250A GLM paketilla tai G Five Dspeakerilla. Dspeaker löytyy taloudesta, mutta Genelecin GLM:stä ei ole omakohtaista kokemusta. Valitettavasti pinkka ei tällä erää riitä 8350A pariin GLM paketilla. Ovatko vitos sarjan tuomat edut kovemmat kuin 8340A:n tuomat lisä notch filterit? Kieltämättä arvostan tuntuvaa bassotoistoa ja kaiuttimen tilanvälityskykyä, siksi ehkä vitos sarja kiinnostaa nelos sarjaa enemmän.

    • Samu Saurama

      Ehdottomasti ennemmin se
      Ehdottomasti ennemmin se isompi Genelec. 8250 tai G Five / 8050 yhdessä Anti-Mode 2.0 Dual Coren kanssa – niiden keskinäinen paremmuus on paljolti käyttäjän tarpeista kiinni. Pro-puolella 8250/8350:n ohjattavuus verkkoyhteydellä on hyvä asia, kotona ehkä harvemmin oleellinen. Anti-Mode taas tarjoaa kolme sisääntuloa ja yhtä hyvän huonekorjauksen (suurinpiirtein samalla tasolla noiden huonekorjaukset ovat – vaikea asettaa yhtä oleellisesti toisen edelle).

      • Samu, Kiitos vastauksesta!
        Samu, Kiitos vastauksesta!

      • hifijussi

        GLM ilmeisesti sovittaa myös
        GLM ilmeisesti sovittaa myös kaiutinelementtien keskinäiset vaiheet kuuntelupaikalle? Se myös ulottaa automaattisen vasteen korjauksen 3…4 kHz saakka.

        Antimode dualcore on toki myös oiva peli. Se on myös yksi harvoista laitteista jolla saa subwooferi(t) sovitettua pääkaiuttimiin erinomaisesti. Dipolisubbaritkin saa sovitettua 8020-kajareihin todella mallikkaasti, vaikka eri toimintaperiaatteidensa vuoksi systeemi onkin varsinainen sekamelska.

        • Samu Saurama

          Kyllä, GLM mittaa viiveet
          Kyllä, GLM mittaa viiveet tarkasti oikein ja säätää yksittäisten kaiuttimien viiveen. Ja nykyinen Autocal tekee uusimmissa kaiuttimissa korjauksia tosiaan keskialueelle saakka, mutta kaikkia tehtyjä korjauksia voi jälkikäteen säätää. Niitä voi siis miedontaa tai nollata kokonaan ja kokeilla, kuulostaako se automatiikkaa paremmalta.

          • hifijussi

            Tarkoittanet ”yksittäisen
            Tarkoittanet ”yksittäisen kaiuttimen” viiveellä yhden kaiuttimen eri elementtien viivettä? Siis että järjestelmä säätää yhden kaiuttimen basso- ja diskanttielementin välisen viiveen oikeanlaiseksi? Vai tarkoitatko, että järjestelmä säätää myös yksittäisten kaiuttimien viiveet samaksi kuuntelupaikalle ?

          • Samu Saurama

            En usko, että GLM tekee
            En usko, että GLM tekee elementtien välisille viiveille mitään muutoksia. Ne on säädetty tehtaalla niin, että kaiutin kokonaisuudessaan toimii suunniteluakselin suuntaan halutulla tavalla.

            Sen sijaan AutoCal-mittauksessa kaiutinyksilöiden (ei elementtiyksilöiden) välisen viiveet mitataan ja tasataan.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap