fbpx
Testit

Genelec 8320A ja 8330A -DSP-aktiivikaiuttimet testissä

Entisestään hiottuja timantteja

Genelec on puristanut suorituskykyä pienistä malleistaan vielä lisää. Parannus verrattuna jo hyviin analogimalleihin on selvä.

Hetki sitten esitellyn 8300-sarjan kruunaamaton kuningas, jo testattu ja erinomaiseksi todettu 8351, vie helposti kaiken huomion täysin uudenlaisella rakenteellaan. Ne 8020 ja 8030 tuntuvat vanhanaikaisilta, jo nähdyiltä.

Eivät ne silti muutu yhtään huonommiksi, mutta muistuttaakseen pikkumallien laadusta valmistaja rykäisi suuren kauhallisen hitechiä sisälle parantaakseen niitä entisestään. Tulos on selvästi lisää äänenpainevaroja, entistäkin neutraalimpi ääni ja isona sokerina pohjalla huonekorjaus, jolla bassokuminat saadaan taltutettua silloin kun kaiuttimet eivät asu maailmanluokan studiossa.

8320 (vasemmalla) ja 8330 ovat huomattavasti pienempiä kuin 8351.
8320 (vasemmalla) ja 8330 ovat huomattavasti pienempiä kuin 8351.

Kotona ihan kotonaan

8320A ja 8330A toimivat luonnollisesti entistäkin paremmin studiotyöskentelyssä, mutta myös kotikäyttäjä saa paljon lisää analogisisaruksiin verrattuna. Ensinnäkin vahvistintehoa on enemmän, 50 wattia per elementti, kun analogimaailmassa tyydytään 20 wattiin per elementti G Twossa ja 40 wattiin G Threessä. Lisäksi kun huone korostaa bassopäätä aina niin bassokuhmujen tarkalla poistolla selvitään vähemmällä vahvistinteholla ja juuri bassoiskut ovat ne, jotka yleensä ajavat vahvistimet leikkausrajalle eli toisin sanoen ovat ne koko kaiuttimen äänenpaineresurssia selvimmin rajoittava asia.

Mutta kannattaisiko minun kuitenkin tehdä huonekorjaus AV-vahvistimella eikä ostaa normaalimallia kalliimpia kaiuttimia? Voit hyvin. Varmista vain, että voit rajoittaa huonekorjauksen toimimaan vain bassoille ja alakeskialueelle (maksimikorjaustaajuus noin 300 hertsiä). Suurin osa AV-vahvistimista nimittäin menee sorkkimaan koko taajuuskaistaa ja se ei ole ollenkaan hyvä asia. Lisäksi ne 8320:n ja 8330:n isommat vahvistimet ovat myös kovin hyödyllinen asia.

Kuminen Iso-Pod-jalka sekä eristää kaiuttimet alustastaan että mahdollistaa kallistuksen.
Kuminen Iso-Pod-jalka sekä eristää kaiuttimet alustastaan että mahdollistaa kallistuksen.

Se, mitä et saa AV-vahvistimen hyvälläkään huonekorjauksella on se 8320:n ja 8330:n tarjoama lisäteho ja sitä myöten suuremmat äänenpainevarat. Ja 8300-sarjan kaiuttimet ovat vielä vähän neutraalimpia kuin analogimallinsa. Erot eivät toki ole suuria, mutta olemassaolevia.

Kaiuttimet paikoilleen ja musiikkia

Asetin kaiuttimet seinää vasten, jotta huonekorjaus saisi näyttää kyntensä mahdollisimman selkeinä. Paitsi ensin mittauskäyrän ihmettely, perus-8020 ja G Two venyttävät bassopäätään niin, että niillä juuri ja juuri selviää ilman subwooferia. Analogimallien bassopää ylettyy suurinpiirtein 60 hertsiin huoneessa, tilan ominaisuuksista vähän riippuen. Sen sijaan 8320A:sta GLM 2.0 -ohjaus- ja kalibrointiohjelmisto vain näyttää, että bassovaste ylettyisi jonnekin vähän 50 hertsin alapuolelle. Takin taskuun mahtuvista kaiuttimista se on aika paksu väite.

Pienet kaiuttimet toistavat biisin hyvin uskottavasti.

Isketään siis Herbie Hancockin Doin’ It tekemään juuri sitä, sykkimään rytmikkäästi ja murahtamaan mehevästi. Ja hui, pienet kaiuttimet toistavat biisin hyvin uskottavasti. Heti tulee mieleen se, että jos olohuoneeseen halutaan mahdollisimman täysipainoiset, mutta pienet kaiuttimet, Genelec 8320 ajaa selvästi G Two -kotimallin edelle.

8330:n vaihto tilalle tuo bassopäälle sellaista uskottavuutta, että ei uskoisi. Huonekorjaus hyödyntää tilan bassokorostukset ja toisto ylettyy auktoriteetilla vielä selvästi alemmas. Bassopotkussa on selvästi enemmän voimaa ja terävyyttä kuin 8320:lla. Muuten kaiuttimien välillä tapahtuu hyvin samanlaisia asioita, mitä siirryttäessä G Twosta G Threehen. Stereokuva tarkentuu ja muuttuu kolmiulotteisemmaksi, läsnäolon tunne vahvistuu ja musiikin kulkevuus välittyy paremmin.

Kannattaa ehdottomasti lukea aikaisempi vertailutesti, jossa olivat G-sarjan kaiuttimet ykkösestä neloseen. Siitä näkee yleisesti, miten tunnelma muuttuu hypättäessä pykälä ylöspäin mallistossa.

Pienen 8320A:n bassotoisto venyi isossa huoneessa alle 50 hertsin, kiitettävä saavutus.
Pienen 8320A:n bassotoisto venyi isossa huoneessa alle 50 hertsin, kiitettävä saavutus.

Kalibrointikäyrästä näkee myös, että bassojen lisäksi alakeskialueelle tehtiin korjauksia. Sen alueen muokkaus on sitten jo enemmän makuasia. Ja koska Genelecin AutoCal ei ole se viimeinen totuus edes Genelecin mielestä, valmistaja päästää muokkaamaan tehtyjä suotimia. Halutessasi voit siis poistaa tai miedontaa kaikkia tehtyä korjauksia.

Hiottuja timantteja

Genelec 8320A ja 8330A ovat edelleen hiottuja jo pitkään markkinoilla olleista tuotteista. Lähtökohtien laadusta kertoo paljon se, että ne ovat edelleen todella kovia vaihtoehtoja hinta- ja kokoluokissaan. Elektroniikan päivitys erinomaiseen koteloon on tuonut entistä puhtaamman soinnin (DSP-suotimilla voidaan muokata elementtien vasteet entistä tarkemmin halutuiksi), lisää äänenpaineresursseja ja mahdollisuuden huonekorjaukseen.

Refleksiputket ovat kiitettävän isot, Genelecin 8000-sarja ei puhallusäänistä kärsi.
Refleksiputket ovat kiitettävän isot, Genelecin 8000-sarja ei puhallusäänistä kärsi.

Mutta kumpi, 8320A vai 8330A? Jos pieni koko on sisustuksellisesti kriittistä niin 8320 on tietysti pienempi ja senkin ääni on hyvä. Genelec 8330 tuo paljon lisää nautintoa musiikinkuunteluun ja samoin parantaa elokuvaääniraitojen selkeyttä ja uskottavuutta. Mutta juuri siinä kohtaa on myös ehdoton paikka pienemmälle mallille.

Kun kotiteatterissa surroundkaiuttimet ovat lähellä kuuntelupaikkaa, pieni eli vähän suuntaava kaiutin toimii usein paremmin kuin kookas ja voimakkaammin suuntaava. Genelecin mallistossa 8320A on hyvä seuralainen pari-kolmekin pykälää suuremmille pääkaiuttimille normaalihuoneissa. Studioissa asiat tehdään eri tavalla, mutta siinä olohuoneteatterissa ja tyypillisessä kotiteatterissa iso surroundkaiutin harvoin tuottaa tasaista ympäröivää äänikenttää, josta kaiutin ei paikallistu ollenkaan.

Edit: Hinnat korjattu.

Lyhyesti: Pienokaiset täynnä tiukkaa tekniikkaa, kuultava parannus jo erittäin hyvistä analogimalleista.
Hinnat
Genelec 8320A: 1 385 euroa pari sisältäen GLM 2.0 -ohjelmiston (musta tai valkoinen)
Genelec 8330A: 1 895 euroa pari sisältäen GLM 2.0 -ohjelmiston (musta tai valkoinen)
Genelec 8320A: 595 euroa kappale
Genelec 8330A: 835 euroa kappale
Valmistaja: Genelec

Lisätiedot:

Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap