fbpx
Testit

AKG K601 avoimet kuulokkeet testissä

Minä kerroin teille, että olin jo aikaisemmin kysellyt AKG K601-kuulokkeita testiin. Mallin valmistus on lopetettu joten sen testaus ei siis ollut enää ajankohtaista. Asia jäi kuitenkin kaivertamaan pahemman kerran. Päätäni jäi vaivaamaan se, että kuulokkeet kuulostivat oikein kivoilta pikaisesti kaverin kotistudiossa niitä kokeillessani. Lisävaivaa aiheutti luurien hinta, niitä saa nettikaupoista varsin edullisesti.

Tilasin siis nettikaupasta luurit käyttööni ja kerron nyt, miltä ne tuntuvat. Tähän heti alkuun voin kertoa, ettei tämäkään suunnitelma mennyt ihan niin kuin alunperin ajattelin.

”Kuunteluväsymystä ei
tule vaikka luurit pitäisi
päässä koko päivän.”

Automaattisesti tiukat

Hetki sitten testaamani uuden K550-mallin sijaan AKG K601 on perinteinen täysin avoin kuuloke. Se ei eristä kuuntelijaa pahasta maailmasta sen enempää kuin maailmaa kuuntelijan pahoista levyvalinnoistakaan. Myös istuvuus on selvästi napakampaa kuin uudessa mallissa. Vaikka musiikki saisi tukan heilumaan, kuulokkeet eivät päästä putoa.

Pehmeät samettipehmusteet ovat hiostamattomat vaikka kuulokkeet jämähtäisivät päähän pidemmäksi aikaa ja automaattisäätöisen pannan ansiosta luurit istuvat aina paikalleen heittämällä – vaikka pää olisi eri kuin viime kuuntelukerralla.

Kolmemetrinen johto on oikeasti pitkä ja sen takia helposti syltyssä, jos käyttää kannettavaa soitinta. Toisaalta normaalissa hifikäytössä on ihan kiva kun kuulokejohto ei ole kireällä kuin pyykkinaru.

Johdossa on suoraan kiinni iso plugi. Adapteri on sitten sen päälle tuleva ja liittimen miniplugiksi muuttava. Tulos on niin iso ja painava mollukka, ettei sitä ihan äkkiä kehtaa laittaa älypuhelimensa sisuskaluja vääntämään. Laittamalla musiikki soimaan löytyy lisäsyy sille, miksei näitä pariteta pikkuruisten kannettavien soittimien seuraksi.

Johdossa on suoraan kiinni iso plugi. Pikkumalli saadaan adapterilla, mutta yhdistelmän koko ja paino ovat sellaiset, että ne rasittavat soittimen pikkuliitintä paljon.

Leppoisan nautinnolliset

Verrattuna muutamiin muihin viime aikoina kuuntelemiini kuulokkeisiin AKG K601 on varsin epäherkkä. Suomeksi: se siis tarvitsee paljon tehoa vahvistimelta, johon se kytketään.

Samsung Galaxy S ja AKG K601 ei ole paras mahdollinen liitto, ja tuskin on mikään muukaan puhelin, johon on musiikkia pakannut. Kyse ei ole äänenlaadusta, K601:t kuulostavat hyvin samanlaisilta hyvän puhelimen perässä kuin kannettavan highendsoittimenkin. Kyse on vain siitä, että äänenvoimakkuus täysille käännettynä saadaan juuri ja juuri rauhalliseen kuunteluun riittävä voimakkuus.

Vaihtamalla älypuhelimen isompaan älykalikkaan, Macbook Pro -kannettavaan, äänenvoimakkuutta saa paljon enemmän kuin tarvitsisi. Äänensävy pysyy edelleen miellyttävän lämpimänä ja helposti kuunneltavana. Päinvastoin kuin erityisen matala- tai korkeaimpedanssiset kuulokkeet, AKG K601 ei ole hirvittävän ronkeli käytettävälle kuulokevahvistimelle – poislukien se, että tehoa pitää tosiaan olla riittävästi.

Oikeasti korkealaatuinen ohjelmalähde, kuten tässäkin testissä pää-äänilähteenä käytetty Colorfly Pocket HiFi C4 Pro -soitin, tuo kyllä parannuksen näidenkin äänenlaatuun.

Verrattuna uudempaan malliin K601 ottaa pari askelta poispäin äänitteen laboratorioanalyysistä, kohti rauhallisempaa ja leppoisampaa esitystä. Eivät nämä missään nimessä ole tukkoiset tai erottelukyvyttömät, vain sellaiset, ettei kuunteluväsymystä tule vaikka luurit pitäisi päässä koko päivän.

Automaattipanta säätyy aina kohdalleen kun kuulokkeet laittaa päähänsä.

Leppoisa ja rasittamaton luonne on paljolti aavistuksen lämminsävyisen äänen ansiota jos toki diskantin puhtaus on erinomainen apu. Räikein Metallicakaan ei ala ahdistaa, mutta se ihan viimeinen läpikuultavuus hyvillä äänitteillä jää tietysti saavuttamatta. Lämminsävyisyydestä huolimatta vauhtia piisaa tarvittaessa, Herbie Hancockin 70-luvun funk kiitää eteenpäin sellaista vauhtia, että maestron afrokin olisi varmasti putkella. Eikä voi Propellerheadsin rullalautaakaan väittää hidastelevaksi.

Melkein tyytyväinen maksaja

Kun ei testiluureja saanut enää maahantuojalta niin omin rahoin minä nämä hankin. Enkä ole katunut. AKG K601 on moneen tarkoitukseen ja moneen laitteeseen sopiva kuuloke, jolla on ilo kuunnella niin saippuasarjoja, musiikkia kuin pelienkin ääniraitoja.

No mistä se melkein tyytyväinen sitten tulee? Siitä, että ajattelin voivani käyttää näitä – tai tarkemmin ottaen niitä – kuulokkeita paljonkin, mutta en voikaan. Akka sosialisoi K601:t minulta ja pitää niitä tiukasti omassa läppärissään kiinni. Että se sitten siitä. Pitää kai tilata toiset.

Lyhyesti: Rauhallinen ja tasapainoinen toistin, jota on mukava pitää päässä pidempiäkin aikoja. Tälläiset kannattaa hankkia niin kauan kuin niitä vielä saa.
Valmistaja: AKG
Kirjoittaja

2 Comments

 1. AV-tiikeri

  Hyvä artikkeli. Kuulokkeita
  Hyvä artikkeli. Kuulokkeita olisi hyvä testata enemmänkin, koska ne ovat suurimmalle osalle ainoa mahdollinen tapa harrastaa äänentoistoa ”kunnolla”.

  • ristojmustonen

   testejä enemmän. kuulokkeita
   testejä enemmän. kuulokkeita on usein pakko käyttää vakavaankin kuunteluun.
   samoin on erittäin kuluttaja ystävällistä kertoa kuulokkeiden kuormasta ja kuulokevahvistimisra.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap