fbpx
Oppaat

Rakennusohje Hypex UcD400HG HxR + SPMS1200A400 ja UcD180HG + SMPS400A180 -päätevahvistimet

Keveyttä, tehokkuutta ja hurjan hyvä äänenlaatu

Kolvisormea kutittaa ja tarvitset tekosyyn pylväsporan ostoon? Vanha kaunis vahvistin on korjauskelvoton, mutta tyylisyistä haluaisit pitää kotelon osana sisustusta? Haluat Hypexin vahvistimen koska se kuulostaa erinomaiselta? Kaikki hyviä syitä ottaa vahvistinprojekti työn alle.

Miksi rakentaa itse päätevahvistin, kaupathan ovat täynnä valmiita? On monen tehoisia ja kuuloisia malleja, eri hinta- ja tyyliluokissa. Yksi selkeä syy on tietysti se, että osalla meistä on se hinku päästä itse tekemään. Itse tehdystä tulee hyvä mieli.

Toinen vaikuttava asia voi olla se, että pitää Hypexin vahvistimien äänenlaadusta. Valmistajan takaisinkytkemätön rakenne kuulostaa tietyssä mielessä samalta kuin laadukkaat putkivahvistimet, vaivattomalta ja rennolta. Tehoa ja vakautta on vain kertaluokkia enemmän. Hypexin vahvistimia ei ole aivan helppoa löytää kaupallisista vahvistimista. Joillain merkeillä on Hypexin UcD-vahvistinmoduuleja sisällä, mutta tyypillisesti asiasta vaietaan. Kunnia äänenlaadusta kun halutaan luonnollisesti omalle brändille.

Kolmas syy voi olla se, että vahvistin pitää saada sovitettua sellaiseen paikkaan, että standardilevyinen hifilaite ei vain ole ratkaisu.

Omalle rakentamiselleni oli sen askartelun ilon lisäksi ainakin kolme syytä. Yksi iso oli se, että halusin kotiteatteriini hankitulle todella kovatasoiselle Anthem Statement D2v 3D -AV-esivahvistimelle arvoisensa päätevahvistimet. Toinen oli päästä kuulemaan, kuinka paljon parempi HxR-versio on kuin tavallinen UcD HG -vahvistin ja kolmas saada ylipäätään tuntumaa malliston pienimpään UcD180-versioon.

Kaksi SMPS400A180-virtalähdettä ja neljä UcD180HG-vahvistinta mahtuvat normilevyiseen koteloon väljästi. Taitava rakentaja pakkaa vahvistimia tähän viidestä seitsemään kappaletta.
Kaksi SMPS400A180-virtalähdettä ja neljä UcD180HG-vahvistinta mahtuvat normilevyiseen koteloon väljästi. Taitava rakentaja pakkaa vahvistimia tähän viidestä seitsemään kappaletta.

Hyvästit rengassydänmuuntajille

Toroidi- eli rengassydänmuuntajiin perustuvat virtalähderatkaisut valmistaja on lopettanut (ja siten myös MM-Audion mainiot valmiit vahvistimet), muuntajien käyttäminen kun on monessa suhteessa epätaloudellista. Ensimmäinen asia on se, että kallista kuparia menee ison päätevahvistimen muuntajaan tolkuttoman paljon. Hakkurivirtalähde on huomattavasti halvempi rakentaa eli se ei vie firmaa perikadon partaalle – tai tee tuotteista älyttömän kalliita.

Toinen oleellinen asia on se, että hakkuri painaa murto-osan vanhanaikaisesta virtalähteestä. Neljän UcD180HG-vahvistimen ratkaisu kahdella SMPS400A180-virtalähteellä painaa yhteensä koteloineen noin puolitoista kiloa. Perinteiselle highend-harrastajalle vahvistimen suuri paino ja koko ovat toki oleellisia asioita, ja saavatkin olla. Äänenlaatuun ne eivät kuitenkaan vaikuta, mutta kuljetettavuuteen kyllä – ja siten rahtikustannusten kautta oleellisesti tuotteen hintaan. Keveys ja pienuus ovat hyvästä.

UcD-vahvistinmoduulille tulevat käyttöjännitteet punaisella, sinisellä ja mustalla. Kaiutinjohtona on kierrettyä mustan ja punaisen pari. Sisääntuloliittimen yksittäinen ohut musta johdin on se, jolla vahvistin kytketään päälle.
UcD-vahvistinmoduulille tulevat käyttöjännitteet punaisella, sinisellä ja mustalla. Kaiutinjohtona on kierrettyä mustan ja punaisen pari. Sisääntuloliittimen yksittäinen ohut musta johdin on se, jolla vahvistin kytketään päälle.

Kolmas ehkä vähän pienempi asia on se, että hakkurivirtalähteen häviöt saadaan muuntajavirtalähdettä pienemmiksi. Näin minun on ainakin annettu ymmärtää, itse en ole riittävän syvällä nähdäkseni syitä. Kun AB-luokkaisen vahvistimen alle 50% hyötysuhteesta siirrytään hyvän D-luokkaisen yli 90% hyötysuhteeseen, nousevat virtalähteenkin häviöt oleellisiksi.

Nuo sekavat hollantilaiset kiiltävissä laboratorioissaan

Aiemmin Hypexillä oli hyvin selkeät langoituspiirrokset siihen, miten muuntaja, virtalähdemoduuli ja vahvistinmoduuli kytketiin. Ei ole enää. Nykytilanne on vähemmän kokeneelle rakentajalle tippaa vaille ihan perseestä. SMPS-hakkurivirtalähteitä on neljä erilaista ja kustakin on pari-kolme eri versiota koska eri vahvistinmoduulit tarvitsevat eri käyttöjännitteen. Ja missään ei ole selkeitä ohjeita, miten eri kombinaatiot pitäisi kytkeä. Joten koitetaan tässä selvittää edes vähän.

Virtalähteen nimessä ensimmäinen numero kertoo maksimitehon ja toinen numero kertoo, minkä kokoiselle vahvistimelle kyseinen malli on tarkoitettu. SMPS400A180 on siis maksimissaan 400 wattia tarjoileva virtalähde, jonka antojännite sopii UcD180-vahvistimille.

Kahden SMPS1200-virtalähteen kanssa tulee eteen yllättävä ongelma, ne molemmat saattavat haukata hetkellisesti kymmenen ampeeria virtaa. Neutrik Powercon on yksi virtaliitin, joka kestää ongelmitta 20 ampeeria kun tyypilliset liittimet on luokiteltu kuudelle ampeerille.
Kahden SMPS1200-virtalähteen kanssa tulee eteen yllättävä ongelma, ne molemmat saattavat haukata hetkellisesti kymmenen ampeeria virtaa. Neutrik Powercon on yksi virtaliitin, joka kestää ongelmitta 20 ampeeria kun tyypilliset liittimet on luokiteltu kuudelle ampeerille.

UcD-vahvistimien perusmalli ST eli standard on lopetettu. Hypex keskittyy enää äänenlaadullisesti parempaan UcD HG -mallistoon ja siitä edelleen viritettyihin UcD HG HxR -malleihin. Niin, ja NCore-sarjaan, jonka ideoita HxR-versioissakin lainataan.

Turvallisuus ja verkkojännite

Vahvistimen rakentaminen tarkoittaa, että ollaan verkkojännitteen kanssa tekemisissä. Se on asia, joka täytyy muistaa ja ymmärtää. Minullakin on aina se sama jännittävä (ainakin 240 voltin edestä jännittävä) tunne kun ensimmäistä kertaa kytken virtajohdon itse tehtyyn vahvistimeen. Nouseeko savu, lentävätkö kipinät, sössinko jotain vai kaiken. Sähköiskun riskiä en halua edes ajatella. Hypex on keskittynyt suojaukseen kiitettävän hyvin, mutta harva valmistaja osaa olla innovatiivisempi kuin liian utelias sähläävä käyttäjä.

Ihan ensimmäinen asia on se, että valmistajan manuaalit ja datalehdet on syytä lukea moneen kertaan ja ajatuksella. Pelkästään tämän artikkelin perusteella ei vahvistinta kannata ruveta rakentamaan.

Lisämaininta: Kuvassa oleva vahvistin on keskeneräinen, esimerkiksi maadotukset eivät olleet kuvausvaiheessa kiinni. Metallikotelon kanssa Powerconin suojamaasta tulee aina vetää kevi-johto kotelon runkoon. Muuten irtoava virtajohto voi tehdä metallikotelon kuoresta jännittellisen. Toinen kuvissa väärin näkyvä asia ovat Powercon-virtaliitimeen tulevat lattaliittimet, joissa ei vielä ole eristeitä päällä.

Itse moduulit pitää asentaa niin, että jännitteelliset osat eivät ole liian lähellä metallikotelon pintaa. Kuusi millimetriä on minimietäisyys tai sitten täytyy käyttää välissä vähintään 0,4 millimetrin paksuista eristettä.

SMPS400:n yksi kiinnitysnurkka on merkitty J7:ksi. Tästä täytyy olla kontakti metallikotelon runkoon häiriösuojauksen maksimoimiseksi. SMPS1200:ssa on iso alumiininen jäähdytysprofiili, jossa sen kiinnityspisteet ovat. Se siis varmistaa kytkeytymisen koteloon automaattisesti.

Jäähdytys ja kaapelit

UcD:t tarvitsevat jäähdytystä, samoin SMPS-virtalähdemoduulit. Eivät paljoa, mutta jonkin verran. UcD:n jäähdytykseen riittää, että se kytketään koteloon (tosin muistutetaan, että ei umpinaiseen eli ilman pitää kiertää kotelossa). Kotelon on hyvä olla alumiinia kahdesta syystä. Alumiini johtaa lämpöä paremmin kuin rauta eli on parempi jäähdytysprofiili ja toiseksi magnetoitumattomana se ei voi johtaa tai vahvistaa mahdollisia hajakenttiä. Lämmönjohtumisen optimoinniksi laitetaan hyvin ohut kerros piitahnaa UcD-moduulin ja kotelon puhtaan alumiinipinnan väliin.

Tuuletin on varma tapa pitää osat riittävän viileinä ahtaissakin asennuspaikoissa.
Tuuletin on varma tapa pitää osat riittävän viileinä ahtaissakin asennuspaikoissa.

Yksinkertainen vaihtoehto on käyttää riittävää rei’itystä kotelossa jolloin passiivinen ilmankierto huolehtii jäähdytyksestä. Jos kotelot tulevat ahtaaseen sijoitukseen, pienikin puhallin auttaa ilmankierrossa huomattavasti.

Virtalähdemoduuleissa on reguloimaton anto, joka antaa SMPS400A400:ssa 16-24V ja SMPS400A180:ssa 18-26V kuormituksesta riippuen. 24 voltin tuuletin toimii siinä, minä käytin kahta hiljaista 12-volttista sarjaan kytkettynä. Positiivinen jännite saadaan J5-liittimen nastasta 3 ja maana toimi nasta 5. Liitin on samalla nimellä molemmissa virtalähteissä.

SMPS1200:ssa on myös reguloitu 12 voltin anto, mutta valmistaja sanoo, että sitä saa käyttää vain päätevahvistimien puskuriasteita varten. Käytännössä siis molempien kanssa on syytä käyttää reguloimatonta antoa.

Yksi oleellinen asia on se, että hanki valmistajan oma johtosarja, ihan turhaa ruveta ähräämään niitä itse. Vamistajakin sanoo suoraan, että ei ota mitään vastuuta itse tehdyistä kaapelisarjoista.

Etualan SMPS400A180:sta lähtevät virtakaapelit on katkaistu ja jatko-Abikoilla liitetty kummallekin UcD180HG-vahvistinmoduulille meneviin kaapeleihin.
Etualan SMPS400A180:sta lähtevät virtakaapelit on katkaistu ja jatko-Abikoilla liitetty kummallekin UcD180HG-vahvistinmoduulille meneviin kaapeleihin.

Vaihtojännitettä kuljettavat kaapelit on helpointa suojata tekemällä niistä kierrettyjä pareja. Vaihtojännitettä kuljettavat kaapelit ovat sisään tuleva töpselisähkö ja vahvistimilta ulos lähtevä kaiutinsignaali. Tasajännitekaapeleissa kiertäminen ei ole tarpeellista, mutta ne on hyvä niputtaa kulkemaan yhdessä virtalähteeltä vahvistinmoduulille. Kuvissa testivahvistimissa ei ole vielä edes virtakytkintä. Käytännössä virtajohdot tulevat virtaliittimeltä virtakytkimelle ja jatkavat sitten siitä virtalähdemoduuleille.

Mielekkäintä on asentaa UcD-moduulit samaan seinään, jossa liittimetkin ovat. Näin signaalikaapelit pysyvät mahdollisimman lyhyinä. Aika usein tämä sattuu olemaan vahvistimen takaseinä. Sähkönsyöttö virtalähdemoduuleille sitten niin, etteivät 240 voltin kaapelit nojaile muihin johtoihin.

Virtakaapelointi on selkeää. Kun joudut jatkamaan tai jakamaan kaapeleita, käytä saman värisiä, joita Hypexin omissa johtosarjoissakin on. Mustaa maalle, sinistä miinukselle ja punaista plussalle – näin asiat pysyvät selkeinä. Jos yksi virtalähde syöttää jännitettä kahdelle UcD-vahvistinmoduulille, katkaise johto läheltä SMPS:n liitintä ja tee siihen siirtymä kahdelle kaapelille. Siten saat yhden vahvistinmoduulin virtakaapelit kulkemaan sille siistissä nipussa.

SMPS1200A400 ja UcD400HG HxR.
SMPS1200A400 ja UcD400HG HxR.

Sekavin osuus

Kun selkeät asiat on hoidettu, verkkojännitteen tuominen virtalähteille ja käyttöjännitteiden saaminen vahvistinmoduuleille, pitää järjestää vielä käynnistyksen ohjaus vahvistimille ja kaiutinannon tasajännitesuojaus.

SMPS400 on ehkä hieman helpompi kuin SMPS1200 kun käytetään UcD180- ja UcD400-vahvistinmoduuleja (yksi SMPS1200A700 ja UcD700 ovat hyvin suoraviivainen parivaljakko). SMPS400:ssa on liitin J6, joka on DC Error eli se tasajännitesuoja. J6:ssa on kaksi nastaa eli kaksi erillistä UcD-vahvistinta voidaan kytkeä yhteen virtalähdemoduuliin. Kummastakin nastasta vedetään kaapeli UcD:n plus-kaiutinantoon. Jos virtalähde havaitsee kaiutinannossa tasajännitettä, se sulkee itsensä ja UcD-vahvistimen välittömästi.

SMPS1200:ssa DC Error löytyy vain yhdelle NC1200- tai UcD700-vahvistinmoduulille eli vaikka virtaa riittää kahdelle tai kolmellekin UcD400:lle, niitä ei voida suojata.

Vahvistinmoduulit tarvitsevat myös kytkemisen päälle. Ne siis eivät ala soida sillä, että virtakaapelit tarjoavat sähköä. Amplifier Enable eli vahvistimen päällekytkentä on samassa liittimessä, jolla tuodaan XLR-liittimellä audiosignaali vahvistimelle. Se on se yksi irrallinen musta ohut johto.

SMPS400 tarjoaa ”mene päälle” -signaalin liittimen J3 nastalla 5 ja SMPS1200 J4-liittimen nastalla 6. 1200:ssa tuo J4 on lattakaapeliliitin ja lattakaapelista pitää UcD400:n (tai UcD180:n) kanssa naksaista kaapeli poikki ja poimia sieltä kuutoskarva erilleen. Ykkösnasta on merkitty lattakaapeliin punaisella eli tämä ei ole vaikeaa.

Ellei vahvistimen ja metallikotelon välissä ole kuutta milliä tilaa, pitää väliin laittaa erillinen ainakin puolimillinen eristemuovi.
Ellei vahvistimen ja metallikotelon välissä ole kuutta milliä tilaa, pitää väliin laittaa erillinen ainakin puolimillinen eristemuovi.

Ensimmäiset sävelet

Voi mieletön sitä tunnetta kun ensimmäistä kertaa kytkee vahvistimen päälle testaamista varten. Aivan mielettömän hieno tunne kun musiikki tulvii yhdestä bassokartiosta (ainoa, mitä kytkin kaiutinterminaaleihin ensimmäisessä vaiheessa). Kaikkien vahvistinten läpikäynti, ei mitään häiriöääniä ja kaikki toimivat selkeästi ja odotetusti. Joten oikeat kaiuttimet kiinni ja vertailulaitteistosta testimusiikkia soimaan.

Verrattuna UcD400HG-mallia edustavaan MM-Audio Midi-Monoon (lainasin parin, jotta äänenlaatuerot olisi mahdollista varmistaa) UcD400HG HxR -version ääni on tietysti hyvin samankaltainen. Tausta, josta musiikki nousee esille, tuntuu kuitenkin vielä entistäkin mustemmalta. Samoin stereokuvan syvyys tuntuu hahmottuvan tipan paremmin kuin aiemmin. Erot ovat pieniä, pienempiä kuin UcD400HG:n ja NC400:n väliset (jotka olivat hyvin pieniä) ja välillä tuntuvat hukkuvan kokonaan. Silti, erot ovat joka kerran samanlaisia eli ovat ne siellä. On aivan mahdollista, että toisella oheiskalustolla ero olisi ollut selkeämpi.

Vahvistinmoduuli kiinnitetään jäähdytysprofiilina toimivaan pintaan piitahnan kanssa.
Vahvistinmoduuli kiinnitetään jäähdytysprofiilina toimivaan pintaan piitahnan kanssa.

Onko sillä merkitystä, syöttääkö yksi SMPS1200A400 molempia UcD400HG HxR -vahvistinmoduuleita vai onko kummallekin oma virtalähteensäkin, tuntuu vaikeasti erotettavalta. Ehkiä ja aavistuksia tulee välillä mieleen, mutta ei mitään, mikä olisi selkeästi toistettavissa.

Sitten vaihto UcD180HG -vahvistimiin. Aivan minimaalisia eroja kuuluu verrattuna nelisataseen. Ehkä UcD180HG on pienen tipan kovasävyisempi. Tai näin sanottuna ymmärrätte väärin, UcD180HG ei ole tippaakaan kovasävyinen, mutta siitä isoveljien viimeisestä vaivattomuudesta satakasikymppinen jää ihan tipan. Tunne on vain aivan heti vaihdon jälkeen ensinuoteilla, sen jälkeen asiat tuntuvat vain tutulta Hypex-soundilta. Vaivattomalta, läpikuultavalta ja käsinkosketeltavalta vailla minkäänlaista rasittavuutta tai ärsyttävyyttä.

Vielä pikainen vertailu MM-Audio MaxiMonoihin MM-Audio MaxiMonoihin eli toimituksen päivittäin soiviin referensseihin. MaxiMono eli UcD700HG on kyllä kolmikon vakain. Bassopään järkähtämättömyys ja yleinen stabiilius koko äänialueella kuuluvat isomman vahvistinmoduulin etuna.

Miten halvalla saa highend ääntä?

On paljon tahoja, jotka eivät pidä tästä artikkelista. Minähän sanon selvästi ääneen, että SMPS400A180, kaksi UcD180HG:ta ja niille kotelo sekä muutama liitin – 400 euron edestä tavaraa – kuulostaa absoluuttisella asteikolla todella hyvältä. Ei vain 400 euron hintaan nähden hyvää hifiä vaan ihan mihin vain verrattuna todella hyvää ääntä. Kun tarvitaan lisätehoa, sitä saa lisärahalla. Sivuoireena myös äänenlaatu paranee hivenen lisää.

400 eurolla saa SMPS400A180-virtalähteen ja kaksi UcD180HG-vahvistinmoduulia. Aika raju hintalaatusuhde.
400 eurolla saa SMPS400A180-virtalähteen ja kaksi UcD180HG-vahvistinmoduulia. Aika raju hintalaatusuhde.

HxR-regulaattorit tuovat pienen lisän hintalappuun ja äänenlaadussa on olemassa ero HxR:n hyväksi. Kumman valitset, se jää sinun päätettäväksesi.

Silti, Hypexin vahvistinmoduulit eivät ole kaikille. 240 voltin jännitteillä pelaaminen vaatii tietoa ja ymmärrystä. Jos sinulla ei ole mitään tuntumaa siihen, mitä sähkölaitteelta vaaditaan, on turvallisempaa ostaa valmis vahvistin. Kyseessä ei ole vain oma henkesi ja hyvinvointisi vaan myös kaikkien muiden, jotka vahvistimeen voivat koskea.

Tästä herääkin kummastus. Eikö ole vielä kotimaista pajaa, joka tekisi näistä modulaarisista osista valmiita vahvistimia hifiharrastajille, jotka eivät halua sellaista itse rakentaa?

Lyhyesti: Riittävästi tehoa ja tiukan highend-pään äänenlaatua lähes taskurahalla.
Hinnat
Hypex SMPS400 -virtalähde: 105 euroa
Hypex SMPS1200 -virtalähde: 189 euroa
Hypex UcD180: 130 euroa
Hypex UcD400: 185 euroa
HxR-lisä vahvistinmoduuliin: 75 euroa
Maahantuoja: Hifitalo
Hypex-manuaalit: hypex.nl/downloads/product-downloads.html

Hypex-kauppiaasi:

Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

23 Comments

  1. Loistavaa tekstiä! Juurikin
    Loistavaa tekstiä! Juurikin tuo ucd 4:satanen on paras kuulemani vahvistin, tosin psc2.400 muodossa. Ainoa syy miksi en rakenna omaa vahvistinta on lopullinen hinta. Psc2.400 olisi parannattavaa sijoittelun muodossa, koska abicoliittimien laittaminen vaatii ns. naisen kosketusta, ahtauden vuoksi. Itselleni tuo hypexin lämpeneminen tuli hienoisena yllätyksenä, koska aiemmat kokemukset d-luokasta ovat olleet täysin viileitä/kädenlämpöisiä(tuuletettuja). Asensin nimittäin Hypexini umpikoteloon ja vielä lastulevystä tehtyyn….. Hypexi kyllä lämpiää 40-50Celsiukseen, mutta ei enempää, kuunteli sitten kovaa taikka hiljaa.

    • Samu Saurama

      PSC2.400 ja 2.700 ovat
      PSC2.400 ja 2.700 ovat passeleita pelejä subbarille, mutta kokoäänialueen vehkeinä niiden ad-dsp-da-osuus kyllä kuuluu verrattuna pelkkään UcD-vahvistimeen. Ja lisäksi niissä on normaali UcD, ei UcD HG. Joskus myöhemmin aiheesta lisää, AS2.100 ja PSC2.400 ovat kuunneltuina ja muistiinpanot tallessa.

  2. Onko Hypexien HxR
    Onko Hypexien HxR regulaattoripiirien toiminnnasta parempaa tietoa? Lähinnä mietityttää niiden vaikutus ääneen ja kuinka se vaikutus syntyy?
    Nämä Sauraman artikkelit on vaarallista luettavaa, projektijonossa on minulla 6kpl UcD400HG:tä, 2kpl UcD700HG:tä ja yksi UcD2k. niille löytyy sekä hakkuria, että rengassydäntä tyydyttämään tehontarvetta.

    • Samu Saurama

      HxR:n idea on se, että
      HxR:n idea on se, että tasasuuntauksessa käytettävä diodi kohisee aina vähän ja Light Emitting Diode eli ledi paljon vähemmän. Vaihtamalla reguloinnissa diodit ledeihin päästään siis entistä pienempään kohinaan. Kun lähtökohta on jo erittäin hyvä niin radikaalia parannusta ei HxR tuo, ero on paljon pienempi kuin Standard- ja HG-mallien välinen.

  3. Saako näitä SMPS-Hypexejä
    Saako näitä SMPS-Hypexejä kytkettyä helposti päälle 12V trigger-sisääntulon avulla? Ainakin noissa MM-Audion laitteissa näyttäisi sellainen olevan mutta onnistuuko näissä hakkuripohjaisissa?
    Toki master-slave -jatkojohto on aina vaihtoehto tai jokin pieni releviritys mutta ns. valmiiksi sisäänrakennettu systeemi olisi aina helpompi.

    • Samu Saurama

      Tarkat tiedot löytyvät
      Tarkat tiedot löytyvät Hypexin manuaaleista, mutta minusta trigger-käynnistyksen pitäisi luonnistua sujuvasti. Ja koska virtalähde kytkee vahvistinmoduulin niin virtalähde on se, joka triggeröidään käyntiin.

  4. Mielenkiintoista, että joku
    Mielenkiintoista, että joku on hieman vertaillut eri malleja. Täytyy itsekin kokeilla Hypexiä, jos lähtisi vaikka liikkeelle ihan 180-mallista ja pistäisi DIY-DSP-huonekorjaimen perään, DIY goes pro!

    Kannattaa muuten noita piuhoja kiertää, vaikka olisi tasajännitettäkin. Kyseessä on häiriöiden säteilyn/indusoitumisen minimointi. Auttanee jotain, vaikka kyseessä ei olekaan balansoitu tie. Kierto auttaa nimenomaan magneettiseen kytkeytymiseen, kun taas esimerkiksi kaapelien suoja auttaa sähköiseen kytkeytymiseen.

    Minua hieman ihmetyttää, että Hypex suoraan lähes kehoittaa olemaan kytkemättä suojamaata ja tekemään laitteista tuplaeristettyjä. Vaikka olen eleihminen, en silti ikinä jätä suojamaata kytkemättä omissa laitteissa. Vaikka itse voisinkin käyttää vähän hasardimpia virityksiä, niihin saattaa koskea joku muukin. DIY:ssä pitäisi aina olla turvallisuus ensin, varsinkin jos ei tiedä sataprosenttisesti mitä on tekemässä, sitten taklataan mahdolliset maahäiriöt, jos niitä edes tulee. Tähänkin signaalin balansointi on paras tapa, silloin suojamaan kytkemättä jättämiselle ei oikeastaan ole edes mitään syytä. Jos nyt päättää jättää kytkemättä, erityishuomio että virtalähde ei missään nimessä pääse irtoamaan kotelosta, ja että sen ympärillä on kunnon eristys (joka ei myöskään irtoa).

    Kiinnostaisi myös tietää Hypexin insinöörien syyt jossain aiemmassa jutussa mainitsemallesi ”kiellolle” käyttää verkkosuodinta. En oikein löytänyt lähteitä miksi se olisi huono. Tämä liittynee jotenkin yhteismuotohäiriöiden ohjaamiselle suojamaahan, jolloin se aiheuttaa suojamaan potentiaalieroja/häiriöitä suhteessa muihin laitteisiin. Nämä on aika kinkkisiä asioita ymmärtää hyvin, mutta pikkuhiljaa 🙂

    Ja noihin HxR-regulaattoreihin, niin Hypexin hakkuripowerithan ovat reguloimattomia, mikä on itse asiassa aika outoa. En tiedä onko noissa vahvistinmoduuleissa minkäänlaista regulointia, vai onko vaihtoehto reguloimaton vai HxR jolloin teknisesti eroa on ainakin aika paljon. En myöskään tiedä mihin tuota jännitettä edes käytetään, ei itse pääteasteelle mutta kenties joillekin ohjauspiireille tai etuasteelle, esim opareille? Jos tuo on muuten reguloimaton, HxR:n tilalle kenties voisi siten viritellä jotain yksinkertaista 7×12-regua, jos uskaltaa.

    • Samu Saurama

      UcD180H oli joo varsin hyvä,
      UcD180H oli joo varsin hyvä, ja halpaa kuin tarjousmakkara. UcD400 tarjoaa sitten vähän lisää vaivattomuutta ja UcD700 paljon lisää vaivattomuutta 🙂 . UcD2k on tulossa kesäloman jälkeen kuunneltavaksi, sitten selviää sekin. Ei ehtinyt ennen kesää.

      Hyvä tietää tuo tasajännitejohtojen kiertokin. Osaan tehdä seuraavaan vahvariin (veikkaan, että nämä eivät jääneet viimeiseksi).

      Suojamaan kytkentä on tärkeää aina kun kotelo on metallia. Siitä laitoinkin artikkeliin lisäyksen kun kesken kasausta otettu valokuva ohjaa vähän väärin.

      UcD:ssä on käsittääkseni regulointi (voisiko vahvistin edes toimia reguloimattomalla jännitteellä hyvin?), HxR-regulointi on vain sitten hienostuneempi.

      • Perinteiset vahvistimethan
        Perinteiset vahvistimethan toimivat lähes kaikki reguloimattomalla käyttiksellä, en ihan täysin tämän toteutusta tiedä, mutta saattaa toimia myös reguloimattomalla. Tätä tukisi myös fakta, että powerit ovat reguloimattomia (joka käsittääkseni olisi kuitenkin helppo toteuttaa hakkureihin).

        HxR on 12-voltin pienen virran regulaattori, joten sitä ei vahvistimeen käytetä, vaan johonkin muuhun. Jos tuossa on joku esiaste, varmaan siihen. Sinälläänhän vaikka oparit toimivat kohtuullisen hyvin reguloimattomallakin käyttiksellä.

        Toteutuksesta huolimatta varsin päteviä tuotoksia nämä ilmeisesti ovat. Ja vaikka edullisemmissa malleissa näitä teknisiä ”vajavaisuuksia” olisikin, on mukava huomata etteivät silti ilmeisesti jää paljoa isoveljistään, joissa on sitten varmaan laitettu ns. kaikki peliin.

  5. Piti muuten vielä mainita,
    Piti muuten vielä mainita, että jos Kiinasta tilailu ei kauhistuta tai ole oman etiikan vastaista, eBaysta saa hienoja alumiinikoteloita kohtuulliseen hintaan. Löytyy kaiken kokoisia pienistä DAC-kopista järeisiin jäähdytysrivoilla varustettuihin vahvistinkoteloihin. Sinne kun heittää vaikka hakusanaksi ”aluminum amplifier enclosure”.

    Tilasin pari kokeeksi omiin audioelektroniikkaprojekteihin ja laatu vaikutti hyvältä, ja aika järeitä ovat. Harmi en kyllä silloin vielä tiennyt Hypexejä aikovani koittaa, joten siihen sopiva jäi ostamatta. Takalevyt joutunee teettää uusiksi jossain jos ei valmiit reiät osu omiin ajatuksiin, eikä ole mahdollisuutta itse työstää.

    • Samu Saurama

      Se on vain hyväksyttävä, että
      Se on vain hyväksyttävä, että kaikkea ei Suomesta saa. Ja kyllä kuluttajalla on oikeus ostaa sieltä, mistä hän tuotteet järkevimmin saa. Koko perinteinen kauppakuvio varmasti kokee lähiaikoina hyvinkin suuria muutoksia koska verkko-ostaminen alkaa olla yhä yleisempää ja sujuvampaa.

  6. Löytyykö mistään valmiina
    Löytyykö mistään valmiina näitä vahvistimia

    • Samu Saurama

      Aura Audio voisi olla oikea
      Aura Audio voisi olla oikea paikka kysyä. Mutta sitten pitää muistaa, että Hypexistä on olemassa myös OEM-versioita eli jos haluaa tasan artikkelin mukaista soundia on syytä hankkia versio, jossa on tasan artikkelin mukaiset osat.

  7. ”MaxiMono eli UcD700HG on
    ”MaxiMono eli UcD700HG on kyllä kolmikon vakain. Bassopään järkähtämättömyys ja yleinen stabiilius koko äänialueella kuuluvat isomman vahvistinmoduulin etuna.”

    Onkohan ero 180 vs 700 yhtä selvä jos bassot on leikattu pääkaiuttimilta n.100hz kohdilta pois?

    Alkoi vain mietityttää kun olin aikeissa tilata pienemmät, mutta nythän moduulien hinnat ovat pudonneet reippaasti hifitalolla, ucd700hg on 199e ja siihen HxR 39e! Toisaalta, 180:n hinta on 89e!!

    Eli onkohan kannattavaa sijoittaa parempiin vaikka alimmat bassot menee subeille?
    Etusena on am2.0dc ja pääkaiuttimina 15″ hifipa koksit.

    Kiitos!

    • Samu Saurama

      Bassopän luonne on toki
      Bassopän luonne on toki paljon muutakuin kuin vapinat ja murinat. En ole kokeillut, miten iso ero eri Hypexeillä on, jos bassopää on ohjattu subbarille. UcD400HG kuulostaa toisaalta sen verran paremmalta yleisestikin kuin UcD180HG, että suosittelisin ainakin sitä. Yksi SMPS400A400 ja sille kaksi UcD400HG -vahvistinmoduulia on todella halpa tapa saada erittäin hyvä-ääninen vahvistin.

      HxR:n ero normaaliin HG-malliin oli minun korvillani äärettömän pieni. Jos sen haluaa niin terveempi perustelu on varmistelu ja tinkimättömyys kuin korvinkuultava soundin paremmuus 🙂

      • No, tilasin sitten 2*UcD700HG
        No, tilasin sitten 2*UcD700HG & 1*SMPS1200A700. Eipähän jää kaivertamaan:).

  8. ”Nykytilanne on vähemmän
    ”Nykytilanne on vähemmän kokeneelle rakentajalle tippaa vaille ihan perseestä.”

    Niin tuntuu olevan, tämä artikkelisi taas on erittäin selkeä.
    Nimittäin ucd700HG moduulit saapuivat ja kuvittelin niiden kytkemisen olevan yhtä selkeää kuin artikkelin pienempien moduulien, (toki ilman dc erroria kun tilasin vain yhden virtalähteen).

    Näissä on liittiminä SPMS1200:N J4:n lattakaapelin vastapeluri. No, virtalähteestä lähtee vain yksi ko. lähtö joten kysyisin tarvitseeko vahvistinmoduuli sen kytkennän? Jos vain kaivan 6karvan erikseen ja kytken ucd:n signaalikaapelin ohueen mustaan johtoon niin herääkö moduuli sillä eloon kuten pikkuveljensäkin?

    Tosta mukana tulleesta ohjeesta en paljon tolkkua saa…

    • Samu Saurama

      Minä en ole puuhannut noiden
      Minä en ole puuhannut noiden kanssa joten en uskalla antaa vinkkiä, jonka sattuessa olemaan väärä, voi savu nousta jostain tai tuloksena olla vaarallinen laite. Parempi, että kysyt suoraan Hypexiltä neuvoa, jos virtalähteen ja vahvistinmoduulin ohjeista (http://hypex.nl/downloads/product-downloads.html) asia ei selviä.

      Uskon, että Hypex saisi myytyä moduuleita kymmeniä kertoja enemmän, jos heidän sivuillaan vain olisi selkeät ohjeet siitä, miten missäkin tapauksessa (virtalähde x ja vahvistinmoduuli y) kamppeet kytkettäisiin toisiinsa. Ja vaikea kuvitella, että se tekisi asioista vaarallisempaa… Mutta kun ei.

  9. Kiitos vastauksesta.
    Kiitos vastauksesta.

    Pitää yrittää selvittää, ohjeesta kyllä näkee nastojen merkityksen mutta pitää setviä onko ne kaikki kytkennät pakollisia. Tiettyhän voi kokeilla varovasti lähtisikö toimimaan:)…

    Haluaisin säästää ja koittaa yhdellä virtalähteellä:). Ja kaiuttimet on n.100db/w, ei niihin oikein satoja watteja välttämättä tarvi 20m2 huoneessa…

    Totta varmasti tuo kytkentäohjeistushomma, luulisi aika paljon houkuttelevan rakentajia lisää.

    Jos hommaisi noita pienempiä moduuleja niin tämän artikkelisi perusteella olisi helppoa niputtaa ne, sen johdosta itsekin moduulit hommasin mutta piti olla jököpää ja tilata jotain muuta kuin mitä kirjoituksessa ohjeistettiin:)

    • Samu Saurama

      Helpoin taitaa olla
      Helpoin taitaa olla SMPS400A400 ja siihen yksi tai kaksi UcD400HG-moduulia. Kaksikin menee, kummallekin on oma DC Error -pinni.

      • Totta, se vielä parempi
        Totta, se vielä parempi äänenlaatu vain houkuttaa isommissa, tehoa kyllä riittää jo 180:in…

  10. Olen tässä pohtinut päätteen
    Olen tässä pohtinut päätteen rakentamista kaikille 7-kanavalle jonka kytkisin AV-vahvarin perään (Marantz SR6011). Edessä Gradient Evidence IV – 5.0 – Gradient Evidence ja Evidencet ainakin varmaan tykkäisi saamastaan lisätehosta. Takana pienet Cambridge Audion Min Minx 11 satelliitit.

    7kpl Hypex UcD-400HG ja riittäisikö 1kpl Hypex SMPS3K virtalähde ajamaan kaikkia 7 kanavaa?

    • Samu Saurama

      Kyllä se varmasti riittää
      Kyllä se varmasti riittää oikein hyvin. Surroundkanavista harvoin tulee ihan yhtä paljon mekkalaa kuin edestä eli kuormitus todellisella signaalilla tuskin on ongelma.

      Siitä, miten vahvistimien kytkentä tehdään SMPS3K-virtalähteeseen, en osaa sanoa.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap