Hollantilainen Hypex on saanut jalkaansa highend-maailmaan tuottamalla erittäin hyvä-äänisiä D-luokan UcD-vahvistimia. Mikä paras D-luokkainen, UcD, Bang&Olufsenin ICEpower vai joku muu – väittely jatkuu varmasti niin kauan kuin hifiharrastajilla kuuloluut tutisevat. Hypexin mukava puoli on se, että se sekä tarjoaa moduuleita itse vahvistimensa rakentaville että tuottaa OEM-osia. Esimerkiksi ICEpoweria on yksityisen peruspulliaisen vaikeampi saada käsiinsä.
UcD:n jälkeen Hypex lanseerasi NCore-sarjan, joka asettuu UcD:n yläpuolelle äänenlaadullisesti ja teknisesti. Toistaiseksi tarjolla on vain NC400 -moduuli virtalähteineen itserakentajille. Münchenin highend-messuilla esiteltiin myös omat vahvistimet, joita myydään nimellä Mola Mola (tieteellinen nimi möhkäkalalle): www.mola-mola.nl. Ne pohjautuvat pykälää tehokkaampaan NC1200-vahvistinmoduuliin, jota ei näillä näkymin ole tulossa vapaaseen myyntiin.
”Ääntä on helppo ja
miellyttävä kuunnella.”
Ensimmäiset NCore-vahvistimet rakennettiin Suomessa jo alkuvuodesta, mutta kysyntä maailmalla yllätti valmistajan ja moduuleja ei saanutkaan enää hetkeen. Omat moduulini, NC400 -vahvistimet ja SMPS600 -virtalähteet, sain muutama viikko sitten. Salamana vain etsimään niille sopivia koteloita ja Uraltonesta silmään osuivat parimillistä valualumiinia olevat tukevat Hammond 1550J -laatikot. Samalla ostin tarvittavat liittimet ja vääränlaisen palikan sähkön saamiseksi virtalähdemoduulille.
Helpoin mahdollinen rakennussarja
Hypexin vahvistimet eivät ole muutenkaan vaikeita rakentaa, mutta NC400 ja SMPS600 -yhdistelmä on vielä askel eteenpäin. Mukana seuraavat kaikki kaapelit ja ainoat tarvittavat lisäosat ovat kotelo, kaiutinliittimet, XLR-tuloliitin ja virtaliitin. Minä valitsin virtaliittimeksi mallin, jossa on samassa sekä sulakepesä ja virtakytkin että myös häiriösuojaus.
Askartelun helppoudesta huolimatta täytyy muistaa, että kyseessä ovat verkkojännitteellä toimivat laitteet. Rakentajan täytyy tietää, mitä voi tehdä ja mitä ei.
Häiriösuojauksellisesta mallista sain hypexiläisiltä sapiskaa: ”Please remove the line filter you use for the 230V power line. This is really unnecessary and will degrade the sound because it will generate current in the GND lines.” No, vaihtoon siis.
Muuten vahvistimien saattaminen soittokuntoon oli hyvin suoraviivaista yhtä pikkuasiaa lukuunottamatta. Ohjeessa ei sanota, että signaalijohdon yhteydessä olevan erillisen mustan johtimen täytyy olla maissa tai mitään ei kuulu.
Erittäin hyvä äänenlaatu…
Mola-Mola sai Münchenin highend-messuilla hyvin lämpimän vastaanoton enkä yhtään ihmettele kun kuuntelin näitä itse kokoamiani NCore-moduuliin perustuvia vahvistimia. Yleinen äänellinen luonne on hyvin herkkä- ja kevytliikkeinen. Se on vaivattoman nopea vailla mitään paksuutta tai jarru päällä laahaamista.
Yläpää on samalla tavalla puhdas ja kuulas kuin hyvissä putkivahvistimissa, mitään karheutta tai karkeutta ei kuulu. Toinen hyvin putkikoneiden tyypillinen ominaisuus, vahvasti intiimi läsnäolo ja käsinkosketeltavuus, tietty aitous, on vahvasti mukana koko ajan. Itse asiassa verrattuna erittäin hyvä-ääniseen F2a-pääteputkeen pohjautuvaan Revenge-vahvistimeen Hypex jopa otti aavistuksen kaulaa stereokuvan selkeydessä ja diskantin puhtaassa heleydessä.
Bassopäässä on voimaa, mutta ei yhtään turhaa uhoa tai pullistelua. Se vain on omalla paikallaan ja toistuu juuri kuten kuuluukin, tarkkana ja sävykkäänä. Dynamiikka on kiitettävän hienoa läpi taajuuskaistan, transienttitoisto tarkkaa ja selkeää, sekä liioittelematonta että uskottavaa. Ääntä on helppo ja miellyttävä kuunnella kun mitään tarpeetonta yrittämisen makua ei ole ole.
…mutta onko se parannus?
Kyllä, edelliset kuunteluarviot olivat NC400-vahvistimista. Silti, kuunteluarvion teksti olisi voinut olla suoraan vertailuvahvistimestamme, MM-Audion Hypex UcD400 HG -pohjaisesta rakenteesta.
Ei, UcD HG ja NCore eivät ole aivan saman kuuloisia. NCore on aavistuksen läpikuultavampi ja kuulaampi, mutta ero on hyvin hyvin pieni. Se on niin pieni, että kuuntelemalla vahvistimia eri päivinä en uskaltaisi sanoa mitään varmaa. Ero on äärettömän pieni verrattuna siihen, millaisia erot vahvistimien välillä tyypillisesti ovat.
Koska NCoren ja UcD:n sisääntuloherkkyydet ovat samat, oli vertailu helppoa. Etuvahvistimelta tulevat balansoidut johdot irti yhdestä monovahvistin-parista ja kiinni toiseen. NCore kuulostaa rauhallisessa vertailussa ihan hivenen tarkemmalta ja ehkä taustaltaan tummemmalta.
Olisiko ero suurempi, jos laitteisto olisi selvästi nykyistä järeämpi? Ehkä, vaikea sanoa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ohjelmalähteenä toimiva parin tonnin hintainen Logitech Transporter painii äänenlaadullisesti samassa sarjassa kuin pari-kolme kertaa kalliimmat CD-soittimet ja seitsemän tuhannen euron hintainen Aurelia Graphica edustaa myös varsin korkeaa hintalaatusuhdetta. Todenäköisesti itse tehty laite päätyy paljon kevyemmän oheiskaluston seuraan. Olisiko mahdollista, että huomioimalla rakentamisessa jotain, mitä minä en osannut ajatella, saisi parempaa äänenlaatua? Sekin on mahdollista, mutta aika vähän Hypexien kanssa pystyy sähläämään.
400 wattia ja 500 grammaa
Yksi asia jäi mainitsematta kuunteluarvioissa. Ihan sama kuunteleeko hiljaa vai kovaa, äänen luonne ei heilahda suuntaan eikä toiseen vaan kaikki pysyy selkeänä, kontrollissa ja vaivattomana hanaa reilustikin avattaessa. Luvattu teholuokka on 200 wattia kahdeksaan ohmiin, 400 wattia neljään ja 600 wattia kahteen.
SMPS600-virtalähteellä on massaa 300 grammaa ja NC400-vahvistinmoduulilla 200 grammaa. Ellei koteloa ja tarvikkeita lasketa, heilauttaa kokonaismassa siis vaakaa rajusti aina puoleen kiloon saakka. Mieleen tulee etsimättäkin se äänenlaadultaan vaatimaton ja mopon painoinen halpa perinnepääte. Turha sanoa, etteikö vahvistinsuunnittelu kulkisi eteenpäin. Edellisestä hollantilaisesta virstanpylväästä on lyhyempi matka nykytilanteeseen. NC400:n 200 grammaa on vain 50g vähemmän kuin UcD400 HG:n.
Oleellinen kysymys on tietysti se, kumpi vahvistin kannattaa rakentaa, UcD vai NCore? Jos olet valmis maksamaan pienimmästäkin äänenlaadullisesta parannuksesta, tietysti NCore on se oikea ratkaisu.
Mikäli taas hintalaatusuhde on mitenkään oleellista, Hypexin UcD:n saa rakennettua alkaen kolmella sadalla eurolla (SMPS400A180 ja kaksi UcD180-moduulia), melkein tonnin halvemmalla kuin NCoren. Epäreilu vertailu kun eri teholuokka ja perusmoduuli? No, UcD 400 HG ja SMPS 400 maksavat edelleen yhdessä vain puolet NCore-vaihtoehdoista. Ja tuplasti jytymmät UcD 700 HG:t yhdessä SMPS1200A700-virtalähteen kanssakin jäävät vielä NCorea halvemmiksi.
Eli ei, NCore ei ole valtava hyppäys eteenpäin, mutta se johtuu pääasiassa siitä, että UcD-vahvistimet ovat jo sellaisenaan erittäin hyviä. Ei siltä tasolta voi ottaa tuosta vain rajua hyppäystä eteenpäin. Totta, on toisen kuuloisia erittäin hyviä vahvistimia, mutta hyvin harva on enää oleellisesti parempi – ainakaan mitenkään järkevissä hintaluokissa.
Edit: Korjattu se, että MM-Audio MidiMono on UcD400HG eikä UcD400HG HxR -pohjainen.
3 Comments
Hyvä testi! Toimiiko tuo
Hyvä testi! Toimiiko tuo (valu?)alumiini kuinka hyvin jäähdytysmielessä? Onko vinkkejä miten noita liittimien reikiä kannattaa tehdä?
NCoren ja UcD:n hyötysuhteet
NCoren ja UcD:n hyötysuhteet ovat niin suuria, että hukkalämpöä tulee tosi vähän. Alumiinin lämmönjohtokyky on hyvä, aluboksissa ei tarvita muuta jäähdytystä. Etenkin tuollainen vähän paksumpi kotelo riittää hyvin sellaisenaan. Peltilaatikossa voi olla tarpeen käyttää pientä jäähdytysprofiilia. Riippuu tietty siitä, kuinka kovaa aikoo kuunnella… Jos vahvistimet ovat normaalissa olohuonekäytössä niin lisäjäähylle tuskin on tarvetta, luukutettaessa maksimiteholla muutama tunti putkeen, on jäähdytyksen miettiminen oleellisempaa. Kannattaa muistaa, että keskimääräinen teho on paljon paljon pienempi kuin hetkellinen – todellinen jäähdytystarve on oikeasti aika pieni. Vahvistinmoduulien manuaaleissa (www.hypex.nl) on tarkemmin infoa jäähytarpeesta.
Kaiutinliittimien reiät ovat kymppimilliset, ensin pikkuterällä keskireikä ja sitten isommalla oikean kokoinen. XLR:n reikä on rasiaporalla tehty, ne uppoavat helposti alumiiniin. Viilalla sitten pienten lisäkolojen teko.
Virtaliittimen reiän huristin pistosahalla. Miniminopeus sahaan ja rauhallisesti tehden tuli kerralla siistiä. Poranterällä suorakaideaukon kulmiin vain ensin reiät, joista saa aloitettua sahaamisen. Pistosaha yhdessä kädessä ja imuri toisessa…
Aika samansuuntaisia
Aika samansuuntaisia mietteitä on itselläkin ollut UCD-400HG HxR päätteisiin verrattuna. Suurimmat parannukset UCD linjaan verrattuna ovat tekniikan puolella, jotka tulevat esiin vasta sitten kun vahvistinta ajetaan ääriolosuhteissa. Esimerksi UCD:llä ulostuloimpedanssi on muutaman kymmenen milliohmin luokkaa ja se kasvaa 150 milliohmiin kohti 20kHz rajapyykkiä, kun se taas nCorella on vain muutaman milliohmin luokkaa. Jos ei oteta pientä korotusta 3 milliohmiin juuri ennen 20kHz taajuutta, niin se on pysyttelee alle yhdessä milliohmissa! Tämä viittaisi siihen, että nCore ajaa ohmeiltaan hankalempia kaiuittimia paremmin kuin UCD. Vaikka vahvistin ei tuplaa maksimitehojaan aivan pienimpiin ohmeihin, niin viittaisi tämä ainakin teoriassa siihen, että normaalikäytössä (0.5-10w 8 ohmiin) nCore ajaa hyvin melkolailla mitä tahansa kaiutinta maan päällä, ellei jostain löydy niin huonosti suunniteltu kaiutin jonka impedanssi on muutaman milliohmin luokaa kuuloalueen taajuuksilla.
Edellisen lisäksi THD lukemat ja muut häiriölukemat ovat noin degadin verran paremmat, mutta ei sitä enää huomaa kuin mittauslaitteilla. Myös monia muita teknisiä parametreja on parannettu.
Loppujen lopuksi nCore on siis lopullisempi ratkaisu äänentoistoon kuin UCD. Sanoisin, että sitä aitoa highendiä, ei sitä ylikulunutta ääntä värittävää versiota ”highendistä”.
UCD datasheet:
http://www.hypex.nl/docs/UcD400HG_datasheet.pdf
nCore datasheet:
http://www.hypex.nl/docs/NC400_datasheet.pdf