Anthemin uudet MRX-AV-vahvistimet osoittautuivat testissä ehdottoman mainioiksi. Anthemin juuret ovat kuitenkin erillisissä AV-esivahvistimissa, niillä merkki alkoi mainettaan luoda. MRX-sarja tuli vasta muutama vuosi sitten ja oleellisimpana jujuna toi erittäin arvostetun ARC-huonekorjauksen normaalikuolevaisen budjettiin mahtuvissa koneissa tarjolle.
Integroitujen AV-vahvistimien lippulaiva MRX-1120 maksaa jo lähes viisi tuhatta euroa. Sitä ei voi kiistää, että kyseessä on paljon rahaa. Ja kun se vielä kuulostaa tosi hyvältä niin miksi tarvitaan erillinen AV-esivahvistin?
Syitä on kaksi. Ensimmäinen on se, että kun MRX-1120:n yksitoista päätevahvistinta jätetään pois ja AVM 60:n hinta on silti lähes sama kuin MRX-1120:n, on varaa tehdä DA-muunnokset ja niiden jälkeinen analogielektroniikka oleellisesti paremmin. Toisin sanoen äänenlaadussa on mahdollista ottaa vielä oleellinen harppaus ylöspäin.
Toinen asia on sitten se, että vaikka MRX-sarjan 140 wattia per kanava riittääkin pitkälle, ei se välttämättä riitä sitten kun tila on todella suuri. Isommalle päätevahvistimelle voi hyvin tulla tarve. Tosin muistutan taas, että herkemmillä kaiuttimilla saadaan usein järkevämmin lisää äänenpainekapasiteettia kuin isommalla päätevahvistimella. Päätevahvistimen vapaa valinta toki antaa mahdollisuuden hienosäätää soundia. Haluanko vähän rehevän ja mehevän vai ultratiukan ja kontrolloidun? Vahvistimen voi sitten valita oman soundimaun mukaan.
Kaunis, tarkka, miellyttävä ja aito
Anthem AVM 60:lle on siis vain yksi järkevä peruste. Sen täytyy olla äänenlaadullisesti parempi kuin MRX-mallisto. Aloitin kuuntelut kytkemällä Genelec 8030 -aktiivikaiutinparin vuoronperään MRX-1120:n ja AVM 60:n pre-out-liitäntöihin kiinni. Tasapuolisuuden nimissä käytin RCA-antoja kummassakin koneessa.
Ja kyllä, AVM 60 on äänenlaadullisesti selvästi parempi kuin MRX:t. Herbie Hancockin Secrets-levyn tuttu Doin’ It soi AVM 60:lla mehevämmin, täyteläisemmin ja kauniimmin. Vaikka MRX-1120 kuulostaa ensin tosi hyvältä, vertailussa se on selvästi kalseampi kuin AVM.
Anthem AVM50 ja Statement D2 ovat keränneet maailmalla kunniaa, ihastelua ja hämmennystä hyvällä äänenlaadullaan. AVM60 pitää Anthemin lipun edelleen korkealla ja tekee sen oleellisesti halvemmalla, mitä edellinen sukupolvi.
Statement D2 v 3D pysyy edelleen Anthemin malliston lippulaivana, mutta uusi AVM 60 on monelle todella paljon houkuttavampi. AVM 60 tarjoaa sekä harrastajia että kaiutinkauppiaita houkuttavat Dolby Atmos ja DTS:X-prosessoinnit ja muitakin lisäominaisuuksia. Sen äänenlaatu on erittäin hyvä, AVM 50 -edeltäjästä mieleen jäänyt pieni ”tarkkuus nautinnon kustannuksella” -luonne on kokonaan poissa vaikka erottelua selvästi on loistavasti. Lisäksi tietysti se, että AVM 60 maksaa reilusti alle puolet Statement D2v 3D:stä.
Jamiroquain Feels So Good tuntuu niiin hyvältä. Äänikuva piirtyy luontevasti ja tilatehosteet pyörähtävät huoneessa vaivattomasti. Bassopää lävähtää voimalla ja kontrollilla, selvästi MRX-1120:n esivahvistinantoa mehevämpinä. Herra Jay Kayn ääni on hyvin välitön ja aito, välissä ei ole mitään verhoa. AVM 60 pystyy tekemään vaikean taikatempun todella hyvin, tarkkuutta ja yksityiskohtia ilman, että soundi alkaa kuulostaa steriililtä analyysilta.
Sillä ei ole väliä, mitä musiikkilajia haluat kuunnella. John Barryn Goldfiger-Bondin soundtrack soi yhtä lailla koukuttavasti kuin Stravinskyn Kevätuhri-baletti tai Rammsteinin kiiltäviä hauiksia pullisteleva korni uho. AVM 60 on hieno esimerkki siitä, että AV-laite voi tarjota highend-äänenlaatua.
Kolme kirjainta, joihin voit luottaa
Verrattuna moneen laadukkaaseen stereoesivahvistimeen AVM 60:llä on kaksi isoa lisäetua. Ensinnäkin se tekee DA-muunnokset eli toimii myös hyvin laadukkaana DA-muuntimena mille vain digitaaliääntä tarjoavalle laitteelle. Toiseksi, koska se käsittelee kaikki signaalit digitaalisena, se voi tehdä niille myös huonekorjauksen. Sen erittäin hyvin toimivan Anthem ARC 1M -huonekorjauksen.
Toistan taas saman asian. Anthem ARC:n tekee hyväksi kaksi asiaa, jotka molemmat ovat ehdottoman kriittisiä. Yksi: Tietysti se, että huonekorjausalgoritmi on hyvä. Kaksi: Se, että korjauksen voi rajoittaa vain bassoalueelle.
Keskialueelle tehtävissä korjauksissa on oltava erittäin varovainen ja siitä huolimatta tuloksena saattaa olla sivuoireita. Itse annan ARC:n yleensä tehdä korjauksen 250 hertsiin saakka. Tulos on silloin luonnollisen ilmava ja miellyttävä soundi. Bassopää muuttuu korjauksella alemmas ulottuvaksi, tarkemmaksi, paljon lujempaa potkaisevaksi ja vähemmän stereokuvaa ja muuten keskialueen nyansseja peittäväksi.
Käsittelin Anthem ARC 1M -huonekorjausta tarkemmin MRX-510:n testissä eli aiheesta kiinnostuneiden kannattaa lukea se artikkeli.
Helposti lähestyttävä
Anthem MCA 525 -päätevahvistin on ulkoisesti paljolti saman oloinen kuin MRX:t ja AVM 60, sopii siis hyvin niiden seuraan. Syvempi tosin, se kannattaa huomioida kun miettii mahtuvuutta omaan lelulaatikkoon. Iso ero on siinä, että yksi viisikanavainen MCA 525 -päätevahvistin painaa kolme kertaa sen, mitä AMV 60. Joka sekin painaa enemmän kuin perustason päätevahvistimellinen AV-vahvistin.
Äänellisesti MCA 525 on varsin hyvä päätevahvistin vielä hyvin järjellisestä hintalapustaan huolimatta, yhden kanavan hintahan jää selvästi alle tuhannen euron. Bassopäässä on hyvin voimaa vaikka ihan MM-Audio MaxiMono -vertailuvahvistimen vaivattomuuteen ja auktoriteettiin ei ylletäkään. Yleisluonne on aavistuksen pehmeä, joka on paljon miellyttävämpi vaihtoehto kuin se, että vahvistin soisi kovasävyisesti ja äksysti. Ehdottomasti mieluummin näin.
Diskanttialueella tuo pyöreys tarkoittaa, että Katie Meluan railakkaan ässäpitoiseksi miksattu Shy Boy ei ota korviin vaikka hanaa antaisi huomattavankin reilulla kädellä. Ja toisaalta bassopää murahtaa tipan alleviivaavasti, ässäpitoisen lisäksi samaisen kappaleen soundimaailma on hyvin muhkea. Ja asia käy Anthem MCA 525:lla erittäin selväksi.
MCA 525 ei ehkä ole akustista musiikkia kuuntelevan kärkivaihtoehto. Se ei ole samalla tavalla läpikuultava ja tasapainoisen herkkäsointinen kuin parhaat vaihtoehdot. Mutta annas olla, jos soitettava materiaali on vähän räyhäkkäämpää. Metallia, konemusiikkia… Josta tuli mieleen, Ken Ishii ja Melting Pot soimaan. Jos rintalastaasi hakataan kaivinkoneen voimalla on hyvin epäoleellista, olisiko jollain muulla vahvistimella bassopotku ehkä hieman terävämpi. Kyllä. Toimii.
Tiukin rytminen erottelu puutuu, mutta rullaavuus on hyvällä tasolla. Tahmeilua tai käsijarru päällä laahustamista ei ole. Kuten sanottu, moni musiikki toimii MCA:n perusluonteella erinomaisesti. Jopa paremmin kuin ultraneutraalilla ja äärettömän läpikuultavalla vaihtoehdolla.
Ja sitten on yksi asia, john MCA 525:n soundi istuu tasan tarkkaan kuin nenä päähän. Elokuviin! Erillinen AV-esivahvistin ja järeä päätevahvistin sijoitetaan todennäköisesti juuri sellaiseen tilaan, jossa hanaa saa halutessaan avata reilummin. Silloin on hyvä, että vahvistimen luonne ei käy yhtään äkäiseksi. Ja elämää suuremmassa elokuvassa, jos missä, se hieman tuhti bassotoisto on tasan tarkkaan kotonaan.
Loistava laatikko
Anthem AVM 60 on loistava tuote heille, jotka panostavat kotiteatterinsa äänenlaatuun kunnolla. Se pystyy kampittamaan äänenlaadullaan monia stereolaitteita ja lisäksi tarjoaa hyvän huonekorjauksen, joka auttaa sitten vielä todella paljon lisää parhaan soundin metsästyksessä. Akustoinnilla tietysti aina ensin niin pitkälle kuin järkevästi päästään, mutta sitten vielä viimeinen hienosäätö huonekorjauksella. AVM 60 ansaitsee ehdottomasti Sairaan siisti -arvosanan.
Anthem MCA 525 on hintaisekseen varsin hyvä päätevahvistin. Mutta… Vaikka se onkin hyvä, AVM 60:n kyvyt riittävät selvästi MCA:ta pidemmälle. Aiemmin testattu Statement A5 olisi äänenlaadultaan paremmin linjassa AVM:n kanssa, mutta se on poistunut valikoimasta. Statement M1 on edelleen myynnissä, mutta yksitoista kanavaa sillä tarkoittaa uuden ison perheauton hintaista vahvistinpakettia. Harvalle mahdollista vaikka kuinka olisi loistava ratkaisu.
Leffakäyttöön MCA 525 on oikein nappivalinta, paljon akustista musiikkia kuuntelevien suosittelen kokeilemaan kiinnostavia vaihtoehtoja. AVM 60 on niin hyvä, että erikoiset ja eksoottiseltakin tuntuvat vaihtoehdot voivat olla hyvä ratkaisu.
Kanadalaismerkki näyttää pitävän pintansa kovan luokan kotiteatterilaitteiden kärjessä. Japanista tulee murto-osalla Anthemin hinnasta vaihtoehtoja Dolby Atmos -teatteriin, mutta eivät ne tarjoa samaa äänenlaatua eivätkä huonekorjauksen laatua. AVM 60 laittaa itsensä hintaiset DA-muuntimet ja esivahvistimet stereolaitteistoista koville ja tarjoaa myös loistavan huonekorjauksen.
Kommentointi suljettu.