Erillisen päätevahvistimen hankinnalle on useita syitä, oli kyse sitten kaksi- tai monikanavaisesta laitteistosta. Toiminnoiltaan hyvä AV-vahvistin ei ehkä riitäkään tehonsa puolesta isossa tai vaimeaksi akustoidussa tilassa. Tai sitten haluat vain parantaa sen äänenlaatua. Jos olet hankkinut pelkän laadukkaan esivahvistimen (stereo- tai kotiteatterimallin) niin siinä ei ole pääteasteita ollenkaan eli vaihtoehdot ovat erillinen päätevahvistin tai aktiivikaiuttimet.
”Kaikkia malleja saa sekä kaksikanavaisena
stereokäyttöön että monikanavaisina.”
Anthemin päätevahvistinmallistossa kaikkia malleja saa sekä kaksikanavaisena normaaliin stereokäyttöön että monikanavaisina. Paitsi malliston lippulaivaa, Statement M1 -monopäätettä. Niitä sitten ostetaan niin monta kappaletta kuin kanavia on käytössä.
Sain testiin viisikanavaiset MCA50 ja Statement A5 -vahvistimet sekä jumalaisen kauniit Statement M1 -monovahvistimet. MCA ja Statement -sarjoissa ei seitsemänkanavaisia vahvistimia ole, vain kaksi ja viisinakanvaisia. Jos siis tarvitset seitsemän päätevahvistinkanavaa on ratkaisu kaksikanavainen ja viisikanavainen yhdessä. Tai M1-monojen kanssa seitsemän niitä.
Pelkistettyä lookkia
Anthem MCA50 on äärimmäisen tylyn näköinen harkko. Tästä ei laite voi juuri karummaksi muuttua. Korkea etulevy harjattua mustaa alumiinia, pieni virtakytkin korostamassa kokoa ja pienen pieni sininen ledi kertomassa, että virta on päällä. Söpöily ei siis ole ydinosaamisaluetta. Sen sijaan MCA50 näyttää erittäin hienosti esimerkkiä, miten monikanavaisen vahvistimen jäähdytys hoidetaan kunnolla. Ilma virtaa kunnolla vahvistimen pohjassa ja kannessa olevien aukkojen läpi siirtäen jäähdytysripojen lämmön ulos.
Visuaalisesti Statement A5 tuo tietysti Statement-sarjan metallilaipat etulevyn reunoille. Hieman lisäkoristelua löytyy änkeämällä raskas harkko peräpuoli esille, liittimet ovat näyttävämmät ja tukevammat.
MCA50:lla on syvyyttä 45 cm ja Statement A5:lla 50 cm, lisäksi kummatkin heilauttavat vaa’an viisarin yli 25 kilon. Aivan heppoiselle ja sirolle pahvijalustalle niitä siis ei kannata yrittää. Kaikkien Statement-mallien kanssa täytyy muistaa myös puolen metrin leveys.
Anthemin vahvistinmalliston lippulaiva Statement M1 on hyvin erilainen. Tietysti se sisältää vain yhden vahvistinkanavan, mutta rakenne tuntuu huomattavasti jämäkämmältä kuin sinänsä oikein hyvin tehdyissä monikanavalaitteissa. M1 on hyvin matalaprofiilinen, joka on isoksi avuksi, mikäli sillä aiotaan tehdä talon pääsulakkeita kiusaava seitsemän vahvistinkanavan järjestelmä. Toisaalta D-luokan vahvistimena sen hyötysuhde on erittäin hyvä. Kovaakin luukutettaessa Statement M1 nielee verkosta virtaa vain aavistuksen enemmän, mitä siirtää eteenpäin kaiuttimille. Minimaalisen hukkatehon ansiosta sen jäähdytysrivat ovat kohtuullisen pienet vaikka tehoa on holtittoman paljon.
Edit: Testin jälkeen muistui vielä yksi kirjaimellisesti cool yksityiskohta Statement M1 -vahvistimista. Niiden jäähdytys on hoidettu heat pipe -järjestelyllä eli nesteputket siirtävät lämpöä kuumimmista osista kylkien jäähdytysrivoille. Tämä on vähäisen hukkalämmön lisäksi oleellinen asia, joka mahdollistaa M1:n minimaalisen korkeuden ja turvallisen pinottavuuden ilman lämpöongelmia.
225 vai 1 000 wattia per kanava
Ensimmäinen huomiota kiinnittävä seikka päätevahvistimien kanssa on tietysti niiden teho. MCA-sarjalle luvataan 225 wattia per kanava kahdeksan ohmin kuormaan ja 180 wattia kaikki viisi kanavaa kuormitettuna. Tehon tuplaantuminen tarkoittaa kolmen desibelin lisääntymistä äänenpaineessa eli MCA antaa 3-5 desibeliä enemmän äänenpainereserviä kuin tyypillinen AV-vahvistin.
Kuulostaako se vähältä? Suuri ero tulee siitä, että tyypillisesti erillinen järeä päätevahvistin pystyy antamaan vaikeisiin kaiutinkuormiin huomattavasti enemmän virtaa kuin kevytrakenteinen AV-vahvistin. Käytännössä ”satawattinen” AV-vahvistin saattaa kyykätä kaikki kanavat kuormitettuna paljon aikaisemmin kuin nimellisesti samantehoinen erillinen päätevahvistin.
Statement A5 tarjoaa tasan saman 225 wattia kanavaa kohti ja 180 wattia kaikki kanavat kuormitettuna. Kalliimpi päätevahvistin ja sama teho. Eron täytyy siis olla jossain muualla ja sen täytyy olla ihan oleellinen ero kun hintaa tulee kuitenkin neljäsosa lisää. Metallilaipat kotelon sivuilla eivät voi maksaa niin paljoa.
Statement M1 onkin sitten hyvin erilainen laitos. Kilowatti kahdeksaan ohmiin, kaksi kilowattia neljään ja vielä hieman lisää pienempiin kuormiin. Kilowatti verrattuna normaalin AV-vahvistimen sataan wattiin tarkoittaa kymmenen desibelin lisää reserviin. Se on jo oikeasti iso hyppäys.
Mutta 3 500 euroa kappale! Seitsemänkanavaiseen kotiteatteriin pääteasteet melkein 25 000 euroa! Mikä voi maksaa?
Ei vain teho vaan äänenlaatu
Olisi aika yksioikoista sanoa, että 200 hv Mercedes on parempi kuin 70 hv Fiat siksi, että tehoa on kolme kertaa enemmän. Laatueroja on rajusti.
Päätevahvistimissa kyse on paljolti samasta asiasta. 99% ajasta ne syöttävät kaiuttimille watin murto-osia tai parhaimmillaan muutamaa wattia. Joten se, onko reservissä 225 vai 1000 wattia näyttelee harvoin pääosaa.
Hauskimmin ero tulee esille kun vertaa MCA50 ja Statement A5 -vahvistimia. Ne ovat ulkoisesti lähes indettisiä, Statement A5:n sivuspoilereita lukuunottamatta. Mutta äänessä on hyvin selvä ero. Statement M1 on tottakai äänenlaadullisestikin eri luokassa, mutta sen hintalapusta asia on jo varsin helposti arvattavissa.
Testasin päätevahvistimien äänellisia eroja verrattuna MM-Audio MaxiMono -vakiopäätteisiini niin, että ohjelmalähteenä toimi Anthem Statement D2v 3D, Logitech Transporter toimi siis vain digitaalisignaalin tarjoilijana. Kaiuttimina olivat normaaliin tapaan Aurelia Graphicat.
Rehevän mehevä MCA50
Katie Meluan Halfway Up the Hindu Kush avautuu suureksi ja mahtavaksi. Hieman totuudenmukaista suuremmaksi ja mahtavammaksi, mutta ei yhtään epämiellyttävällä tavalla. Harva meistä erityisen kuivasta äänestä nauttii. Basso lätkähtää pehmeällä voimalla aavistuksen itseään yliartikuloiden.
Äänitteeltä toiselle kuuluu selvä perusluonne, ilmava ja mehevä sointi. MCA50:llä musiikki kulkee hyvää tahtia ja melko vapaalla otteella. Ovatko ilmavuus ja lievä ylenpalttinen mehevyys pahoja asioita, riippuu ihan sinun katsantokannastasi.
Analog Pussyn Hanging Myself Comfortablylla on bassoilla hyvin voimaa. Kontrolliakin on mukavasti, mutta ääritarkka ja kurinalainen MCA50 ei ole. Kehossa tuntuvan paineaallon se kyllä potkaisee täysin ongelmitta.
Selkeän jäntevä Statement A5
Vaihtamalla MCA50:n tilalle Statement A5 on ensihuomio bassopään selvä jäntevöityminen. Isku on nopeampaa, tarkempaa ja terävämpää. Samoin stereokuva tarkentuu huomattavasti MCA50:n avarasta. Kaikki instrumentit ovat selkeämpinä omilla paikoillaan ja oikean kokoisina. Samaan aikaan läpikuultavuutta ja syvyyttä tuli selvä annos lisää.
Statement A5 on edullisempaan malliin verrattuna hieman tummempi ja rauhallisempi, samalla solistin läsnäolo vahvistuu. Basso lätkähtää edelleen voimalla, mutta kontrollia on paremmin. Statement A5:ssa tarkkuus ajaa MCA50:n innon edelle. Basson sävykkyys ja iskut erottuvat selkeämpinä, samoin aivan alimmalla oktaavilla on enemmän voimaa kuin MCA:ssa.
Äärimmäisen läpikuultava Statement M1
Hyppy Statement M1 -monovahvistimiin on kuitenkin hurja. M1 tarjoaa vakainta soundia, mitä olen koskaan mistään vahvistimesta kuullut. Sen luonne on äärimmäisen puhdas, äärimmäisen kevytliikkeinen ja vaivattomasti kulkeva. Ei mitään karheutta, ei pienintäkään epämääräisyyttä, ei aavistustakaan periksi antamisesta.
Bassopäässä on huimasti voimaa ja yleinen äänensävy on enemmänkin jopa tummaan kuin yhtään kirkkaaseen tai säksättävään kallellaan. Joka tapauksessa luonne on vakaan rauhallinen, näillä kyvyillä ei tarvitse erikseen pullistella. Kaikki, niin pienimmät sävyt ja nyanssit kuin rajusti voimaa vaativat dynaamiset huiputkin kaikki toistuvat kerta toisensa jälkeen täysin yrittämättä, yhtään pehmoilematta.
Onko se steriili kaikessa puhtaudessaan ja äärimmäisessä suorituskyvyssään? Ei, ei ole. Ei se toki ole romanttinen illallinen nousuhumalaisen deitin kanssa, missä koko ajan sattuu ja tapahtuu. Mutta se vie kuuntelijan niin pitkälle äänitteen sieluun, että harva on päässyt koskaan näin läheisille treffeille sen tutun äänitteen kanssa.
Analog Pussyn Hanging Myself Comfortably saa koko kehon sykkimään tahdissa ja leveän hymyn kasvoille täydellisen jarruttamattomasta vauhdista. Anthem Statement M1 vie varmasti juuri niin kovaa kuin sinä kestät. Teistä kahdesta se ei koskaan ole se, joka jää toiseksi. Rytmillisesti M1 menee kuin atomikello, minkä hyvänsä muun voi tarkistaa sen mukaan.
Äänimassa, joka muodostaa stereokuvan, muuttuu massasta hurjaksi määräksi yksittäisiä osia ja osakokonaisuuksia. Stereokuva ylipäätään on hallittu ja hyvin hyvin mustalta pohjalta kumpuava. Kaikkea leimaa häiriöiden täydellinen puuttuminen. M1 osaa hämmästyttää uudestaan ja uudestaan. Moneen normaalivahvistimeen verrattuna se on kuin hyppy DVD:stä Blu-Rayn teräväpiirtoon. Mitään ei tarvitse korostaa tai painottaa, pienetkin nyanssit vain erottuvat selkeinä
Selvät erot
Tuliko mieleen viinikatalogin lirkuttelu eri puteleista? Ymmärrän. Erot elektroniikan äänessä eivät ole samanlaisia kuin kaiuttimien ja huoneen suuret äänensävylliset heitot, joissa erot lasketaan pahimmillaan kymmenen desibelin luokassa.
Silti, kun huone, musiikki ja oheislaitteisto oli tuttu ja koko ajan samana pysyvä niin jopa saman valmistajan kolme vahvistinta kuulostivat jokainen hyvin selkeästi omaltaan. Tein kuunteluja useana päivänä ja ensivaikutelma piti läpi kuuntelukertojen, vahvistui ja joiltain osin vain tarkentui. Erot eivät olleet edes aivan pieniä, kuka vain samassa tilanteessa kuunnellut olisi helposti huomannut ne.
Ja erot kuuluivat selvinä ihan 20 Fingersin Short Dick Man -teknorenkutuksella. Siinä, missä MCA saa aikaan kehoon iskevän paineaallon, M1 on kiinnitetty suoraan luustoon. Siirryttäessä akustisiin instrumentteihin ja aidon tilan luomiseen niin erot vain korostuvat. Yhdistävä tekijä on kuitenkin se, että kaikenlaisella musiikilla kaikki kolme vahvistinta ovat äärettömän hauskoja. Hyvä kulkevuus johtaa siihen, että huomaa kuuntelevansa selvästi lujempaa kuin yleensä. Ja tottakai osasyypäänä on myös Statement D2, josta virtaa poikkeuksellisen puhdasta signaalia vahvistimille.
Kolme ratkaisua
Tästä kolmikosta Statement A5 on järjellisesti ajateltuna houkuttelevin vaihtoehto. Se tarjoaa oleellisesti enemmän tarkkuutta ja läpikuultavuutta kuin sinänsä hintaansa nähden hyvä MCA50. Lisäksi A5:ssä viisi vahvistinkanavaa saa kuitenkin jotenkin mahdollisella neljäsosan hintalapulla verrattuna viiden Statement M1:n 17 500 euron hintaan.
Toisaalta Statement M1 on järkähtämättömimmän kuuloinen vahvistin, jota olen koskaan kuunnellut. Eli jos sinulla on rahaa hankkia tarvittava määrä M1:ä niin saat kyllä läpikuultavuutta ja tarkkuutta koko rahan edestä.
Onko MCA50 sitten testin häviäjä? Ei, ei sinnepäinkään. Perinteisiä hifimääreitä arvostava valitsee todennäköisesti Statement A5:n mieluummin, mutta MCA50 tarjoaa hyvän ratkaisun kun kaipaat laitteistosi sointiin lisää mehevyyttä ja ilmavaa avaruutta. Automaailman analogia ehkä auttaa ymmärtämään parhaiten. MCA50 on kuin tuore Camaro. Hienostuneen hitechin määrä on vastaavia japaninsportteja vähäisempi, mutta tunnelmaa ja menoa on sitten huomattavasti enemmän.
Kommentointi suljettu.