fbpx
Yleinen

Haastattelu – Jere Särkkä a.k.a. Holder – Maailma pelilautana

Unelmien toteuttaminen vaatii sinnikkyyttä ja joskus hyvä tuurikin on ansaittua. Mikkeliläinen Jere Särkkä on muutamassa vuodessa noussut musiikkipiirien tietoisuuteen ympäri maailmaa. Voitto Avenged Sevenfold-yhtyeen järjestämässä remix-kilpailussa toimi sysäyksenä ammattimaisempaan tekemiseen. Kuuntelukertojakin on nuoren miehen aikaansaannoksilla jo lähemmäs 100 miljoonaa!

Mikkelistä, Etelä-Savon pääkaupungista, ei globaaliin tietoisuuteen musiikkialan ihmisiä ole noussut. Tuttavapiirini kautta korviini kantautui kuitenkin huhuja, että täällä asustelisi vaatimaton nuorukainen, joka on päässyt itseoppineena lähelle maailman musabisneksen ydintä. Audiovideo haastatteli Jereä ja nuoren miehen näkemykset ja tietotaito tekivät niin suuren vaikutuksen, että vanhemman musasukupolven edustajana otin useamman kerran pikakurssituksen internetin aikakauden elektronisen musiikin saloihin. Pinnan alla on siis maailma, josta vanhan liiton analogisilla laitteilla edelleen musaa kuluttavalla rock-toimittajalla ei ollut mitään hajua. Varsinkin te, musan parissa työskentelystä haaveilevat nuoret: lukekaa ja jatkakaa sitkeästi harrastamista, isosti unelmoiden.

Jari: Tästä se lähtee. Mutta ihan ensimmäinen ihmetyksen aihe on kotistudiosi askeettisuus. Siis eikö sinulla todellakaan ole kuin tavallisen oloinen kotitietokone ja aktiiviset kaiuttimet studiona? Onneksi nurkassa on sentään sähkökitara.

Jere: Näillä tosiaan pärjää. Nykyajan tekniikka kehittyy niin huimaa vauhtia, että erilaisilla ohjelmilla pystyy loihtimaan hyvinkin aidon ja eläväisen oloista ääntä. Olen eniten kuitenkin rumpali, mutta kerrostaloasuntoon ei sellainen pauke sovellu. Kitara pysyy onneksi kädessä myös, sillä pystyy näissäkin olosuhteissa soittamaan. Mutta totta, tietokone on minun bändini.

Mutta totta, tietokone on minun bändini.

Jari: Miten se sinun musiikkiharrastuksesi on alkanut. Olet sitä sukupolvea, että tietokoneet ovat olleet alusta saakka mukana myös musakuvioissa, oletan?

Jere: Totta, jostain syystä minua kiehtoivat pienestä pojasta saakka tietokonepelien äänimaailmat ja musiikit. Tietysti rokkifanina hakkasin paljon Guitar Heroa ja Rock Band-pelejä ja sitä kautta tietokoneiden ja musiikin liitto vain vahvistui. Lapsuudenkotiini hommattu kotitietokone ja siinä olleet musiikin tekoon tehdyt ohjelmat innostivat sitten tekemään omaa musiikkia. Sillä tiellä ollaan.

Jari: Olit teini-ikäinen, kun voitit maailmanluokan raskaan rockin bändin, Avenged Sevenfoldin, järjestämän remix-kilpailun. Kerro siitä lisää.

Olit teini-ikäinen, kun voitit maailmanluokan raskaan rockin bändin järjestämän remix-kilpailun.

Jere: Olen tosiaan heavy rock -fani ja pidin kovasti jo silloin Avenged Sevenfoldista. Bändi oli järjestänyt kilpailun, jossa oli tarkoitus tehdä remix-versio heidän tietokonepeliinsä säveltämästä kappaleesta. Olihan se suunnaton yllätys, että voitin sen kilpailun. Palkinnoksi sain yhtyeeltä sähkökitaran, ipadin jne. Voiton jälkeen olin hetken kovassa pyörityksessä, kun sana alkoi leviämään. Minulle tuli suoria ehdotuksia aloittaa ammattilaisena isoissakin levy-yhtiöissä. Hitto, olin pieni poika silloin, eli aika ei ollut todellakaan kypsä sellaiseen. Onneksi se huuma laski nopeasti ja pystyin taas keskittymään omaan tekemiseeni rauhassa. Oppimaankin, kun en ole kouluja näihin hommiin käynyt.

Jari: Onko sinulla muuta koulutusta tai ammattia?

Jere: Heh, ei ole kuin lukio. Tähän mennessä julkaisemani jutut ovat antaneet minulle taloudellista tukirankaa, jotta voin edelleen jatkaa kohti ammattimaista muusikkoutta ja tuottajana työskentelyä.

Jari: Olet siis julkaissut levyn, kerro siitä. Se on tietääkseni julkaistu Holder-nimen alla. Onko Holder sinun taiteilijanimesi?

Jere: Tavallaan niin voi sanoa. Kansainvälisillä markkinoilla Jere on vähän hankala lausua ja omaksua. Jotenkin se Holder nimi tarttui ja se on pysynyt näihin päiviin mukana. Joo, tein tosiaan levyllisen remix-versioita tietokonepelimusiikeista ja sen suosio ylitti kaikki odotukset. Sitäkin on kuunneltu eri alustoissa jo miljoonia kertoja.

Jari: Miten paljon kaiken kaikkiaan tekemisiäsi on kuunneltu eri musiikkialustoissa?

Jere: Joskus niitä porukalla ynnäiltiin yhteen ja eri alustat yhteen laskettuna taidettiin päästä noin 100 miljoonaan kuuntelukertaan.

Eri alustat yhteen laskettuna taidettiin päästä noin 100 miljoonaan kuuntelukertaan.

Jari: Eikös se ole ihan hemmetin paljon? Miltä tuo määrä tuntuu ja riittääkö tuollaisiin määriin edes ymmärrys?

Jere: Sitä ei oikein osaa käsittää. Tuntuu että silloin teininä jo, kun ekaa kertaa omalla biisillä oli melkein 100 kuuntelijaa, tuntui oudolta miettiä huonetta täynnä kuuntelijoita. Kun luvut vain nousivat, alkoi 10 000 näyttämään enemmän 10:ltä ja sitten miljoona sadalta. Se taju noihin lukuihin häviää nopeasti, kun on päässyt tekemään isoja projekteja, muttei se koskaan ole itsestäänselvyys. Aina se häkellyttää ja pistää miettimään, miten paljon yksikin biisi on voinut jonkun elämään vaikuttaa. Sellaiset asiat tekevät tästä työstä korvaamatonta.

Jari: Viimeisin ”valloituksesi” on Kaukoidän markkinat ja siellä erittäin suosittu K-pop. Olet saanut oman sävellyksesi läpi tunnetulle tyttökokoonpanolle siellä. Kerro, mitä on K-pop ja miten ihmeessä Etelä-Savo – Etelä-Korea -yhteys syntyy? Internet taitaa tosiaan pienentää maailmaa valtavasti!

Jere: K-pop on kuin ottaisi valtavirran popin, mutta yhdistäisi siihen genrejä ja tyylejä eri vuosilta, tekisi biiseistä enemmän yleisesti villejä ja yllättäviä sekä pistäisi yhden tai kahden laulajan sijaan 5 tai jopa 10 yhteen biisiin. K-popissa löytyy kaikkea ja sitä tehdään suuremmalla intohimolla ja soundilla, kuin muualla yleisesti kuulee. Myös musiikin teorian osalta biisit ovat yllättävän komplekseja ja soinnut vaihtuvat usein ja yllättävät kuuntelijan.

Pääsin K-popin maailmaan ensin siskoni kautta, kun rakastuin itse musiikkiin ja aloin miettimään, miten itse tekisin sitä.

Pääsin K-popin maailmaan ensin siskoni kautta, kun rakastuin itse musiikkiin ja aloin miettimään, miten itse tekisin sitä. Nopeasti huomasin, ettei K-popin parissa tarvinnut villejä ideoita leikata, vaan niitä odotettiin ja ne palkitsivat. Tutun K-pop-tuottaja Jake Kimin kanssa pääsin kokeilemaan biisiä ja pian niitä olikin jo 10. Siitä kaikki lähti ja nyt olen hänen kustantajansa tiimissä ja teemme biisejä jatkuvasti.

Jari: Mitä seuraavaksi. Kuinka lähellä on jonkin todella suuren artistin kanssa yhteistyö? Onko realistista ajatella sellaisia ja oletko varautunut henkisesti moiseen?

Jere: Etsin aina uutta tehtävää. Minulla on monta vakioartistia, jonka kanssa luomme uutta, kun ideoita ja kysyntää on. Niiden lisäksi tietenkin K-pop voi milloin tahansa napata jonkun meidän biiseistämme isolle artistille ja luoda uusia mahdollisuuksia. Niin kävi Weki Mekin biisilläkin. Olin torilla tilaamassa vohvelia ja sain viestin Jakelta. ”Nyt nappasi”. Silloin sain tietää, että biisillä oli koti. Sama voi käydä mikä tahansa päivä uudelleen. On tietenkin myös Eurooppaan isoja suunnitelmia ja muualle, mutta keskityn itse musiikin tekemiseen ja kustantaja sitten etsii niitä isoja mahdollisuuksia. Olen aina valmis yllättymään.

Jari: Miten näet ylipäätään musiikin tulevaisuuden?

Perinteinen rock ja pop alkaa olla tiensä päässä ja uusille suuntauksille on nyt tilausta.

Jere: Kaikki kehittyy ja uskoisin, että elektronisesta ja ainakin osittain tietokoneella tehdystä musiikista tulee entistä suositumpaa. Perinteinen rock ja pop alkaa olla tiensä päässä ja uusille suuntauksille on nyt tilausta. Uskon myös tietokonepelien tekijöiden panostavan aiempaa enemmän pelimusiikkiin ja pelien scoreen. Myös internetin ansiosta tullaan näkemään maailman eri kolkkien musiikkikulttuurien yhdistymistä ja sitä kautta aivan uusia genrejä.

Jari: Kiitos tosi paljon valaisevista ja innostavista tarinatuokioista. Audiovideo toivottaa onnea ja menestystä tekemisiisi. Pidä pää pilvissä ja viileänä!

Jere: Kiitos paljon laajasta ja mielenkiintoisesta haastattelusta! Harvoin pääsee näistä juttelemaan ja kertomaan. Homma jatkuu ja kasvaa, mutta tulen aina olemaan omasta huoneestani pöytätietokoneella ideoita väsäävä artisti.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap