fbpx
Uutiset

Genelec julkisti 1236A SAM -lippulaiva-aktiivikaiuttimen

Monelle hifiharrastajalle numeroyhdistelmä 1036 ei äkkiseltään soita ollenkaan kelloa. Lisäämällä yksi kirjain, muutamalle tulee tunne, että tässä on jotain tuttua – 1036A. Sehän on vähän kuin Genelecin tyyppimerkinnät, mutta ei ole kyllä mikään tuttu peli. Ehkä joku vanha malli.

Ovat siinä suhteessa oikeassa, että Genelec 1036A ei ole repertuaarin tuorein. Mutta edelleen tuotannossa koska on jo alunperinkin tehty erittäin hyvin. Kyseessä on Genelecin analogisen malliston lippulaiva. Se kahdella 18-tuumaisella bassoelementillä, kahdella 5-tuumaisella keskiäänisellä ja kompressiodriveridiskantilla tehty hieman alle 200-kiloinen järkäle, jonka fyysiset mitat eivät edes ihan täytä kuutiometriä.

Hirveän hienosta vielä hienompi

SAM eli Smart Active Monitorig on Genelecin termi kaiuttimelle, joka syö sekä analogista että digitaalista signaalia ja hoitaa kaiutinelementtien taajuusvasteiden tasoitukset, jakosuodot ja huonekorjauksen DSP:llä. Nyt kun tietää, mikä on 1036A niin lyhyt numerosarja 1236A saa asiaa ymmärtävien piirissä välittömästi kuolaläikän lattialle.

Genelecin lippulaivasta on tehty SAM- eli DSP-versio. Jumaliste… Tekniset tiedot ovat pitkälti samankaltaiset. Bassotoiston alarajaksi sanotaan 1236A:ssa sama 17 hertsiä kuin 1036A:ssakin. Koska huonekorjaus pystyy hyödyntämään huoneen korostukset erittäin hyvin, käytännössä 1236A:n bassovasteen voi olettaa ylettyvän selvästi alemmas. Mitä pienempään kotiteatteriin ne asennat, sitä alemmas. On mahdollista, että erillinen subwoofer ei näiden kanssa tunnu oleellisimmalta lisähankinnalta.

Diskanttipään luvataan ylettyvän selvästi aiempaa ylemmäs, ylärajataajuus siirtyi 22 kilohertsistä 26 kilohertsiin. Koska elementtien yksilöerojen korjaukset on mahdollista tehdä DSP:llä paljon analogielektroniikkaa tarkemmin, 17 – 26 000 hertsin välin oleellinen osuus on oletettavasti viivasuora huomattavan tiukalla toleranssilla.

Genelec 1236A:n pohjana on 1036A-analogimalli.

Yllättävän oleellinen hyötysuhde

Vahvistimissa on siirrytty kokonaan D-luokkaan eli hyötysuhde on paljon parempi ja nyt sillä on erityisen suuri merkitys. Bassoelementtien vahvistinteho on laskenut 1036A:n 1 100 watista, 1236A:ssa joudutaan kärvistelemään tasan tuhannella watilla. Luonnollisesti per elementti.

Keskiäänille ja diskantille on vastaavasti noin kolmanneksen analogimallia tehokkaammat pääteasteet, 800 wattia ja 400 wattia. Kun yhden kaiuttimen vahvistinteho on siis yhteensä 3,2kW niin suosittelen, että uudet kaiuttimet hankkinut onnellinen kotiteatteriharrastaja ei kytke kovin montaa tälläistä yhden kymppiampeerisen propun taakse.

1036A:n vahvistinpatteristo tuotti huomattavan määrän hukkalämpöä. Se toki teki sekä sähkölaitoksen että jäähdytysfirmat onnelliksiksi. 1236A:n RAM-XL-vahvistinosan luvataan olevan erittäin hiljainen eli sen sijoitus kuuntelutilaan ei aiheuta sitä tarpeetonta lämpökuormaa eikä myöskään häiritsevää melua.

Genelec 1236A ja RAM XL
Tuttuja juttuja

Mikäli joku onnellinen pystyy tälläisen kolmikon vähän isompaan leffahuoneeseensa hankkimaan niin AutoCal-huonekorjauksella saa tasoitettua tehokkaasti kaikki ne äänelliset rosot, mitä akustoinnilla ei saatu aivan kuntoon. GLM 2.0 -softalla voidaan luonnollisesti ohjata kaiuttimia hyvin monipuolisesti, äänenvoimakkuuden säädöstä eri huonekorjausvaihtoehtojen valintaan ja niiden hienosäätöön.

Käytännössä 1236A:n normaali paikka on iso tarkkaamo, oli sitten kyse kaksikanavaisen tai monikanavaisen äänen tekemisestä.

Te jäitte tietysti murehtimaan sitä kun puhuin kuutiometrin kotelosta. Vaikka Genelec 1236A:n nassun mitat ovatkin leveys 118 cm ja korkeus 96 cm niin ei sillä syvyyttä ole kuin 65 cm. Eli jos ei ihan normi-Lundiaan niin sellaiseen bassovaimentimillekin hyvän syvyiseen rakenteeseen kaiuttimet on helppoa upottaa.

Genelec 1236A on kuin Bugatti Veyron. Mahdollinen hyvin harvalle ja vielä harvempi pystyy ulosmittaamaan sen resurssit. Mutta meille normaaleille kuolevaisille jo sen olemassaolon tiedostaminen on hieno asia. Ehkä minä voisin laittaa seinälle 1236A:n julisteen…

Genelecin tiedotteesta löytyy informaatiota, mutta ei tietenkään tietoa siitä, miltä 1236A kuulostaa. Toivottavasti sen kokeiluun löytyy joskus tässä elämässä mahdollisuus.
www.genelec.com/genelec-unveil-flagship-1236-sam-main-studio-monitor-system

PS. Aloituskuvassa vertailukohtana Genelec 6010 eli pitkälti sama kaiutin kuin G-sarjan pienin G One.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap