Genelec päivitti 8351:n koaksiaalielementin viimeisimpään versioon ja julkaisi sekä pykälää suuremman 8361-koaksiaalikaiuttimen että W371-subwooferin, joka ei ole vain yksinkertainen hyvä subwoofer.
Iisalmelaisvalmistajan ensimmäinen koaksiaalielementtiin perustuva kaiutin oli vuonna 2010 esitelty 8260A. Yhdestä pisteestä säteilevä ajatus jatkojalostui pykälää pienemmäksi 8351-kaiuttimeksi, jossa bassoelementit olivat piilossa isona suuntaimena toimivan etulevyn takana.
Molemmat kaiuttimet saivat hyvin lämpimän vastaanoton niin kotimaassa kuin muu-pallollakin. Myöhemmin joukon jatkoksi liitetyt aiempia pienemmät 8341- ja 8331-mallit olivat uusitulla koaksiaalielementillä (samalla yksipistesäteilijät saivat The Ones -mallistonimen) ja nyt 8351A päivittyi 8351B-versioon saaden mm. tuon uuden koaksiaalielementin.
Kaiutinelementin päivitys puree meihin pahimpiin hifinörtteihin, jotka tutkimme useammin aidanseipäitä kuin aitaa kokonaisuudessaan. Oleellisempaa on oikeasti se, että 8351B:n taajuusvaste ylettyy diskantilla entistä korkeammalle aina 40 kilohertsiin saakka, äänenpainetta saadaan A-mallia enemmän ja huonekorjauksessa on entistä paremmin kykyä pureutua kuuntelupaikalla ääntä vääristäviin ilmiöihin.
8361A, uusi The Ones -lippulaiva
The Ones -malliston suurin 8361 on 8260:n lailla 60 cm korkea ja 36 cm leveä kaiutin eli ei mikään ihan pienokainen. Kaiuttimelle luvataan toisaalta yli 118 desibelin hetkellinen äänenpaine joten se riittää isommassakin tilassa puskemaan ilmoille riittävän määrän merkkityypillisen puhdasta ja selkeää ääntä.
Keskellä etulevyä oleva viisituumainen koaksiaalielementti saa tukea koko etuseinän kokoisesta suuntaimesta. Ylä- ja alareunassa olevat suorakaiteen malliset bassoelemenit ovat kooltaan
263 x 137 eli vastaavat suurinpiirtein kymmentuumaisia perinteisiä pyöreitä bassoelementtejä. Vahvistintehoakin on bassolle jo puoli kilowattia, keskiäänelle ja diskantille kummallekin 150 wattia.
Ainoa asia, jossa 8260 jää kärjen pitäjäksi, on bassotoiston ulottuvuus. 8361:n -6dB pisteeksi sanotaan 30 hertsiä ja 8260:n 23 hertsiä. Käytännössä normaaleissa huonetiloissa 8260:n bassotoisto on AutoCal-kalibroinnin jälkeen venynyt alle 20 hertsiin joten 8361:lle voi valistuneena arvauksena kuvitella 25 hertsin suuruusluokkaa. Ottaen huomioon 8361:n hurjasti 8260:aa paremmat äänenpainevarat, bassotoisto ylettyy uudessa mallissa huomattavan alas.
Genelec W371 -ihmebasso
The Ones -sarja on niin tekniikaltaan kuin ulkonäöltäänkin ihan scifiä. Niihin verrattuna korkea suorakaidetolppa-subwoofer saattaa tuntua jopa vanhanaikaiselta, mutta kuten Genelecillä aina, senkin muoto on toiminnallisuuden sanelemaa.
Genelec W371:n idea on, että sen 110 cm korkeassa etuseinässä oleva 14-tuumainen bassoelementti ja takaseinässä oleva 12-tuumainen bassoelementti eivät toista samaa signaalia kuten normaalisubwooferissa vaan molempia voi ohjata erikseen.
W371:ssä on kolme toimintamoodia, joista voit valita itsellesi sopivimman. Ensimmäinen vaihtoehto on pyrkiä saamaan mahdollisimman tasainen taajuusvaste ja välttää vaimentumat bassoalueella, toinen on jatkaa The Ones -pääkaiuttimien suuntaavuutta matalille taajuuksille saakka ja kolmas on vähentää huoneen rajapinnoista – seinistä, katosta ja lattiasta – tulevia suoraa ääntä sotkevia heijastuksia.
Normaalisubwoofer toimii alle sadan hertsin taajuuksilla, mutta W371:n taajuuskaista ylettyy aina 500 hertsiin asti. Tämä siksi, että se voi tukea The Ones -monitorien omia bassoelementtejä eikä vain jatkaa niiden toistoa alimmilla oktaaveilla.
8361A + W371 kussakin kotiteatterin etukanavassa, pääsisihän sillä aika hyvin alkuun…
Suomenkieliset tuotesivut
genelec.fi/the-ones-tuoteperhe-laajentuu
The Ones -yleisesite englanniksi
Kuvat: Valmistaja
Kommentointi suljettu.