fbpx
Testit

Sony VPL-VW300ES -4K-LCoS-videoprojektori testissä

Sony on edelleen ainoa 4K-kotiteatteriprojektoreita tarjoava tehdas. Varmasti tarjonta lisääntyy taas vuoden päästä, niin Sonyn malliston laajentuessa kuin kilpailijoidenkin kammetessa mukaan. Vaan millainen on jälleen entistä edullisempi ja DigiExpo 2014:n alussa Suomessa esitelty Sony VPL-VW300ES -4K-projektori?

Aloita lukemalla vuosi sitten esitellyn VPL-VE500ES -isoveljen testi. VPL-VW300ES on nimittäin teknisesti pitkälti identtinen ja myös kuvanlaatu on käytännössä tismalleen sama. Kolmen tonnin pienennys hintalapussa on saatu aikaiseksi sillä, että muutamia Sonyn mielestä vähemmän kriittisiä ominaisuuksia on jätetty pois.

VW500:ssa on automaattinen iiris, joka säätää objektiivin läpi tulevan valon määrää ja muistipaikat moottoroidun linssin säädöille. Miten tarpeellisia ne ovat, siihen päästään kohta. Toisaalta VPL-VW300ES tarjoaa minimiviiveisen kuvatilan pelaajille ja tukee Crestronin ja Control 4:n kotiautomaatio-ohjauksia.

Objektiivi on muuten tasan sama kuin VPL-VW500ES-mallissa, mutta säädettävä himmennin eli iiris puuttuu.
4K ei ole vain videokuvaa

Televisioissa neljän FullHD-kuvan resoluution tarjoava 4K on suoraan sanottuna aika turhaa. Tai jos ostat 65-tuumaisen, tai suuremman, ja katsot sitä metrin – puolentoista päästä niin sitten joku pointti on. En vain usko, että kovin moni niin tekee. Sen sijaan projektorikuva on helposti sen pari-kolme metriä leveä ellei vielä suurempikin. Katseluetäisyys voi silti olla vain muutaman metrin ja silloin kasvanut terävyys erottuu todella helposti.

Toinen asia on se, että koska 4K kuvaa voi katsoa paljon lähempää kuin FullHD-kuvaa, se vie paljon syvemmälle tarinan tunnelmaan. Elämyksiä vartenhan iso kuva on ja 4K pystyy tuottamaan paljon vahvemman elämyksen kuin FullHD-kuva.

Moni meistä, minä mukaanlukien, ajattelee telkkaria ja videotykkiä aina elävän kuvan lähteenä: pelejä, TV-saippuaa, leffoja, dokumentteja. Helposti unohtuu se, että eipä juuri valokuvata enää filmille. Digitaalisten valokuvien katsominen muuttuu ehkä vielä videokuvaa rajummin kun hypätään FullHD-kuvasta 4K-kuvaan.

Bokeh kaunistuu, yksityiskohdat selkenevät, kapean syvyysterävyyden hyödyntäminen nousee eloon. Kaikki ne asiat, jotka tekevät hienosta valokuvasta hienon, erottuvat 4K-kuvassa ainakin neljä kertaa paremmin kuin FullHD:lla. Asiaa tietysti auttaa sekin, että toistaiseksi 4K-näytöt ovat niitä mallistojen lippulaivoja, joissa myös kontrasti ja väritoisto ovat lippulaivatasoa.

Asennuksesta pientä narinaa

VLP-VW300ES on suhteellisen suuri ja painava projektori. Se on selvästi kookkaampi kuin Epsonin, Sonyn ja JVC:n FullHD-mallistojen lippulaivat. Aina suuri koko ei kuitenkaan tarkoita äänettömyyttä. VW300 ei nimittäin ole samalla tavalla äänetön kuin pienempirunkoiset VPL-VW40ES ja VPL-VW50ES, jotka toimisivat vaikka tyynyinä vaimeutensa puolesta.

VW300:n humina on kuitenki tasaista ja pehmeäluonteista eikä käytännössä häiritse. Vaan jos sinulla on äänieristetty ja akustoitu eli hyvin hyvin hiljainen leffahuone, paras paikka tälle ei ole ihan korvan juuressa vaan mieluummin esimerkiksi katossa ja mahdollisuuksien mukaan vaikka pääkatselupaikkaa taaempana.

Linssinsäädöt löytyvät pienen päänraapimisen jälkeen kaukosäätimen Pattern-napin takaa. Säädön toimivuus voisi olla tipan jouheampikin. Nyt mahdollisuudet ovat nykäistä napin nopealla painalluksella aivan tippa haluttua asiaa (tarkennus, zoomaus ja linssinsiirto) suuntaan tai toiseen tai sitten saada ohjausmoottorien vähän liian innokas ryntäys pidemmällä painalluksella.

”Linssinsiirtovarat ja zoomausalue
ovat kiitettävän hyvät.”

Linssinsiirtovarat ja zoomausalue ovat onneksi kiitettävän hyvät. Haluttu kuvakoko ja -paikka saadaan siis laajalta sijoitusalueelta.

Sairaan hieno kuva

Sain lainaksi Sonyn kauppiasmallin F1-mediasoittimen, jossa oli tehtaan demopätkä. Kauniisti meikattuja ihmisiä suu auki (oletan, että he esittivät siten aistikasta) ja ei mitään oikeaa sisältöä. Kuvanlaadullisesti 60 ruudun sekuntivauhtia pyörivä 4K-kuva oli todella kaunista. Zoomasin kuvan suureksi ja hinauduin ihan kankaan eteen. Kuvan luonnollista terävyyttä voi vain ihmetellä.

FullHD toimii isoissa telkkareissa erinomaisesti, silloinhan kuvan leveys on ehkä jopa 1,5 metriä ja katselumatka kolmesta metristä ylöspäin. Sitten kun kuvakokoa kasvatetaan ja katselumatkaa suhteessa kuvakokoon lyhennetään, eli siirrytään valkokankaalta katsomiseen, FullHD:n rajoitukset tulevat selvinä esille. Pienemmät yksityiskohdat eivät olekaan yksityiskohtia vaan viitteellistä mössöä ja kuvassa taustalle jäävät asiat ovat vain hahmoja, eivät tarkkoja. Jo suurempi ihmismassa on juuri sitä, massaa, yksittäiset kasvonpiirteet pehmiävät ilmeistä puhumattakaan.

3D oli, ja on, hankalaa ja keinotekoista. Päähän tarvittavat lasit eivät istu kaikille ja kaikenlaisia sivuoireita on. Pahinta kaikesta, 3D-leffoja tehtäessä kaikki perinteiset ja arvokkaat ajatukset hienosta kuvauksesta siirretään syrjään kun keskitytään luomaan mahdollisimman hurjaa syvyysvaikutelmaa. Tulos on tavaraa, jossa pääosaa näyttelee 3D-tehoste eikä juoni, taitava näyttelijä tai muu sellainen ”vanhanaikainen” juttu.

Projektorin väriä kuvaa parhaiten termi yönmusta. Pinta on kimalteleva ja aivan aavistuksen sinertävä. Takareunan aukot ovat jäähdytysilman ottoa varten.

4K varmasti tuo alussa samanlaista tarvetta hehkuttaa detaljeja, jotka nyt vihdoin näkyvät. Mutta se ei tuo sivuoireita, ei ole häntimisiä ja haamuja, ei ole hankalasti istuvia laseja. Niiden sijaan on terävyyden tuomaa luonnollista kolmiulotteisuutta ja aitoa materiaalintuntua.

4K-projektori tekee skaalauksellaan myös Blu-ray-levyjen FullHD-kuvasta selvästi paremman näköistä kuin mihin FullHD-näyttö pystyy. Osittain kiitoksen ansaitsevat VPL-VW300:n loistava väritoisto ja kontrasti, mutta pääsyy on kyllä pikselitiheys ja hyvä skaalaus. Rajusti suurempi pikselitiheys poistaa kuvasta keinotekoisen digitaalista lookkia kun järjettömän lyhyeltäkään katseluetäisyydeltä visio ei hajoa rasteriksi. Se skaalaus taas terävöittää ja sulavoittaa FullHD-signaalin. Ei aidon 4K:n veroiseksi, mutta luontaista olemustaan aidommaksi.

Eli vaikka et saisikaan käsiisi muuta aitoa 4K-materiaalia kuin markkinointiosaston laskelmoitua detalji-ilottelua niin hyvää katsottavaa on. Kaikki FullHD-tavara eli esimerkiksi maailman jokainen Blu-ray-leffa näyttää 4K-tykillä paremmalta kuin FullHD-tykillä.

”Jokainen Blu-ray-leffa
näyttää 4K-tykillä paremmalta
kuin FullHD-tykillä.”

Eikö kuitenkaan, vai ehkä silti?

VPL-VW300ES ei ole keinoaurinko. Sen asentaminen vaaleaan olohuoneeseen ei kerro tykin kyvyistä kovinkaan paljoa vaikka ”kaikki hanat täysillä” kirkkaus jotenkuten riittäisikin.

Se, että automaatti-iiris ei säädä kuvan kirkkautta koko aikaa ei minua stressaa tippaakaan. Päinvastoin, eipähän tule mitään sivuoireita. Kuva on joka tapauksessa mielettömän hieno myös kontrastin suhteen.

Pimennetyssä ja tummapintaisessa leffahuoneessa oikeaksi säädettävä yleiskirkkaus sen sijaan olisi ihan mielekäs juttu ja siihen sitä himmentimen säätöä tarvittaisiin. Vaatii toki jonkun mittalaitteiston, vaikka ilmaisen HCFR-ohjelmiston ja sille sopivan anturin, mutta on kyllä perentyneen harrastajankin tehtävissä. Mitä pienempi kuva, sen pienemmälle pinta-alalle lampun valoteho ohjataan eli sitä kirkkaampi kuvasta tulee. Ja jossain vaiheessa jo tarpeettoman kirkas aitoa leffatunnelmaa varten.

Minä ensin mietin, että paljon isompi kompastus tulee siitä, että VPL-VW300ES ei tarjoa muisteja moottoroidulle linssinsiirrolle. Toisin sanoen 2.40:1-valkokankaan omistaja ei voi tehdä yhtä asetusta, jossa 16:9-kuva on valkokankaan korkuinen ja näyttää materiaalin leikkaamatta siitä mitään pois ja toista asetusta, jossa 2.40:1-leffakuva on sitten koko kankaan levyinen.

Muistatte ehkä kun telkkarissa siirryttiin 4:3-kuvasuhteesta 16:9-kuvasuhteeseen. Se 4:3 rupesi todella nopeasti näyttämään todella homeisen vanhalta. Ihan sama asia tapahtuu kun siirrytään 16:9-kuvasuhteesta aidon leffateatterin 2.40:1-kuvasuhteeseen. Jos tykkiin laittaa kymppitonnin suuruusluokkaa kiinni niin 16:9-kuvasuhteeseen tyytyminen on kuin ajaisi Aston Martinia hiekkaisella mökkitiellä. Osa nautinnosta ja tunnelmasta käy selväksi, mutta paljon jää kokematta.

Lämmin ilma puhalletaan ulos linssin molemmin puolin.

Sain onneksi hyvän muistutuksen. VPL-VW300ES:n ja VPL-VW500ES:n kolmen tonnin hintaerolla saa anamorfisen linssin ja kaarevan valkokankaan. Eli itse asiassa VPL-VW300ES tarjoaa selvästi tiukempaa hintalaatusuhdetta kuin VPL-VW500ES.

Iiriksen puuttuminen on pikkuasia. 4K tulee koko ajan lähemmäs ja isolla kankaalla se on raju elämys, kyse on vain siitä, kuinka kauan sinä haluat odottaa sitä. Varmasti kymmenen vuoden päästä on jo jotain 4K-kuvaakin parempaa, ehkä kannattaa odottaa vielä sitä. Tai sitten ei…

Lyhyesti: Erinomainen kuvanlaatu ja houkutteleva hintalappu. Muista budjetoida tykin arvoiseen kankaaseen ja mielellään myös anamorfiseen linssiin.
Hinta: 6 999 euroa
Valmistaja: Sony

Sony-kauppiaasi:

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap