Miksi subwooferille annetaan nimeksi Predator ja jos ei nimi subwooferia pahennakaan, pärjääkö subwoofer nimestä seuraavien odotusten mukaisesti?
Kotiteatteri on varmasti subwooferin selkein koti. REL on iät ja ajat markkinoinut subwoofereitaan erittäin hyvin musiikilla toimiviksi ja stereojärjestelmiin integroituviksi, mutta HT-sarja on nimensä mukaisesti ihan kotiteatteritarpeisiin suunniteltu. Siihen, että elokuvat heräävät henkiin ja nousevat tunnelmaltaan elävää elämää suuremmiksi.
…elokuvat heräävät henkiin ja nousevat tunnelmaltaan elävää elämää suuremmiksi.
Testasin HT-malliston keskimmäisen HT/1205:n eli 12-tuumaisen ja 500-wattisella vahvistimella olevan noin vuosi sitten. Uteliaisuus kalvoi takaraivossa pahasti ja nyt pääsin tyydyttämään sen eli tutkimaan, millainen se hurjasti 600 euron kymppituumaista ja 800 euron 12-tuumaista kalliimpi 15-tuumainen on. Ja selvittämään, miksi sen lisänimi on ”Predator”.
Alleviivatun tukeva
50 x 46 x 49 sentin kokoinen musta laatikko teatterihuoneen mustalla lattialla onnistuu näyttämään ihan sopusuhtaisen kokoiselta. Perinteistä kaiutinmuotoilua selvästi matalampi ja leveämpi olemus näyttää suoraan sanottuna hyvin härskiltä, hyvässä mielessä. Poikkeuksellisen vakaata olemusta korostavat vielä sirojen ja somien jalkojen tilalla olevat koko subwooferin syvyiset kiskot, joiden varassa kokonaisuus lepää. Tästä myöhemmin lisää.
Mataluus erottaa HT/1508 Predatorin myös HT-sarjan pikkusisaruksista, jotka ovat perinteitä kunnioittaen (?) leveyttään korkeampia. Predatorin päätehtävä kun ei ole viedä mahdollisimman vähän tilaa lattialta vaan jotain ihan muuta.
15-tuumaisen elementin hiilikuitukartio yhdessä tuhdin ripustuksen kanssa kertoo kokemattomammallekin, että tämä ei ole halpa lelu. Kotelon viimeistely on kyllä enemmän siistiä perustasoa kuin premiumia, mutta paksu lasilevy yläpinnassa tekee paljon tyylin piristeenä. Lasilevy ei ole pelkkä somiste vaan 18mm paksuna, vain ohut siivu jää näkyville, se on oleellinen kotelon jäykiste. Jäykistyksiä on muutenkin sekä sitomassa kylkiä toisiinsa että tukemassa elementin valtavaa magneettia.
Valtava liikevara
REL sanoo HT/1508:n bassoelementin liikevaraksi kolme tuumaa eli 7,5 senttiä! Vaikka valmistaja ei sanokaan, että kyseessä olisi _lineaarinen_ liikepoikkeama vaan vain ylipäätään kartion liikkumavara, määrä on julma. Ei siitä ole kauaa kun kuusi milliä suuntaansa liikkuvalla kartiolla oleva bassoelementti oli pitkäiskuinen ja kahdeksalla millillä heiluva superpitkäiskuinen.Tuo kolmen tuuman liikepoikkeama eestaas tarkoittaa 15-tuumaisen pinta-alalla kuuden litran iskutilavuutta! Amerikanautojen mitoissa Predator on siis isolohko-mallistoa.
REL sanoo HT/1508:n bassoelementin liikevaraksi kolme tuumaa eli 7,5 senttiä!
Vahvistinmoduuli on 1400-wattinen, mutta siitä otetaan HT/1508:ssa vain 800 wattia elementille. Käy siis tyhjäkäynnillä vaikka huoneen seinälevytykset irtoilevat ympärillä.
Säädöt ovat peruslaatuiset eli voimakkuus, jakotaajuus ja 0/180-asteen kytkin vaiheelle. Voimakkuus ja jakotaajuus ovat helppoja käyttää koska säätimissä on kevyt pykälöinti. Voit helposti laittaa ”pari naksua” lisää ja palata tasan saman verran takaisinpäin, jos menikin huonoon suuntaan.
Signaalille on RCA- ja XLR-liittimet sekä tuloina että lähtöinä. Ero on vain se, että RCA:t ovat stereoparina, XLR monona. XLR-lähdön selkein käyttö on useamman subwooferin ketjutus. REL itse suosittelee kolmen subwooferin pinoa ja niistä muodostuva lyhyt linja varmasti tuo vielä oleellisen annoksen lisäslämmiä, jos lompakko vain kestää iskun hankintavaiheessa.
Huomaamaton hyökkääjä
Monella leffalla Predator on välillä jopa aavistuksen hillitty koska sen soundissa ei ole refleksisubwooferien liioiteltua täyteläisyyttä eikä edullisten pikkusubwooferien säröistä pehmeyttä. Sitten kun signaalissa on oikeasti voimakkaita matalia taajuuksia, REL pyyhkäisee sellaisella voimalla läpi huoneen, että paita hulmahtaa ja virnistyksestä lepattavat posket elävät samassa tahdissa.
Tietysti pääkaiuttimien pitää olla tehtäviensä tasalla. Järeä 15-tuumainen subwoofer hoitaa enemmän kuin sujuvasti oman osuutensa, mutta ellei pääkaiuttimista irtoa yläbassoille ja alakeskialueelle riittävästi slämmiä, tunnelma jää puolitiehen. Onneksi kukaan ei varmaan ajattelekaan ymppäävänsä lähes kahden tuhannen euron hintaista ja puoli metriä kanttiinsa olevaa subwooferia mopokaiuttimien seuraan.
Toinen asia on se, että jokainen subwoofer soi vain niin hyvin kuin se on säädetty. Ellei sovitus pääkaiuttimiin ole ehdottoman nappi, ei soundikaan voi olla ehdottoman nappi. AV-vahvistimien seuraanhan RELin koko HT- eli home thater -sarja on suunniteltu ja niissä on onneksi automatiikka, joka osaa hoitaa asian eli siitä ei ole käyttäjälle vaivaa? Eihän…? Suurin osa automatiikoista ei osaa integroida subwooferia järjestelmään niin saumattomasti kuin voisi eli mittamikrofoni, mittausohjelma ja käsisäädöt ovat edelleen turvallisin tapa melkein aina.
Saattaa kuulostaa tylyltä ja jopa ostopäätöstä vaikeuttavalta, mutta etenkin tämän tasoisen subbarin kanssa sovituksen jättäminen puolitiehen on kuin ostaisi hienoa pihvilihaa kaupasta ja sitten laittaisi sen mikroon kypsymään pihalla olevan hiiligrillin sijaan.
Leffa pyörimään ja tositoimiin
Tron Legacy on hyvä esimerkki elokuvasta, jossa todella on niitä voimakkaita matalia pelkän kevyen keskibassojumpsuttelun sijaan. Ero siinä kun isi puhuu lapselleen ja action on täysillä, on todella raju. Preadtor ei lisää paksuutta dialogiin eikä se mölise omiaan silloin kun sillä ei ole asiaa.
Sitten kun sillä on asiaa, seinärakenteet ovat kovilla. Yhdistelmä, jossa alarajataajuus on rajoitettu ”vain” 20 hertsiin ja elementtinä on julmetun pitkäiskuinen 15-tuumainen, pystyy tuottamaan hillittömän paljon ääntä. Puhdasta ääntä. Ja ellei puhtaan äänen määrä riitä, resepti lisäämiseenhän on äärimmäisen yksinkertainen: useampi subwoofer.
Jo yhdellä REL HT/1508 Predator -subwooferilla Lightcycle Battle -raita toistuu kuitenkin sellaisella paineella, etten osaa ajatella kaipaavani yhtään enempää, jos aion katsoa koko elokuvan samalla äänenvoimakkuudella. Varmaan subwooferin saisi yliohjattua, mutta ei tee mieli avata hanaa enempää, sisuskaluni tutisevat nyt jo aivan tarpeeksi.
Heiluu muuten se kartiokin subwooferissa. Näyttää kuin koira ravistelisi kevyttä riepua kun 800-wattinen vahvistin antaa kartiolle kyytiä. Virta sammutettuna kartio on jäykkä kuin mikä sormella painettavaksi, mutta ei se näytä vaikuttavan. Paineenvaihtelut kotelon sisällä ovat suuria. Tässä kohtaa on erittäin helppoa ymmärtää, miksi Preatdorin alla on jalkojen sijaan vakaat kiskot: meno on todella eläimellistä. Tämä sen lisäksi, että kiskot on tarkoitettu mahdollistamaan se useamman subwooferin pinoaminen päällekäin.
Musiikkikäytössä HT/1508 Preadtor toimii etenkin kevyellä materiaalilla oikein hyvin. Konemusiikilla se on ihan kotonaan, rockilla, popilla jne. toimii myös hyvin. Sen sijaan, jos haluat supersävykkään tuen eksoottisille jalustakaiutinparillesi sellokonserttojen kuunteluun, RELin S-sarjan mallit ovat ”ehkä” mielekkäämpiä.
Parantamisen varaa vaiko eikö?
Voisiko Predator olla vielä parempi, jäikö joku asia kaivertamaan? Tietenkään ulottuvuutta ei ole koskaan liikaa – olisihan vielä oktaavi alemmas ulottuva toisto ollut tosi makea asia, mutta sitten äänenpaineesta olisi pitänyt tinkiä paljon eli samaan rytyytykseen olisi tarvittu paljon enemmän pinta-alaa. Ja jos vakavissani ehdottaisin, että tällä hinnalla saisi näin hyvän subwooferin, jonka toisto ylettyy kymmeneen hertsiin, minulta voi pyytää vastapalveluksena kuuta taivaalta ja paria meteoriittia kaupan päälle.
REL HT/1508 Predator on kokonaisuutena loistava subwoofer. Se on harrastajalle vielä hyvin järjellisen kokoinen ja puskee ilmoille järjettömän määrän puhdasta ja tarkkaa bassoa. Suhteutettuna saatavaan äänenpaineeseen, se on jopa edullisempi ratkaisu kuin nippu pikkumalleja ja toisto ylettyy kunnolla alas.
…mihin se on suunniteltu: jyräyttämään naapurillesi löysät housuun kuin demoat uutta kotiteatteriasi hänelle.
Ei, sitä ei voi ohjata äly(ttömällä)puhelimella. Ei, siinä ei ole huonekorjausta. Ja ei, sitä ei saa olohuoneen lumisateen valkoisen koristemaalin sävyisenä. Käytännössä mikään näistä ei kuitenkaan tee siitä oikeasti yhtään vähempää houkuttelevaa vaihtoehtoa siihen, mihin se on suunniteltu: jyräyttämään naapurillesi löysät housuun kuin demoat uutta kotiteatteriasi hänelle.
Lyhyesti: Ihan hulvattomasti voimaa ja painetta sopivan härskissä paketissa.
Hinta: 1 799 euroa
Maahantuoja: Audelec
Klikkaa tästä katsoaksesi lähin REL-jälleenmyyjäsi.
Kuvat: Samu Saurama ja valmistaja
Kommentointi suljettu.