fbpx
Testit

Profel Pro Audio 31i -aktiivikaiuttimet, Pro Audio 65 -aktiivisubwoofer ja uAmp-etuvahvistin testissä

Ne ovat pienet, tosi pienet. Ja kiiltävät, tosi kiiltävät. Pianomustalla pinnalla Profelin pienimmät Pro Audio 31i -aktiivikaiuttimet ja niiden seuraksi suunniteltu Pro Audio 65 -subwoofer näyttävät ja tuntuvat valokuvauspöydällä hämmentäviltä. Hyvin tukevat kotelot, hyvin uskottavan näköiset – ihan kuin isot studiomonitorit, mutta tosi pienet.

Pääkaiuttimien korkeus on vain 18,5 senttiä ja kuutiosubbarin sivun mitta on 21 senttiä. Nuo mitat tarkoittavat, että kaiuttimet mahtuvat käytännössä mihin vain. Silti niiden äänessä on yhtä paljon uskottavuutta kuin isolla studiomonitorilla.

”Äänessä on yhtä paljon
uskottavuutta kuin
isolla studiomonitorilla.”

Nämä voi yksinkertaisimmillaan laittaa suoraan kiinni kannettavan tietokoneen tai vaikka puhelimen kuulokeliitäntään ja tulos on täyttä hifilaatua. Kaiuttimet kytketytyvät automaattisesti ja huomaamatta päälle ja pois sen mukaan, saavatko ne musiikkisignaalia vai eivät. Vaikka yksinkertainen järjestelmä onkin kaunis, taittuvat nämä toki erittäin hienosti monikanavaisen kotiteatterin osaksi.

Yksinkertainen nappulaviidakko

Pro Audio 31i:n (kyllä, yksinkertaisempikin nimi riittäisi) takana on virtaliitin, virtakytkin, RCA-liitin signaalille ja äänenvoimakkuuden säädin. Tällä puolella ovat kaiuttimen ainoat miinuspuolet. Äänenvoimakkuussäätimen tuntuma voisi olla jämäkämpikin ja toisaalta nyt kun liittimet sojottavat suoraan taaksepäin niin kaiutinta ei saa aivan seinään kiinni.

Subwooferin takalevy voi näyttää sekavalta, mutta se johtuu siitä, että Pro Audio 65 osaa suodattaa bassot pois pääkaiuttimilta. Plussa siitä.

Pro Audio 65 -subwooferissa tavaraa on enemmän. Tämä johtuu siitä, että siinä on jakosuotimet myös pääkaiuttimille eli se suodattaa pääkaiuttimilta turhat bassotaajuudet pois. Tuloksena ovat suuremmat äänenpainevarat ja puhtaampi sointi. Järjestelmän äänenpaineresurssit ovat muuten näin pienille kaiuttimille kiitettävän hyvät. Kerrostalossa tuskin rajat tulevat vastaan, edes päiväsaikaan. Omakotiasujakin voi hankkia kuulovaurion, jos välttämättä niin haluaa. Runsaammin akustoidut tilat ovat se, jossa kapasiteetti vasta loppuu kesken.

Mielekkäin asetus jakotaajuudelle pienten 31i-kaiuttimien kanssa on jossain kello 12 ja kello kolmen välillä eli jakotaajuus on 100 – 120 hertsin suunnalla. Tällöin Pro Audio 65 vielä sulautuu huomaamattomasti eli järjestelmä kuulostaa vain paljon isommilta kaiuttimilta, miltä se näyttää. Erikseen jumputtavaa bassolaatikkoa me emme halua.

Jos haluaa lisää tuhtiutta bassopäälle ilman tarpeetonta paksuutta yleissointiin kannattaa subwooferin jakotaajuus (High Cut) säätää pienemmäksi kuin pääkaiuttimien jakotaajuus (Line Out Low Cut) ja sitten nostaa subbarin äänenvoimakkuutta vähän. Subwooferin äänenvoimakkuussäädön tuntuma on hyvin herkkä, ihan pienikin kääntö tuo reippaasti lisää bassoa.

Pienikokoisen kaiuttimen pienet kaiutinelementit tekevät rakenteesta lähes ympärisäteilevän. Kaiutin kuulostaa yhtä hyvältä joka suunnasta.
Suurella sydämellä

Pieni kaiutin on aina paljolti ympärisäteilevä. Tästä on tuloksena iso, lähes koko seinän levyinen äänimaisema, jossa on paljon ilmaa, mutta ei veitsenterävää tarkkuutta stereokuvassa. Näin siis myös Pro Audio 31i:n kanssa kun kuunteluetäisyys on kolmisen metriä. Sen äänensävy ei myöskään juuri muutu vaikka kuuntelupaikka vaihtuisi seinustalta toiselle. Toisaalta pientä kaiutinta voi kuunnella myös sujuvasti vaikka puolen metrin päästä ja silloin piirto niin hyvää kuin vain äänite antaa myöten.

Billie Holiday avautuu suurena eteen. Ei niin, että suun liikkeet ja syljen määrän erittely määrittelisivät äänentoiston kauneuden vaan niin, että musiikin tunnelma ui selkäytimeen. Tarkkuutta on aivan riittävästi mistä vain materiaalista nauttimiseen, mutta ei niin paljoa, että huomio kiinnittyisi johonkin muuhun kuin kokonaisuuteen. Kyllä, kokonaisuus muodostuu miljoonista pikkuasioista, mutta joskus metsä peittyy puilta. Detaljeja on villisti, mutta se alkuperäinen tarkoitus häviää. Profelin pikkusetin kanssa niin ei käy.

u-Amp on yksinkertainen laatikko, johon on piilotettu paljon järkeä.

Blues Brothersin Briefcase Full of Blues on hyvä esimerkki äänitteestä, joka ei välttämättä toimi ylenpalttisen tarkalla ja tarkkaa analyysiä tekevällä highend-laitteistolla. Ääniteteknisesti kun se om kaukana audiofiilin märästä päiväunesta. Tälläisellä rennolla laitteistolla se sen sijaan kulkee. Jalka elää ja elokuvan kohtaukset pyörivät elävinä mielessä.

Pikkuruinen subbarikuutio ei tietenkään kuulosta siltä, että ikkunan taakse olisi parkkeerattu tietyömaan isoin dumpperi. Pro Audio 65 on uskottava, kiinteä ja sävykäs, mutta sisäelimissä tuntuvia vavahduksia kaipaavien kannattaa suunnata katseensa niihin sillitynnyrin kokoisiin välittömän olohuonekiellon saaviin malleihin.

Pro Audio 31i -aktiivikaiuttimet ja 65 -subwoofer ovat itse asiassa mainio tapa ottaa selvää, onko katsottavassa elokuvassa sisältöä vai onko kyseessä pelkkä tehostepommi. Kun korneimmat tutinat jätetään pois, jäljelle jää itse elokuvan sisältö – jos sellaista on.

Itse asiassa juuri tästä syystä viisikko 31i:tä onkin aivan mainio ratkaisu hyvän mielen leffasettiin. Soundi on ilmava, avara ja mukaansa tempaava. Bassojen ohjaus subwooferille tehdään viiden – seitsemän kaiuttimen kanssa tietysti AV-vahvistimessa. 2.1-järjestelmässä subwooferin omat suotimet hoitavat homman kotiin.

”Aivan mainio ratkaisu
hyvän mielen leffasettiin.”

Kissanpäivät

Tämän kokoinen pikkukaiutin on helppo kuunnella. Se toimii kaikenlaisella materiaalilla ja avaa äänitteen sanoman nautinnollisesti välittyväksi. Kun Pro Audio 31i:n äänensävy on vielä tasapainoinen niin pienokaisesta ei juuri ole pahaa sanottavaa. Ok, onhan noita yläpäältään kimmeltävämpiäkin esityksiä tullut vastaan. Tosin ei tässä hintaluokassa. Koska kuuntelukolmion kärjessä istuminen ja stereokuvan tihrustaminen ei nouse kummoisenkaan osaan, Pro 31i onkin enemmän musiikintoistaja arkeen kuin hardcore-harrastajan kuuma lelu.

Jos siis viihdyt sohvalla milloin mitenkin päin ja välillä et viihdy sohvalla ollenkaan, mutta haluat laadukasta musiikkia elämääsi, on Profel Pro Audio 31i ja Pro Audio 65 ehdottomasti toimiva järjestelmä. Ja kuten alussa sanoin, käytettäessä tietokonetta ohjelmalähteenä, mitään muuta ei koko laitteistoon sitten tarvitakaan.

Älykäs yksinkertainen uAmp-esivahvistin tai oikeastaan ohjelmalähteen valitsin ja äänenvoimakkuuden säädin laajentaa käyttöaluetta paljon. Sen avulla saat aktiivikaiuttimiisi kiinni minkä vain ohjelmalähteen, vaikka vanhan stereoyhdistelmäsi. Kolme sisääntuloa riittävät niin pitkälle kuin tälläisen järjestelmän hankkija koskaan kaipaa.

Lyhyesti: Rennon helpposointinen laitteisto, joka on säätöjensä ansiosta sovitettavissa monenlaisiin tiloihin.
Hinnat:
Profel Pro Audio 31i -aktiivikaiuttimet: 295 euroa kappale
Profel Pro Audio 65 -aktiivisubwoofer: 707 euroa
Profel µ-AMP -passiiviesivahvistin: 119 euroa
Valmistaja: Profel

Profel-kauppiaasi:

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap