fbpx
Testit

Optoma GT1080e – Full HD DLP-lähiprojisointivideoprojektori testissä

Optoma GT1080e on videoprojektori, joka on tiettyihin tarkoituksiin aivan nappivalinta. Puristiseen leffahuoneeseen kovempiakin vaihtoehtoja on, etenkin isommalla rahalla, mutta tämä peli osaa aika monta mielekästä asiaa.

Yksi on se, että GT1080e:n vasteaika on hyvin lyhyt eli nopeatempoisissakin peleissä iso kuva nappaa sinut mukaasi ilman turhaa tahmaamista. Toinen juttu on pieni koko, pinta-alaa on vain tipan yli A4-arkin verran, ja kantolaukku. GT1080e lähtee äärettömän helposti pöydältä mukaan sinne, missä tarvitaan. Kolmas asia on laajakulmaobjektiivin ansiosta hyvin lyhyt projisointietäisyys, noin metrin päästä valkokankaasta saadaan satatuumainen kuva eli tykin asennus perillä kestää parhaimmillaan 30 sekuntia.


Optoma GT1080e ja Deus Ex Mankind Divided

Plussana vielä 6 500 tunnin käyttöikä lampulla, projektori kestää hyvin aktiivikäyttäjänkin tuijotusta ilman välitöntä lisälaskua uudesta lampusta. Ja tämä siitä huolimatta, että valovoimaa on kiitettävä 3 000 ANSI Lumenia eli iso kuva onnistuu myös pimentämättömissä huoneissa.

GT1080e on hyvä esimerkki projektorista, jota ei ole tehty kuten projektoreita on aina tehty vaan mietitty uusiksi, mitä käyttäjä tarvitsee. Tämä näkyy edellämainittujen asioiden lisäksi esimerkiksi liitännöissä. VGA- tai SVideo-liitintä ei ole. Se signaalinsiirtotavoista muhjuin (kaikki yli sata pikseliä suuntaansa resoluutiot pehmenevät liikaa), yhdellä RCA-kaapelilla välitettävä komposiittivideo on myös unohdettu.

Tykin kyljessä on kaksi HDMI:tä (MHL on mukana puhelimista ja tableteista kuvaa näyttäville), USB ja äänen antosignaali kuulokkeille tai aktiivikaiutinparille. Harva kotikäyttäjä kaipaa yhtään enempää. Harva työkäytössäkään projektoria kuljettava kaipaa oleellisesti enempää. Mukaan nappaaminen on tykin seurana toimitettavan kantolaukun ansiosta hyvin helppoa, oli kohde sitten peli-ilta kaverilla tai powerpoint-sulkeiset naapurifirmassa.

Yksinkertainen asennus

Objektiivissa on vain tarkennuksen säätö, ei ollenkaan zoomia. Tämä tarkoittaa, että kuvakoko säädetään projektorin etäisyydellä projisointipintaan. Optoma GT1080e ampuu kuvan viistosta, mutta ei yhtä rajun viistosta kuin aiemmin testattu GT5500 ja on siksi vähemmän ronkeli käytetyn projisointipinnan suhteen. Normaali käsikäyttöinen valkokangas toimii oikein hyvin ellei budjetti mahdollista hienomman hankkimista.

Kuten aina, jos projisoit suoraan seinälle, huolehdi sen tasaisuudesta ja puhtaan valkoisesta mattapinnasta. Raksareiskan pikaisesti seinään teloma remonttimaali ei ole se optimaalinen. Kittaa ja hio seinäpinta mahdollisimman tasaiseksi ja maalaa mohair- tai vaahtomuovitelalla puhtaan valkoinen (ei maalarinvalkoinen!) mattamaali niin saat aivan käypäisen projisointipinnan. Tai osta se valkokangas, jos haluat päästä helpolla.

Optoma GT1080e:n pystyy tarkentamaan kun etäisyyttä projisiopintaan on 50 sentistä 3,35 metriin. Viimeksimainitulla saadaan sitten melkein 200-tuumainen kuva. 3 000 ANSI Lumenin valovoima on paljon, mutta tuohon suurimpaan kuvakokoon vaaditaan senkin kanssa sitten säkkipimeä huone. Tykin voi toki asentaa kattoon, mutta todella vähällä pääsee kun vain laskee sen matalalle pöydälle projisiopinnan eteen. Siinä kaikki.

Poikkeuksellisen hidas testirupeama

Minä ripustin toimistoon 92-tuumaisen eli juuri pari metriä leveän valkokankaan kattoon ja katselin GT1080e:n kuvaa siitä. Katselin aika paljon normaalia enemmän koska kaveri lainasi PS4:n ja lähikauppa myi Deus Ex Human Revolution -pelin. Jonka sitten pelasin läpi isolla kuvalla ja monikanavaäänellä. Tämä toki vain siksi, että sain mahdollisimman hyvän tuntuman testilaitteeseen. Varmuuden vuoksi jatkoin vielä GTA V:llä varmistaakseni muutamia kuvanlaatuun vaikuttavia asioita.

Kyllä, iso kuva on koukuttava, materiaalista riippumatta. Hyvällä materiaalilla iso kuva on äärettömän koukuttava. Grand Theft Auto V:n maisemat kaksi metriä leveällä kuvalla noin kahden metrin päästä katsottuna veivät todella hyvin peliin sisälle. Ihan sama Deus Ex Human Revolutionilla, tulevaisuuden Prahaan sijoittuva peli pitää tiukasti otteessaan kun iso osa näkökenttää peittyy pelitapahtumilla.


Optoma GT1080e ja GTA V

Tutut testikuvat

Ja tietysti projektorilla katsotaan leffoja ja TV-sarjoja joten pyöräytin vähän matkaa tuttua Casino Royale -Bondia. Väritoisto vaihtelee valitun kuvatilan mukaan (ja User-tila tarjoaa huomattavan paljon työkaluja kalibrointilaitteiston omistajalle kuvan hienosäätöön). Game-tilassa väreissä on enemmän potkua kuin Cinema-tilassa, Vivid ja Bright sopivat sitten paremmin tilanteeseen, jossa katselutilaa ei ole juurikaan pimennetty.

GT1080e:n musta ei ole aivan sysipimeää, valovoimainen projektori on tarkoitettu enemmän olohuoneeseen kuin mustalla verhoiltuun ikkunattomaan leffahuoneeseen. Pimentämällä huone Montenegro-yökohtaus näyttää kyllä juuri oikean pimeältä ja sitten räväyttämällä normaalit työvalot päälle, seuraava kohtaus Vesperistä kylppärissä on aivan riittävän kirkas Cinema-tilassakin. Valoteho riittää hyvin monenlaisen materiaalin katsomiseen ilman erillistä tilan pimennystä vaikka kuten projektorien kanssa aina, pimeä tai ainakin mahdollisimman hämärä tila parantaakin kuvanlaatua.

Disneyn Bolt-animaatio on yhtä lailla mainio. Vaivihkaa valitsin sen Game-tilan ja sain vielä vähän lisähehkua väreihin ilman, että mikään olisi näyttänyt liian räikeältä. Valokuviin Game on liian keinotekoinen, mutta ei se toisen tilan valinta kauaa kestä. Ja jos pelikonsoli on kiinni yhdessä HDMI-liitännässä ja tietokone toisessa, GT1080e muistaa kummankin liitännän asetukset eli edes valikossa ei tarvitse käydä.

Vähäiset kritisoitavat

Testikäytön, vaikka se kestikin huomattavasti normaalia pidempään, aikana GT1080e:n kanssa ei tullut mitään katastrofaalista esille. Muutama kommentoitava asia kyllä. Ensimmäiseksi, täysin äänetön tämä kone ei ole. Osasyynä havaittavaan äänitasoon on se, että projektori oli testitilanteessa jotakuinkin sylissä. Lampun Eco-asetuksella ääni on vähän matalampi ja Bright-tilassa korkeampitaajuinen kohina. Häiritsemätön, mutta olemassaoleva kyllä. Kunhan katsottavassa materiaalissa on yhtään ääntä, lähellekin sijoitetun projektorin ääni peittyy kuuluvista.

Ulkomaankielisissä arvosteluissa on kommentoitu sitä, että optiikka ei ole aivan ultraloistavaa. Kun kuvan tarkentaa keskelle juuri tasan kohdalleen, se ei ole ihan nappitarkennettu reunoilta. Tämän huomaa helpoiten avaamalla projektorin oman valikon ja tarkentamalla sen ihan skarpiksi. Sitten siirtämällä valikon kuvan nurkkaan, näkee läheltä tiiraten kirjainten muuttuneen aavistuksen pehmeämmiksi. Jos tälläinen valikon siirtely kuuluu normaalirutiiniisi projektorin kanssa, optiikan laatu voi häiritä pahastikin. Elokuvaa, telkkarisarjaa tai peliä katsomalla asiaa on mahdoton huomata.

Kolmas asia on se, että kaukosäätimen nappuloiden valo on ihan hurjan kirkas. Pimeässä kotiteatterissa se jo häikäisee silmiä, mutta totta puhuen normaaliin olohuoneeseenkin olisi riittänyt miedompi valaistus.

Kodin monitoimiprojektori

Optoma GT1080e ei ole kuvanlaadultaan se ihan paras mahdollinen kapine, jonka noin tonnilla saa kaupasta. Sitä varten on jääräpäisempiä koneita. GT1080e:n kuva on ”vain” oikein tosi hyvä ja se tarjoaa hyvin helpon tavan rykäistä iso kuva aina sinne, missä sitä eniten kaivataan.

Kevyt ja kompakti tykki sujahtaa nopeasti omaan kantolaukkuunsa ja näyttää kirkkaan kuvan haluamallasi materiaalilla siellä, missä haluat ohjelmasi katsoa.Mutta se on vain Full HD -tykki, eikö 4K olisi se päivän sana? No jos nimenomaan peliprojektoria mietit niin mahdollisimman lyhyt vasteaika on oleellisempaa ja erittäin harva laite – ultrajäreää varta vasten rakennettua todella kallista PC:tä lukuunottamatta – pystyy pyörittämään pelejä 4K-resoluutiolla maksimidetaljeilla. Edes kohta esiteltävä Playstation 4 Pro ei tarjoa 4K-resoluutioon parasta mahdollista kuvanlaatua koska jokaisen varjon reunapehmennyksen sävyliu’un laskemiseen ei vain prosessoriteho riitä. Hieno asia 4K toki on, mutta olellisempaa kuin se, on kuitenkin sisältö.

Olen niin moneen kertaan puhunut siitä, että GT1080e on helppo ottaa mukaan – onko se siis nimenomaan reissuprojektori? Ei, tykin voi hyvin asentaa kiinteästi, jos se tuntuu omassa käytössä sopivammalta. Minäkin juuri mietin, että pitäisikö tuolle hankkia kattokiinnike.

Optoma GT1080e jää nimittäin toimituksen vertailuprojektoriksi. Se, että Mafia III tuli juuri kauppoihin ja Dishonored 2 on ihan nurkan takana, ei liity asiaan millään tavalla.

Lyhyesti: Hyvin helposti asennettava projektori, jonka lyhyt vasteaika tekee siitä leffojen ja TV-sarjojen lisäksi aivan mainion pelaamiseen.
Hinta: 939 euroa
Maahantuoja: Highend Studio Finland

Optoma-kauppiaasi:Klikkaa tästä nähdäksesi muut Optoma-jälleenmyyjät

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap