fbpx
Testit

Optoma GT5500 -DLP-lähiprojisointitykki testissä

Telkkarit kasvavat koko ajan. Siitä on sekä iloa että riesaa. Silloin kun haluaa paneutua lempiohjelmaansa, isompi kuva on aina parempi. Eli 50-tuumainen on kivempi kuin 40-tuumainen, 60-tuumainen on kivempi kuin 50-tuumainen ja niin edespäin. Iso kuva tuo ison elämyksen ja sitä elämystähän me leffoista, peleistä ja TV-sarjoista etsimme.

Mutta silloin kun ruudussa ei ole kuvaa, se on iso musta läiskä seinällä. 50-tuumainen on isompi musta läiskä kuin 40-tuumainen, 60-tuumainen on isompi musta läiskä kuin 50-tuumainen. Ehkä tämä on se syy, miksi töllöstä vuotaa jotain sontaa ulos aina – silloinkin kun kukaan ei sitä varsinaisesti katso. Ilman ohjelmaa se on vain musta aukko, joka pilaa sisustusta.

Minä olen katsonut ohjelmani valkokankaalta yli 20 vuotta. Joten uskotte varmaan, että minusta 50-tuumainen töllö on aika pieni. Olen tottunut mittaamaan kuvan leveyttä metreissä, en kuvakokoa suurentelevaa lävistäjää tuumissa. Kaksimetrinen on kiva, kolmemetrinen on tosikiva. Ja vaikka leffahuoneessa suosinkin sävyjä tummanharmaasta sysimustaan, en tippaakaan kaipaa olohuoneeseen isoa mustaa läiskää keskelle seinää. Enkä myöskään siitä roikkuvaa johtosoppaa.

Pieni suuri ratkaisu

Kun haluat ison kuvan ilman valtavaa mustaa tahraa seinällä, on Optoma GT5500 täydellinen ratkaisu. Se on videoprojektori, joka ampuu kirkkaan kuvan hyvin hyvin lähelle. Lävistäjältään satatuumainen eli noin 2,2 metriä leveä kuva irtoaa sijoittamalla tykki vain 30 sentin päästä projisointipinnasta. Looginen paikka GT5500:lle onkin TV-taso. Hyvä puoli tästä on sekin, että HDMI-kaapeliksi riittää se halpa 50 – 100 -senttinen. Lisäksi valovoimaa on 3 500 lumenia.

Suuri valoteho tarkoittaa, että musta ei ole pikimustaa. Vaan miten monella teistä on pikimusta olohuone? Se pikimustan näyttäminen onnistuu nimittäin vain silloin kun seinät, lattia ja kattokin ovat niin tummia, että niistä ei voi heijastua yhtää valoa valkokankaalle.

Olohuone tapaa olla valoisa paikka. Ja sinne GT5500 on suunniteltu, ei kellariin pimeän takahuoneen nurkkaan.

Oikea asennus A ja O

Normaalitykeillä on vähän vähemmän vaatimuksia kuin GT5500:lla. Niiden sijoittaminen on työläämpää, mutta GT5500 vaatii sitten vastaavasti projisiopinnalta enemmän.

Oleellinen huomioitava asia on se, että GT5500:lla kuva projisoidaan rankasti viistosta, muutenhan tykki olisi kuvan edessä. Ja kun valo tulee pintaan viistosta, se nostaa projisiopinnan epätasaisuudet esille vahvemmin kuin kaukaa ja jotakuinkin kohtisuoraan valkokankaaseen osoittava projektori.

Liitännät ovat hyvin riittävät ja tekstit mukavasti oikeinpäin sille, joka projektorin yli kumartuu piuhoja kytkemään.

Minä näen Optoma GT5500:n nimenomaan ilman erillistä valkokangasta erityisen makeana. Ei mitään, mikä paljastaisi isoa kuvaa ennen kuin se rävähtää esille. Mutta silloin seinäpinnan kannattaa olla hyvin tasaiseksi tasoitettu ja puhtaan valkoisella maalattu. Mielellään mattavalkoisella, jotta kuvan kirkkaus on tasainen koko alueella.

Hankalin seuralainen GT5500:lle on se normaali käsin nyhdettävä valkokangas. Ne kun eivät ikinä ole ihan suoria, ainakaan muutaman käyttövuoden jälkeen. Ja vahvasti viistosta tuleva valo korostaa kaikki aallot alleviivatun selvästi näkyviksi.

Jos valkokankaan hankkii, toimiva ratkaisu on pingotettava kangas. Joko moottoroitu ja reunoista kiristyvä rullakangas tai sitten ihan kiinteä kehyksiin pingotettu kangas. Hyvä puoli kankaassa on se, että projisiopinta on varmasti laadukas ja leffamateriaali saa mustat kehykset, jotka korostavat sen subjektiivista kontrastia. Huono puoli on tietysti se parimetrinen musta kehys, joka koristaa seinää silloinkin kun mitään ei katsota. Mikäli valkokankaan hankkii, etenkin kiinteästi seinällä olevan, suosittelen valitsemaan akustisesti läpinäkyvän. Silloin kankaan taakse saa piiloon litteät etukaiuttimet ja samoin akustointilevyä tilan yleistä miellyttävyyttä parantamaan.

Virta päälle, miltä se näyttää?

Kirkkautta on oikein mukavasti väritoistoltaan parhaassa Movie-tilassakin. GT5500 toimii hyvin olohuoneessa, jota ei ole pimennetty. Ja sitten kun pimennetään, saadaan kuvaan lisää syvyyttä ja kontrastia. Huone on kotioloissa melkein aina se eniten kuvanlaatua rajoittava tekijä, ei tykki.

Projektorin suuri kirkkaus mahdollistaa hämärien kohtauksen toimivuuden myös silloin kun tila ei ole säkkipimeä. Niin Casino Royale -Bondin mustavalkoinen alkukohtaus kuin Montenegro -yökohtauskin toimivat aivan riittävän hyvin vaikka tarkoituksella annoin testitilassa olla vähän hajavaloa. Leffan kohtauksessa on hämärää, on synkkää, on väriköyhää. Tunnelma välittyy hyvin, iso kuva vie mennessään ja kunhan äänipuoleen on panostettu riittävästi, homma toimii.

Saman leffan aiemmassa kohtauksessa Nassaun raikkaan kirkkaat ja värikylläiset maisemat taas hehkuvat ja saavat omankin olon aurinkoisemmaksi. Kun GT5500:a vertaa Rec.709:n mukaista kuvaa toistavaan projektoriin, kuvanlaatu vippaa oletusasetuksilla yllättävän vähän. Se, mitä ensin näin projektorin kuvaa maahantuojalla, oletin säätötarvetta olevan enemmän. Kyse olikin vain siitä, että aika moni asetus oli ruuvattu kauas nolla-asennosta.

Jos huone on todella valoisa, Bright-tila antaa vielä lisää kirkkautta, mutta väritoiston uskollisuudesta joudutaan tinkimään.

Heille, joilla on väritoiston mittalaitteisto ja osaaminen sen käyttöön, väripuolen hienosäätöön GT5500:ssa on työkalut. Silmämääräisesti arvioituna sellaiselle ei vain ole tarvetta. Ennemmin minä ennemmin valitsisin vain seuraavan leffan enkä jäisi hieromaan.

GT5500 on ylipäätään varsin hiljainen projektori. Silti sillä on myös lisävaltti verrattuna niihin tykkeihin, jotka saattavat löytää asennuspaikan leffafriikin korvanjuuresta. Koska projektori on aina muutaman metrin päässä katselupaikasta, siellä ihan kuvan edessä, sen ääni häviää käytännössä täysin.

GT5500 on katsojan suuntaan hyvin pelkistetty.

Satatuumainen pelimaisema

Optoma GT5500:lle luvataan kuvan viiveeksi 33 ms. Se tarkoittaa, että nopeatempoisissakin actionpeleissä kuva reagoi riittävän ripeästi – viive ei pilaa pelaajan reaktioita silloin kun oman pikselimössön henki on vaarassa.

Minä olen jääräpäinen PC-pelaaja. En ole koskaan oppinut elämään pelikonsolien peukaloiden alla muljahtelevien tuttien kanssa. Tuntuma on niin paljon huonompi kuin näppiksessä ja hiiressä. Joten FPS-pelit (First Person Shooter – pelasta maailma ja tapa kaikki -älypelit) ja pelikonsolin tatti/tuttiohjain ovat minulle mahdoton yhdistelmä. Mutta on vaihtoehtojakin.

Nintendo Wiin heiluteltava kapula on vain alkusoittoa. Esimerkiksi Xbox Kinect ja Playstation Move muuttavat koko pelaajan ohjaimeksi. Ne tunnistavat eleitä, liikkeitä ja siirtävät nämä pelihahmoon liikkeiksi tai muuksi toiminnaksi. Toimivat mainiosti telkkarin kanssa, mutta huonommin valkokankaalla kun normaali paikka olla pelaamassa olisi juuri tykin ja kankaan välissä. Eli kankaalla näkysivät lähinnä pelaajan varjot…

”Nopeatempoisissakin actionpeleissä
kuva reagoi riittävän ripeästi.”

GT5500 on tasan oikeassa paikassa, pelaajan etupuolella, aivan lähellä projisointipintaa – oli se sitten kangas tai paljas seinä. Ja uskokaa pois, on tikrupennun paijaaminen pelissä paljon makeampaa kun karvapallo on oikean kokoinen eikä pienoismalli.

Napakymppi

Joitain vuosia sitten kyselin erään projektorivalmistajan maahantuojalta, saisinko ottaa heidän ultra short throw -tykkinsä lainaan juttua varten. Ei kuulemma käynyt koska tuote ei ollut kotikäyttöön tehty. Tiedän, että vaikka sitä ei oltu optimoitu kotikäyttäjän tarpeita varten, se olisi silti toiminut mainiosti.

No, Optoma GT5500 on optimoitu kotikäyttäjää varten ja suoraan sanottuna se on aika täydellinen ratkaisu olohuoneen isoksi kuvaksi. Minä antaisin tipan periksi kuvanlaatupurismin kanssa ja käyttäisin projektoria mieluummin paljaan valkoisen seinän edessä. Ihan vain siksi, että se kaiken ylimääräisen poistaminen näkyvistä ja sitten satatuumainen kuva tarvittaessa on vain sairaan siisti yhdistelmä.

Audio-out mahdollistaa helpon aktiivikaiuttimien kytkettävyyden.

Toki hyvän valkokankaan kanssa saa tipan paremman kuvanlaadun ja kankaan taakse niin ohuet kaiuttimet kuin akustointilevyäkin. Jokainen päättää itse.

Koska suomalaisen testin perinne on se, että jostain pitää narista niin kaukosäädin ei ole kummoinen. Tulee sen kanssa toimeen, ei se huono ole, mutta ei varsinaisesti hienokaan. Eikä teitä ketään varmaan yllätä, että projektorin oma äänijärjestelmä ei ole loistava. Ihan hyvä kuitenkin kun on olemassa, toimiva hätäapu silloin kun tykin nappaa mukaan vaikka mökille ja AV-viritinvahvistin 11.2-kaiutinjärjestelmineen ”unohtui” matkasta. GT5500:ssa on kyllä lähtöliitäntä äänille eli esimerkiksi aktiivikaiutinparin kytkeminen on tosi helppoa.

Jos uudessa kodissamme, joka on aika vanha talo, ei olisi ikivanhoja tapetteja seinillä, GT5500 olisi muuttanut takuulla olohuoneeseemme. Valkoseinäisellä huoneella en olisi voinut vastustaa. Täysi kymppi Optomalle.

Lyhyesti: Hyvää kuvaa superläheltä projisointipintaa. Valovoima riittää vaikka tilaa ei pimennetä täysin.
Hinta: 1 569 euroa
Maahantuoja: Highend Studio Finland

Optoma-kauppiaasi:


Klikkaa tästä nähdäksesi muut Optoma-jälleenmyyjät

Kirjoittaja

10 Comments

  1. bluesrock

    Vaikuttaa todella
    Vaikuttaa todella mielenkiintoiselta. Mikä on tilanne nyky dlp-laitteiden kohdalla herkille? Voiko tulla esim. pääkipua vai onko tähän tehty parannuksia esim. 10 v sitten olleisiin dlp -laitteisiin verrattuna?

    • Samu Saurama

      DLP:n kanssa kannattaa aina
      DLP:n kanssa kannattaa aina katsoa esim. vartti kuvaa itse. Sitten tietää, tuleeko mitään oireita. Minä osaan kyllä etsiä mistä vain yksi-chippisestä dlp:stä sateenkaaret, jos välttämättä haluan, mutta eivät ne normaalikatselussa elokuvan aikana kertaakaan pistä silmään.

  2. Kovasti rupesi tälläinen
    Kovasti rupesi tälläinen lähiprojisointitykki kuumottelemaan, mutta ranskalaiselta sivulta löytynyt arvostelu sai kyllä samontein kuumotuksen laskemaan. Oliko kuvassa samanlaisia geometria ongelmia, kuin tässä ranskankielisessä testissä? Vai olisiko tuolla ollut viallinen tykki eksynyt arvosteluun… http://www.projection-homecinema.fr/2016/02/18/test-optoma-gt5500/

    • Samu Saurama

      Minä en oman testiyksilöni
      Minä en oman testiyksilöni kanssa kiinnittänyt huomiota tuollaiseen sen enempää maahantuojan demotilassa kuin kotonakaan. Projisointipinta vaikuttaa erittäin paljon, pienikin epätasaisuus siinä näkyy korostuneena kuvassa.

      On selvää, että kun satatuumainen kuva ammutaan muutaman kymmenen sentin päästä ja erittäin rajusti viistosta, hyvin pienet virheet optiikassa vaikuttavat rajusti. Voi hyvin olla, että millintarkkaa 16:9-suorakaidetta ei saa millään tyykiyksilöllä. Jos se olisi vaatimus, optiikan hinta nousisi kymmenkertaiseksi.

      Mutta ei se ole minusta oleellistakaan, tämän projektorin pointti on kuvan helppous. Ranskalaistestin geometriavirheet olivat kieltämättä rajuja eikä sellaisia kukaan varmasti jaksa katsoa. Mutta jos yli kaksimetrisessä kuvassa nurkan heitto sentin tai kaksi on kriittistä, kannattaa valita perinteinen projektori.

    • Oma kokemukseni noin
      Oma kokemukseni noin kymmenestä eri yksilöstä messuilla, jälleenmyyjillä tai meillä maahantuojan demokäytössä on ollut pelkästään positiivinen. Geometria on ollut kaikissa jopa hämmentävän hyvä, kun ottaa huomioon ultraoptiikan tuomat haasteet tässä hintaluokassa. Ilmeisesti ranskalaisessa testissä on käytetty joko kuljetusvaurion saanutta tykkiä tai todennäköisemmin kuvapintana halpaa (kulmistaan käpristynyttä) rullakangasta. Suosittelen heijastuspinnaksi kiinteää valkokangasta tai siistiä valkoista seinää, kuten Samu testissä mainitseekin. Ystävällisin terveisin, Markus / Highend Studio

      • Mitenköhän tällaisen kanssa
        Mitenköhän tällaisen kanssa sopisi yksivärinen tummahkon harmaa ja tasainen tapetti? Sellainen löytyy tällä hetkellä olohuoneen telkkarin takaa. Kilpaileva vaihtoehto samassa hintaluokassa olisi LG PF1000U joka on leditykki ja siten huolettomampi, tosin valovoimaa vähemmän kuin tässä Optomassa.
        http://www.lg.com/us/home-video/lg-PF1000U-smart-led-projector

        • Samu Saurama

          Tummanharmaa tapetti voi olla
          Tummanharmaa tapetti voi olla vaikea, syö todennäköisesti väreistä liikaa heleyttä. Ei sillä, ei sitä vasten toimi kamalan hyvin mikään tykki… Toisaalta, jos tämäntyyppinen ratkaisu on mielessä niin sittenhän tykin voi ostaa ja kokeilla. Ellei pelaa niin tapetin tilalle mattavalkoinen pinta ko. seinälle ja tapetit opetetaan pysymään viereisillä pinnoilla 🙂 .

          • Tätä hieman ehkä osasinkin
            Tätä hieman ehkä osasinkin aavistella.. saapa nähdä minkälaisen mielenhäiriön kesän viimeiset hetket saavat aikaan kun illat pimenevät. Alkaako tapetointi vai kehyskankaan etsintä. Kiitos kommentista.. 😉

  3. Mitenkähän tämmöinen toimisi,
    Mitenkähän tämmöinen toimisi, jos valkokankaan virkaa hoitaisi akustiikkalevy? Paranisi samalla olohuoneen akustiikka. Joillakin valmistajilla näyttää olevan 120 * 240 kokoisia levyjä, joka riittäisi ja jäisi varaakin. Toki levyn päälle voisi laittaa kiinteän valkokankaan, mutta ajatus tuosta huomaamattomuudesta jäi kiehtomaan.

    • Samu Saurama

      Ihan kohtalaisen hyvin. Toki
      Ihan kohtalaisen hyvin. Toki akustolevy on melko arka saamaan jälkiä ja valkokankaassa niiden peittäminen on vaikeaa.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap