fbpx
Testit

Nokia MD-11 ja Play 360°, Geneva Sound Systems XS, Jawbone Jambox ja Bose SoundLink -matka-aktiivikaiuttimet testissä

”Mikäs oli se kertakäyttöisestä yksi alaspäin, kun ei tee mieli käyttää kertaakaan?”

Päätoimittajamme yritti lounaalla luonnehtia kokemuksiaan kannettavista aktiivikaiuttimista. Hyväksyttäneen tietämättömän kysymys. Itse olen pitkään suhtautunut samoin perinteisiin muovipurkkeihin, joita kodinkoneliike kannettavan tietokoneen tai soittimen kavereiksi tyrkyttää. Taskussa kulkevien soittopelien lisääntyessä räjähdysmäisesti, markkinoille on kuitenkin rynninyt myös ihan varteenotettavia pelureita.

”Hotellihuoneen yöpöydällä
avattuna Geneva XS
nostaa huoneen tähtiluokitusta
helposti yhdellä.”

Itsekkäinä tarkoitusperinä oli löytää seuraaja kaiken nähneelle Altecin Orbit M:lle, rinkassa asuvalle matkanappulalle. Ilostuttamaan auringonlaskuja rannalla ja kaveriksi mittailemaan hotellin kylppärin lattiaa salmonellabakteerin komennossa.

Kerrankin riittävän pitkäksi ja kattavaksi venyneeseen testiin osallistui viisi ehdokasta melko laajasta koko- ja hintaskaalasta. Rahallakaan ei tunnu saavan kaikkea, kompromissit vain korostuvat pienillä laitteilla. Käyttäjä joutuu väkisin valitsemaan, painottaako keveyttä ja kompaktiutta vai basson ulottuvuutta, tinkiikö äänenvoimakkuudesta vai pitkistä toiminta-ajoista.

Nokia MD-11 ja Play 360°: Ei pelkästään puhelimille

Ensimmäinen yrittäjä tulee läheltä. Usea lienee hoksannut, että Nokia valmistaa puhelimien lisäksi niihin kaikenlaisia tarvikkeita, mutta moniko on kokeillut matkapuhelinmerkin kaiuttimia? Niiden suunnittelussa on nähty aidosti vaivaa, ja ongelmia ovat pähkäilleet aidot ruoholahtelaiset insinöörit!

MD-11 on malliston alapäästä. Se on parinkympin kappalehintainen, hassu sammakon kumikypärän oloinen laite, jota saa muutamana trendivärinä. Pienikokoiseen konseptiin mahtuu paljon. Jos malttaa pitää odotukset hinnan mukaisena, ilahtuu hauskasta kotelosta, äärimmäisen virtapihistä vahvistimesta kauniilla elektronisella korjauksella ja siedettävästä elementistä, jonka voi kytkeä stereoksi lisäämällä toisen samanlaisen!

Play 360° on taas järeämpi, ladattava ja langaton ympärisäteilevä sanko, jota niin ikään saa eriväriseksi elaksoituna. Elementti on laadukkaampi 2.5-tuumainen Peerless ja rakenteessa on oikaistu harvinaisen vähän. Alumiini pitää massan pienenä, mutta jämäkkyyden kohdallaan.

Pitkäsoittoja monona ja stereona

MD-11 näyttää vedenkestävältä. Sen ottaisi mielellään mukaan suihkuun, mukana on jopa lenksu, josta sen voi ripustaa pyyhekoukkuun. Speksit eivät kuitenkaan kerro IP-luokitusta, joten tyydyin testaamaan niitä ammeen reunalta kylvyssä makoillessa.

Ääni on heiveröisen neutraali, plussana räminät ja korostukset puuttuvat. Johtunee elektronisesta korjauksesta ja melko korkeasta ylipäästösuotimesta. Äänenvoimakkuuksissa ei korkealle kiivetä, mutta toisaalta virtapihi vahvistin jaksaa puskea patterisetillä jopa 20 tuntia! Itse asiassa valmistaja lupaa soiton jatkuvan 50 tuntiin asti, mutta normaaleilla alkaliparistoilla päätepuoli alkoi reippaalla volyymillä yskiä yhden vuorokauden kohdalla. Yhtä kaikki, se on mainio saavutus referenssi-Altecin venyessä parhaimmillaankin puolet lyhyempään aikaan.

Mukava pikku erikoisuus molemmissa nokialaisissa on toimia sekä itsenäisenä monolähteenä, että aitona stereoparina. Pienemmässä MD-11:ssa toisen yksikön johto kytketään ensimmäisen OUT-lähtöön, Playssa pari pitää pakottaa neuvottelemaan keskenään hetkeksi Bluetoothin välityksellä. Vielä viime vuosikymmenellä Bluetooth-kaiuttimet saattoivat hukata stereoparin synkronisaation keskenään, ja vasen laahasi sekunnin oikeaa jäljessä. Tämähän on tietenkin melko dorkaa.

Nokia lupaa Playn stereoparin synkka-eron pysyvän yhden framen sisällä. Tämähän esimerkiksi 48kHz:lla tarkoittaa samaa kuin yhden kaiuttimen liikuttamista noin 7cm.

Suoraan sanoen, molemmat mallit toimivat paljon siedettävämmin juuri stereona. Play 360° on suunnattu ylöspäin, joten se säteilee nimensä mukaan ympäriinsä. Yhdellä kaiuttimella äänen sijainti-informaatio kuulostaa vähän hassulta.

Jotkin ”yksipistesäteilijät” säteilevät hieman hallitummin ja täyttävät tilaa mukavasti. Play 360° taas paljastaa paikkansa ja kuulostaa, kuin se olisi asetettu seonneen Roomba-imurin kyytiin. Kahdella yksiköllä äänikenttä onneksi rauhoittuu. Stereoparin hyödyt korostuvat isoissa tiloissa ja varsinkin ulkosalla.

Aikuisille ja laatutietoisille: Geneva XS

Moni varmaan pani merkille, että Geneva Sound Systemsin tuoteperhe laajentui syksyllä ”kelloradiolla”. Model XS on pitkälti samantyyppinen äänilähteenä kuin isompansa: hellän lämpimän sumuverhon lailla tilaa täyttävä, mutta linkkuveitsenterävä. Sveitsiläisen insinöörin kierosti junailema äänikuva tuntuu järjenvastaisesti sekä syvältä, että leveältä. Laite ei oikeasti olekaan mono kuin bassoalueeltaan. Ylemmät äänet säteilevät stereona lievästi eri suuntiin.

Positiivinen yllätys esim. kesämökkilaituristille on sisäänrakennettu FM-radio antenneineen. Virittimelle on omat analogiset vahvistinasteensa, muut äänilähteet (bluetooth ja 3.5mm line-in) käyttävät 2x3W + 6W -digivahvistimia. Soitin sammuttaa itsensä, kun sen taittelee kiinni kuljetusta varten. Puolikiloinen palikka kulkee helposti vaikka pakaasin pohjimmaisena. Hieman harmitusta tuo laturin oma pikku pyöryläliitin, kun siihen yrittää sovitella lähes kaikkiin muihin mobiililaitteisiin toimivaa micro-USB:tä.

Esine näyttää hieman saksalaisen partakoneen ja penaalin risteytykseltä, ilouutinen ainakin vanhan Genevan ja Dieter Ramsin faneille. Hotellihuoneen yöpöydällä avattuna XS nostaa huoneen tähtiluokitusta helposti yhdellä.

Ääneltään laite on parhaimmillaan aktiivisessa kuuntelussa. Joko hiljaa silmät kiinni sängyssä, tai päivällä läppärin vieressä toimistoahdistusta helpottamassa. Kaikesta huokuu hillitty aikuismaisuus. Ei turhaa ympäriinsä säntäilyä, vain rauhallista kliinistä laatua, jossa mukana viimeinenkin piirto ja detalji. Levottomat hipaisukytkimet tuovat mukaan vähän kapinaa, herätys menee helposti päälle tahtomatta. Pienillä kuunteluvoimakkuuksilla vaivaa myös jännä taustasuhina, joka toistui kaikilla yksilöillä. Vaan eiköhän täydellisyyteen tähtäävä sveitsiläinen saa lapsentaudit korjattua, viimeistään seuraavaan versioon!

Jawbone Jambox: Mukana sykkivä virtuaaliystävä

Mobiileihin lifestyle-laitteisiin keskittyvä Jawbone tuo filosofiallaan mieleen tekniikka-Legot. Muutama valikoitu väri ja kustomoitavuus riemastuttivat jo firman bluetooth-headseteissa. Vajaan 350 gramman Jambox-aktiivikaiutin taas on viihdyttävin laite pitkästä aikaa pelkästään kytkeä päälle.

Siinä missä Nokian Play 360° viestittää kuuntelijalle mystisillä sukellusveneäänillä ja Geneva vain vilkkuu mököttäen, Jambox puhuu. Äänen voi MyTALK-palvelun kautta valita 17 eri kielestä, ihmisestä tai arcadepelistä. Hymyilevän naisäänen ”Thanks for waking me up!” tuo mieleen autonavigaattorit, mutta positiivisella, ei-stressaavan seksikkäällä tavalla. Jamboxille voi myös puhua takaisin. Siinä on bluetooth-mikrofoni, joka on jotakuinkin siedettävä esim. Skype-puheluihin.

Jamboxin ääni hämmentää. Sisäinen passiivisäteilijä käytännössä pistää pinnan kuin pinnan värisemään mukana. Sijoitus vaikuttaa bassotoistoon, joka parhaimmillaan saa epäilevät silmät etsimään, mistä murinat oikeasti tulevat.

Suuntakuvio ei ole yhtä hienostunut kuin Genevassa – Jambox kyllä täyttää keskikokoisen huoneen, mutta lähinnä raa’alla voimalla. Myös nyanssit tuntuvat hukkuvan jossain kohtaa matkalla, muttei se oikeastaan haittaa. Jambox on ilostuttava ja nuorekas, yksinkertaisesti hauska. Sen keveys ja muoto myös varmistavat, ettei sitä tulisi mieleenkään jättää kotiin. Ikinä.

Bose SoundLink

Myös Massachusettsin lahja maailmalle, Bose, sujauttelee lusikkaansa soppaan lanseeraamalla kannettavien kategoriaan oman SoundLink -mobiilikaiuttimensa. Kovin huomaamaton sujautus tämä ei ole, kaiutin kun on selkeästi muita vertailulaitteita kookkaampi. Ihan joka paikkaan sitä ei tee siis mieli kuljetella, ennemminkin semi-kiinteisiin asennuksiin, kuten asuntovaunulle tai mökille.

Ääntä Bosesta kyllä lähtee, kerrankin tarpeeksi. Jos kehtaa sanoa, bosemaisesti. Tämä hieman loudnesstyyppinen tyylisuunta toimii omassa kannattajakunnassaan, mutta myös muissa, kun laitteen päästää irti sallivammassa ulkoilmassa, esim. puistopiknikillä.

Avatulta tietosanakirjalta näyttävä avaruuslaite sopii nurmikolle kuin pääsiäistipu Saturnuksen kuuhun, mutta sillä saa aikaan melkoiset bileet. Olettaen, että joku suostuu puolentoista kilon myllynkiveä mukana raahaamaan. Valitettavasti alkuperäiseen reppureissari-dilemmaan ei SoundLink kokonsa takia ratkaisua tuo. Sen sijaan sillä voi korvata melko hyvin muutamankin mikrostereon, joita on vielä ärsyttävämpää siirrellä.

Hillot tiskiin

Moni on foorumeilla pohtinut, onko Genevan XS tai Jambox oikeasti parinsadan euron arvoisia. Aivan varmasti, molemmat! Kannattaako pikku Nokian MD-11 noutaa kotiinsa vain siksi, että se on halpa? Kyllä vain, kaksin kappalein. Jos pakko olisi valita jokin viitta harteillensa ja leimautua, tekisin sen lippalakki ja housut väärinpäin, poimien joukosta Jamboxin. Koskapa ei ollut pakkoa, Genevan punaiset ledit houkuttelevat käynnistelemään XS:ää yöpöydällä, kun uni ei tule.

Lue, mistä tämä kaikki sai oikein alkunsa.

PS. Samaan sarjaan näiden kanssa kuuluu myös NuForce Cube.

Lyhyesti:
Altec Lansing Orbit M

Analogiset liitännät: 3,5mm stereo
Bluetooth: ei
Virtalähde: 3x AAA-paristo
Laturi: ei
Testattu akkukesto: 20h
Paino akuilla: 230g
Huonoa: Ylettymätön kiinteä johto
Kenelle: Referenssi, ajaa yhä asiansa pienissä tilaisuuksissa
Hinta: 39 euroa

Nokia MD-11

Analogiset liitännät: 3,5mm stereo
Bluetooth: ei
Virtalähde: 3x AAA-paristo
Laturi: ei
Testattu akkukesto: 50h
Paino akuilla: 150g
Huonoa: Vaatimaton basso, ääniresurssit monona
Kenelle: Loistokaveri läppärille ja todella tilapihillle reissaajalle
Hinta: 25 euroa kappale

Nokia Play 360°

Analogiset liitännät: 3,5mm stereo
Bluetooth: 2.1 EDR, A2DP 1.2
Virtalähde: Li-Ion 3.6V/1020mAh
Laturi: micro-USB
Testattu akkukesto: 20h
Paino akuilla: 514g
Huonoa: Hassunmuotoisena vie stereoparina tilaa
Kenelle: Ulos ja taustalle. Ideaali stereona pihabileisiin ja isompiin tiloihin.
Hinta: 145 euroa kappale

Geneva Model XS

Analogiset liitännät: 3,5mm stereo
Bluetooth: 2.1 EDR, A2DP 1.2
Virtalähde: Li-Ion 2700mAh
Laturi: oma
Testattu akkukesto: 5h
Paino akuilla: 500g
Huonoa: Hipaisukytkimet ja taustakohina.
Kenelle: Vaativamman hifistelijän reissukaveri, kristallikruunujen alle.
Hinta: 199 euroa

Jawbone Jambox

Analogiset liitännät: 3,5mm stereo
Bluetooth: 2.1 EDR, A2DP 1.2, HFP 1.5, HSP 1.1
Virtalähde: Li-Ion
Laturi: micro-USB
Testattu akkukesto: 10h
Paino akuilla: 347g
Huonoa: Toisinaan etenee pitkin pöytää, kuin balanssiton pesukone.
Kenelle: Aktiivi-ihmiselle. Yleiskäyttöisin ja aina valmis, kuin partiolainen.
Hinta: 199 euroa

Bose SoundLink

Analogiset liitännät: 3,5mm stereo
Bluetooth: on
Virtalähde: Li-Ion
Laturi: oma
Testattu akkukesto: 8h
Paino akuilla: 1,3kg
Huonoa: Julmetun kokoinen, vie koko eväskorin tai repun.
Kenelle: Hidasliikkeiselle, korvaa kookkaamman stereosetin.
Hinta: 319 euroa

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap