fbpx
Testit

NuForce Cube -USB-kaiutin ja -kuulokevahvistin testissä

Jotkut harrastajat tietävät minut ihmisenä, joka pitää kahta 15-tuumaista bassoelementtiä kotikaiuttimessa täysin järkevänä ja perusteltavana asiana. Siis per puoli.

NuForce Cube on tälläisen hifistin silmissä huvittava pieni pulikka, kitukasvuisen omenan kokoinen ja saman verran painava ”kaiutin”. Ei, ei kullattuja liittimiä, ei kunnollista virtalähdettä (se sekä lataa oman akkunsa että tarvittaessa soi ikuisuuden kytkettynä tietokoneen USB-liitäntään) eikä varsinkaan minkäänlaista uskottavuutta. Luulen, että naisistokin vaatisi enemmän kokoa, että tästä tulisi edes söpö.

Tiedän, että MacBook Proni äänentoisto pieksee suurimman osan PC-läppäreitä vaikka toinen kaiutin vaimennettuna. Joten miksi pitäisi hankkia lisäkaiutin kun on läppäri, jonka ääntä jo sietää kuunnella? Eri juttu, jos vielä kärvistelisin jonkun speksilitanian perusteella myytävän puucee-rimpulan kanssa.

”Pää nyökkii ja kissat
tulevat kummastelemaan, mitä
ihmettä minä taas soitan.”

USB:tä piuhasta

Ok, kaiutin johdonmittansa päähän tietokoneesta ruokapöydälle ja Spotifysta Billie Holidayn Lady In Satin soimaan. Sitten enää Macin Järjestelmäasetuksista sisäisen kaiuttimen tilalle ”USB PnP Sound Device”. Ei perk… Billiehän kuulostaa naiselta eikä nukelta, ja siis oikeasti naiselta eikä pikkutytöltä. Soundissa on särmää, elävyyttä ja juuri sen verran täyteläisyyttä, ettei se kuulosta ollenkaan ahdistavalta.

Hyvä on, Herbie Hancockin Man-Child tilalle. Jalka alkaa vipata samantien. Vaikkei minikuutio saakaan varsinaista bassobiitiä esille, se luo kuitenkin hyvällä sykkeellä todella tiukkaa vauhtia kulkevan fiiliksen. Pikainen vaihto tietokoneen omiin kaiuttimiin saa ne kuulostamaan rikkinäisiltä, ohutta piipitystä, jota ei juuri kehtaa musiikiksi sanoa. Tavallaan nyt olisi hauska verrata Cubea vielä pc-läppärin omaan äänentoistoon. Ero olisi varmaan samaa luokkaa kuin juuri grillistä nousevassa mehevässä pihvissä ja päälleistutussa hampurilaisessa.

No niin, yleisöstä kuuluu jo, että helppohan pikkukaiuttimen on soitella jotain bassotonta vuosikymmeniä vanhaa tingeliä. Pää kiinni, erinomaista musiikkia molemmat! Kun kirjoittelen hakukoneeseen Metallicaa mielessä musta albumi niin jo puolivälissä tuputetaan Whiskey In The Jar -coveria. Hyvä on, ei se ainakaan helpompaa ole kuin Mustin materiaali. Ja kas vain, ärinäähän riittää hyvinkin uskottavasti. Sopivalla prosessoinnilla Cube saa unohtamaan sen, että varsinaista bassopäätä ei ole, biitti elää silti vahvana eikä soundi kuulosta mitenkään ikävän kihisevältä, pieneltä tai vaatimattomalta.

Ok, sitten vielä tanssitesti. Analog Pussy ja Trance ’N Roll. Laukka alkaa heti kiivaana ja biitti on hyvin helposti seurattavaa. Pää nyökkii ja kissat tulevat yksi toisensa jälkeen kummastelemaan, mitä ihmettä minä taas soitan. Vaikka pikkukaiutinta kaivellaan kynsilläkin, se ei ole moksiskaan. Kaikki eksoottiset highend-tekstiilikalotit eivät välttämättä selviäisi samasta testistä.

Cube toimii niin tietokoneen USB-kaiuttimena, kannettavan soittimen kaiuttimena kuin tietokoneen USB-DA-muuntimena ja kuulokevahvistimenakin.
Hyvä sijoitus

Kuten mikä hyvänsä kaiutin, Cube hyötyy sopivasta sijoituksesta. Pöydällä seinän vieressä soundi saa lisää lämpöä ja nurkassa vielä enemmän. Voi sen laittaa lökäpöksyn taskuunkin ja kuunnella sitten jossain muualla kun pääsee perille. Sisälle pakkautuvan sähkömäärän luvataan riittävän työpäivän mittaiseen soittorupeamaan. Ellei perillä ole tietokonetta, saa lisää Analog Pussya kytkemällä kannettavan soittimen mukana seuraavalla 3,5-millisellä piuhalla Cubeen.

Itse asiassa Cuben voi jättää taskuun ja silti siitä on iloa. Akan yöpöydältä AKG K601:t päähän, piuha älypuhelimen kuulokeliitäntään ja samasta lähteestä samat äänitteet soimaan. Hetki pohjia jo edellämainituilla kappaleilla ja sitten vaihto Cuben kuulokeantoon. Ihan selkeä ensimmäinen ero Samsung Galaxy S:n ja Cuben välillä on se, että ensimainittu kuulostaa selkeästi ohuemmalta ja kevyemmältä, Cube ponnekkaammalta ja täyteläisemmältä – tavallaan aikuisemmalta (hyvässä mielessä, lapset, hyvässä mielessä).

Miksi kuulokkeet kuulostavat Cuben kautta paremmilta kuin suoraan kannettavasta soittimesta? Ihan siitä syystä, että minisoittimen olemattoman vahvistimen on hirveän paljon helpompi syöttää Cuben sisääntuloa, joka on kuormana helppo kuin kuulokkeita, jotka ovat kuormana vahvistimelle paljon paljon vaativammat.

Tietokoneeseen kytketyt kuulokkeet ovat koneen omien äänipiirien armoilla ja niiden laatu vaihtelee puhtaasti mieltä pahoittavista parhaimmillaan käyttökelpoisiin. Cubessa on siis ideaa myös pelkkänä USB-liitäntäisenä kuulokevahvistimena, jos esimerkiksi ihanan avokonttorin kollegat eivät jaksa kuunnella soittolistojasi aamusta iltaan.

Mukana tulee kuljetuspussi ja molemmat tarvittavat johdot. USB-johdolla hoituu myös sisäisen akun lataus.
Hupia vai hifiä?

Ei, NuForce Cube ei tietenkään ole hifikaiutin perinteisessä mielessä ja niin taidokkaasti kun se onkin saatu kuulostamaan olematonta kokoaan suuremmalta, se ei varmasti riitä kenellekään hifiharrastajalle olohuoneen kaiuttimiksi. Mutta se toimii niin hyvin, että taustamusiikkia tietokoneen äärellä siitä kuuntelee erittäin sujuvasti – hyvistä biiseistä innostuen.

Samalla tavalla se on erinomainen tapa saada olemattomalla vaivalla musiikkia mukaan kun tunnelmaa halutaan jakaa helpommalla tavalla kuin sullomalla kaksi päätä yksiin kuulokkeisiin. Siinä kun on aina riskinä, että kaveri ei olekaan aivan tyhjäpäinen ja vaimentaa ikävästi toista kanavaa.

Onko Cube loistava hifikaiutin tai highend-kuulokevahvistin? Ei, ei se ole. Mutta yrittäisinkö sulloa AudioVideo.fi:n referenssikuulokevahvistimen, Little Dot MKII:n taskuun? Tai syksyllä julkaistavan vain yhteen 15-tuumaiseen pohjautuvan kaiutinrakennussarjan? En, en yrittäisi. En vaikka minulla olisi paljon nykyistä löysemmät ja isotaskuisemat byysat jalassa.

Ottaen huomioon, että NuForce Cube on alle kuusi senttiä kanttiinsa eli oikeasti kulkee ellei housun niin takintaskussa mukana, pikkuinen alumiinikuorinen kapistus on aivan uskomaton. Toimivuuteen ja äänenlaatuun suhteutettuna se ei ole kalliskaan.

Vielä on tietysti yksi oleellinen asia käsittelemättä. Paljonko siitä irtoaa ääntä, tippa vai puolitoista? No sen verran, että täysillä joutuu huutamaan yli saadakseen ajatuksensa siirrettyä toiselle. Uskoisin, että kapistuksen koon ja hintalapun huomioiden uskallan käyttää termiä ”riittävästi”.

PS. Tämä on erinomainen vaihtoehto matkamusiikin toistoon ja laite, joka tarjoaa vielä yhden erilaisen näkemyksen aiemmin testatuille reissunappuloille. Cube on yhtä pieni kuin Nokian MD-11, mutta tarjoaa ladattavan akun, kuulokevahvistimen ja USB-käytön korkeamman hintansa vastineeksi.

Lyhyesti: Nyrkin sisään mahtuva kaiutin, joka pitää hyvällä mielellä koko päivän kun vain osaa valita musiikin hyvin.
Hinta: 119 euroa
Maahantuoja: Amphion Oy
Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap