Elävän menevä soundi, riittävän läpikuultava paljastaakseen elektroniikan erot, mielekkäät värivaihtoehdot ja hyvä istuvuus seinän lähellekin. Superhyvä peruskaiuttimen resepti.
Brittiläinen Monitor Audio julkaisi tammikuussa 2018 tuoreen Bronze-sarjaa edullisemman Monitor-mallistonsa. 329 euron parihintainen Monitor 100 on näistä hifikaiuttimen standardimalli: kohtuukokoinen jalustakaiutin refleksikotelolla, 6,5-tuumaisella bassokeskiäänellä, tuumaisella diskantilla ja avoimen elävällä soundilla.
Ensimmäinen ajatus, minulla ainakin, brittiläisestä designistä on kallistuminen konservatiivisuuden suuntaan. Vaan Monitor-sarja pistää konservatiiveille tarvittaessa, ja Huom! vain tarvittaessa, jauhot suuhun. Kotelon runko voi olla pähkinäviilun sävyinen ja etulevy harmaa, josta oranssi kartio ja diskantin kehysrengas nousevat pirteinä esille. Maskit kiinnitettynä oranssit piristykset eivät tietenkään näy eli saa näistä hyvin hillitytkin. Ja jos et lämpene pähkinäviimeistelylle, voit hankkia kaiuttimet myös joko mattamustana tai -valkoisena. Halutessasi saat kuitenkin rohkean säväyksen huoneeseesi.
Ilman maskia ulkoasu jakaa varmasti mielipiteitä. Kahden ensimmäisen ihmisen ajatukset olivat innostunut ”Hitto, nämä ovat tosi makeat!” ja kohtelias ”No, onpahan jotain erilaista ja ainahan niihin saa maskit eteen”.
Monitor-malliston puristisin?
Monitor Audion uuteen Monitor-mallistoon kuuluu kaksi jalustakaiutinta (Monitor 50 ja Monitor 100), kaksi lattiakaiutinta (Monitor 200 ja Monitor 300), keskikanavan kaiutin (Monitor 150C) ja aktiivisubwoofer (Monitor MRW-10). Lattiakaiuttimet ovat selvästi jalustamalleja tuhtisointisempia ja jalustamalleista tämä isompi on selvästi uskottavampi.
Lattiamalleja ei kannata laittaa seinän viereen ja toivoa, että bassotoisto pysyisi neutraalina. Monitor 100 sen sijaan toimii varsin hyvin myös seinän lähellä. Sen verran mainiosti, että perushifistien lahkosta jalostunut rytmisyyttä, musiikin kulkevuutta ja hifilaitteistossa ohjelmalähdettä sekä vahvistinpuolta painottava flat-earth-seurakunta voisi ottaa tuoreen ja edullisen pienokaisen hyvinkin suurella ilolla vastaan.
Riittävän läpikuultava ja elävästi kulkeva
Kokeilin Monitor 100 -kaiuttimia kolmella eri vahvistimella. Soundiltaan hyvin leppoisalla AudioControl Rialto 600:lla, hintaisekseen poikkeuksellisen miellyttävällä Roksan Caspian M2 -stereovahvistimella ja soundiltaan kontrolloitua auktoriteettia huokuvalla Emotiva XSP-1 -etuvahvistimen ja XPA-3 -päätevahvistimen yhdistelmällä. Vaikka kyseessä on hyvin edullisen luokan kaiutin, se toi ihan selvästi eri vahvistimien luonteen esille. Toisin sanoen se sopii aivan mainiosti hifiharrastajalle, joka haluaa viettää paljon aikaa laitteistonsa soundin hienosäätämiseen. Vaan ehkä sitäkin paremmin se sopii musiikkiin uppoavalle.
Monitor 100 on avoimen elävä ja miellyttävän tasapainoinen kaiutin.
Stereokuvaa Monitor 100:t piirtävät sopivan avarasti, mutta kuitenkin yksityiskohtia elävöittävästi ja paikoilleen sijoittavasti. Jos haluat ruotia triangelin asentoa helistäjän kädessä, tarvitset toisenlaiset monitorit, studiotyöskentelyyn on sopivampiakin kaiuttimia. Sen sijaan musiikista nautiskelevalle pienen budjetin hifiharrastajalle tai ihan vain musiikinystävälle Monitor 100 on avoimen elävä ja miellyttävän tasapainoinen kaiutin.
Monitor 100:n bassopään ulottuvuus riittää suurimmalle osalle musiikkia, Billy Gibbons And The BFG’s soi oikein uskottavasti, vaikka lattia ei tärähdäkään jokaisen iskun voimasta – betonilattia. Oikeastaan tärkeämpää on se, että basson isku toistuu napakasti ja saa jalan naputtamaan lattiaa ja niskalihakset nyökyttämään päätä hyvän kappaleen osuessa soimaan.
Ja juuri sen Monitor 100 tekee, sytyttää musiikin elämään. Aina kun keksii Spotifystä tai Tidalista hyvän raidan, hymy seuraa välittömästi musiikin alettua soimaan. Analog Pussyn Trance N Roll (kyllä, piti heti laittaa kovemmalle!), Ocean’s Eleven -soundtrackin The Plans, AC/DC:n Stiff Upper Lip, ZZ Topin La Grange. Hymy leviää biisi biisiltä ja sohvan jalkojen kiinnitys alkaa pitää sivuääntä.
Kalliimmilla kaiuttimilla saat ehkä helmeilevämmän diskanttitoiston, vielä läpikuultavamman keskialueen ja enemmän kouraisua bassoille, mutta laittamalla kymmenen kertaa enemmän rahaa kaiutinpariin et välttämättä saa kummoisemmin enempää kulkevuutta, hyväntuulista mukaansa tempaavuutta ja musiikin sisällön avautumista.
Pieni hitti?
Kaiutin, jonka etulevy on A4-paperiarkin suuruusluokkaa ei ole hankalan suuri juuri minnekään. Se on kuitenkin jo ihan oikean kaiuttimen kokoinen eikä ”kunhan se on pieni, ei muusta väliä” -asenteella tehty vain subwooferin kanssa toimiva sisustusesine. Monitor 100:a on helppoa kuunnella mistä vain suunnasta, vaikka nurkan takaa. Ja sitten kun istut tarkoituksella niiden ääreen parhaalle paikalle, uppoat syvälle mieliteokseesi.
Monitor 100 ei ole paras ratkaisu tilanteisiin joissa kuunnellaan usein huomattavan lujaa. Kaiuttimen ääni avautuu hienosti hyvinkin rauhallisella äänenvoimakkuudella, mutta järeämmistä komponenteista tehdyt kalliimmat mallit pärjäävät paremmin, jos tarkoitus on saada seinänaapuri laulamaan kappaleen tahdissa – tai huutamaan tahdikkuudesta välittämättä. Normaalissa kerrostaloelämässä Monitor 100:n rajat tuskin tulevat koskaan vastaan, vaikka naapurisopua vähän venyttäisikin.
Kävin pikaisesti läpi Monitor Audion koko Monitor-malliston kun siihen kerran oli mahdollisuus. Monitor-sarjasta voi keksiä hyvinkin monenlaisia ratkaisuja niin musiikinnälkään kuin kotiteatteriinkin, mutta niistä muista myöhemmin lisää. Jos kaipaat hyvän peruskaiuttimen, jonka soundi on tavalliseen elämään sopivalla voimakkuudella elävän innostava ja ulkoasu pirteän iloinen tai siistin hillitty värivalinnan mukaan, Monitor Audio Monitor 100 on juuri sitä.
Kommentointi suljettu.