Paremman äänentoiston järjestäminen televisioon säästää hermoja kun musiikista voi nauttia, tehosteet kuuluvat toivotulla tavalla ja puheäänestä saa selvää. Vaan jos et miettisikään pelkkää televisiota vaan tekisit ratkaisun, joka mahdollistaa minimielektroniikalla paljon monipuolisemman äänentoiston? Ja erittäin miellyttävällä äänenlaadulla.
Pikkuruinen vahvistin telkkarin kaveriksi, onhan noita nähty. Alkaen satasen hintalapulla ja samaa pinpongian laatua kaikki. No eivät kaikki. AudioControl Rialto 600 ensinnäkin on ei vain suunniteltu vaan myös valmistettu USA:ssa, takuu on viisi vuotta ja laatu on kaukana siitä halpiskoneiden ”se hajosi käsiin jo ennen kuin ehdin laittaa paikoilleen” -luokasta.
Voit valita kaiuttimet puhtaasti ulkonäön ja äänenlaadun perusteella, vaativakin kuorma hoidetaan sujuvasti.
Mikset ole koskaan nähnyt näitä hifimyymälöissä? Siksi, että valmistaja AudioControl keskittyy jakelemaan tuotteitaan lähinnä kotiautomaatiota ja custom install -ratkaisuja tarjoavissa yrityksissä. Rialto 600 -vahvistimen ominaisuudetkin on mietitty juuri tästä vinkkelistä. Se on helposti integroitavissa koko kodin ohjausjärjestelmiin, jos niin halutaan. Näiden ominaisuuksien huolimatta Rialto 600 toimii mainosti sellaisenaankin ja lisäksi kuulostaa harvinaisen miellyttävältä.
Rialto 600:aa saa mustana ja valkoisena ja sen kotelo on hyvin tukeva valumetallinen kalikka. Sisällä on elektroniikan turvallista olla. Pohjassa on puhallin ja takalevyn yläreunassa poistoaukot, jotka varmistavat, että silloikin kun tunnelmasta otetaan kaikki irti, mikään ei ylikuumene. Rialto 600:n D-luokkaiset vahvistinasteet tuuppaavat kahdeksaan ohmiin 2 x 100 wattia ja neljään ohmiin 2 x 200 wattia. Toisin sanoen voit valita kaiuttimet Rialton perään puhtaasti ulkonäön ja äänenlaadun perusteella, vaativakin kuorma hoidetaan sujuvasti.
Vahvistimessa on hyvät liitännät monessakin suhteessa. Sisääntuloina on analogisen lisäksi neljä digitaalista ja päälle annot kuulokkeille ja subwooferille.
Normaalijutut siis. Lisänä vain onkin RS-232-ohjausliitäntä, 12 voltin trigger sekä sisääntulo ja anto infrapunalähettimille. Kirsikkana kakun päällä on hyvät jakosuotimet sekä subwooferille että pääkanavia ohjaaville sisäisille vahvistinasteille. Näin subwooferin sovitus saadaan optimaaliseksi (tyypillinen syy subwooferin huonoon sovitukseen on se, että pääkaiuttimien signaalista ei ole suodatettu bassoja pois).
Rento hymy
Tällaiset palikat hankitaan varsin usein esitekuvien ja -tietojen pohjalta. Esitteestä ei kuitenkaan pääse perille siitä miltä laite oikeasti kuulostaa. Esitteen pohjalta saa toki käsityksen liittimien määrästä, jonka lisäksi voi opetella tulkitsemaan ominaisuustaulukoiden kirjainlyhenteiden merkityksiä. Nämä ovat toki oleellisia asioita valintatilanteessa. Mutta kun laite on kytketty ja käytössä, se mihin lopulta huomio kiinnittyy ja mikä kuuluu, on laitteen äänenlaatu.
Tämä on oikein hyvä hifivahvistin (ellei highend-vahvistin).
Rialto 600 ei erottele ihan jokaista Miles Davisin trumpetin pärähdyksen viimeistä aavistusta sävystä, mutta on – päinvastoin kuin jotkut hyvinkin kalliit highend-vahvistimet – erittäin helpon, rennon ja miellyttävän kuuloinen. Ei vihjaustakaan metallisuudesta, ei minkäänlaista selkäpiitä viiltävää viileyttä saati kalseutta, ei koskaan kuunteluväsymystä.
Kuunteluväsymyksen välttäminen. Niin, tämä on oikein hyvä hifivahvistin (ellei highend-vahvistin), ei vain joku palikka, joka valkoisena ja pienenä hankitaan hoitamaan litteän telkkarin surkea äänentoisto auttavasti paremmaksi. Rialto 600 yhdistettynä kunnollisiin kaiuttimiin yllyttää rojahtamaan sohvalle mielimusiikin vietäväksi. Rialton kauniin kuultava ja miellyttävän helppo soundi ohjaa silmäluomia kohti toisiaan ja ajatuksia harhailemaan musiikin mukana. Suorituspaineiseen toimistoon siis äärimmäisen väärä valinta taustamusiikin toistamiseen.
Television ympärille visuaalisesti parhaiten istuvat kaiuttimet ovat usein litteitä seinälle asetettavia palkkeja. Vaikka seinä onkin oikein suunnitellulle kaiuttimelle hyvä paikka, eivät nuo kaikki sisustusystävälliset ratkaisut ole äänenlaadullisesti ihan sitä, mitä hinnasta voisi kuvitella. Vahvistimen anteeksiantava äänensävy on tässä kohtaa hyvä apu, vaikka Rialto toki onkin parhaimmillaan oikeasti hyvien kaiuttimien kanssa.
Äänenpainevarat ovat myös varsin hyvät kun tehoa tosiaan piisaa runsaasti. Elokuvan jännin kohtaus ei lässähdä siihen, että vahvistin sammuttaisi itsensä tai katkoisi signaalia. Eikä sinfoniaorkesterin forte-kohta vaihdu turhautuneeksi kaukosäätimen huitomiseksi, sivuoireita ei tule vaikka tukka ja lahkeet vähän kuuntelijalla hulmuaisivatkin. Kytkemällä takalevyn dippikytkimestä pääkaiuttimille 80Hz HP eli ylipäästösuodin (High Pass Filter) kestää vahvistimen kytketty kompaktikin kaiutin paljon enemmän tehoa ja ääni pysyy puhtaana myös suurilla voimakuuksilla kun pieni bassoelementti ei lepata turhia vaan antaa erillisen subwooferin hoitaa matalat taajuudet.
Yksinkertainen on kaunista
Kyllä, hyvin tehty monikanavaääni on hieno kokemus. Kyllä, surroundjärjestelmän keskikanava lukitsee dialogin juuri sinne kuvan kohdalle. Kyllä, joskus massiivinen hifivahvistin näyttää makealta. Mutta silti, osalle meistä olohuone on paikka, jossa nautitaan rennosti eikä hifistellä otsa rypyssä, henkselit läiskyen ja pikkusormi pystyssä.
Ulkomaisissa testeissä Residentialsystems hämmästeli pieneen koteloon pakatun vahvistimen kykyjä järeiden kaiuttimien ohjaamisessa ja kiitteli potkua sekä äänen selkeyttä. Ainoa narina oli kuulokeliitännän sijainnista ja todettiin, että siitä valittaminen on hiusten halkomista. ”Mielettömän hyvä vahvistin”.
Rialto 600 on erittäin hyvälaatuinen vaihtoehto keskusyksiköksi kun haluat yksinkertaisen laitteiston, jolla saat television kaikista ohjelmista (pelit, elokuvat, dokumentit, lempisarjat jne) uskottavan ja miellyttävän äänenlaadun ja samalla saat siihen kiinni normaalit musiikkiohjelmalähteesi. Suosittelen vain, että valitset seuraan kaiuttimet, jotka kuulostavat sinusta jumalaisen kauniilta ja lisäksi näyttävät hyviltä etkä toisinpäin.
Kommentointi suljettu.