fbpx
Testit

Jamo DS4 -Bluetooth-aktiivikaiuttimet testissä

Hyvät ja halvat, samassa paketissa

Oli aika kun nahkapintainen kaiutin saattoi olla vain käsintehtyä italialaista työtä ja perusmallien hinnat alkoiva tuhansista euroista. Jamo haistattaa tälläiselle elitismille pitkät ja tarjoaa 219 euron parihintaan vaaksan korkuiset kaiuttimet, joissa on hyvin viimeistelty nahkapinta (mustana tai valkoisena) ja paljon muutakin kivaa.

Pieni Jamo DS4 -kaiutinpari tarjoaa hurjan vaihtoehdon niin Bluetooth-matkapötköjä kuin töllön alle asennettavia soundbar-pötköjäkin miettiville. Takintaskuun ja puistoon DS4 ei ole kovin käytännöllinen kun kaiuttimia on kaksi ja seinäsähköäkin pitäisi saada, mutta sisätiloihin se on kova vaihtoehto koska tarjoaa oikeaa stereoääntä.

Entäs samanhintainen soundbar, jos tarve olisi saada vain töllön ääni paremmaksi? No kun ne parin sadan hintalapuilla olevat soundbarit voivat olla äänenlaadultaan hyvinkin karmeita eli littutelkkarinkin äänen parantamiseen nämä ovat mitä mainioimmat. Sen lisäksi, että voivat toimia monelle ihan ainokaisena stereolaitteistona hyvästä musiikista, leffoista, TV-sajroista ja peleistä nauttimiseen.

Puhelimesta televisioon ja levysoittimeen

DS4:ssa on yksi liitäntä analogiselle ohjelmalähteelle. Siihen voi kytkeä esimerkiksi levysoittimen, telkkarin, Chromecast Audion tai Airport Expressin. Kaikista niistä saa musiikkia ulos linjatasoisena. Levysoittimestakin, jos siinä sattuu olemaan RIAA-korjain sisällä valmiiksi (ja ellei ole, se voi olla yksi pieni erillinen purkki siinä välissä).

Kaikkein helpointa on kuitenkin avata puhelimen tai tabletin Bluetooth-valikko ja sanoa, että ota yhteys tuohon ruudulle ilmestyneeseen Jamo DS4:n. Paritus ei vaadi mitään kommervenkkejä vaan sujuu sillä, että kaiuttimiin laittaa sähköt päälle ja viettää noin kolme sekuntia puhelimen kanssa. Sen jälkeen musiikki soi DS4-parista.

Takapaneelissa on myös USB-liitäntä, mutta se ei ole tietokoneeseen kytkemistä varten vaan puhelimen tai tabletin lataukseen.

Jamo DS4 ei ole aktiivikaiutin sanan jääräpäisimmässä merkityksessä, jokaiselle kaiutinelementille ei ole omaa vahvistinastetta. DS4 on tehty kevyemmin, yhdessä purnukassa on koko elektroniikka stereovahvistimineen ja siitä vain sitten vedetään tavallinen kaiutinjohto toiseen purnukkaan. Kustannustehokasta ja hyvin toimivaa. Molemmissa refleksikoteloiduissa (se bassotoistoa parantava sopivasti mitoitettu putki siellä takaseinässä) kaiuttimissa on noin kymmensenttinen bassokeskiääninen, tuumainen tekstiilikalottidiskantti ja niille normaali jakosuodin. Kotelokin nahan alla on MDF-levyä eikä ohutta rämisevää muovia.

Perusresepti on sama kuin highend-kaiuttimissa, jotka saattavat maksaa yli kymppitonnin parilta.


Tuumainen tekstiilikalotti ja kymmensenttinen bassokeskiääninen vaikuttavat laadukkailta.

Kevyesti makeileva soundi

Valmistaja olisi voinut tehdä näistä vieläkin tasapainoisemmat, mutta on selvästi halunnut saada soundiin pientä makeilua mukaan – se kun kuitenkin puree vähintään yhdeksään ostajaan kymmenestä. Kovapäisen hifistin vinkkelistäkin Jamo DS4 silti soi varsin mainiosti.

Alemmalla diskantilla on tippa ylimääräistä energiaa. Ei paljoa, mutta sen verran, että esimerkiksi rumpujen pellit alleviivautuvat kevyesti. Piirre kuuluu vain verrattaessa hyvin neutraaliin työkaluun. Normaalikäytössä asia tulee esille lähinnä siinä, että kuuntelijan oma ulkomaankielen kuullun ymmärrys paranee pykälällä kun artikulaatiota korostetaan hieman.

”Kovapäisen hifistin
vinkkelistäkin Jamo
DS4 soi varsin mainiosti.”

Kotioloissa diskantin mieto korostuma voi erottua lähinnä silloin, jos huone on hyvin kovapintainen ja soitetaan todella lujaa. Kannattaa pyytää edes pehmeäpäisiä kavereita käymään, ihmisetkin toimivat hyvin akustiikan pehmentäjinä kunhan heitä on tarpeeksi.

Sopiva sijoitus DS4-parille on seinustalla. Kauas seinistä asetettuna bassopää on hyvinkin neutraali – eli monelle kuuntelijalle liian kevyt. TV-tasolla tai hyllyllä botne saa mehevyyttä ja uskottavuutta riittävästi. Vaikka kaiuttimet ovat hyvin kompaktit, ei erillistä lisäbassoa osaa kaivata.

Billy Gibbons and The BFG’s ryskii eteenpäin uskottavana ja hauskana. Vain joltain Cherin hittilevyiltä poimittu mösjöö Gibbonsin äänen vääntely ärsyttää, ehkä huonolla kaiuttimella se ei olisi erottunut. Työhuonetohvelit elävät koko ajan ja vetävät usein alaselänkin sykkeeseen mukaan.

Musiikin syke välittyy hyvin aina kun sitä soitettavalla albumilla on. DS4:n luonne tarjoaa mukavan määrän potkua ja on kuitenkin sopivasti soljuva. Musiikki kulkee mukavasti, mutta rytmipuolta ei alleviivata niin, että joku tuntuisi vetävän kravatista joka tahdilla.

Seinustalle sijoitetun Jamo DS4:n äänessä on lievää loudness-henkeä, vähän neutraalia enemmän bassoa ja diskanttia. Ei se piekse kalliita laatukaiuttimia, mutta halvinkin perinteisen passiivisen hifikaiutinparin ja erillisen vahvistimen paketti maksaa moninkertaisesti näihin verrattuna eikä välttämättä soi paremmin.

Halpa hitti

Jamo on ennenkin tehnyt tämän tyylisuunnan hittejä. P404 oli aivan loistava paketti. Monta sisääntuloa, kaukosäädin ja noin 400 euron hintalappu. DS4 on askel eteenpäin P404:stä.

Mukana on Bluetooth eli kun vain tuot puhelimesi samaan huoneeseen kaiutinparin kanssa, saat musiikin soimaan. Se yksi linjatulo mahdollistaa minkä vain ohjelmalähteen kytkemisen, oli se sitten telkkari, älppärisoitin tai jotain siltä väliltä. Äänipuoli on P404:n verrattuna puoleen pudonneesta hinnasta huolimatta jotakuinkin yhtä hyvä.

Joskus tuntuu, että suomalaisen hifitestin tehtävänä on löytää tuotteesta mahdollismman paljon kritisoitavaa. Silloinkin kun runsaalla parilla satasella saa oikein passelia stereoääntä, vahvistimen, Bluetooth-yhteyden ja kivan viimeistelyn kaiuttimiin. Joten täältä pesee: Mukana seuraavaa kaiutinjohtoa oli kuorittu tarpeettoman paljon, vähempikin paljaiden karvojen pituus olisi riittänyt. Nyt jouduin ihan itse lyhentämään kuparia pihdeillä.

Parempi ääni telkkariin? Jep. Kunnollinen äänenlaatu makuuhuoneeseen, teinille tai työhuoneeseen? Jep. Ihan olohuoneeseen riittävä äänentoisto…? Jep, sekin. Riittävät nämä minullekin vaikka mihin. Ilmoitin maahantuojalle, että kieltäydyn palauttamasta testiparia.


Vahvistimellisen yksilön päällä ovat äänenvoimakkuuden säätö ja sisääntulon valinta.

Lyhyesti: Hyvin toimiva paketti riittävää äänenlaatua ja toiminnallisuutta. Ulkoasu poikkeaa edukseen kilpailijoista.
Hinta: 219 euroa parilta
Maahantuoja: LoudGroup

Klikkaa tästä katsoaksesi lähimmän Jamo-kauppiaasi

Kirjoittaja

3 Comments

 1. Olen miettinyt bluetoothilla
  Olen miettinyt bluetoothilla varustettuja aktiivikaiuttimia television kaveriksi. Olin jo ostamassa Heco Ascada 2.0 kaiuttimia tämän sivuston arvostelun perusteella kunnes törmäsin tähän arvosteluun. Tarjoaako Heco kolminkertaisella hinnallaan selkeästi jotain parempaa kuin nämä Jamon kaiuttimet?

  • Samu Saurama

   Kyllä sillä lisärahalla saa
   Kyllä sillä lisärahalla saa oleellisesti parempaa äänenlaatua. Tämä pikku-Jamo on hurja kapistus kokoisekseen ja hintaisekseen, mutta ei pärjää vertailussa selvästi kalliimpia ja isompia kaiuttimia vastaan.

   • Selvä ja kiitos. Hecot
    Selvä ja kiitos. Hecot lähtevät siis ostoslistalle.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap