fbpx
Testit

Jamo P404 aktiivikaiutin testissä

Kaksi kaiutinta = kokonainen stereojärjestelmä

TV, kannettava soitin, CD ja läppäri kaikki kerralla kiinni yhteen kaiutinpariin, jossa on sisällä tarvittavat vahvistimet. Minimi johtosoppa, minimi laitemäärä ja silti täydellinen stereolaitteisto.

Hyvä-äänisiä aktiivikaiuttimia löytyy niin kotimaisilta valmistajilta kuin kauempaakin. Tyypillinen ongelma niiden kanssa on se, että kun iPodinsa on kytkenyt kiinni, ainoa tapa saada CD-soitin tilalle on nyppiä johtoja. Ja se alkaa nyppiä aika pirun nopeasti.

Soundipuoli on hintalappu huomioiden hyvässä kunnossa

Toinen tyypillinen piirre aktiivikaiuttimissa on se, että kun juuri on rojahtanut sohvan pohjalle, pitääkin nousta ylös laittamaan ääntä kovemmalle tai hiljemmalle. Kaukosäädin olisi aika kova juttu, vaikkei niihin telkkarien kanssa olekaan vielä ehtinyt tottua edes puolta vuosisataa.

Käyttömukavuus täysi kymppi

Jamon P404 vastaa juuri näihin kahteen ongelmakohtaan. Siinä on liitännät neljälle ohjelmalähteelle, kahdelle analogiselle ja kahdelle digitaaliselle (digiantoja löytyy esimerkiksi lähes jokaisesta digiboksista, pelikonsolista ja CD/DVD-soittimesta).

Eikä tässä vielä kaikki – ihan oikeasti. Takana on myös liitäntä subbarin kytkemiselle ja USB-liitin kannettavan soittimen lataamista varten. Lisävarusteena voi hankkia Jamo WK 200 -kitin, jolla saa siirrettyä tietokoneelta signaalin langattomasti kaiutinparille.

Liitännät neljälle ohjelmalähteelle, subbarille ja USB-liitin kannettavan soittimen virrantarpeeseen. Lisävarusteena saa vielä tietokonetta varten langattoman USB-linkin.
Liitännät neljälle ohjelmalähteelle, subbarille ja USB-liitin kannettavan soittimen virrantarpeeseen. Lisävarusteena saa vielä tietokonetta varten langattoman USB-linkin.

Luottokorttikokoisella kaukosäätimellä saa osoittaa kaiuttimessa olevaa vastaanotinta melko tarkkaan kohti, jotta asiat tapahtuvat. Mutta jos vaivautuu tuon verran, hoituvat äänenvoimakkuussäädön lisäksi ohjelmalähteen vaihto, mykistys ja äänensävyn säätäminen.

Kaiuttimien mukana tulevat myös kaikki oleelliset johdot, myös yksi miniplugista RCA-liittimiin -versio, jolla saa heti puhelimesta tai muusta kannettavasta soittimesta musiikin soimaan. Perinteisellä kouluasteikolla tekisi mieli antaa kaiuttimelle varustelusta 12+.

Hintaisekseen hyvänkuuloiset

Soundipuoli on hintalappu huomioiden hyvässä kunnossa. Kyllä, tällä samalla rahalla saa hifistyneemmänkin kaiutinparin, mutta se sitten tarvitsee erillisen vahvistimen, joka äkkiä maksaa toisen mokoman. Ja kyllä, samankokoisesta kotelosta voisi saada selvästi enemmän äänenpainetta ja kunnolla potkaisevan basson, mutta jälleen kerran, vain kalliimmalla.

Ainoa selvä moite on tosiaan bassopää, joka on joko vähän ponneton (bassosäädin minimissä), kumisevuuteen taipuva (bassosäädin neutraalissa) tai holtittoman paksu mölisijä (bassosäädin maksimissa). Se subbarianto mahdollistaa onneksi vaikka kuinka jykevän järkäleen kytkemisen matalimpia vavahduksia hoitamaan. Etenkin subbarin kanssa kaiuttimen oma bassosäätö on hyvä vetää ihan minimiin. Hifi-intoilija saattaa jopa sulloa refleksiputkien tukkeeksi palat vaahtomuovia tai kesäkuumalla tarpeettomat lapasensa.

Muuten soundi on varsin mukava. Stereokuva piirtyy asiallisesti, yleinen erottelukyky on ihan hyvä ja äänensävy siisti vailla yhtään ärsyttäviä piirrettä. Verrattuna satasen pakettistereoihin tai tietokoneiden muovipurkkeihin ääni on monta monta astetta parempi. Tätä voi kuunnella sujuvasti koko päivän ilman ahdistusta ja nauttia sekä äänitteeseen taltioiduista detaljeista että itse sisällöstä, musiikista. Ja vaikka äänekkäämpiäkin aktiivikaiuttimia on markkinoilla olemassa, tämä riittää ihan hyvin aiheuttamaan oikealla, tai väärällä, musiikkivalinnalla ison ahdistuksen seinänaapurille.

Kaukosäädin hoitaa äänenvoimakkuuden lisäksi ohjelmalähteen vaihtamisen ja äänensävynsäätimet.
Kaukosäädin hoitaa äänenvoimakkuuden lisäksi ohjelmalähteen vaihtamisen ja äänensävynsäätimet.

Äläkä sullo näitä lokeroon!

Koska bassopää ei muutu ohueksi äänensävysäätimen minimiasennossakaan, näitä ei kannata sulloa minkään lokeron pohjalle. Paras paikka on hyllyn tai tason etureunassa. Silloin soundi on ilmava ja miellyttävä, ja lisäksi kaiuttimia on kiva kuunnella ihan mistä suunnasta hyvänsä. Kunnollinen stereokuva aukeaa tietysti vain silloin kun kuuntelijasta on yhtä pitkä matka molempiin kaiuttimiin. Aivan kuin minkä hyvänsä kaiutinparin kanssa.

Jamo P404 ei ole hifiharrastajan ratkaisu kuunteluhuoneen paraatipaikalle. Siihen sen äänenlaatu ei aivan riitä. Itse asiassa isompi ongelma voi kuitenkin olla se, että laitteistosta tulisi aivan liian yksinkertainen. Kaikki harrastamisen ilo häviäisi kun musiikki vain soisi yksinkertaisesta setistä eikä siinä olisi mitään säädettävää ja sorkittavaa.

Eli kääntäen, jos haluat asiallisesti soivan stereolaitteiston ilman yhtään ylimääräistä osaa, tämä voi olla juuri se. Asettamalla kaiuttimet TV:n molemmin puolin pääsee nauttimaan myös leffojen ja lempisarjojen äänestä aivan eri laadulla kuin mihin lituskan oma äänentoisto pystyy. Samoin verrattuna suurimpaan osaan soundbareja, tämä Jamo P404 -pari on oikeaa hifiä.

Lyhyesti: Kunnolla soivat aktiivikaiuttimet, joihin saa kiinni neljä ohjelmalähdettä ja subbarin.
Hinta: 429 euroa parilta
Maahantuoja: Loud Group Oy

Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap