fbpx
Testit

Emotiva BasX S12 ja SVS SB-1000 -aktiivisubwooferit testissä

Kaunotar ja hirviö

Paljon painetta vai pieni kotelo? Mehevästi murahtava vai kuivakan tiukka bassotoisto? Nämä edulliset jenkkisubbarit laittavat ostajan valinnan eteen.

Emotiva ja SVS ovat molemmat amerikkalaisia firmoja, jotka vuosien ajan myivät tuotteitaan ainoastaan suoraan kuluttajille. Ratkaisu toimi suhteellisen pitkälle, johtuen USA:n kotimarkkinoiden suuresta koosta. Ajan saatossa tuotteiden tunnettavuuden ja maineen kasvun siivittämänä kumpikin valmistaja on nimennyt tuotteilleen myös paikallisia jälleenmyyjiä ja maahantuojia ympäri maailman.

SVS ei toki ole enää ”Made in U.S.A.” kuten aikoinaan, subbarit tehdään Kiinassa Tymphanyn tehtaalla. Kuten monet muutkin. Emotivan kanssa tilanne on sama kun puhutaan valmistajan kaiuttimista ja BasX sarjan tuotteista, suunnittelu tapahtuu Jenkeissä, tuotanto halvempien kustannusten maissa.

SVS SB-1000 on söpön pieni ja Emotiva BasX S12 tuplasti suurempi mattamusta murikka.

Näistä amerikkalaisesta kiinalaiseen livenneistä lähtökohdista huolimatta testikaksikossa on aika vähän yhteneväisyyksiä. SVS SB-1000 on söpön pieni (33 senttiä kanttiinsa) suljettu kuutio, johon on tarjolla kolme viimeistelyvaihtoehtoa: musta tammi, kiiltomusta ja kiiltovalkoinen. Emotiva BasX S12 on tilavuudeltaan yli tuplasti suurempi mattamusta refleksiviritetty murikka. SVS:n kotelomateriaalina on MDF, kun taas Emotivan subwooferissa käytetään vielä kertaluokkaa tiheämpää HDF:ää.

Onko suljettu kotelo tiukempisointinen ja paremmin integroituva? Onko refleksikotelo löysästi mörisevä ja yksinuottinen? Toimiiko SVS vain musiikilla ja Emotiva pelkästään elokuvilla? Ennakkoluuloja voi olla kaikenlaisia, jotkut niistä pitävät välillä paikkansakin, mutta harvoin kaikki.

Hyvä perusrakenne

Sekä Emotiva BasX S12, että SVS SB-1000 perustuvat 12-tuumaiseen bassoelementtiin ja 300-wattiseen vahvistimeen. Turvallisen tukeva lähtökohta laadukkaalle bassolle. Molemmissa subbareissa on normaalit säädöt: äänenvoimakkuus, jakotaajuus ja portaaton vaiheen säätö. SVS:ssä on myös kaiutintasoiset sisääntulot, eli se voidaan helposti kytkeä mihin vain stereovahvistimeen pääkaiuttimien rinnalle. Kuitenkin täydellinen integraatio pääkaiuttimien ja subin välillä tapaa onnistua hyvin vain silloin, kun pääkaiuttimilta voidaan leikata bassot aktiivisuotimella pois. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, tämä onnistuu vain AV-vahvistimilla, joihin subbari kytketään linjatasoisesti.

Emotiva BasX S12:n liitännät ja säädöt
Emotiva BasX S12:n liitännät ja säädöt

Linjatasoiset tulot löytyvät molemmista subwoofereista. Samoin annot, eli usemman subbarin voi halutessaan ketjuttaa (voit toki kytkeä kaksi subwooferia AV-vahvistimeen myös haaroittaen sub out -liitännän Y-johdolla). Näin edullisten subwooferien tapauksessa, kahden subwooferin hyödyntäminen on enemmän kuin suositeltavaa. Kahden subwooferin oikeaoppisella sijoittelulla ja säädöillä saavutetaan huomattavasti tasaisempi bassovaste laajemmalle kuuntelualueelle, kuin yhdellä subwooferilla. Vaikka se yksi olisi monta kertaa kalliimpi.

Jos kotisi on harvaseinäinen lato keskellä peltoa tai muuten bassoakustiikaltaan erinomainen tila, ylettyy subwooferin bassotoisto siellä yhtä alas kuin vapaassa kentässä tehdyissä mittauksissa. Vaan meillä normaaliasunnoissa asuvilla, huone korostaa bassoja sitä enemmän, mitä pienempi ja raskasseinäisempi se on. Tämän ilmiön tuloksena subwooferien toisto ulottuu huoneessa usein valmistajan ilmoittamaa arvoa alemmas. Niin SVS:n oman ilmoituksen, kuin Emotivasta tehdyn ulkopuolisen mittauksenkin mukaan, molempien bassopää venyy vaimentumattomana noin 30 hertsiin ja lähtee laskemaan sen alapuolella.

SVS SB-1000:lle luvattu alarajataajuus on 24 hertsiä, Emotiva BasX S12:lle 25 hertsiä. Päällisin puolin hyvin samankaltaisista valmistajien ilmoittamista arvoista huolimatta, nämä kaksi subwooferia kuulostavat kaikkea muuta kuin identtisiltä.

Tiukka ja tarkka – SVS SB-1000

Pienen suljettukoteloisen SVS:n soundi on sitä, mitä siltä tavallaan osaa odottaakin. Sointi on lähes kuivakan napakka ja tiukka. Enemmänkin kuin action-leffan mäiskeessä ja räminässä, se on parhaimmillaan tarkan neutraalia bassoa kaipaavalla musiikilla. Kontrolloitu luonne integroituu hyvin pääkaiuttimiin ja SB-1000 on malliesimerkki siitä, miten subwoofer saattaa olla lähes huomaamaton kunnes siitä naksauttaa virrat pois ja huomaa, että bassoalue hävisi.

Vavahdusaluetta SVS SB-1000 ei toista, mutta ehkei tämän kokoiselta subwooferilta sitä kamalasti voi odottaakaan. Toisaalta vaikka musiikissa tai elokuvissa olisi hurjia ultramatalia tehosteita, ei SB-1000 tuota mitään häiriöääniä, sen sijaan se vain suodattaa itselleen liian vaikeat signaalit pois, edes yrittämättä toistaa niitä. Hillityllä voimakkuudella Divine Works: Soundtrack to the New Millenium lupaa tipan vavahdusaluetta, mutta äänenvoimakkuuden lisääntyessä se suodattuu pois. Huoneessa tehdyissä mittauksissa bassotoisto ylettyy lähelle 20 hertsiä.

Herbie Hancockin 1970-luvun puolivälin Secrets-albumi kyllä sykkii, potkua on hyvin. Tässä SB-1000 on ehdottomasti omimmillaan. Jos pääkaiuttimet eivät toista riittävän alas tai haluat bassotoistoon säädettävyyttä, SB-1000 tuo musiikkiin napakuutta, johon pääkaiuttimet eivät välttämättä pysty. Elokuvilla tunnelmaa luodaan hyvin kunhan käyttäjä ei odota bassotoiston tuntuvan sisäelimissä.

Koska SVS SB-1000:n bassotoisto on niinkin kuivakka kuin on, tekee helposti mieli kääntää sitä soimaan hiukan neutraalia kovempaa, jotta alapää saadaan tuntumaan kunnolla ja tämä tietysti hieman vähentää äänenpainereserviä.

Leveän hymyn murahdus – Emotiva BasX S12

Emotiva BasX S12 on luonteeltaan hyvin erilainen kuin SB-1000. Tämä on isolohko-V8:n pohjautuva jenkkiauto, hyvässä mielessä. Voimaa on selvästi enemmän kuin suljetussa pikkukuutiossa. Huoneessa mitattu taajuusvaste on noin 25 hertsiin saakka samanlainen kuin SVS SB-1000:ssa, mutta sitä alemmilla taajuuksilla BasX S12 toistaa parhaimmillaan noin kuusi desibeliä voimakkaammin kuin SB-1000. Se tuntuu tuntuu kehossa selvänä paineaaltona ja parantaa tunnelmaa merkittävästi. Autopuolella klassinen jenkkirassi on hätää kärsimässä ensimmäisessä mutkassa, mutta BasX S12 ei. On se hieman pehmeämpi (mukavampi?) kuin SB-1000, mutta silti sävykäs ja mehevästi potkaiseva.

Integraatio pääkanaviin laadukkaaseen AV-vahvistimeen kytkettynä ei käytännössä eroa SVS:stä. Integra DRX-7:n kanssa molemmat subwooferit istuvat äänikuvaan hyvin ja halutessaan voi integraatiota vielä hienosäätää muuttamalla subwooferin etäisyyttä vahvistimen valikossa omien mittaustulosten pohjalta. Ihan viimeisin slämmin ajoitus menee ehkä SVS:n puolelle, mutta Emotiva potkaisee lujemmin ja murahtaa sekä mehevämmin että alemmas –soinnissa on enemmän yleistä auktoriteettia kuin pienemmässä SB1000:ssa.

Suurin ero SB-1000:n ja BasX S12:n välillä on tosiaan se, että jos taajuusvastemittaukset näyttävät molempien subwoofereiden soivan yhtä lujaa suhteessa pääkaiuttimiin, SB-1000 kuulostaa vaimealta. Sen äänenvoimakkuutta pitää kääntää selvästi lujemmalle, jotta subbarin tuoma ilo on riittävä. BasX S12:n täyteläisempi murahdus on sellaisenaan sopiva ja pitää hymyn huulilla kaikella bassopitoisella materiaalilla.

Edellisestä lauseesta voi saada sellaisen mielikuvan, että Emotiva BasX S12 on nimenomaan äänen määrää arvostavan bassomaanikon elämän tyydyttäjä, mutta toimii se oikein hyvin kaikella materiaalilla ja ihan neutraaliksi säädettynä. George Bensonin Beyond the Blue Horizon -albumi jäi soimaan monen raidan ajaksi ihan vain koska se soi niin täyteläisen kauniisti. Sitten seuraavassa hetkessä BasX S12 voi paineistaa huonetta syvyyspommien räjähdyksillä tai valomopojen moottorimurinoilla niin, että munat tuntuvat heiluvan. Pahoittelen kielenkäyttöäni – mutta vasta myöhemmin.

Meinasi nimittäin päästä aikamoinen perkele suusta kun etsin S12:n rajoja bassopitoisella materiaalilla (Analog Pussyn kappale Hanging Myself Comfortably) ja lähes rikoin kohtalaisen järeät pääkaiuttimet, jotka olin lainannut pikku-ukon huoneesta. Emotivan subbari ei sen sijaan vielä edes kuulostanut tukkoiselta vaan takoi vain minua rintalastastaan kuin pahansisuinen portsari. BasX S12:n äänenpainevarat ovat huomattavasti paremmat kuin SB-1000-kompaktikuutiolla vaikka SB-1000:n äänenvoimakkuutta ei kääntäisikään neutraalia kuumemmaksi

Ennakkoluulojen ruotiminen

Kun alussa katselin kahta subwooferia, SVS:n kompaktia kiiltovalkoista SB-1000:a ja Emotivan tuplasti kookkaampaa BasX-sarjan S12-subwooferia, mieleen tietysti pelmahti liuta ennakkoluuloja. Siitäkin huolimatta, että olen vuosien varrella oppinut, miten paljon ulkonäkö voi pettää. Subwooferin kohdalla pieni koko vain on todella vaikeasti – tai ainakin vain hyvin hyvin kalliisti – kierrettävissä.

SVS SB-1000:n liitännät ja säädöt
SVS SB-1000:n liitännät ja säädöt

SVS SB-1000 on mainio subwoofer silloin kun bassolaatikko ei saa olla isokokoinen. SB-1000 potkaisee musiikilla napakan lujaa ja integroituu pääkaiuttimiin kiitettävän hyvin. Kun ulkomittaa on vain 33 cm per suunta, kuutio on helppo sijoittaa pienempäänkin olohuoneeseen. Valkoinen sävykään ei mainittavasti haittaa sulautumista, jos nielee väristä laskutettavan satasen lisähinnan. SB-1000 kuulostaa leffoillakin riittävän makealta, kun sen tasonsäädintä kääntää vähän kovemmalle, täysin neutraalina sen hyvin kuivakka toisto todennäköisesti kuulostaa monesta kuuntelijasta tipan vaatimattomalta. Äänenpaineresurssit on kokoon suhteutettuna hyvät.

Emotiva BasX S12 saattaa näyttää sisustusvastaavan mielestä karulta murikalta, mutta sen kauneus onkin pintaa syvemmällä. S12:n luonne on mehevästi murahtava ja mukaansatempaava. Äänenpaineresursseja on varsin hyvin, BasX S12:n kanssa voi vahingossa rikkoa pääkaiuttimetkin (vaikka ne toki onkin asetettu AV-vahvistimesta pieniksi, eli eivät toista bassoja) ennen kuin subbarin rajoja hätyytellään. Toki on subwoofereita, jotka puskevat enemmän energiaa ihan matalimmille taajuuksille, mutta usein niiden hinnalla saa kaksi tai useamman BasX S12:n ja kuten sanottu, useamman subwooferin käyttö tuottaa tasaisemman bassotoiston laajemmalla alueella huoneessa, kuin yksi bassolaatikko.

Emotiva BasX S12:n kanssa voi vahingossa rikkoa pääkaiuttimetkin.

Maailmalla tehdyt arvostelut kertovat sisältävät hyvin samankaltaisia kommentteja testatuista subwoofereista. Audioholics Online A/V Magazinessa SB-1000:a pidettiin suljetun kotelonsa ansiosta nimenomaan musiikille sopivana. Lifewire Tiivisti arvionsa sanoihin ”Hyvä tasapaino äänenpainetta, basson ulottuvuutta ja helppoa sijoitettavuutta”.

SoundStage Access! totesi Emotiva BasX S12:n olevan loisto-ostos erityisesti, jos pitää pienestä ekstravoimasta alimmilla taajuuksilla. ”En tiedä toista samankokoista subbaria, jolla olisi paremmin äänenpainevaroja ja enemmän munaa alimmilla taajuuksilla”. AVS Forumin arvostelussa sanotaan BasX S12:n tekevän konstailemattoman hyvän suorituksen. ”Juuri sitä, mitä laadukkaalta 12-tuumaiselta subwooferilta voi odottaa. Emotiva BasX S12 ansaitsee kenen vain huomion, joka etsii laadukasta subwooferia niin musiikille kuin elokuvillekin.”

Kaunotar ja hirviö, niin näiden välillä kävi. Sinun käyttötarkoituksesi ja ympäristön vaatimukset ohjaavat varmasti valintaa jommankumman hyväksi. SVS SB-1000 tuottaa napakan laadukasta bassoa kun pieni koko ja ehkä myös valkoinen viimeistely ovat kriittisiä. Emotiva BasX S12 sitten taas murauttaa bassoa tupaan niin, että tuleva jälkikasvu heiluu. Ja hinnalla, jolla DIY-miehen on vaikea rakentaa itse samaan pystyvää subbaria. Mutta se ei ole ihan pieni, siinä ei ole pianolakkapintaa, eikä sitä saa valkoisena, (ison pöytäliinan sen päälle saa toki laittaa). Tietysti 180 euron hintaerolla Emotivan saa todennäköisesti teippautettua valkoiseksi…

Lyhyesti: SVS SB-1000 on napakasti soiva kompaktisubwoofer, Emotiva leveästi hymyilyttävä tukan pöllyttäjä.
Hinnat
SVS SB-1000: 649 euroa (musta saarni)
SVS SB-1000: 749 euroa (kiiltävä valkoinen ja kiiltävä musta)
Emotiva BasX S12: 569 euroa
Maahantuojat
Emotiva: Concept Hifi
SVS: Highend Studio Finland

Emotiva-kauppiaasi:



Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

2 Comments

  1. Oletko muita Emotivan malleja
    Oletko muita Emotivan malleja testannut? Tuo kyseinen ei mahdu. Nyt on kaksi Rel T-zeroa joten Emotiva BasX s8 olisi jo parannus. Vaan mielessä pyörii Airmotiv 10 malli

    • Samu Saurama

      Muita en ole vielä päässyt
      Muita en ole vielä päässyt testaamaan eikä maassa taida olla muita kuin 12-tuumaisia. Heti kun on mahdollista niin otan ehdottomasti työn alle koska BasX S12 oli ylipäätään tosi hauska ja lisäksi järjettömän halpa.

      Noista pienemmistä ei ole maailmallakaan oikein mitään testejä. Ilmeisesti kaikki haluavat noita isoja kun eivät ne kuitenkaan maksa paljoa. Amerikkalaiset ainakaan eivät tunne termiä ”liian iso” 🙂

Share via
Copy link
Powered by Social Snap