fbpx
Testit

Bang & Olufsen BeoVisio Avant -85-tuumainen 4K-televisio ja BeoLab 5 -aktiivikaiuttimet testissä

Iso olohuone ja haluat sinne jotain äärimmäisen tyylikästä, selkeästi toimivaa, laadukasta ja miellyttävää? Tässä se on. Keväällä esitelty 55-tuumainen BeoVision Avant sai loppukesästä seurakseen 85-tuumaisen mallin. 85-tuumainen televisio on jo iso, todella iso. Etenkin jalustalla, kuten varmasti suurin osa Avanteista on, se on isommassakin tilassa hyvin selvä kiintopiste katseelle.

Avant istuu kauneimmin nimenomaan omalla kääntyvällä jalustallan. Siinä se on sekä itsenäinen huonekalu, joka lunastaa paikkansa eikä yritä piilotella olemassaoloaan pitkin seiniä että tarjoaa eniten merkille ominaista kohteliaan tyylikästä palvelua käyttäjälleen.

BeoLab 5:n tyyli on hyvin omintakeinen. Minulle se on lähinnä klassisen futuristinen, niin ristiriitaiselta kuin termit saattavatkin peräkkäin kuulostaa.

Mutta miksi tuoreen hitechin seurassa sitten seisoivat yli kymmenen vuotta sitten esitellyt BeoLab 5 -kaiuttimet eikä jotain tuoretta mallia? No, oli tässä luksusleffasetissä surroundkanavissa juuri BeoLab 20:t eli langatonta WISA-standardia tukevat kohtuukokoiset hyvä-ääniset. Mutta ne vanhukset, miksi?

Yhä lippulaiva

Iästään huolimatta BeoLab 5 on edelleen valmistajan lippulaivakaiutin. Sen alapuolelle on tullut useita hienoja malleja, mutta Vitonen pitää yhä pintansa. Miksi se on se kärki? Siksi, että se on pullollaan tekniikkaa, joka vielä vuoden 2014 lopussakin on ei vain ajan tasalla vaan montaa kilpailijaa yhä edellä.

Huonekorjaus eli huoneen aiheuttamien bassoalueen korostumien ja vaimentumien paikkaaminen digitaalitekniikalla alkaa hiljalleen yleistyä. Mutta ei se vieläkään toimi missään muussa laitteessa niin, että painetaan kaiuttimen päällä nappia ja odotetaan hetki. BeoLab 5:ssä asia hoidetaan juuri näin yksinkertaisesti.

Kaiuttimen muotoilua voisi ehkä kutsua klassisen futuristiseksi. Se on edelleen aikaansa edellä ja kätkee myös hienosti hurjan tekniikan. Keskialue ja diskantti hoituvat akustisiin linsseihin asennetuilla ylöspäin osoittavilla tekstiilikaloteilla, joille molemmille on oma 250-wattinen D-luokan ICEpower-vahvistin. Yläbassolle on eteenpäin osoitava 6,5-tuumainen kartiomallisen kotelo-osan yläreunassa ja pohjassa 15-tuumainen. Näille molemmille on omat kilowatin ICEpower-vahvistimet. Yhdessä BeoLab 5:ssä on siis yhteensä 2,5 kilowattia vahvistintehoa. Määrä, jonka Rolls-Royce on osannut tiivistää eleganteimmin – riittävästi. Sillä erolla, että ei missään RR:ssä ole tehoa autojen massaan suhteuttuna näin riittävästi.

BeoLab 5 on edelleen ainoa hifituote, jossa huonekorjauksen tekeminen ei vaadi kuin yhden napinpainalluksen.

4K vaatii ison kuvan

Aiemmin testaamani Avant on sekin tietysti 4K-ruutu, mutta kun pikselitiheys kasvaa ruudulla hyvin suureksi, sen hyöty häviää, ellei televisiota katso hyvin läheltä. Tai sitten kasvata selvästi television kokoa.

85-tuumainen Avant on jo sen kokoinen, että järkevältä katseluetäisyydeltä 4K:n terävyys verrattuna tavanomaiseen FullHD-resoluutioon tulee hyvin esille. Se muuten tulee esille ihan Blu-Ray-materiaalillakin television skaalauksen ansiosta.

Moottorijalusta tuo ruudun selvästi lähemmäs silloin kun halutaan todella upota audiovisuaaliseen elämykseen.

Osaa Avant toki paljon muutakin kuin vain näyttää 4K-kuvaa. Katsojan lähestyminen kääntyvällä jalustalla on niitä kohteliaimpia piirteitä, mukautuminen tilan valaistukseen hyödyllisimpiä. Ja koska kyse on Bang & Olufsenista kaikki tapahtuu tietysti yhdellä normaalilla kaukosäätimellä.

Muutamassa minuutissa Beon kaveri kertoi Avantille, että nyt sitten ohjaat Pleikkari-nimistä Blu-Ray-soitinta. Sen jälkeen kaikki Pleikkarinkin toiminnot hoituivat BeoRemote 1 -kaukosäätimellä.

BeoLab 5 äänenlaatu

Aloitin musiikilla koska niin hieno kuin Avant onkin, BeoLab 5 on jotain hyvin poikkeuksellista. Ja olin Tanskan suurlähetystössä pidetyssä avajaistapahtumassa silloin aikoinaan, tottakai se jätti jälkensä.

Ocean’s Eleven -soundtrack on artikulaatioltaan äärimmäisen selkeä ja yhtä aikaa hienovarainen. Pienet nyanssit ovat hyvin esillä, näyttelijöiden huulten liikkeet näkee vaivattomasti edessään vaikka kyse on pelkkä CD:n musiikkiraita. BeoLab 5 ei kuitenkaan painota mitään erityisesti, teos ei vilise alleviivaustussin merkintöjä.

The Plans -raidalla basson voima on enemmän taustalla kuin päällekäyvä. Niin itse asiassa pitäisikin, suurin osa subwooferillisista järjestelmistä vain säädetään bassokorosteisiksi, jolloin tuhdit raidat jyrisevät koko ajan holtittomasti. Sama Black Hawk Down -soundtrackilla, jossa piinaavan pelottava bassomatto vavauttaa ilmaa kahden kahden kilowatin ja kahden 15-tuumaisen uskottavuudella.

BeoLab 5:n pohjassa on mittamikrofoni, joka tekee bassojen mittaukset kahdesta kohdasta ja niiden perusteella korjaa bassotoiston huoneeseen optimaalisesti sopivaksi.

Ihmisäänen toistumisen selkeys jaksaa ihastuttaa, äänessä ei ole mitään tarpeetonta paksuutta tai ummehtuneisuutta. Kiitos juurikin huonekorjauksen. Oli kyse sitten puheesta tai laulusta, pienet ja äärimmäisen oleelliset painotukset ovat vaivattomasti havaittavina. Juuri ne tuovat sen oleellisen sisällön esille, tunnelman. Yksi äärilaita on hokea monotonisesti Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen ja tämä on sitten se toinen – mieletön maailma vivahteita, painotuksia ja sävyjä.

Toinen erityisen hieno asia on stereokuva. Siinä on todella hyvin ilmaa ja helppoutta, mutta kaikki on juuri oikealla paikallaan. BeoLab 5:n akustiset linssit toimivat siis erinomaisen hyvin. Ääntä sotkevaa lattiaheijastusta ei ole, mutta tila avautuu lähes yhtä vapautuneesti kuin monikanavajärjestelmässä. Missään vaiheessa ääni ei paikallistu kaiuttimiin, vain koko etuseinä tulvii musiikkia.

Akustiset linssit keskiääni- ja diskanttielementin edessä ohjaavat äänen laajalle, mutta niin, ettei sotkevaa lattiaheijastusta tule.

BeoLab 5 vie tehokkaasti niin syvälle äänitteeseen, että se houkuttaa hyvin tehokkaasti kuuntelemaan lisää. Siitäkin huolimatta, että teen tätä jutua hälyisessä myymälässä enkä rauhallisessa omassa kuunteluhuoneessani. Highendistit ovat kautta aikojen nyrpistelleet nenäänsä Bang & Olufsenille koska samalla rahalla saa rumemmissa kaiuttimissa kuulemma parempaa ääntä. No, sopii koittaa löytää parilla kympillä jotain, joka muka pieksisi BeoLab 5:n äänenlaadun oleellisesti. Ei muuten ole helppoa.

Uusi BeoLab 20 on toki erittäin hieno kaiutin ja sekin tarjoaa hintalapulleen todella paljon äänenlaadullista vastinetta, mutta BeoLab 5 on kyllä edelleen ihan omassa sarjassaan. Nopeutta ja kevytliikkeisyyttä, tarkkaa kontrollia ja erottelevuutta, tarvittaessa käsittämätöntä voimaa – ja ennen kaikkea kaikki tämä musiikkia hienosti palvelevana pakettina. Näillä on todella hauskaa kuunnella hyvää musiikkia täysin tyylilajista riippumatta. Hyvillä äänitteillä ja tipan enemmän hanaa avaamalla kylmät väreet ovat takuuvarmat.

Ison Avantin kuva

Minä olen katsonut omat elokuvani valkokankaalta parikymmentä vuotta. Projektorien hieno puoli on se, että kuvakoon saa helposti elämää suuremmaksi. Hankala puoli on se, että mustaa valkokankaalle saa vain pimeässä ja mustaseinäisessä huoneessa. Avantilla Tron Legacyn synkän kontrastikas alku toistuu äärimmäisen hienosti siitä huolimatta, että nyt huoneessa on täysi valaistus päällä. Valkokankaan kanssa samaan vaadittaisiin se sysipimeä ja musta huone sekä erittäin laadukas projektori.

BeoVision Avant hoitaa keskikanavan tehtävät erinomaisesti.

Yksi oleellinen asia on se, että Avant toimii myös keskikanavana. Dialogi on aina järkevintä toistaa keskeltä, pääkaiuttimien käyttö keskikanavankin äänien toistamiseen on iso kompromissi. Niin normaali 55-tuumainen kuin tämä identtisellä kaiutinjärjestelmällä varustettu 85-tuumainenkin hoitavat asian kiitettävän hienosti kun ottaa huomioon, että kyseessä ei ole kolmas BeoLab 5 keskellä. Dialogin selkeys monikanavamateriaalilla on erittäin hyvä ja lisäksi keskikanava hieman erilaisesta rakenteestaan huolimatta sulautuu BeoLab 5 -pariin lähinnä epäilyttävän täydellisesti.

Kaikki pienimmätkin nyanssit ovat hyvin selkeinä esillä. Paljolti myös kiitos sen, että Avant 85 toki pikkuveljensä lailla kiertyi jalustallaan puolisen metriä lähemmäs katsoja. Normaalikäytössä TV on lähellä seinää ja haluttaessa maksimaalisen suuri audiovisuaalinen elämys, näyttö siirtyy lähemmäs katsojia.

Television takana ei ole vain subwooferia sen omille kaiuttimille vaan myös tilaa peitelevyjen alla esimerkiksi USB-kovalevylle tai Apple TV:lle.

Hyvin lyhyeltä parin metrin katseluetäisyydeltä Avantin kuvalle tekemän prosessoinnin kyllä huomaa, mutta käytännössä näitä katsotaan lyhymmilläänkin neljän -viiden metrin päästä ja silloin ongelmaa ei ole. Eikä Avantin ole tarkoituskaan olla studiossa tehtävään tarkkailuun tarkoitettu monitori vaan normaalikodin mihin vain valaistustilanteeseen sulavasti mukautuva korkealuokkainen televisio. Jos haluat parempaa kuvaa niin aloita siitä mustapintaisesta ikkunattomasta huoneesta.

Olohuoneteatterin kuningas

Bang & Olufsenin setti on niin kuvan kuin äänenlaadunkin suhteen äärimmäisen korkeaa tasoa ja lisäksi se on laitteisto, jonka asentaa mielikseen olohuoneeseen. BeoLab 20 voi aluksi tuntua kahelilta ajatukselta surroundkanaviin, lähinnä siis hintansa puolesta. Toisaalta se toimii langattomasti, on erittäin elegantti ja ennen kaikkea sen äänenpainevarat riittävät vaativassakin leffakäytössä huomattavan pitkälle.

Haluatko paremman? Kyllä, kuvan- ja äänenlaadullisesti tästä voi vielä mennä pidemmällekin. Se vain käytännössä vaatii huomattavan paljon ja järeää elektroniikkaa. Sellaisen määrän, että äärimmäisen harva haluaa sitä esille. Lisäksi se vaati tilan, jonka rakenteet ja sisustus on mietitty akustisista ja kuvanlaadullisista lähtökohdista. Toisin sanoen varta vasten rakennettu teatterihuone voi viedä vielä pidemmälle. Mutta se on sitten ihan eri asia kuin olohuone.

Edit: Korjattu pienemmän Avant-television koko oikeaksi, 46-tuumaista mallia ei ole olemassa.

Lyhyesti: Erittäin miellyttävä ja vaikuttava tapa upota musiikkiin ja elokuviin.
Hinnat
Avant 85: 21 990 euroa (sisältää kaukosäätimen ja moottorijalustan tai seinätelineen)
BeoLab 5: 19 990 euroa parilta
BeoLab 20: 9 320 euroa parilta
Valmistaja: Bang & Olufsen

Bang & Olufsen -kauppiaasi:

Kirjoittaja

3 Comments

  1. Moi,
    Moi,

    Millä tavalla tuo huonekorjaus osaa korjata korostumat pois, jotka ovat kuuntelupaikalla, kun mikrofoni on kaiuttimen alla? Vai saako sen vedettyä erilleen sieltä ja piuhan päässä kuuntelupaikalle?

    Tyhmän ihmettelyä 🙂

    • Samu Saurama

      Mikrofoni mittaa huonevasteen
      Mikrofoni mittaa huonevasteen tuosta kuvassa näkyvältä paikalta ja toisen kerran hieman ulompaa. Se siis liikkuu itse kiinnikkeessään jonkin verran kaiuttimen reunan ulkopuolelle (olisiko mittapaikkojen ero noin 10cm). B&O-ostajan ei oleteta vetelevän mittamikrofonin johtoa pitkin kämppää. Noista kahdesta mittauksesta softa analysoi huoneen luonteenpiirteet ja tekee tarvittavat korjaukset bassoalueen vasteeseen.

      Pointti ei missään nimessä olekaan tehdä yhteen pisteeseen viivotinsuoraa mainosvastetta vaan saada huoneen yleiset bassopiirteet neutraloitua, samoin kuin kaiuttimen sijoituksen aiheuttamat korostumat bassolla ja alakeskialueella.

      HIFI-lehden aikaan tehtiin mittaukset ja silloisessa kuunteluhuoneessa saatiin hyvin kaunis suora vaste tipan alle 20 hertsiin saakka. Huoneessa, joka ei ollut mitenkään täydellinen.

  2. Ok. Kiitos täsmennyksestä.
    Ok. Kiitos täsmennyksestä. Kiva oppia uutta 🙂

Share via
Copy link
Powered by Social Snap